Tiny Houses veroveren Nederland met TinyFindy

Tiny Houses veroveren Nederland

Tiny Houses worden niet alleen steeds bekender in Nederland, maar ook steeds populairder. Een paar maanden terug werd er nog een heuse Tiny House-beurs georganiseerd en dit voorjaar werd het eerste Tiny House-straatje in Friesland geopend. Aangezien dat hier praktisch om de hoek was, was ik daar natuurlijk bij. Daar ontmoette ik ook kort Marjolein Jonker, bekend van Marjoleininhetklein.com. Zij woont zelf in een Tiny House en deelt haar kennis en ervaringen ook graag met andere wannabe-tiny-house-bewoners. En nu hoorde ik gisteren dat ze daar binnenkort een ontzettend mooi initiatief voor lanceert: TinyFindy!

Onontgonnen terrein

Tiny House van Marjolein
Tiny House van Marjolein

Voor veel mensen klinkt een Tiny House ideaal: weinig huis, weinig spullen, maar bij voorkeur wel een stukje natuur om je heen. Je kosten blijven binnen de perken en je kunt veel makkelijker zelfvoorzienend worden. In Nederland zijn steeds meer mensen die dolgraag zo zouden willen wonen. Maar: echt heel bekend terrein is het nog niet.

Marjolein weet dat, als ‘Tiny House-pionier’ en projectleider van de stichting Tiny House Nederland, als geen ander. Toen zij haar Tiny House wilde bouwen, liep ze niet alleen tegen veel enthousiasme, maar ook tegen veel regeltjes aan. Zij woont inmiddels in haar Tiny House, maar dacht wel: “Dat moet beter kunnen.” En in Marcel van Mierlo, schrijver van artikelen voor Bouwtotaal en eigenaar van de website ‘Leven in tuinen’, vond ze daar een medestander in.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Je eigen tiny plekje

Samen bedachten ze TinyFindy.nl. Met deze website wordt het straks – hij wordt op 21 december officieel gelanceerd – een stuk makkelijker om je eigen ’tiny plekje’ te vinden. Hier kunnen bedrijven en eigenaren van Tiny Houses hun huisjes te huur of te koop aanbieden. Het moet dan wel gaan om huisjes die bestemd zijn voor primaire bewoning. Daarnaast kunnen hier stukken grond aan worden geboden, die geschikt zijn of kunnen worden gemaakt voor Tiny Houses. Het idee is dat het in de toekomst zelfs mogelijk moet worden om bijvoorbeeld tijdelijk je Tiny House ergens neer te kunnen zetten. En zo’n plekje of huisje vind je dan zo:

TinyFindy

Het zoeken werkt gemakkelijk: via het zoekveld, de kaart, het blog of het forum. En je kunt straks zelfs een alert instellen, zodat je meteen bericht krijgt als er iets geplaatst wordt in jouw (zoek)regio. Zoeken is gratis, wil je er iets op plaatsen, dan moet je daar wat voor betalen. Zo kunnen de kosten voor het platform dekkend gehouden worden.

Ik zet ‘m aan!

Oké… de kans dat ik daadwerkelijk in een tiny house ga wonen, is niet heel groot. Ik vind het geweldig, maar heb wel het idee dat een ‘normaal’ compact huis voor ons gewoon net iets praktischer is.  Uiteraard met bijpassende lage of afwezige hypotheek. Dat neemt echter niet weg dat ik zéker zo’n alert aan ga zetten. Zoals ik namelijk al een paar keer geroepen heb, lijkt een Tiny House-kantoor me wél geweldig. Bijvoorbeeld in zo’n zeecontainer. En zoiets heeft natuurlijk ook gewoon een mooi plekje nodig 🙂

Wat vind jij van dit initiatief?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Meer lezen over Tiny Houses:

Alle foto’s: Marjolein Jonker / TinyFindy

Beleggen voor Beginners

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. Tiny Houses hebben iets magisch en schattigs! Ik denk er ook weleens aan dat ik er in zou willen wonen. Maar met alle spullen die ik nu heb lukt dat niet. En al helemaal niet met mijn vriend :p. Misschien allebei een eigen Tiny House? Haha.

  1. Dat is natuurlijk juist de clou hè; flink opruiming houden in die spullen 😉 Maar dat zou trouwens ook niet gek zijn, gewoon bijvoorbeeld twee aan elkaar met een glazen tussenstuk :O Ik zie het al helemaal voor me! Moet je anders eens op Netflix uit de serie Grand Designs aflevering 4 van seizoen 12 bekijken. Daarin tovert een man 4 containers (die toch in feite ook min of meer ’tiny’ per stuk zijn) om tot een prachtig huis. Niemand zag het vooraf natuurlijk zitten, maar als dan alles samenkomt…

 2. Ik had het ook al gelezen. Mijn interesse heeft het. Wij willen graag een tweede huisje naast ons eigen huisje neerzetten en dat zouden we mooi op zo’n site kunnen promoten.
  Als je interesse hebt in compacte huizen zou je eens in Oosterwold (gemeente Almere) moeten gaan kijken. Veel mensen bouwen daar. Er komen ook best veel relatief kleine huizen. Misschien is het nu nog wat vroeg, want veel mensen zitten nog in hun vergunningsfase, maar er komen steeds meer huisjes bij (ook containerbouw en bijvoorbeeld strobouw). Misschien leuk om inspiratie op te doen. Wij gaan zelf een houten huisje bouwen van 75m2.
  En ken je deze al: http://ecodorp-bolderburen.nl? Dat is een projectontwikkelaar die ook leuke tiny houses aanbiedt.

  1. Nee, maar ik ga meteen even kijken, bedankt voor de link! En voor de info over Oosterwold, dat lijkt me zeker leuk om in ieder geval eens inspiratie op te doen!

   Wordt dat houten huisje van 75 m2 dan voor jullie, of wordt dat het huisje dat jullie naast dat van jullie neer gaan zetten? Klinkt heel erg tof!

   1. Dat huisje van 75 m2 wordt voor ons. We hebben een kavel van 2600 m2. En we hebben nog 160 m2 bouwrecht over en nog plaats genoeg. Dus we zouden nog 1 of 2 huisjes erbij kunnen zetten voor de verhuur. En dat wordt dan ons passief inkomen :-). Maar dat zijn nu nog toekomstdromen. Eerst ons eigen huisje. Volgende week krijgen we de grond en in maart gaan we beginnen met bouwen.

 3. Ik had hier nog nooit van gehoord. Het klinkt wel heel lief! Toch zou het voor mij niks zijn. Ik kan me dan weer wel voorstellen dat er veel mensen zijn die dit wel erg zien zitten

  1. Het is natuurlijk heerlijk om zo’n mooi plekje te hebben, zeker als je dan ook nog eens weinig werk en kosten van een woning hebt. Tegelijkertijd is het écht een uitdaging (vind ik dan) om zo drastisch te minimaliseren, dat je een beetje ruimte in zo’n huis hebt. Dat vind ik in een gewone woning al een uitdaging!

 4. Wat een leuke post.

  Ik heb in een ver verleden architectuur gestudeerd en daar moesten we constant nadenken over duurzame en zelfvoorzienende gebouwen. Ik heb dus vaker dit soort huisjes voorbij zien komen. Maar alleen in een academische omgeving dus. Fijn dat het voor een breder publiek wordt gepromoot.

  Zelf zou ik er niet graag in willen wonen. Mijn man is vrij groot van bouw, ik zou me erg claustrofobisch voelen als hij thuis is, hahaha.

  Ik heb me trouwens ingeschreven voor je nieuwsbrief! Ik denk dat er veel te halen valt uit jouw expertise.

  1. Wat leuk! Ik hoop dat ik je niet teleurstel 😉 En wat interessant dat jij dus al veel eerder met dit soort dingen bezig bent geweest. Kun je zien dat er toch best wat tijd overheen gaat voor het dan wat meer mainstream wordt. Ik ben wel benieuwd of waar jullie toen over nagedacht hebben, ook een beetje lijkt op wat we nu steeds meer zien!

 5. Super initiatief! Had er al eerder over gehoord maar nog niet in het echt gezien, lijkt me echt prima voor mensen met een kleiner inkomen, of die niet al te veel spullen hebben. Ik ben nogal een verzamelaar dus voor mij zou het te klein zijn maar ik moedig het zeker aan voor anderen!

 6. Zelf zou ik best in een tiny house kunnen wonen. Over zo’n pak en beetje 8-9 jaar is mijn hypotheek op mijn huidige huis afgelost. Dan wil ik het huis verkopen en dan hypotheekvrij een tiny house op een stuk bouwkavel zetten. Heerlijk lijkt mij dat. Hopenlijk werken dan de gemeenten beter mee!

 7. Ik kende dit niet. Piepkleine huisjes, zo grappig. Voor mijn gezin zou dit ws niet lukken. Met zijn 5 zo dicht op elkaar leven. Neen geef mij maar ons groot huis ?

 8. Heel leuk, die Tiny Houses! Heb pas een boek gelezen waar ook een personage in een tiny house was gaan wonen. Lijkt me echt cool, maar niet voor altijd denk ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.