Eerste betaling crowdfunding ontvangen

Eerste betaling crowdfunding ontvangen

Terwijl ik op vakantie was, zag ik ineens een leuk berichtje voorbij komen: de eerste termijn van de terugbetaling van mijn crowdfunding-lening was binnen! Iets minder dan ik verwacht had, dus eenmaal thuis heb ik even ingelogd om te kijken hoe het nu precies zat met deze betaling.

Betaling crowdfunding: 48 termijnen tegen 7,5% rente

Voor wie het niet had meegekregen; ik besloot in het voorjaar te investeren in La Cubanita in Almere. Hoewel ik me eerder ook al afvroeg of crowdfunding nog écht een goed idee was, leek dit me een redelijk veilige investering. Het voorstel kreeg de hoogst mogelijke waardering op het platform en de ondernemer bracht ook zelf een aanzienlijk bedrag in. Nu blijft het natuurlijk altijd een risico, dus dan is het helemaal leuk als je er iets van terug ziet!

In mijn geval leende ik €1000 uit gedurende 4 jaar, tegen een rente van 7,5%. Dit wordt in 48 maandelijkse termijnen van €24,18 terugbetaald. In totaal krijg ik dus €1160,64 terug.

Bemiddelingsfee

De eerste betaling was echter niet voor €24,18, maar voor €14,18. In de kleine lettertjes kon ik lezen dat dat was omdat er nog een bemiddelingsfee van €10 (1%) werd afgetrokken. Mijn totale rendement komt dan dus uiteindelijk uit op ruim €150. Ik ben overigens wel benieuwd of de bedragen nog veranderen, want op dit moment is de uitsplitsing als volgt:

termijnbetaling: €17,93

rente: €6,25

Als ik de termijnbetaling x 48 doe, dan kom ik op €860 uit, en niet op €1000. Doe ik de rente keer 48, dan kom ik weer op €300 uit. Dat lijkt ook wat meer in de buurt te komen van 7,5% per jaar dan €160. Aan de andere kant; het lijkt me ook logisch dat je steeds alleen de rente krijgt over wat nog uitstaat. Dus als het maandbedrag dan gelijk blijft, krijg je eigenlijk hetzelfde effect als bij een annuïtaire hypotheek: je betaalt hetzelfde, maar de verhouding rente/aflossing verschuift steeds meer naar minder rente/meer aflossing.

Ik houd het natuurlijk mooi even in de gaten, maar weet iemand toevallig hoe dit precies zit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Je kunt via berekenhet.nl e.e.a. Narekenen. Onder hypotheek en dan naar beneden scrollen om annuïteiten te berekenen . Het bedrag dat je zult is 24,18 per maand. Het bedrag van de aflossing en de rente varieert. Net zoals bij een hypotheek.

  1. Dat klopt inderdaad precies! Dan is de rente die ik over die 4 jaar ontvang ongeveer 160 euro. Per saldo is dat dan 4% per jaar (hoewel het natuurlijk iets meer is als je bedenkt dat ik het terugbetaalde bedrag ook steeds weer tegen zo’n fabelachtige rente van ongeveer 0,5% kan wegzetten).

 2. Wij investeren al langere tijd via dit platform. De aflossing vindt via een annuïtair schema plaats.
  Als je inlogt via Mijn (platform naam) en in het menu gaat naar Mijn investeringen, dan zie je dat de begane investeringen. Selecteer de betreffende investering. Daar zie je een overzicht van de opbouw van de uitbetalingen.

  De fee was mij bekende bij registratie. Ik kreeg niet de indruk dat dat in de kleine lettertjes staat.

 3. Wij hebben nog steeds niet geïnvesteerd via crowdunding. De tijd tussen dat de stukken beschikbaar komen en dat je kunt investeren is voor ons nog steeds te kort geweest. Tegen de tijd dat we ze voldoende doorgenomen hadden was vaak het bedrag al opgehaald. En blind investeren willen we niet.

 4. Die 7,5% haal je dus niet over het hele bedrag inderdaad 😉 Dit gecombineerd met de grotere risico’s en het feit dat je geld lang vastzit heeft ons doen besluiten om er maar niet meer in te investeren. Nu hadden we ook al praktisch niets erin zitten 😉 Als je gemiddeld nog een paar procent moet afboeken blijft er niet veel over..

 5. Wat fijn dat je de eerste betaling hebt ontvangen! Lijkt me wel goed dat je weet hoe de betalingsstructuur in elkaar zit. Zonde als je daardoor meer of minder rendement had verwacht.

  Om dezelfde redenen als Meneer en Mevrouw laten wij crowdfunding links liggen. Het rendement is voor ons onvoldoende, zeker gezien de onzekerheid die er soms mee gemoeid gaat

  1. Dat is voor mij dus ook een reden om het verder niet te doen. Dit project had ik wel vertrouwen in, maar verder vind ik het eigenlijk teveel gedoe, onzekerheden en haken en ogen om het interessant te maken. Oké, de rente is op het moment ook niet veel, maar dan zijn er altijd nog wel andere manieren om je geld wat voor je te laten werken.

   1. Jouw gevoel herken ik. Wij zijn na 1.200 in 3 verschillende projecten ook gestopt. Terecht blijkt nu want de eerste is na ruim een jaar failliet. Weg geld. Ondanks het lage risico profiel dat zegt dus niks.

 6. Ik heb een (voorlopig nog klein) bedrag geïnvesteerd via Kiva (www.kiva.org) en zie het als een soort ontwikkelingshulp.
  Voor 25 Am. Dollars help je al iemand, zonder daar overigens rente voor te ontvangen, maar daar gaat het mij niet om.
  Mijn eerste terugbetaling is inmiddels geweest, keurig op tijd.

  1. Fijn! Ik heb jaren terug ook eens een paar keer wat in Kiva gestopt en dat steeds weer opnieuw geïnvesteerd, maar ergens bij het derde project kwamen de terugbetalingen niet meer, waardoor ik onder de investeringsdrempel kwam. Bijstorten voelde ik niet zoveel meer voor, dus daar doe ik nu niets meer mee. Het idee sprak mij inderdaad ook erg aan, maar ik vond het erg jammer dat er (toen in ieder geval) echt maar heel weinig updates waren rondom hoe het met de ondernemer ging. Je voelt je daar dan toch een beetje betrokken bij.

 7. Het rendement is veel lager dan de beloofde 7% omdat het een annuïtaire lening betreft. Wil je echt aan de 7% komen, dan zou je alle terugbetalingen meteen weer moeten herinvesteren.

  Voor mij is dit een reden om niet langer te crowdfunden. Via BrandNewDay haal ik een vergelijkbaar rendement (meer dan 4% vooralsnog) en het voordeel van beleggen is, dat je het geld ieder moment zou kunnen opnemen. Zeker wanneer je zou beleggen in fondsen (dat doe ik via BND) dan is je risico ook nog eens kleiner. En het kost me minder tijd….

  1. Ik houd er hierna ook weer mee op hoor. Ik had me toen in mei of april al opgegeven en het duurde allemaal zo lang, dat ik nog eens wat verder ging kijken. Toen kwam ik idd nog veel meer nadelen tegen. Nu had ik hier al akkoord op gegeven, dus het ‘moest’ wel, maar daarna vind ik het wel weer gesneden. Ik stort dan inderdaad liever iets meer in mijn beleggingsportefeuille. Daar zit ik inderdaad ook als laagste punt zo rond de 5% én ik kan er op elk moment bij. Wat is voor jou een reden om dat via BND te doen? Ik zit zelf bij DeGiro, vanwege de lage kosten.

 8. Wij hebben 2 projecten en van de eerste gaat terugbetaling volgend jaar 1/8/18 volgen en daarna nog 3 x met evenredig bedrag. Peerbygo is ons 2e crowdfunding maar daar is het even onduidelijk wanneer we wat krijgen. Ze communiceren amper en volgens mij hadden we dit jaar al iets terug moeten zien maar dat is niet het geval.

   1. Ik heb vanmiddag naar ze gemaild of ze een status update kunnen geven en dat ik het vervelend vind dat het stil blijft. De website en geen actueel nieuws is geen goed voorteken. Volgens mij is Daan Weddepohl met heel andere dingen bezig. Maar zoekende zijn naam kom ik op dit stuk waar ik uiteindelijk door de interviewer nooit meer op ben geattendeerd dat het uiteindelijk is gebruikt. Ik word gequote. Maar wat ik zorgwekkender vind is hoe Daan vind dat hij geslaagd is voor bewustwording. Hartstikke leuk maar daar krijg ik mijn investering niet mee terug.
    https://ideas.bright.nl/editions/vr-22-apr-2016/scale-ups-peerby

    Hopelijk komen ze snel met een reactie op mijn mail. Daar heb ik nog niets op ontvangen. Ik vind dat ook bij slecht vooruitzicht dat je je investeerders moet meenemen. Dank zij ons geld ben je aan het freubelen met je proeftuintje. Eerlijk gezegd vind ik dit net zo vaag en riskant als Recyclix. Dat laatste gaat uiteraard helemaal niet meer goedkomen. Hopelijk heb ik het met Peerby Go helemaal verkeerd en blijk ik een onterechte zwartkijker.

    1. Ik kan me je gevoel wel voorstellen ja! Je weet natuurlijk niet waar ze achter de schermen mee bezig zijn, maar als je het publiek erbij betrekt door crowdfunding in te zetten, dan zou het toch ook niet gek gedacht zijn om datzelfde publiek – dat je dus steunt – op de hoogte te houden van de ontwikkelingen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.