Vlaag van hebberigheid: mijn tactiek

Vlaag van hebberigheid: mijn tactiek

De laatste maanden ging het in principe heel goed met het geld uitgeven: ik had er gewoon geen zin in. Tot de laatste 1-2 weken. Ik heb gewoon weer last van een vlaag van hebberigheid! Gelukkig heb ik daarvoor inmiddels een praktische tactiek ontwikkeld.

Tactiek tegen hebberigheid: een lijstje

Het kan heel fijn zijn om gewoon meteen toe te geven aan een vlaag van hebberigheid. Maar dat is zó zonde. Vaak heb je namelijk helemaal niet zoveel plezier van de aanschaf als je dacht én doe je heel veel bespaaracties die voorafgingen teniet. Daarom heb ik inmiddels een tactiek ontwikkeld. Die helpt me – in ieder geval een stuk makkelijker – door elke vlaag van hebberigheid heen. Het is… een lijstje!

En wel een lijstje met dingen die ik graag wil hebben. Momenteel staat het volgende op het lijstje:

 • Kleding – want ik heb écht niets (yeah, right…)
 • Een sporthorloge – want dat motiveert zo!
 • Sportattributen voor mijn home gym – want die zolder is al hélemaal leeg (not)
 • Airfryer – hoewel dat meer een dingetje van vriend is, daar kan ik me redelijk makkelijk vanaf zetten

En vast nog wat dingen die ik nu even vergeet, maar die af en toe voorbij zeilen. Nu was het wel zo dat ik écht wat nieuwe broeken kon gebruiken. Die heb ik nu, maar nu heb ik weer het idee dat ik niets voor erboven heb. Of dan eigenlijk: niets leuks, niets nieuws, niets… vul maar in!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

En waarom ga ik het niet kopen?

Als ik dat lijstje eenmaal heb, ga ik denken aan redenen om dit vooral niet te kopen. Heel rationeel, dat werkt het allerbeste.

Het sporthorloge wilde ik al eerder, maar ik wéét dat ik het niet altijd ga gebruiken. Ik ben dol op Apple, maar vind een Apple Watch veel te duur en de meeste andere horloges ogen zo sportief, dat ze minder goed bij mijn reguliere kledingstijl passen. Grote kans dat ik dus zo’n horloge op een gegeven moment niet meer om doe, het vergeet en minimaal 90 euro laat verstoffen. Bovendien wil ik juist minder spullen. Nu heb ik ooit wel eens een stappenteller uit China gekocht, dus die heb ik weer onder het stof vandaan gehaald. Laat ik die eerst maar een maand dragen, dan kan ik daarna altijd nog kijken. Tot nu toe vind ik het eigenlijk al niet zo bijster interessant meer.

Over die sportattributen hoef ik niet eens langer dan twee seconden na te denken. Je kunt zóveel doen met niks. En bovendien is die zolder dus nog lang niet leeg. Het gaat wel door, maar er is echt nog geen ruimte voor een matje.

Die Airfryer lijkt me wel handig, ook in plaats van een frituurpan, maar ik vind hem wel duur. We willen dan zo’n grote, maar dan betaal je al snel 180 of 190 euro. Dat probeer ik dus steeds een beetje vooruit te schuiven. Er moet toch wel een keer een aanbieding komen? Voorlopig waren deze maanden steeds al duur genoeg, met verjaardagen, feestjes, weekendjes weg, etc. Het is dus ook niet zo dat ik het gemakkelijk even uit het boodschappenbudget kan halen. Overigens is dat ms wel een idee. De komende maanden gewoon de 300 euro voor de boodschappen pinnen en wat over is, kan gebruikt worden voor de Airfryer.

En zo probeer ik dan maar punt voor punt mijn vlaag van hebberigheid te boven te komen. Want als er iets is waar ik toch eigenlijk onder de streep géén zin in heb, is het geld uitgeven én extra spullen op te ruimen hebben. Ik ben immers aan het minderen!

Heb jij van dat soort dingen op een ‘lopend’ lijstje en hoe zet je die weer effectief uit je hoofd?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

32 Comments
 1. Ik heb de laatste tijd veel meer geld uitgegeven dan mijn gewoonte is. Blijkbaar gaat dat echt met vlagen bij mij. Ik kan gelukkig ook maandenlang amper iets uitgeven. Ik kocht net voor kerst een XL Airfryer in de aanbieding, en dan kon ik dit nog combineren met een cashback actie (die is nu jammer genoeg wel verlopen geloof ik). Ik betaalde er in totaal maar 133 euro voor. Het loont dus zeker de moeite om het juiste moment af te wachten om een airfryer te kopen en regelmatig het internet af te scannen naar aanbiedingen. Ik ben trouwens super blij met mijn airfryer 🙂

 2. Ha, herkenbaar! Mijn lijstje verandert steeds. Die airfryer en het horloge stonden er ook op, maar ik realiseerde me pas dat ik die eigenlijk niet meer hoef. Nu wil ik vooral nieuwe broeken, die heb ik ook echt nodig. Verder staan er vooral zakelijke wensen op mijn lijstje.

 3. Heel herkenbaar iets kopen en dan er niets passend bovenop hebben.
  Ik heb inmiddels geleerd , dat als ik een aankoop doe , me afvraag of ik er iets bovenop heb.
  Is dat niet zo , dan koop ik dat erbij , anders blijft het te lang in de kast hangen.
  De kleuren in mijn garderobe zijn nu van dien aard dat er altijd wel iets oppast.
  Misschien lijkt dat saai , maar voor mij werkt dat het beste. Astrid

 4. Jawel: nieuwe fiets (ik fiets weinig, dus niet nodig) nieuwere auto (de auto uit 2004 doet het nog prima, dus ook niet nodig) nieuwe hardloop schoenen (schoenen die ik heb zijn prima) Gym membership (helemaal geen tijd voor en thuis met FitnessBlender workout gaat prima) ….

 5. Ik heb inderdaad ook weleens van die periodes, sommige dingen blijven langer hangen en worden uiteindelijk wel gekocht, andere dingen verdwijnen met de tijd weer van het lijstje 😉

 6. herkenbaar!!!!
  ik ben ook al zo hebberig opeens.. ! onze senseo is kapot en dus zet ik alle koffie weer.. maar eigelijk wil ik smorgens 2, smiddags 1 en soms savonds nog 1 bakkie.. hoop gedoe met koffie zetten dan… dus eigenlijk wil ik een nieuwe senseo….. ik heb een andere bakfiets (electrisch.. echt heel happy mee! lang uitgesteld ivm kosten, maar zo happy mee!!! gebruik m met zoveel meer plezier dan de oude zonder accu (fietste ook zonder accu veel zwaarder dan de nieuwe als de accu uit staat) kleding.. wil idd meer kleding, leuke kleding ipv alleen maar makkelijk.. maar dat draag ik alleen in de weekenden als we ergens heen gaan omdat ik thuis geen nieuwe mooie dure kleding aan wil (gaat snel stuk, vies etc. mn spijkerbroeken slijten bijv allemaal op de knieen door t zitten op de grond bij de kids etc) en ik wil nieuwe pannen.. want de deksels zijn nu al kapot.. geen hele set meer voor mij, maar losse pannen zodat je makkelijker kan vervangen.. ikea pannen oid. de pannen die goed zijn, houden we, de rest vervangen…. en zo nog wel een hoop wensen.. de grootste is de tuin op orde hebben, naar mn zin.. benieuwd of man en ik eruit komen qua kostenplaatje :p

  sommige dingen gaan op een lijstje voor ooit (verjaardag, of wanneer t beter uit komt of meer nodig is) andere dingen kopen we wnaneer we dat willen, verschilt, hangt van bui af, de nood om het te hebben :p financien etc

 7. Ik kan heeel lang niks kopen en dan ineens van alles! Ik houd altijd een lijstje bij met de dingen die wij nodig hebben of die ik wil, en als ik dan (on)verwacht bij winkels ben èn tijd èn geld heb, kijk ik wat ik van dat lijstje kan kopen.
  Volgende week ben ik met mijn dochters en ouders op vakantie in Engeland, een land dat bij mij bekend is om de geweldige charity shops; ik kijk er nu al naar uit!

 8. Ik krijg regelmatig interieur-kriebels. Dan wil ik andere kleuren in huis en wel nu!
  Meestal waait zo'n vlaag wel weer over omdat ik (zuinigert) al die nieuwe sierkussens en plaids dan toch weer te duur vindt :D……..tot de volgende vlaag.

 9. Actifiryer was er bij ons ook bijna in huis. Tot ik bedacht dat onze hete-lucht-oven eigenlijk een hele grote actifryer is. Meteen oven frieten en kroketten gehaald en uitgeprobeerd ;-)Ging goed! 😉

 10. Verlanglijst… nou persoonlijk kan ik mij goed inhouden. Moet ook wel haha, want ik heb met mezelf afgesproken dat alles in de kasten moet passen die ik nu heb. Zakelijk sta ik in de uitgeefmodus. Met name boeken. Waarvan ik ze MOET hebben. Drie stuks in de afgelopen week. Gelukkig passen ze wel in de kast.

 11. Ik heb nog tot morgen om te beslissen of ik in dorp bij soort drogist/blokker winkel die van onbekend merk voor 60 euro te kopen ipv 80. Lijkt me gewoon zo leuk om ermee te experimenteren.

 12. Vorige week hadden ze airfryers bij de a.c.tion voor nog net geen veertig euro. Ik heb er over gedacht, niet gekocht. Ik heb een oven, zo'n apparaat heeft oik ruimte nodig, met glutenvrij eten is het ook anders (alles valt zoveel sneller uit elkaar) en nog een reden dat ik hem niet kocht was dat ik te weinig energie had om hem te gaan kopen. Geeft niks, als ik twijfel koop ik het eigenlijk nooit.
  Ik ben momenteel wel wat hebberig, maar dan met eten. Ik experimenteer nu met een dieet (high carb, low fat whole food vegan. Denk Dr. mcDougall, Dr, Esselstyn). Ik heb zin om allerlei etenswaar te kopen, recepten uit te proberen. Wat meevalt is dat ik nog niet de neiging heb om kookboeken te kopen. Veel staat online en ik schrijf veel over. Al zijn er bloggers waarvan ik mogelijk voor mijn verjaardag boeken bestel. Heb ik dan wat te vragen 🙂

 13. Ik heb ook vaak getwijfeld maar geen air fryer gekocht. Ik vind de tijd dat het duurt voordat de friet of de snack klaar is veel te lang. 20 minuten. Wat moet je dan in de tijd tussen de friet en de snack? Nee. Wijzijn de afgelopen 9 maanden gewoon af en toe naar de snackbar gegaan. En zoonlief werkt er, dus is het ook nog gezellig.
  Momenteel heb ik erg weinig last van hebberigheid. Dat komt omdat al ons geld naar de nieuwe slaapkamer en badkamer gaat. Zelfs de vakantie vind ik te duur. Dus ik denk dat het thuis blijven wordt. Misschien een paar dagen met mijn dochter naar Londen.

 14. Ik kan heel lang niets kopen en er dan achter komen dat mijn voeten bevriezen in mijn schoenen, er elastiekjes uit mijn ondergoed schieten, er scheuren zitten in het beddengoed, dat ene meubel echt vreselijk deprimerend is en dat ik helemaal gek word van rondslingerende dingen en daar in een maand allerlei oplossingen voor kopen. Om daarna weer terug te gaan naar mijn zuunige modus en daar evenzogoed weer van te genieten, maar dan met goede onderbroeken enzo 😀

 15. Heb vorig jaar de Philips XL aangeschaft en het is mn beste aankoop van vorig jaar geweest. Dubbel en dwars zn geld waard bij mij.
  Ik maak er eigenlijk nagenoeg geen snacks in (maar dat gaat echt super goed) maar gewoon hele maaltijden, groente schotels, mn vlees/vis etc. Er zijn hele FB pagina's en websites met gerechten!
  En het is sneller dan een oven, en voert het vet ook af wat in een oven niet gebeurd! Ben er erg blij mee!

  Heb momenteel niet veel op mijn lijstje wat ik echt wil hebben. Maar wat er op staat is wel weer erg prijzig.
  Ik zou graag een specifieke nieuwe camera willen, ik probeer het in ieder geval nog even uit te stellen tot net voor mijn vakantie, wellicht zakt de prijs nog iets!

 16. Herkenbaar met de hebberigheid bij meer bestedingsruimte. Wij hadden dat in december en januari en we proberen nu weer in het gareel te lopen. Echter bij het shoppen in de Kringloopwinkels naar kleding kopen we toch stiekem ook meer dan nodig, want het is zo voordelig. Dus onze kledingkast verdient zeker weer een opruimingsinspectie. Weer even kijken wat er ligt wat amper wordt gebruikt, dan kan weg. Er zijn ook bij Natasja stapels truitjes die meer in de kast liggen dan gebruikt.

 17. Op dit moment heb ik een reis naar Lapland op mijn lopend lijstje en deze wil ik ook zeker maken. ? Ik volg je blog nu een paar maanden en ik merk dat mijn gedachtes over geld uitgeven veranderd zijn. Ik sta vaker stil bij de gedachte van “waroom wil ik dit nu echt kopen?”. Ik ben erachter gekomen dat ik te veel emotie kopjes doe die me niets opleveren. Ik ben deze maand blijkbaar veel bewuster met mijn geld omgegaan: ik heb 86€ over!! Heel blij ermee.

 18. Lastig is vaak dat je ineens iets wilt hebben waarvan je eerst niet eens het bestaan had vermoed. Neem nu afgelopen Black Friday weekend. Bij AH en Mediamarkt de Google Mini Home van 59 voor 29. Nooit van gehoord maar toch nieuwschierig. Lees op cyber monday (ja zeg het maar) dat dit het meest gewilde artikel is deze maand. Belangstelling gewekt, kan ik vast niet zonder. Blijkt dat ding overal uitverkocht voor die prijs. Ben ik dus hopeloos gefrustreerd over dat ik iets niet kan kopen waarvan ik een uur eerder het bestaan niet eens kende…
  Lijstje maken was niet eens nodig!

 19. Aja natuurlijk, sorry!
  Het is voor het eerst dat ik zoiets lees 🙂
  Vind het wel grappig! En als het werkt helemaal mooi natuurlijk!
  Ik ben, samen met een budgetcoach, gaan budgetteren en ipv áltijd geld tekort te komen (al heeeel lang) houden we nu meer dan 300 euro in de maand over. Potjes gemaakt en gevuld met de teruggaves van de energierekening.
  Ik ben zo blij!
  En nu bewust het geld uitgeven en niet meer op de pof kopen. Dat was 1 van mijn valkuilen.. “komt eind van de maand wel”.
  Ik hield soms maar 100 euro over per maand om van te leven….

  1. Het werkt voor mij wel goed, misschien ook wel omdat het door het opschrijven een beetje ‘uit m’n systeem is’. Net als met dingen die je nog moet doen; die kunnen zich ophopen in je hoofd, maar je krijgt ze eruit door ze op te schrijven. Wat fijn dat je zo goed op weg bent met je geld! Dat lijkt me heerlijk, om nu per maand 300 euro over te houden. Waar ik natuurlijk wel benieuwd naar ben; wat ga je daarmee doen? Sparen voor een buffer of misschien iets anders?

 20. Dat klopt wel wat je zegt; zo werkt dat bij mij ook! Van dingen die ik moet doen tot dingen die me dwars zitten of belangrijk zijn. Ik had pas wel bedacht om een wensenlijstje te maken maar kan als tegenhanger jouw manier eens proberen 🙂

  Mijn man en ik hebben 5 spaarrekeningen: 1 periodesparen (30 dagen aankondigingstermijn) om te sparen voor niets in het bijzonder of voor iets duurs/belangrijks, 1 voor cadeautjes en verjaardagen, 1 voor onvoorziene kosten, 1 voor huishoudelijke kosten en 1 voor leuke dingen. De huishoudelijke spaarrekening heb ik spaarpotjes onder gemaakt omdat we de woonkamer willen opknappen (3 potjes; stucen, schilderen en nieuwe vloer).
  Het geld dat we overhouden per maand wordt onderverdeeld over de rekeningen.
  En omdat we een flink bedrag terugkregen van de stroom en warmte kon ik ze vullen.
  Voorheen lukte het me niet om ermee te beginnen omdat het voor mijn gevoel geen zin had…

  Het is inderdaad heerlijk en ik ben er zo blij mee!
  Ik heb nooit enige financiële opvoeding gehad en altijd verkeerde geldgewoontes.
  Maar better late then never toch 😉

 21. Adine, het artikel is uit 2017.. Is de airfryer er inmiddels, of heb je er toch vanaf gezien?
  Ik was er ook door verleid, maar bedenk me dan wat ik er in zou maken..
  Friet en snacks eten we nooit, hele maaltijden maak ik net zo goed in pannen. En waar moet ik dat bakbeest laten? Voorlopig heb ik no een slowcooker en stoomding (goedkoop overgenomen) die ik nog nooit heb gebruikt.

  1. Ja, we hebben er uiteindelijk toch eentje gekocht! Toevallig stond hij dit weekend ook nog even op tafel (buiten). Maar als ik jou zo lees, heb jij ook de goede keuze gemaakt; wij maken er eigenlijk alleen friet en snacks in (en dan vind ik dit idd praktischer dan een frituurpan), maar hele maaltijden hebben we tot nu toe ook nog geen enkele keer gedaan. Ja, een keer aardappeltjes ofzo, maar dat valt eigenlijk in dezelfde categorie als friet.

   Een slowcooker lijkt me ook wel wat, maar ik zit voorlopig echt aan mijn max. qua huishoudelijke apparaten. Meer kan (wil) ik ook niet kwijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.