7 financiële valkuilen: hoe je ze herkent en vermijdt

7 financiële valkuilen: hoe je ze herkent en vermijdt

Als je ergens beter in wilt worden, dan kun je er maar het beste zoveel mogelijk mee in aanraking komen. Dan leer je ook valkuilen herkennen en weet je steeds beter hoe je je daaromheen kunt bewegen. Zo ook met geld. En er zijn nogal wat financiële valkuilen om op een rijtje te zetten! Maar: in navolging van mijn aparte geldgewoontes, zal ik me nu beperken tot de financiële valkuilen waar ik zelf nogal eens ingetuimeld ben.

Wat zijn financiële valkuilen?

Voor we beginnen: wat versta ik eigenlijk onder financiële valkuilen? Voor mij zijn dat de momenten waarop of dingen waaraan ik bewust of onbewust geld verspil. Waarbij het makkelijker is om de portemonnee te trekken dan om er weerstand aan te bieden, of waarbij het lijkt of weerstand bieden onmogelijk is.

En dat is natuurlijk helemaal niet waar, want je kunt vrijwel altijd een andere keuze maken. Alleen kost dat soms moeite, of maakt het je niet bepaald populair.

1. Betalen voor gemak

Extra betalen voor een snelle levering (vaak omdat ik dan eigenlijk te laat was met bestellen), pizza bestellen omdat we na een drukke werkdag niet altijd meer zin hebben om te koken of boodschappen te doen, een extra duur cadeautje kopen, omdat die dure winkel op dat tijdstip de enige winkel is waar ik nog terecht kan: ik ben blij dat ik niet kan optellen hoeveel geld ik al heb uitgegeven aan gemak.

En het stomme is: het kost geld én gaat meestal gepaard met wat stress.

De oplossing: beter plannen. Vooruitdenken. Cadeautjes niet op het allerlaatste moment kopen, een maaltijdplanning maken en zorgen dat er wat maaltijden in de vriezer staan, dingen op tijd bestellen. Hoe moeilijk kan het zijn?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Leven zonder budget

Dat is makkelijk en fijn, want dan heb je ook niet te maken met beperkingen die een budget je kan opleggen. Tegelijkertijd kan het er ook voor zorgen dat je al je overzicht kwijtraakt en geen idee meer hebt van hoe je er financieel voorstaat. En zelfs als je wél redelijk bewust met je geld omgaat, is dit één van die financiële valkuilen die je beter kunt vermijden. Zonder budget lekt er vrijwel altijd geld weg.

De oplossing: een budget opstellen. Al begin je maar met een overzicht van je vaste lasten. Experimenteer ook eens met contant boodschappengeld: op is op. Je zult merken dat je dat geld veel minder gemakkelijk uitgeeft.

3. Je emoties een (grote) rol laten spelen

Je kent vast het gezegde ‘je ergens in mee laten slepen wel’. Dat is ook één van mijn grote financiële valkuilen. De achterliggende gedachte: geld is altijd wel weer terug te verdienen, dus je ergens niet goed bij voelen is véél erger.

Dat is natuurlijk niet zo erg als het om kleine dingen gaat, maar kan wél behoorlijk veel geld kosten als het bijvoorbeeld gaat om een huis. Ook vakanties liggen voor mij gevoelig; dan wil ik geen spijt krijgen van dingen die ik niet gedaan heb en ga ik liever ervoor en/of erna weer in de bespaarstand. Hetzelfde verhaal met de aankomende bruiloft.

De oplossing: je keuzes bewust blijven maken. Het is niet erg als je er bewust voor kiest om ergens meer geld aan uit te geven, ook al gaat het vooral om je gevoel. Maar maak elk van die keuzes dan ook echt bewust en voorkom een ‘ik ga toch al failliet, dus het maakt allemaal niet meer uit’-gevoel.

4. Vallen voor technologische hebbedingetjes

En dan zo’n onmisbare smartphone in het bijzonder. Waarvan het tegenwoordig bijna vreemd is als je die niet elke twee jaar vervangt. ‘Omdat je abonnement afloopt en het toch ‘gratis‘ is’.

Maar zo’n abonnement kost wel elke maand geld. Koop je nog apps of heb je abonnementen op apps, dan ben je nog meer kwijt.

En misschien heb jij helemaal niet zo’n zwak voor een smartphone, maar heb je wel graag de nieuwste desktop of laptop. Of digitale camera. Dat soort dingen zijn leuk, en misschien heb je ze ook wel écht nodig, maar ze kosten ook een hoop geld.

De oplossing: denk gewoon even realistisch na of je écht een nieuwe nodig hebt. En of een nieuw exemplaar écht veel verbetering brengt. Een telefoon van twee jaar oud vervangen levert je misschien wel een veel minder grote upgrade op dan een laptop van 6 jaar oud vervangen.

5. Je gezondheid niet als prioriteit hebben

Ziek zijn is niet goedkoop. En hoewel je je gezondheid niet altijd onder controle hebt, zijn er vaak een hoop dingen die je kunt doen om je beter te voelen. Denk aan gezond eten, veel water drinken, regelmatig even buiten een rondje lopen, niet achterlijk lang in je stoel achter de computer zitten.

Dat laatste heb ik jaren gedaan; onder meer om geld te verdienen voor die achterlijk hoge hypotheek. Maar dat betekent wel dat ik – naast de grijze haren en rimpels die ik eraan over heb gehouden 😉 – heel voorzichtig moet doen met mijn rug en polsen. Misschien wel voor de rest van mijn leven. Niet lekker, als je nog maar halverwege de 30 bent.

De oplossing: eigenlijk is je gezondheid het allerbelangrijkst. Belangrijker dan wat en wie dan ook. Dus belangrijker dan geld en belangrijker dan mensen pleasen. Als je dat in je oren knoopt en ernaar handelt, kom je een heel eind.

6. Niet prijzen vergelijken

Dit jaar wil ik weer naar FinCon. Daarom ben ik al vanaf januari geabonneerd op de price alerts van Skyscanner. Dan krijg ik af en toe een mailtje met de prijsontwikkelingen. Die prijs ligt tot nu toe tussen de 325 en 576 euro per ticket. Best een enorm verschil.

En hoe zuur zou het zijn als je dan nét zo’n ticket voor bijvoorbeeld 450 euro gekocht hebt, en er dan achter komt dat het ook nog wel eens ruim 100 euro goedkoper kan zijn?

De oplossing: natuurlijk heeft het geen zin om voor elke scheet 3 uur lang prijzen te vergelijken; tijd is óók geld. Maar even een snelle scan, een bezoekje aan een site als Kieskeurig of Skyscanner; dat is écht wel de moeite waard.

7. Nu kopen, later betalen

Eigenlijk is dit helemaal geen valkuil; ik ben er zo eentje die graag overal in één keer vanaf is en het liefst óf vooraf, óf boter bij de vis. Maar je hebt het niet altijd voor het kiezen. Als je een bruiloft plant, blijkt dat anders te werken. Dan moet je heel veel dingen achteraf betalen.

Ik snap dat wel: als je vóór die dag je portemonnee moet trekken, dan ga je op een gegeven moment wel op de rem. Maar als je de financiële pijn eigenlijk pas voelt ná de dag (en als er niets meer aan te veranderen is), dan gaan vóór die tijd misschien juist wel alle remmen los.

De oplossing: niets nu kopen, wat je niet nu kunt betalen. En het liefst ook gewoon zoveel mogelijk meteen afrekenen, óf heel duidelijk geld apart houden voor de rekeningen die je nog hebt liggen.

Andere veelvoorkomende financiële valkuilen

Natuurlijk zijn dit niet alle financiële valkuilen waarmee je te maken kunt krijgen. Andere veelvoorkomende soorten zijn:

 • Geld uitgeven om indruk te maken op anderen, bijvoorbeeld door een bepaalde auto te kopen, bepaalde kleding te dragen, of óók een Weber-barbecue te kopen als al je buren die hebben
 • Iemand anders iets laten doen, terwijl je het prima zelf kunt. En het soms juist goed is om wat nieuwe life skills op te doen.
 • Dure cadeautjes kopen uit schuldgevoel
 • Flitskredietjes of persoonlijke leningen afsluiten om een bepaalde periode zonder geld te overbruggen, terwijl je ook kunt kijken of je niet wat meer kunt besparen
 • Een auto leasen zonder uit te rekenen of dit wel écht voordeliger is in jouw situatie
 • Je administratie niet bijhouden; grote kans dat je dan af en toe te maken krijgt met administratiekosten voor late betalingen of zelfs incassokosten
 • Niet nadenken over de toekomst. Ja, je leeft nu, maar met een beetje geluk ben je er over 5 jaar ook nog en wil je dan niet onder een brug wonen
 • Dingen voor jezelf of anderen kopen om jezelf (of die ander) een beter gevoel te geven

Voor welke financiële valkuilen ben jij gevoelig? En kun je er nog een aantal aan dit lijstje toevoegen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
 1. Ik heb ooit eens jaren geleden een “geweldige” aanbieding gekregen om plantagebomen aan te schaffen in Brazilië, geloof ik. Het kostte niet veel in aanschaf en je verdiende aan de oogst en aan het einde van de rit kon je alsnog je bomen weer verkopen! Nou, je zou dom zijn om het niet te doen (dief van eigen portemonnee). Er werden rendementen voorgeschoteld van wel 7 tot 20%.
  Ik heb er destijds serieus over nagedacht om mee te doen. Maar het klonk ook te mooi om waar te zijn. Toch niet gedaan omdat ik mijn buikgevoel wilde volgen.
  Later bleek dat alles nep was. Je koopt geen bomen die bestaan (en tsja, dat ga je ook niet controleren in Zuid-Amerika), je leende geld om het aan te schaffen en later had je verliezen over geleend geld. Blij dat ik er niet ingestonken ben!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.