Tiny House Living in Nederland: deze dertigers doen het!

Tiny House in Nederland: deze dertigers doen het!

Sanne en haar vriend Thies (beiden dertigers) wonen nu nog in de stad, maar over een half jaar kijken ze vanuit hun nieuw gebouwde Tiny House uit over de duinen van Katwijk aan Zee. Ongeveer een jaar geleden maakten ze de keuze om ‘tiny’ te gaan leven. Ze schreven zich in voor het project Duinvallei, werden uit zo’n 40 inzendingen uitgekozen, ontwierpen hun ideale huis en stuurden de bouwtekeningen op naar Roemenië. Daar wordt hun droom nu gerealiseerd. Als alles meezit, kan hun Tiny House eind juli op transport naar Nederland, zodat ze het zelf kunnen afbouwen. En dan komt hun droom eindelijk uit: tiny wonen.

Oproep Tiny House community in Nederland

“Ik vond Tiny Houses altijd al ontzettend interessant en keek regelmatig filmpjes over ‘tiny living’ op YouTube. En toen kwam ik op Facebook ineens een oproep tegen van Annemiek en Christiaan. Zij zochten mensen die met hen in een Tiny House-community in de Duinvallei wilden wonen. Zij hadden met dat idee meegedaan aan een wedstrijd van de gemeente hadden daarvoor goedkeuring gekregen. Ze hadden hierdoor ruimte voor 7 andere tiny house-bewoners.

Toen ik de oproep zag, had ik nog maar een week de tijd om te reageren. Bovendien was Thies nog niet helemaal on board. Hij wist eigenlijk nog niet of hij ‘tiny’ wilde gaan wonen. Toch vond hij dat ik het moest proberen: “Je kunt het altijd proberen.” Die week heb ik elke avond aan mijn plan gewerkt, een motivatie geschreven, met floorplanner gestoeid.. En met succes. We werden uitgenodigd voor een gesprek en waren dus al door de eerste selectieronde heen.

Maar ja: we woonden pas net in Rotterdam en hadden een leuk huis. Voor Thies redenen genoeg om niet direct te juichen. We hebben het toen even laten rusten en op een gegeven moment begon het bij hem ook te kriebelen. Eigenlijk paste ons leven in de stad helemaal niet zo goed bij hem. Hij is veel meer een buitenmens en vindt het ook leuk om dingen met mensen te ondernemen. In de stad ben je toch vaak meer op jezelf aangewezen. Dat tiny living ook duurzamer en beter voor het milieu is, waren ook extra pluspunten.

We zijn toen tóch samen naar open dagen gegaan. Daar zag Thies ineens wat er allemaal kon. De standaard huizen die hij had gezien, spraken hem niet aan, maar nu bleek veel meer mogelijk.

Inmiddels gaan we er samen voor de volle 100% voor. We hebben onze buurtjes al ontmoet en doen ook verschillende dingen samen. Een poosje terug hebben we bijvoorbeeld met z’n allen het gras op het terrein ingeharkt. De gemeente zorgt voor lantaarnpalen, maar verder moeten we overal zelf voor zorgen. Hartstikke leuk om dat met elkaar te kunnen doen.”


Via hun Instagram-account Morelifetotiny delen Sanne en Thies veel leuke inspiratie over Tiny Living

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Roemenië

Wij laten ons tiny house eerst casco afbouwen in Roemenië, daarna wordt hij naar Nederland gereden. De rit duurt ongeveer tweeënhalve dag. We hebben al onze vrije dagen zo ingepland, dat we straks aan één stuk door kunnen klussen. Het is de bedoeling dat ons tiny house 6 weken na de aankomst in Nederland helemaal af is.

Tijdens een van de vele open dagen die we hebben bezocht kwamen we in contact met Tiny House-bewoners die goede ervaringen hadden met het Roemeense bedrijf Eco Tiny House. Daar is onze keuze uiteindelijk ook op gevallen. Ze leveren goede kwaliteit, kunnen alles helemaal aanpassen naar je eigen wens en stijl én ze zijn ontzettend enthousiast over Tiny Houses. Dat vind ik ook belangrijk; bij Nederlandse Tiny House-bouwers kwamen we dat minder tegen.

Het kostenplaatje sprak ons ook aan. In Nederland betaal je de hoofdprijs, terwijl er vaak goedkope materialen gebruikt worden. In Roemenië krijg je topkwaliteit, voor een scherpe prijs. Zelfs met transportkosten erbij is dit nog voordeliger. Bovendien krijgen we ook nog eens twee jaar garantie op ons huis.

We zijn vorig jaar naar Roemenië gegaan om daar zelf eens rond te kijken in hun fabriek. Ontzettend leuk. Ze spreken goed Engels en vertellen je alles wat je wilt weten. Wij hadden zelf wat tekeningen gemaakt in programma’s als Canva. Aan de hand daarvan hebben we uitgelegd hoe we de indeling voor ons zagen.

Zij gaan nu voor ons aan de slag. We betalen hen in delen; binnenkort betalen we bijvoorbeeld de kozijnen en deuren. Die worden daar lokaal met de hand gemaakt.”

Vergunning

Overigens hebben we de vergunning voor ons Tiny House nog niet helemaal rond. Dat is in Nederland namelijk best een ingewikkeld proces. Zo moet je in je vergunningaanvraag bijvoorbeeld élk detail van je Tiny House meenemen, ook de dikte van je isolatiemateriaal. Daarnaast moet je een constructieberekening laten maken.

Vooral dat laatste is best een ingewikkelde. Daarin moet bijvoorbeeld worden opgenomen hoeveel wind de constructie aan kan, of hoeveel sneeuw er op het dak kan liggen. Het resultaat is een onleesbaar rapport vol wiskundige tekentjes. Omdat elk tiny house anders is, moet zo’n berekening ook écht helemaal op maat worden gemaakt. Je kunt dat niet bij elkaar knippen en plakken met berekeningen van anderen.

Er komt dus best veel kijken bij het laten bouwen van een Tiny House in Nederland. Om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden, werken we agile: met verschillende categorieën en gekleurde post-its. Daar kunnen we mee schuiven als het moet. Dat is ook echt wel nodig; we zijn inmiddels al een jaar verder en ontdekken steeds weer nieuwe dingen.

Je moet bedenken: er zijn nog maar iets van 150 Tiny House-bewoners in Nederland. Dat zijn er écht heel weinig. En hoewel mensen die hiermee bezig zijn elkaar graag helpen, is er nog veel dat je zelf moet uitzoeken. Zelfs gemeenten zijn niet altijd helder over wat wel en niet mag.”

Initiatief Duinvallei - Tiny House Nederland
Tiny Houses Duinvallei: hier gaan Sanne en Thies straks wonen, met een aantal andere enthousiaste Tiny House-bewoners!

Kosten

“Ons Tiny House staat op een trailer, daarom krijgen we er geen hypotheek voor. En hoewel het misschien minder kost dan een ‘normaal’ huis bouwen, heb je er alsnog al snel zo’n 30.000 tot 40.000 euro voor nodig. Dan moet je óf zelf veel sparen, of een persoonlijke lening afsluiten.

Als je veel zelf kunt doen, red je het misschien ook wel met 25.000 euro, maar dan werk je wel met een heel klein budget. Vooral installaties zijn duur; voor een mooi systeem met 4 zonnepanelen en omvormer ben je zo 6000 euro kwijt. Maar als je vervolgens off-grid kunt wonen, levert dat ook weer een enorme besparing op.

Ook verwacht ik dat we straks veel tijd besparen. Ik vind dat we in ons huidige appartement van 63 vierkante meter nog best veel tijd kwijt zijn aan schoonmaken. Als je met z’n tweeën door een Tiny House gaat, ben je in een half uurtje klaar.”

Lees ook: Hypotheek voor je Tiny House (en 4 andere financieringsopties)

Levensstijl

“Hoewel we nu nog niet tiny wonen, merken we wel dat onze levensstijl al wat verandert. We maken veel bewuster keuzes en kopen niet zomaar meer van alles. Daar hebben we helemaal straks helemaal geen ruimte voor. Bovendien besteden we ons geld natuurlijk liever aan ons huis!

Vroeger ging ik nog wel eens naar de stad, even wat koopjes scoren op de markt. Je hebt daar bijvoorbeeld hele leuke kleding. Nu doe ik dat niet meer. Ik ben laatst naar een kledingbeurs geweest; daar lever je zelf kleding in voor punten. Die punten gebruik je weer om kleding van anderen te kopen. Hartstikke leuk en het kost je – behalve de 6 euro entree – niets.

Ik merk dat er steeds meer van dit soort leuke initiatieven op mijn pad komen, nu ik hier zelf ook meer mee bezig ben.”

Op zoek naar een loods

“Hoewel we onze uiteindelijke ‘staplek’ dus al geregeld hebben, is nog niet alles rond. We zoeken momenteel nog naar een loods of caravanstalling in de omgeving Rotterdam, waar we ons Tiny House kunnen afbouwen. Zelfs een terrein met een afsluitbaar hokje voor ons gereedschap – en natuurlijk een stroomaansluiting – zou al voldoende zijn. Als iemand nog zo’n plek weet…

We hebben zelf nog niet zoveel kluservaring, maar we krijgen wel van alle kanten hulp, onder meer van de projectleiders van de Duinvallei. Dat is echt heel fijn. Zij hebben ons bijvoorbeeld voor elk onderdeel verteld hoeveel tijd daar ongeveer in gaat zitten. Ook hebben we ons verdiept in levertijden; soms duurt het wel zes weken voor bepaalde materialen er zijn. Uitloop kunnen we eigenlijk niet gebruiken, dus we hebben een goede planning opgesteld.”

Tiny House living in Nederland: handig om te weten

 • Je hoeft niet klein te zijn om tiny te wonen; als je gaat voor de maximale hoogte, houd je een binnenruimte van 3.70 m hoog over. Dan kun je bijvoorbeeld een loft maken. Daarnaast heb je allerlei slimme oplossingen die ruimte besparen, zoals een superdun matras waar je wél heerlijk op kunt slapen.
 • Houd voor je een ontwerp maakt eens een poosje je gewoontes bij. Wat vind je belangrijk? Wij zitten bijvoorbeeld graag aan tafel en kiezen daarom bewust niet voor een ruimtebesparende klaptafel. Hierdoor wordt onze keuken wél iets smaller, maar dat is een concessie die wij wel willen doen. Misschien bak jij graag en heb je een grote oven nodig, of vind je juist een zitkamer belangrijk en voldoet een klaptafel voor jou wél.
 • Als je van plan bent om je Tiny House zelf af te bouwen, kun je op YouTube talloze technische filmpjes vinden waarin dingen worden uitgelegd. Hoe je zelf een wandje maakt, een kraan aansluit; je kunt het zo gek niet bedenken.
 • Neem de tijd voor het maken van de tekeningen en constructieberekeningen; anders kan het aanvraagproces voor de vergunning voor een tiny house in Nederland onnodig veel vertraging opleveren. Overigens geldt dit voor het hele proces; je moet er écht in duiken; er is veel om over na te denken en om rekening mee te houden.
 • Wil je je Tiny House ook wel eens verplaatsen binnen Nederland of zelfs naar een ander land? Houd er dan rekening mee dat in andere landen andere regels kunnen gelden voor de maximaal toegestane breedte van de trailer. Hier is dat bijvoorbeeld 3 meter, maar in bepaalde landen is dat maar 2.55 meter.
 • Bezoek open dagen; je leert er ontzettend veel en kunt er praten met andere mensen, die hun ervaringen over het algemeen graag delen.

Heb of weet jij een locatie waar Sanne en Thies hun Tiny House aan het einde van de zomer kunnen afbouwen? Laat even een berichtje achter of neem contact op via hun Instagram-account Morelifetotiny.

Foto credits: © Ecotiny.house

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Ik vind tiny houses altijd superfascinerend, maar ik moet er zelf echt niet aan denken. Ik hou van wat meer ruimte om me heen. Op vakantie heb ik eens in een klein blokhutje gezeten met het slaapgedeelte op een vide, en daar was ik na een paar dagen wel klaar mee 😉

 2. Ik vind het héél vet. Maar met twee kleine kinderen voelt ons 110m2 rijtjeshuis soms al ‘tiny’. Woonkosten zijn echter wel killing. We hebben al meerdere Tiny Houses afgelost op onze woning ?

  Voor mij dus een gevalletje: ik wou dat het kon. Misschien later.

 3. Ik vind een tiny house een heel interessant concept, op allerlei vlakken. Maar voor nu als alleenstaande moeder met 2 kinderen, vind ik het belangrijker om even te sparen , duidelijkheid en evt wetgeving af te wachten. Het is nu gewoon te veel uitzoekwerk. Daarbij weet ik niet of ik het zie zitten om straks met 2 pubers in een tiny house te zitten hahaha Mijn kids zijn nu 6 en 8jaar, nu zou het nog leuk zijn. Ik spaar nu nog even lekker door.

 4. Hoi, beankt voor deze post!!! Jes schreeft: “Zo moet je in je vergunningaanvraag bijvoorbeeld élk detail van je Tiny House meenemen, ook de dikte van je isolatiemateriaal. Daarnaast moet je een constructieberekening laten maken.
  Vooral dat laatste is best een ingewikkelde.” Kan deze “stap bij stap van constructieberekeningen tot vergunningaanvraag” een thema zijn, waarover veel mensen zou willen een youtube clip of langere film bekijken? Ik ben documentaire maker. Ik ben klaar om met mijn werkmiddelen deze proces te documenteren! Als het zou voor aantal mensen de hele proces makkelijker maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.