Crowdfunding: een jaar later

Crowdfunding: een jaar later

Gisteren schreef ik een update over mijn ‘gewone’ beleggingen, vandaag nog even een aanvulling over het crowdfunden. Ik zou bijna vergeten dat ik dát ook nog deed 😉 Vorig jaar heb ik me ingeschreven voor een horecaproject. Daarin investeerde ik 1000 euro. In de eerste instantie was er wat gedoe met het papierwerk, waardoor het uiteindelijk vanaf de inschrijving in mei nog tot augustus geduurd heeft voor de lening daadwerkelijk ging lopen. En in de tussentijd is er wel wat veranderd…

Terugbetalen

Die verandering heeft in ieder geval 0,0 te maken met de terugbetalingsregeling. Dat loopt tot nu toe nog hartstikke goed. Elke maand rond (vaak voor) de 11e krijg ik weer 24,18 op mijn rekening overgemaakt.

Het gaat hier dus om een lening van 1000 euro, met een rente van 7,5%. Dat klinkt heel erg hoog, maar dat percentage krijg je alleen over de openstaande som. Gemiddeld kom je over de hele looptijd uit op ongeveer 4%. Nog meer dan de spaarrente, maar aanzienlijk minder dan ‘geadverteerd’.

La Cubanita Almere - crowdfunding
La Cubanita Almere – crowdfunding

Momenteel heb ik bijna 225 euro teruggekregen en staat er nog ruim 775 euro open. De looptijd is nog tot 11-07-2021 en het duurt nog tot ongeveer 1 januari 2021 voor ik mijn inleg terug heb. De laatste 6,5 termijnen zijn eigenlijk helemaal voor mij.

Lees ook: Crowdfunding: is dat nog een goed idee?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe verder met crowdfunden?

Als het gaat om crowdfunding, hink ik nog een beetje op twee gedachten. In de eerste instantie wilde ik het sowieso niet meer doen. Je bent dat geld namelijk wél een bepaalde periode kwijt, hebt geen invloed op een (snellere) terugbetaling en het rendement is over het algemeen niet direct hoger dan bij beleggen. En het risico is óók niet kleiner. Je kunt net zo hard je geld kwijt zijn. Over het algemeen gaat het toch om investeringen die een bank niet wil geven.

Onlangs bracht de presentatie van Daphne op de BENL FIRE Meetup me aan het twijfelen. Zij maakt al jaren gebruik van crowdfunding en heeft inmiddels honderden projecten lopen/afgerond.

Haar eerste tip was om vooral niet in de horeca te gaan zitten. Daar was ik dus direct al de mist in gegaan. Bovendien bleek zij in haar portefeuille een aantal mooie projecten te hebben die bijvoorbeeld maar een jaar liepen. Dat is natuurlijk een stuk beter dan 4 jaar; er kan immers héél veel gebeuren in 4 jaar. En 1000 euro in één project steken was óók niet echt aan te raden. Ook hier geldt: spreiding is beter.

Maar als je wél solide projecten vindt, met een goed plan, een goede reden waarom de lener voor crowdfunding kiest. Een project waarin géén banken investeren (want die gaan vaak voor) en dat een relatief korte looptijd kent, dan zou het bést nog eens interessant kunnen zijn.

Lees ook: Eerste betaling crowdfunding ontvangen

‘Goede doelen’

Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd nog kiezen voor het gebruik van platformen als Kiva, waarbij je een lening verstrekt aan een ondernemer in een ontwikkelingsland. Je kunt dit al doen met een bedrag vanaf $25. En het is een lening, geen donatie. Je krijgt er alleen geen rente op. Er wordt wel vaak rente in rekening gebracht, maar dat gaat dan naar plaatselijke partners. Ik heb dit zelf een poosje gedaan en steeds de terugbetalingen opnieuw geïnvesteerd. Tot ik op gegeven moment een default had en daardoor niet meer genoeg credits had om opnieuw te investeren. Destijds heb ik er toen voor gekozen om niet meer te investeren; mijn eigen hypotheek ging toen voor. Nu ik zelf ook weer wat ruimer in de slappe was zit, ga ik dit misschien alsnog wel een keer doen. Als meer ondernemers de kans krijgen om bedrijven te ontwikkelen, is dat uiteindelijk toch ook weer goed voor de wereldeconomie.

Voorlopig houd qua ‘normale’ crowdfunding echter eerst nog even bij dit ene Horeca Crowdfunding-project en mijn gewone beleggingen. Maar: ik geloof dat ik tóch nog niet definitief zeg dat ik voor altijd bij crowdfunding weg blijf.

Wat vind jij van crowdfunding? Een mooie kans of te risicovol?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Ik doe aan crowdfunding via Lendahand. Je kunt hier al vanaf 50 euro investeren in projecten in derdewereldlanden en krijgt wel rente voor je lening. Varieert tussen de 2,5 en 8% en de looptijden variëren tussen een halfjaar en drie, hooguit vier jaar.

  Ik probeer iedere maand 50 euro of meer te investeren in een project dat mij aanspreekt. Daarbij probeer ik ook rekening te houden met spreiding mbt de landen. Stel je voor dat je alleen projecten in Kenia hebt lopen, en daar breekt oorlog uit of is een natuurramp. Dan kun je beter maar je geld ook in andere landen hebben zitten.

  Overigens kies ik niet altijd voor het project met het hoogste rendement. Ik ga ook met name voor projecten die me aanspreken. Vroeger doneerde ik veel aan goede doelen, nu past dit beter bij hoe ik denk dat je mensen kunt helpen. Iets met het geven van een vis of het geven van een hengel 😉

  Tot nu toe gaat het goed met de terugbetalingen.
  Ik ben van plan om terugbetalingen opnieuw te investeren (maar er zijn momenteel geen openstaande projecten).

  Ik heb ook nog kleine bedragen geïnvesteerd via zonnepanelendelen.nl, maar eerlijk gezegd heb ik geen flauw benul wat me dat gaat opleveren. Heb me laten leiden door dat projecten zo snel vol liepen, dat ik dacht: dan moet dat wel wat gaan opleveren.

  Al met al wel enthousiast over crowdfunding, maar erg belangrijk is wel dat je alleen geld inlegt wat je in principe zou kunnen missen!

 2. Ik heb er mee gerommeld, maar behalve lokale initiatieven waar ik zelf ook wat mee heb doe ik het niet meer. Het risico en rendement is niet zo aantrekkelijk.

 3. Ik ben er nooit aan begonnen. Ik denk dat het risico groter is dan op de beurs.
  Wel vorige week mijn eerste Kiva lening gedaan. Dat ga ik in de toekomst meer doen. Een mooie manier om een beetje van mijn eigen rijkdom te delen. Ik vind de rentes van Lendahand te hoog en ik denk dat de mensen die zo’n soort lening ontvangen dan wel een superhoge rente moeten betalen. Lokaal moet er ook nog aan verdiend worden en ook de organisatie steekt nog wat in zijn zak. Ik hoef daar zelf niet aan te verdienen, we hebben het hier al zo goed.

 4. Ik blijft crowdfunding toch wel interessant vinden ondanks het risico. Ik heb nu zelf 1 project lopen, ook een horeca project. Maar ben wel benieuwd wat je uiteindelijk besluit om te doen, of je op een ander gebied gaat investeren en via welke site. Maar daar schrijf je tegen die tijd vast wel weer over 😉

 5. Hier ook een aantal projecten lopen via Geld voor elkaar. Wat mij betreft niet weer, van de 12 projecten oid ook al een stuk of vier achterstand en volledige uitval.

 6. 3 jaar Lang aan crowdfunding gedaan. Erg leuk om te doen. Maar realiseer je dat het echt een hobby is, het risico is vele malen groter dan op de beurs.

  Als het goed gaat met het bedrijf dan kopen ze de lening af en krijg je maar een schijntje, als het mis gaat ben je de gehele inleg kwijt.

 7. Ik doe al 3 jaar mee in diverse projecten via het platform Collin Crowdfund. Varieert tussen horeca en vastgoed met looptijden tussen 6 maanden en 6 jaar. Mijn investering per project ligt tussen 500 en 2500 euro. En heb er nu 150 lopen.
  Een deel is al helemaal terug betaald en een ander groot deel voor de helft. Het aantal default is met 1 faillissement tot nu toe laag. Verder zijn er een paar met achterstand. Hiervoor wordt er gereserveerd. Mijn gemiddeld rendement is 4.7% per jaar rekeninghoudend met default en achterstanden. Collin is wat dat betreft heel transparant. Mijn credo is spreiden, spreiden, spreiden! Liever 10 investeringen vn 500 euro dan 2 van 2500.
  Ik weet zeker dat ik vele ondernemers heb geholpen hun dromen waar te maken. Zelf krijg ik daar tegen een aanvaardbaar risico een aardig rendement voor.

 8. Bij crowdfunding via mkb leningen, is het de kunst om die projecten te kiezen die de meeste kans hebben om afgerond te worden. Objectief gezien, zijn risicoverhogende facetten voor een groot deel bekend (sector, ervaring ondernemer, basis infov over de balans, common sense, rating etc). Als je op basis van die factoren Crowdfund, loop je zo min mogelijk risico en zal je in de meeste gevallen ( incidenten zoals niet leverende leverancier of bijv. Wegopbreking voor je deur) een succesvoll project hebben

 9. Ik heb ook een negatieve ervaring met crowdfunding. Mijn uiteindelijk rendement is gelukkig wel positief, maar gemiddeld over de jaren verspreid zo’n 0,2%. En dat bij een oorspronkelijk beloofd gemiddeld rendement van 8% ! Dit komt doordat sommige projecten nou eenmaal te maken krijgen met tegenslag en faillissement.

  Crowdfunding bestaat pas sinds circa 2010. Dus heeft tot nu toe alleen maar jaren van economische groei meegemaakt. En zelfs dán zie je dus een aardig percentage faillisementen. Dit wordt vast veel erger als er weer eens een crisis komt.

  Dus ik brand mijn handen er niet meer aan.

 10. Van mijn 11 growdfunding projecten gingen er 2 failliet. 1 werd er vroegtijdig al afgelost.
  Heb er nu dus nog 8 lopen maar ook al zullen ze mogelijk de eindstreep halen dan heb ik toch nu al het verlies al te pakken.
  Van 1 goed gekeurd en volledig gefinancierd project ( lees:voldoende deelname) ging niet van start. Dit omdat de grootste leverancier waarvan het project afhankelijk bleek te zijn failliet ging. Hier dus net de dans ontsprongen.
  Jullie begrijpen het misschien al :ik stop met growdfunding.

 11. Wij hebben bij één project onze inleg verloren. Dat hadden we echt niet kunnen zien aankomen. Voor de rest doen we altijd grondig onderzoek. Meestal investeren we in projecten die iets te maken hebben met microfinanciering of milieu. Geen horeca, want te vluchtig en te onzeker. Check altijd de geschiedenis van mensen die het project leiden. Dat is voor ons zo meestal goed gegaan.

 12. Ik doe aan crowdfunding sinds mei 2015. Begonnen op Geldvoorelkaar (GVE) met 13 projecten en daarna eerst langzaam gaan uitbreiden. Vervolgens wat sneller. Het probleem waar ik tegenaan loop is dat ik in het begin teveel projecten van 60 maanden heb geactiveerd. Bij het ontstaan van tussentijdse defaults duik je dus met je rendement eerst de min in, omdat nog niks afloopt en je dus ook niet van winst kunt spreken. Ik ben nu ruim drie jaar bezig en heb sindsdien projecten van allerlei orde en looptijd aangezet. Ik investeer altijd hetzelfde bedrag namelijk het minimum per platform. Heb 1 project dat afgesloten is met een verlies. 5 default waarvan ik niet weet wat er nog uit gaat komen en de rest loopt nog. Ik heb in totaal 61 projecten geactiveerd waarvan 5 succesvol afgerond. Inmiddels zit ik door herinvesteren ruim in GVE en net zo ruim in Fundingcircle. Ook heb ik nog 5 projecten bij Investormatch. Die laatste partij post niet zo veel projecten dus kan daar niet hard portfolio opbouwen. Over Fundingcircle en Investormatch ben ik tot op heden wel te spreken. GVE moet zich nog bewijzen. Als ik daar fatsoenlijk winst maak dan zet ik weer een projectje aan. Voorlopig pak ik alleen die andere 2 platforms mee. Doordat ik genoeg projecten hebt sta ik steevast op de rails. Ik kan niet meer omvallen als ik blijf herinvesteren met wat er binnenkomt. Ik hoop binnenkort eindelijk sprongen te maken want ik kwam niet boven de 50 projecten door de defaults en eerder volledig afgeronde projecten. De kunst is dus om het geld wat binnenkomt door te investeren in nieuwe projecten. Ik heb al in geen tijden mijn eigen geld aangesproken voor crowdfunding. Mijn portefeuille houdt zichzelf in stand. Bij Lendahand wat ik apart behandel van mijn Hollandse crowdfunding, hanteer ik die strategie ook. Lendahand betaalt natuurlijk ook per 6 maanden dus dat gaat anders. Verder heb ik nog wat geld bij Twino. Daar hoef ik niet naar om te kijken. Geeft ook een mooi rendement. Conclusie ik sta met mijn Hollandse crowdfunding iets van €170 in de min (die 5 defaults). Maar ik denk dat het lek nu wel boven is en ik hoop/verwacht dat het nu weer hard richting 0 zal gaan en erover heen. De tijd zal het moeten uitwijzen.

  1. Die langere looptijden zou ik nu inderdaad ook niet meer doen. Het enige project dat ik nog heb lopen was volgens mij 48 maanden (4 jaar), maar eigenlijk zou ik me in de toekomst – als ik hier nog eens iets mee ga doen – eerder richten op bijvoorbeeld een jaar. En lagere bedragen, zodat er gewoon wat meer spreiding mogelijk is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.