Deze vraag stellen gaat je ontzettend veel geld besparen

Deze tip gaat je veel geld besparen

Heb jij soms ook wel eens moeite om de koopjes te weerstaan? Of heb je soms niet eens door dat je geld je portemonnee uitvliegt? Sta je bekend om je impulsaankopen? Dan is deze tip wat voor jou. Door jezelf één vraag te stellen, kun je namelijk ontzettend veel geld besparen.

Ellendige impulsaankopen

Winkels zijn speciaal ingericht om ervoor te zorgen dat jij impulsaankopen doet. Je weet wel, die dingen die je eigenlijk niet nodig hebt, maar toch meeneemt. Gewoon omdat ze op een slimme manier gepresenteerd worden. Ruim 10 jaar geleden, ik werkte toen bij een van de grootste drogisterijen van Nederland, kreeg ik dat voor het eerst pas echt goed door. Toen ontvingen we bij de verdeling de zogenaamde ‘impulshaken’. Die kwamen met bijpassende producten bij de verschillende schappen te hangen. Denk bijvoorbeeld aan een haarserum bij de shampoo, labello bij de zonnebrand, enzovoorts.

Tegenwoordig zijn ze er nóg veel slimmer in. Denk aan producten bij de kassa, producten die op verschillende plekken in de winkel terug komen en nog veel meer.

Hoe weersta je (impuls)aankopen?

Het is bijna een kunst om dingen niet te kopen. Ik heb het zelf behoorlijk vaak: dan ga ik voor één ding naar de winkel en dan kom ik met drie dingen terug. Regelmatig zijn dat ook gewoon dingen die we nodig hebben of goede aanbiedingen, maar feit is dat ik er niet voor die dingen heen ging.

Dat moet toch beter kunnen?

Ja! Je kunt jezelf heel veel geld besparen door je bij elke aankoop de volgende vraag te stellen:

Ben ik over een jaar nog blij dat ik dit gekocht heb?

Die vraag is relevant voor al je aankopen. Voor dat leuke kussentje voor op de bank (maar in een kleur die volgend jaar écht niet meer kan), maar ook voor die ongezonde hap, die er misschien volgend jaar wel in de vorm van een extra kilo nog steeds bij is.

Lees ook: Waarom we zo gevoelig zijn voor impulsaankopen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Practice makes perfect

Nu lijkt het misschien wat omslachtig, om stil te staan bij elke aankoop. Ik heb echter wel gemerkt dat ik – nu ik deze vraag ken – bewuster inkopen doe. Zeker met producten (geen eten bedoel ik dan) vraag ik me steeds vaker af of ik er over een jaar nog blij mee ben. Of dat het me waard is om het schoon te maken en op te ruimen. En soms ook of ik niet nog één nachtje erover kan denken. Uiteindelijk redt 90% van de impulsaankopen het dan niet. Dit is dus precies een gevalletje van practice makes perfect; stel de vraag een maand lang bewust bij je (grotere) aankopen en je zult merken dat het een automatisme wordt.

Ben jij gevoelig voor impulsaankopen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Zelfs met eten en dat soort dingen is het de moeite om die vraag aan jezelf te stellen. Een ongezond(er) voedingspatroon doet meer met je dan de aankoop van de zoveelste verkeerde nagellak. Ook financieel kan het veel schelen als je je karretje niet iedere week volgooit met chips, cola, koekjes en bier. Het lijkt goedkoper dan gezond voedsel, maar als je die bedragen eens goed bij gaat houden (en je eet veel van dat soort dingen) dan zou je nog wel eens verbaasd kunnen staan. Maar inderdaad, je andere aankopen goed overdenken is ook een hele goede. Ik zeg altijd tegen mezelf: heb ik het echt nodig? Het antwoord is meestal nee.

  Fijn trouwens je nieuwe website. Je oude bleef vaak halverwege het laden hangen of moest overnieuw laden en dan klikte ik hem maar weer weg. Dat ligt waarschijnlijk aan mijn ipad maar toch. 🙂 Ik lees je stukjes namelijk al heel lang en ook graag.

  1. Dat merk ik ook; als je jezelf zo’n vraag stelt, is het antwoord meestal nee. En leuk om te horen dat de nieuwe site bevat! Dat vastlopen had ik zelf ook; heel vervelend. Ik kan met deze nog heel veel doen om hem sneller te maken, dus daar werk ik achter de schermen aan. Dat werkt en leest echt veel prettiger!

 2. Ik ben er wel redelijk gevoelig voor, geloof ik. Maar vaak realiseer ik het me op tijd en hang ik het terug.

  Die vraag ga ik ook maar toepassen op al het lekkere eten. Ben ik van de zomer nog steeds blij als ik dit pak chocolade koekjes naar binnen ga schransen? ?

 3. Meestal niet, gisteren wel. Het ging om kruidenthee. Daar heb ik twee pakjes van gekocht. Eentje voor lekker slapen, de andere als opkikker. Met die gierende overgangshormonen hier kon ik ze niet laten staan. Twee euro in totaal, dus te overzien. Meestal kruis ik van alles aan in de wekelijkse folders en vervolgens koop ik het meestal niet. Het aankruisen is al plezier genoeg. Nu heb ik weinig energie om te winkelen, dus dat scheelt.
  Ik moet nog wel vogelnetten hebben en stokken voor bij de zonnebloemen. Die hoop ik volgende week te kopen.

 4. Ja, best wel. Dan krijg ik helemaal zo’n wild gevoel over me. Maar ik kan het nu herkennen, en mezelf tot kalmte manen. En dan denk ik aan mijn tante Dina. Die zei altijd: ‘Het is mooi spul, voor wie het nodig heeft.’

  1. Oh, dat is ook een goede. Dan hoor je eerst het ene deel: mooi spul > *bevestiging! ja! hebben!* om vervolgens de ‘downer’ ‘voor wie het nodig heeft’ erachteraan te krijgen. Want ja, daarvan weet je zelf ook wel dat het niet zo is. Geweldig!

 5. @Willeke,
  Dat vind ik een van de weinige voordelen van mijn voedselintoleranties. Geen gluten, dierlijke melkproducten, een aantal toevoegingen, alcohol, voorzichtig met suiker. Ik kan heel veel dingen in de winkel laten liggen. Gisteren verwende ik mezelf met een lekkere salade van mango, banaan en peccannoten. Heerlijk, en mijn vorm van een gebakje 🙂 Ik heb meestal weinig moeite om op gewicht te blijven.

 6. Als je de folders regelmatig bekijkt, dan valt op dat de zogenaamde aanbiedingen een cyclus hebben. Er is altijd wel bij elke drogisterijketen zo’n unieke aanbieding. Of bij de supermarkt waar die keten deel van uitmaakt. Dus ben ik veel minder geneigd om toch maar 4 halen 3 betalen te doen als het financieel niet uitkomt. Want volgende maand heeft drogisterij B die aanbieding.
  Wat ook helpt is goed kijken OF het wel echt een aanbieding is of gewoon de reguliere prijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.