Going Dutch: rekening splitsen of delen?

Going Dutch: rekening splitsen of delen?

In het buitenland staan we er als Hollanders om bekend zuinig te zijn en dat heeft er zelfs toe geleid dat we een heuse term op onze naam hebben staan: Going Dutch, oftewel: iedereen betaalt voor zich als je meedoet aan een groepsactiviteit. Hoewel het in veel andere landen (Oostenrijk, Denemarken, Finland, Duitsland, enzovoorts) ook heel gebruikelijk is om de rekening te splitsen of niet eens samen een rekening te openen, maar ieder voor zich te laten betalen, dateert het ‘Going Dutch’ waarschijnlijk al uit de 17e eeuw. Kleine kans dat we daar nu nog vanaf komen dus. Bovendien lijk je dit nu juist meer dan ooit te zien; we eten en drinken waarschijnlijk ook meer dan ooit buiten de deur.

Horeca werkt mee aan Going Dutch

Tegenwoordig kan dat ook steeds makkelijker. Waar je vroeger de horeca-ondernemers al hoorde kreunen bij de gedachte aan een uitgesplitste rekening, is het nu vaak een kwestie van een paar drukken op de knop. Soms moet je het nog vooraf aangeven, maar 9 van de 10 keer is het anders ook zo uitgevogeld. En kan het in het restaurant zelf niet, dan kun je altijd nog zelf met je gezelschap afspreken dat één betaalt en de rest een bedrag terugbetaalt.

Voordelen van de rekening delen

Als je de rekening deelt, dan is dat vooral gemakkelijk. Je hoeft niet bij te houden wat iedereen gegeten of gedronken heeft; je deelt gewoon het totaalbedrag door het aantal mensen. In het verlengde daarvan krijg je dus ook nooit herrie over wie die laatste wijn nu op heeft. Of over wie het nodig vond om extra friet of salade bij te bestellen, waar dan weer iedereen van gegeten heeft. Maar: het pakt niet altijd voor iedereen gunstig uit.

Daar heb je meteen het belangrijkste nadeel te pakken van de rekening delen.

Moet je trouwens later verrekenen, omdat niet iedereen genoeg (contant) geld bij zich had? Voorkom dan ruzie en gebruik gewoon even deze calculator.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Voordelen van de rekening splitsen

Als je bijvoorbeeld vegetariër, geheel- of deelonthouder of BOB bent, dan ben je met het delen van de rekening vrijwel altijd duurder uit. En als je dan ook nog aan de lijn bent en één van de gangen overslaat is dat helemaal het geval. Aan de andere kant; als je graag duurder eet, dan kan het prettig zijn om de rekening te splitsen. Dan hoef je niet het gevoel te hebben dat anderen voor jouw duurdere smaak betalen.

Andersom is dát voor sommigen juist weer een nadeel: als je een dure smaak hebt, dan ben je met splitsen natuurlijk meer kwijt dan met delen. Bovendien is het natuurlijk iets meer werk, want wie had die cola nu? En hoe verdelen we het broodplankje?

Wat is nu ‘goed’?

Ik vind dit zelf altijd wel een beetje lastig. Het is niet iets waar ik een punt van wil maken, zeker niet als je een gezellig uitje hebt. Maar: aangezien ik meestal de Bob ben en sowieso geen dure smaak heb (qua eten dan), is mijn persoonlijke rekening meestal niet zo hoog. Op het moment dat ik de rekening gelijk ga delen, ben ik duurder uit. Daar heb ik niet altijd zin in. En andersom ook; als ik een keer wél heel duur wil eten, dan wil ik me daar niet in gehinderd voelen door het idee dat een ander daar dan (mogelijk ongewild) aan meebetaalt.

Mijn voorkeur gaat dus uit naar splitsen; gewoon ieder voor zich. En mocht het toch een keer zo zijn dat we de rekening met z’n allen delen, maar ik heb gezien dat er bijvoorbeeld één iemand is die geen voor- of nagerecht heeft genomen of op een andere manier duidelijk minder heeft ‘gekost’, dan kaart ik dat meestal wel even aan. Vroeger vond ik dat lastig. Nu denk ik: als iemand dat voor mij zou zeggen, dan had ik dat ook prettig gevonden.

Wat doe jij? En is dat ook wat je het liefste zou doen, of pas je je ook vaak aan je gezelschap aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Ik ben ook voor splitsen om de twee redenen die jij ook noemt. Maar als het helder is dat iedereen ongeveer hetzelfde besteld heeft dan is delen handiger. Dit werkt alleen in kleine groepjes want met grote is het nogal onoverzichtelijk dan.

  1. Inderdaad, met een klein groepje kan dat wel. Ik heb ook wel vriendinnen waarmee ik gewoon afwissel; de ene keer betaalt de een en de andere keer de ander. Maar dat werkt alleen een beetje prettig als het wat gelijk op gaat.

 2. Heel lang geleden tijdens mijn stage ging ik met een grote groep van mijn collega’s , die allemaal een salaris verdienden, uit eten. Omdat ik een arme student was, nam ik alleen een goedkope pizza en 2 spa rood. Ik had 15 gulden bij me, meer dan genoeg voor mijn rekening. Mijn collega’s namen een voor- hoofd- en nagerecht, en de nodige flessen wijn en bier.
  Omdat het erg laat werd ben ik op een gegeven moment naar huis gegaan, na bij de kassa mijn pizza en drank betaald te hebben.
  Volgende dag op kantoor vertelde een collega dat hij mij 20 gulden voorgeschoten had, ze hadden de rekening gedeeld, en ik had maar 15 gulden betaald ipv 35, of ik dat toch nog even wilde betalen. Toen ik zei dat ik daar niet over piekerde, was hij boos, want nu moest hij alle collega’s weer af om aan zijn geld te komen. ik ben een groot voorstander van iedereen zijn eigen deel betalen, krijg je ook geen gezeur achteraf.

  1. Ik kan me voorstellen dat je er dan wel even klaar mee bent! Goed dat je voet bij stuk hebt gehouden, ik had het niet in mijn hoofd gehaald om er om te vragen bij iemand die duidelijk niet voor zoveel had gegeten/gedronken.

 3. Ik ben de laatste tijd gewend om ieder zelf in het restaurant af te rekenen. Wel zo eerlijk en ook net zo handig. Je hoeft niet onderling te rekenen en geld te wisselen. Ieder betaalt en krijgt direct het wisselgeld terug. Klopt altijd. Geen gezeur.
  Marijke: ik geef je groot gelijk dat je geen € 20,– extra hebt betaalt.

 4. Dat ook het gemiep van de mannelijke partner voorbij is. Dat is het al langer. Maar dat in stilte achteraf berekenen. Dat niemand ziet dat jij vrouw de helft betaalt. Dat gemiep moet volledig voorbij zijn.

  Het is in ieder geval meer geaccepteerd dan voorheen.

  1. Ik moet wel zeggen: als wij samen gaan eten, dan vind ik het wel prettig als vriend afrekent. Wel met de gezamenlijke pas, dus qua geld maakt het voor niemand wat uit, maar dat is dan een beetje het idee ofzo.

 5. Het allerliefste maak ik als we met een grotere groep weg gaan vooraf een pot. Voor mijn gevoel is het geld dan toch al weg. Ook vind ik het heerlijk om ergens te eten waar je een vast bedrag voor je eten betaald. Dat er een verschil zit tussen fris en wijn maakt me niks uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.