Samenlevingscontract – part 2

Leuk om al jullie reacties te lezen op mijn blog van gisteren, over wie jij als je erfgenaam hebt aangewezen! We hebben er nog eens goed over nagedacht en besloten het onszelf niet zo moeilijk te maken. In de eerste instantie erven we van elkaar en op een later moment kijken we wel een stap verder. Het voelt ook een beetje als onzin om nu al allerlei ‘derden’ aan te wijzen, terwijl het hopelijk nog lang niet aan de orde is dat we er beiden niet meer zouden zijn. Voor die tijd veranderen er waarschijnlijk nog wel wat andere dingen, die vragen om een herziening van de afspraken die nu gemaakt worden.

Notaris

We willen allebei wel graag dat uiteindelijk wat van de één is ook bij de familie van de één terecht komt, maar dat is pas een stap verder. Je kunt natuurlijk nooit vooruit kijken, maar ik verwacht eigenlijk wel dat er tegen die tijd alsnog weer eens een keer een bezoekje aan de notaris is gebracht.

Want dat is nu onze volgende stap. We hebben ervoor gekozen om online vast het één en ander te doen en kwamen zo uit bij NuSamenlevingscontract. Voor de combinatie van twee testamenten en een samenlevingscontract kwam dat uit op €395. Een hoop geld, maar minder dan de €450 die bij DoeHetZelfNotaris berekend werd. Daar heb ik eerder wel eens een testament op laten maken. De werkwijze is hetzelfde: je vult online in wat je wilt (vaak is dit kiezen uit een aantal standaard opties) en vervolgens rolt er een akte uit die je op afspraak bij de notaris kunt gaan tekenen. We hebben hem nu al gemaakt en betaald en wachten nog even op het telefoontje van de notaris. Dan is het maar weer geregeld.

Belangrijk om te regelen

Het is dan even een pittig bedrag om uit te geven, maar het is ook belangrijk om over dit soort dingen na te denken en zaken te regelen. Uiteindelijk willen we het eigenlijk zo geregeld hebben dat wat van ons is, van ons blijft, ook als één van de twee weg komt te vallen. Daarna gaat het uitsluitend naar eventuele kinderen (dus geen aanhang) of, als die er niet zijn, per persoon de eigen familie. Overigens vraag ik me wel af hoe dat in de praktijk te verdelen is, want stel dat wij over 30 jaar samen uit de lucht vallen: hoe weet je dan wat van wie was? Maar goed, dat is dan iets waarvan ik denk ik maar moet denken: na mij de zondvloed 😉 Er zit vast ook een grens aan wat je allemaal kunt regelen.

Over die tweede fase komt dus later wel meer, voor nu is het eerst fijn dat dit straks geregeld is.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Trouwen?

Natuurlijk is trouwen ook een optie. Dan kun je inderdaad ’s morgens naar het gemeentehuis en kost het je helemaal geen geld. Voor ons is dat nu eigenlijk nog een beetje ’te vroeg’. Het is voor nu even belangrijk om het een en ander geregeld te hebben, maar praktisch gezien zitten we nu eigenlijk nog in een soort ’tussenfase’. Niet qua relatie, maar gewoon heel praktisch. We hebben nu nog niet samen een huis, ons gezamenlijke vermogen is in opbouw, maar het persoonlijke vermogen ligt nog behoorlijk uit elkaar, je hebt nog te maken met het ondernemersaspect. Met dat soort dingen kun je sowieso niet zomaar zeggen: we gaan ’s morgens naar het gemeentehuis en klaar. Nog los van dat ik eigenlijk niet eens weet of ik zoiets wel op die manier zou willen doen.

Ik heb er over nagedacht hoor, want het financiële aspect klinkt interessant, maar de praktische uitvoering is toch wat ingewikkelder in ons geval, waardoor je toch weer meer zou moeten regelen en dus alsnog geld kwijt bent. En het is dan eigenlijk een beetje zonde als je dan op die manier je trouwdag al gehad hebt. Ik ben niet speciaal tegen ‘in stilte’ trouwen op woensdagochtend, maar het gaat me wat te ver om dat puur uit praktische overwegingen te doen.

Testament herroepen

Overigens ben ik wel heel blij met de mogelijkheid om dit soort dingen ook deels online te regelen. Als je het echt helemaal bij een notaris doet, dan ben je handenvol geld kwijt. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een testament herroepen, waarbij ik een A4-tje kreeg met de tekst: [Datum]. LLMM herroept hierbij alle voor deze datum door haar gemaakte testamenten. Doei. Groetjes, [Notaris]. Of ik dan even €125 af wilde tikken. En voor dit soort relatief eenvoudige dingen is het wat mij betreft prima.

Zou jij gebruik maken van een online notaris? En hoe sta jij eigenlijk in het ’trouwen’; zou je dat om praktische redenen doen, of verbind je daar toch meer andere dingen aan? En als je het zeggen wilt: is één van jullie ook beter af als jullie trouwen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Wij hebben pas precies gedaan wat jij nu gaat doen via dezelfde site 🙂
  Uiteindelijk dus tot dezelfde conclusie gekomen om het zo te doen. Ik had overigens ook eerder offertes ontvangen van meer dan 800 euro!

 2. Met eigen bedrijf enzo is dat veel lastiger inderdaad!
  Wij hadden allebei nog niks dat maakte het een stuk minder gecompliceerd. Hoewel bij ons de praktische overweging het begin van het gesprek was is dat zeker niet de reden waarom we zijn getrouwd. We woonden op dat moment al anderhalf jaar samen.

 3. Beste,

  In Nederland is het niet mogelijk om zomaar op een dag te gaan trouwen. Je moet minimaal 14 dagen van te voren in ondertrouw voordat je officieel een stel wordt.
  En verder is het slim om te bedenken wat er met ieders spullen (vermogen) moet gebeuren mocht een van de twee of beide overlijden. Succes met het regelen.

  groet an

 4. Je kunt in een samenlevingscontract precies opnemen wat er met het geld gebeurt. Bij ons staat er geregeld dat het geld naar de ander gaat, behalve de priverekening (althans het bedrag wat er toendertijd op stond) dat gaat naar de ouders. (was nogals scheef ;-)).

  Toen direct op laten nemen dat mochten er kinderen komen zijn meeerven na de langstlevenden, maar wel direct de priverekening door het aantal kinderen…

  Prima geregeld lijkt mij.

 5. Stel he….

  …. dat er iets vreselijks gebeurt…..

  De één op slag overleden. De ander in coma. Die erft dus alles. En gaat een week of jaar later alsnog dood.
  Dan erft de familie van de langstlevende alles….. de familie van de kortstlevende niets…..

  …. juist voor dit soort gevallen is het belangrijk een testament op te stellen. Ik heb er ook een, zodat een familielid die buiten beeld is maar op papier dezelfde rechten heeft, niet recht zou hebben op een even grote erfenis als andere familieleden.

  Voor het geval dat Zonne en ik tegelijk gaan….

  1. Precies. Juist dat wilde ik ook schrijven. Je kunt dit niet op de lange baan schuiven. Stel dat jou iets overkomt dan gaat alles naar je partner. Stel dat je partner dan iets overkomt dan krijgt jouw familie helemaal niets.
   Ik zou het nog eens overwegen. Denk s.v.p. goed na.

  2. Klopt, daar heb je gelijk in. Dat is ook wel hoe we het op den duur willen regelen en hoe we het normaal gesproken zouden doen. Nu is er echter iets waardoor we niet dat tijdspad kunnen volgen, maar op korte termijn iets – in ieder geval voor elkaar – moeten regelen. Dat klinkt dan misschien een beetje lullig, maar dat gaat echt even voor op de rest van de familie.

 6. Toen wij trouwden waren we net student af (of zelfs nog net niet) en viel er niks te verdelen. Fast forward naar nu, 15 jaar later, ben ik daar eigenlijk heel blij om. Destijds nooit bij stilgestaan maar nu voelt het ook echt alsof ons bezit van ons samen is en niet 'eigenlijk meer van jou dan van mij' (of andersom). Trouwen puur om praktische redenen lijkt me heel raar, maar ik vind het heel normaal om praktische redenen mee te nemen in een overweging over al dan niet samenwonen/trouwen. Eenvoudigweg omdat er praktisch ook zaken veranderen als jij je relatie wettelijk verandert. En een online notaris…ideaal!

 7. Wij zijn om praktische redenen uit liefde getrouwd. We woonden een kleine 2 jaar samen in Spanje, mijn man kreeg een baan in Amerika en ik wilde graag mee, dus zijn we getrouwd. Zo makkelijk als ik het nu opschrijf was het natuurlijk allemaal niet en zo snel ook niet. We wisten allebei zeker dat we samen een toekomst en familie wilden opbouwen, maar ons trouwen kwam wel sneller dan als niet een van ons zo ver weg zou gaan…. Aan de andere kant was daardoor onze bruiloft klein, intiem en heel gezellig – zonder gedoe 🙂

 8. Wij zijn getrouwd uit praktische overweging vanwege het bedrijf van man, de koopwoning en 2 "soorten" kinderen.
  Hou er rekening mee dat je ook samen kunt verongelukken. Ook al denk je er liever niet aan, het gebeurt……
  Groet, Ikkelien

 9. Wij hebben gekozen voor geregistreerd partnerschap. Idd trouwen een stap te ver. I.v.m. kinderen, je weet nooit wat er gebeurd, sommige mensen bevallen nog steeds ineens… is dat ook goed geregeld maar wel onder partnerschapsvoorwaarden i.v.m. ZZP-er schap dat af en toe op dook bij een van ons. Succes met jullie keuze!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.