Beleggingsupdate augustus 2018

Sinds ruim een jaar leg ik structureel – elke maand – geld in op mijn beleggingsrekening. Het doel? Financieel onafhankelijk worden. Omdat ik (sinds vandaag, want yeah, ik ben jarig! ?) 34 ben, heb ik een vrij lange beleggingshorizon, waardoor geen rendement maken vrijwel onmogelijk lijkt te zijn. Zelfs tijdens de Great Depression duurde het herstel van de markt ‘slechts’ 6 jaar. En aangezien geld op de spaarrekening sowieso weinig doet, ben ik mijn focus langzaam maar zeker wat aan het verleggen. Deze maand was best een beetje enerverend; er gebeurde een hoop! So without further ado: de beleggingsupdate augustus 2018.

Actuele stand van zaken

Deze maand maakte ik voor het eerst het verhoogde bedrag van 375 euro over naar de belggingsrekening bij DeGiro. Hier beheer ik mijn persoonlijke beleggingen. Via deze rekening profiteer ik niet van speciale belastingvoordelen en hij telt gewoon mee voor mijn vermogen in box 3. Ik kies er bewust voor om hier maandelijks een bedrag in te storten, zodat ik:

1) gestaag een mooie beleggingsportefeuille opbouw;

2) niet verleid word tot het timen van de markt (want: onmogelijk); en

3) mijn aankopen automatisch een beetje middel. De ene keer koop ik ze misschien wat duurder, de andere keer weer wat goedkoper.

Daarnaast heb ik sinds vorige maand ook een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting. Als ik tegen die tijd in een lagere categorie val, omdat ik dan bijvoorbeeld niet meer zou werken, scheelt dat ten opzichte van nu.

Hoewel zo’n fiscaal voordeel fijn is, legt het me wel voor een hele lange termijn vast. Daarom stort ik hier voorlopig niet standaard maandelijks geld bij. Ik ben wel van plan om hier jaarlijks iets bij te storten. Dat zal waarschijnlijk pas eind dit jaar voor het eerst weer gebeuren.

Tot slot heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Ook hier veranderde in de afgelopen maand het een en ander.

Lees ook: Financieel plan voor Q3 en Q4: beleggen

Mijn activiteiten

Deze maand kocht ik voor het eerst alleen maar VWRL. Ik rekende 368,50 af voor 5 stuks, tegen een aankoopprijs van 73,70 euro. Hoger dan vorige maand, maar dat is niet anders. Wie weet koop ik ze later nog een keer voordeliger, of blijven ze gewoon stijgen. Ook prima. Ik koos voor deze ETF, omdat ik graag mijn dividendinkomen wil opbouwen. Dit is daarvoor een mooie optie; lage kosten en een redelijk stabiel fonds.

Bij BrandNewDay deed ik niets. Wel werd de afgelopen maand mijn inleg verwerkt. Die had ik net wat te laat gestort, waardoor hij eigenlijk een maand lang niets gedaan heeft. Beetje zonde, maar dan was het voor nu in ieder geval op tijd. Vrijwel heel juli heeft het bedrag dus wél kunnen werken 😉

Bij Peaks heb ik de functie om wisselgeld automatisch te beleggen vrijwel meteen uitgeschakeld. Maar: twee mensen hebben gebruik gemaakt van mijn code om zelf 10 euro op hun account te krijgen, waardoor ik óók 10 euro per persoon bijgeschreven kreeg. Bedankt daarvoor! Ik heb meteen even een vreugdedansje gedaan 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Eerst het rendement bij DeGiro. Dat heeft weer een flinke vlucht omhoog gemaakt. Tijdens de vorige update stond ik nog ruim 246 euro in de plus, inmiddels is dat (weer) bijna 400 euro.

Het overzicht:

Beleggingsupdate augustus 2018

Ik kreeg na de vorige beleggingsupdate ook nog wat dividend bijgeschreven. Hierover lees je meer in de dividendupdate.

Van mijn rendement bij BrandNewDay stond ik echt even te kijken: er kwam in een maand ruim 200 euro bij! Nu kan dat natuurlijk schommelen en zegt 1 maand op een periode van misschien wel 20 jaar natuurlijk nog niet heel veel, maar leuk is het wel!

Bij Peaks schoot mijn saldo van een goede 40 euro naar 62,34 euro! Dat komt natuurlijk ook deels door de ingewisselde codes, maar ook zónder sta ik daar nog steeds in de plus. Hier legde ik zelf in totaal 20 euro in. Nog eens 20 euro kreeg ik via de Rabobank cadeau en nu dus nog in totaal 20 euro door twee gebruikers van de code.

In totaal heeft het beleggen me op dit moment 648,64 euro opgeleverd. Niet slecht, zeker niet als je bedenkt dat ik pas een jaar lang structureel aan het inleggen ben!

Aandachtspunten voor komende maand

Ik werd laatst eens aan het denken gezet over de pondenrekening die ik nog heb. Dat geld staat momenteel niets te doen. Vond ik niet erg, want ik heb het ook niet nodig. Maar een beetje zonde is het wel. Daarom overweeg ik om daarvoor nog een aparte zakelijke beleggingsrekening te openen. Daarop wil ik dan per maand bijvoorbeeld 1000 of 1500 euro storten, om alles een beetje te spreiden. Deze maand wil ik onderzoeken of daar nog eventuele boekhoudkundige of fiscale haken aan zitten. Verder zit ik zo even prima!

Mocht je nu denken: ik wil hier óók wel eens mee aan de slag en overwegen om een beleggingsrekening te openen, dan gooi ik ‘m er toch weer even in: DeGiro is zeker een aanrader. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook nog een beetje. Dat kost jou geen cent en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Geloof me; ik vond het zelf eerst ook ontzettend eng, maar vind het nu eigenlijk jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen?

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Mijn BND rekening geeft wederom alweer een week of zo aan dat ze heel ingewikkeld bezig zijn met de maandelijkse aankopen en daarmee is mijn rendement negatief. Tot het gestorte geld weer is gebruikt om al die ingewikkelde langdurige aankopen te doen. Daarná heb ik pas weer een beeld van “hoe het gaat”.

    Wat dat betreft ben ik totaal niet blij met BND en ik vind het ook ongeloofwaardig dat dit iedere maand een week of zo moet duren.

  2. Fijne verjaardag Adine! Grappig dat we zo dicht bij elkaar jarig zijn en van hetzelfde bouwjaar. Doet het pijn, 34 worden? 🙂

    Mooi overzicht van de beleggingen en tof dat je in een jaar al zo’n bedrag hebt gehaald, met relatief lage inleg. Ik vind deze updates altijd fijn om te lezen, want beleggen is nog steeds een beetje een vage toestand voor me.

  3. Van harte met je verjaardag. 🙂

    Mijn beleggingen gaan ook erg goed (op papier meer dan 3000 euro, wel over meerdere jaren) maar ik hou rekening met een dip, ik reken mezelf dus niet rijk. 😉 Gewoon blijven kopen en vasthouden, verder niks.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.