Britse ponden omgewisseld

Britse ponden ingewisseld

Allereerst: ontzettend bedankt voor alle leuke en praktische reacties op het artikel over boodschappen doen in Duitsland! Ik was gisteren de hele dag op pad en kon er niet bij, maar heb alle toevoegingen, verbeteringen en extra informatie net mooi even toegevoegd 🙂 Mocht je nog iets te binnen schieten, laat het gerust weten. Ik ga binnenkort zelf ook weer op pad en vul het dan ook zeker weer aan met nieuwe bevindingen. Vandaag heb ik weer wat financieel nieuws: ik heb eindelijk wat gedaan met mijn Britse ponden. Van de week heb ik tóch een deel omgewisseld.

Ponden?

Ik heb één Britse klant, die alles in ponden doet. Normaal liet ik die bedragen altijd gewoon op mijn Euro-rekening storten. Ze werden dan automatisch omgerekend en ik had meteen het geld. Nou ja, na de 90 dagen ofzo waarna ze betalen. Op zich prima, tot de geruchten over en het daadwerkelijke besluit om een Brexit in gang te zetten. De koers kelderde en daarmee ook de waarde van mijn betaling die nog onderweg was. Dat scheelde een paar honderd euro. Best veel, als je bekijkt hoeveel woorden ik daarvoor had moeten vertalen. Ik besloot dus een vreemde valuta-rekening te openen, zodat ik gewoon ponden kon ontvangen en ze op een later moment kon inwisselen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Cashflow

Op zich een prima idee, maar echt lekker voor de cashflow was het niet, zeker niet toen ik een paar maanden véél werk voor hen deed, een heftige belastingaanslag kreeg én eigenlijk nog wat geld aan mijn FOR (pensioenvoorziening) moest doteren. Bovendien leek het er niet echt op dat de koers op korte termijn zou verbeteren. En op iets langere (lees: in 2018) ook niet. Sterker nog; de verwachtingen van ‘experts’ zijn dat de Britse pond straks op hetzelfde niveau als de euro komt, of zelfs eronder.

Waar ik dan bijvoorbeeld voor £1.000 eerst €1350 kreeg, zou dat straks mogelijk niet eens meer €1000 opleveren. Dat is natuurlijk wel zonde. Bovendien is die pondenrekening gewoon een betaalrekening, dus ik krijg er ook geen rente op. Oké, dat is niet veel, maar toch.

Inwisselen

Dus besloot ik wat in te wisselen. Niet alles, maar wel ongeveer 30% van mijn ponden. Daarmee heb ik meer dan genoeg om een lekkere buffer aan te houden, mijn FOR-dotering te doen (en dat straks te beleggen) en aanvullende belastingen over 2017 te betalen. Daardoor kan ik de overige 70% in principe – ga ik vanuit – gewoon laten staan tot de koers uiteindelijk wel een beetje aantrekt, ook al is dat pas over een paar jaar. Nu steeg hij alweer iets en kreeg ik er net iets minder dan €1,13 per pond voor.

Om eerlijk te zijn vind ik dit wel even lekker. Ik heb het niet per se nodig, maar het geeft net wat meer financiële speelruimte, mogelijk iets minder risico (ik weet in ieder geval wat ik heb) en ik kan mooi afrekenen qua pensioen. Ook niet onbelangrijk, want dit lijkt me geen gekke tijd om wat dat betreft in te stappen. Nu alleen nog even kijken of ik dat via DeGiro of Brand New Day ga doen. En in welke stappen, want een beetje spreiding qua data lijkt me niet onverstandig. Dan trek je ook de eventuele koersverschillen iets rechter.

Tips zijn uiteraard weer welkom!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Vervelend die Brexit voor de waarde van de ponden. Ik geef de Britten gelijk dat ze van Brussel af willen. Onbehoorlijk veel alimentatie betalen ze. De EU heeft zich van zijn slechtste kant laten zien. Dat had ik in aanloop van de Brexit niet verwacht. Over tien jaar zal de financiële schrik over zijn. Daar heb je nu niets aan. Ik vond jouw pondenrekening een top idee.

  Je denkt dat het nu een goed moment is voor aandelen. De beurs stijgt altijd voor de kerst, en dan weer de eerste periode van januari. Dat komt omdat de verzekeraars, pensioenen en grote vermogensbeheerders hun geld investeren. De beste tijd is half december.

  Omdat jij voor de lange termijn investeert, maakt de beste inlegperiode niet veel uit. Investeren in een mix is altijd het beste. Dat doe je al. Op de langere termijn maakt het kleine voordeel dat je bij aankoop behaalt, door op het juiste moment te investeren, niet veel uit. Beetje jammer, maar niet investeren is nog meer jammer.

  Succes met alles.

  1. Daar heb je ook een punt. Niet investeren is inderdaad vervelender. Ik aarzel nog een beetje omdat het best een groot bedrag is (veel groter dan wat ik tot nu toe zelf belegd heb). Het is voor de lange termijn, dus in feite maakt het niet uit want dan reken ik sowieso op rendement, maar ik vind dat toch een beetje spannend nog.

 2. Ik zou alles nu terugwisselen naar euro’s. De kans dat het pond in de komende jaren gaat stijgen lijkt mij klein, de inflatie in de UK is op dit moment echt veel hoger dan in de EU.

  Valuta beleggen is echt het moeilijkste dat er is, voor een groot deel is het gewoon speculatie/gokken. Waarom zou je dat doen?

  1. Om eerlijk te zijn bekijk ik het eigenlijk niet eens zo, dat het speculeren is. Ik vond het alleen heel zuur dat ik geen invloed had op de omwisselkoers (ik vraag de betaling bijvoorbeeld op 30 november aan en krijg dan half januari betaald, tegen die koers, dus kan daarin ook niet echt wat voorspellen) en dan in die periode gewoon een stuk minder kreeg. Omdat ik het geld nu toch niet speciaal nodig had, heb ik ze daarom apart op een GBP-rekening gehouden. Maar goed, dat is ter preventie van nog verder kelderen, dus dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat de pond onder de euro gaat komen…

 3. Je speculeert nu op een stijging van het pond om dan naar euro om te wisselen en de “winst” te incasseren. En als ik je blog volg, dan overweeg je dit daarna te beleggen.

  Je kan ook je ponden nu al beleggen op de engelse beurs. Koop een brede ETF die in ponden is genoteerd. Je kan dan én beleggingswinst maken (lange termijn denken) én winst maken op je ponden als ze ooit weer gaan stijgen.

  1. Nou, meer om m’n verlies te beperken.. Toen ik de opdrachten deed, was de koers heel anders en zou ik er dus een heel ander bedrag voor krijgen. Maar dat is een detail 😉 Ik ga eens even kijken hoe ik wat jij zegt kan doen. Dat zou misschien inderdaad wel een mooie optie zijn! Ik weet niet of ik alles wil beleggen, we willen ook nog een huis kopen, maar alle opties verkennen is geen gek idee!

 4. Voor ons positief dat de pond daalt. Dochter studeert in de UK en het collegegeld is in ponden ( uiteraard) en ook de kamerhuur.
  Het wordt dus iets goedkoper voor ons. Ze zit nu in haar tweede jaar. Als eerstejaars was ze de enige Nederlander daar, terwijl het jaar ervoor
  tweehonderd eu studenten daar studeerden. Toen kwam de Brexit en zij heeft de gok genomen om toch haar studie daar te starten. Ondanks het risico dat
  ze haar studie eventueel niet kon afmaken. Collegegeld voor Britse en Europese studenten 9900 pond per jaar. Tarief Internationale studenten het driedubbele. Dat Internationale tarief is niet op te brengen, vandaar het risico. Nu de scheidingspapieren van de Brexit duidelijk zijn blijkt dat de EU studenten gelukkig het Britse tarief blijven betalen. Haar gok heeft goed uitgepakt. Groet, L.

 5. Overweeg je niet, om het bedrag wat je van dit bedrijf krijgt, omhoog te schroeven vanaf nu? Met zo’n 20% of zo? (“Luister, jongens, ik wil best nog wel voor jullie werken, maar helaas is jullie geld minder waard geworden voor mij, dus de prijs is vanaf nu 20% hoger”).

  Ik denk dat heel veel Europese bedrijven dit al gedaan hebben.

  Het is jammer voor de Britten, maar zo gaat het gewoon, als je geld minder waard wordt op de wereldmarkt.

  1. Dat zou mooi zijn, maar in dit geval bepalen zij helaas de tarieven. Bovendien is dat natuurlijk ook niet helemaal fair, want ze hebben me ook niet horen klagen toen de koers nog een stuk beter was. In alle overeenkomsten met hen en alle opdrachtomschrijvingen wordt ook duidelijk aangegeven dat de wisselkoers alleen ter indicatie is en dat alles via hen gewoon in GBP gaat. Straks zou het misschien dan wel vaker voorkomen dat ik ergens ‘nee’ tegen zeg, maar voorlopig is het vooral zuur, maar nog niet zó weinig dat ik het zou afzeggen.

  1. Het is eigenlijk al maanden een beetje steeds hetzelfde. Vanmorgen stond hij weer op 1,13 zag ik (dus 1,13 euro voor een pond). Ik heb ze dus een tijd terug voor 1,12 omgewisseld. De rest laat ik nog maar even staan, dat heb ik voorlopig nog niet nodig. Maar komt hij bijvoorbeeld op de 1,15, dan doe ik misschien toch nog wel een portie!

 6. Ik heb het al eerder gezegd, dat je de ponden kunt dekken. Je krijgt per klus zoveel geld en de bank kan je dan een tarief aanbieden wat zij voor jouw ponden betalen over een bepaalde periode in te leveren. Zo kun je heftige koerswisselingen voor zijn. Nu heb je alsnog een flink verlies geïncasseerd. Jammer.

  1. Hoe bedoel je dat precies? Ik kan via de bank wel inwisselen op het moment dat ik dat wil, maar ik kan niet zeggen: ‘Ik krijg over anderhalve maand 100 pond, hoeveel geven jullie mij daar straks voor?’ Althans, niet bij mijn bank…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.