#FreedomFriday: Life skills

#FreedomFriday: Life skills

Over het algemeen zie ik mezelf als ‘best handig’. Na een jarenlange verbouwing, waarbij ik standaard elke zaterdag (of vaker) de timmerman hielp, kan ik op zich best wat. En toch blijft veel van die kennis vaak in m’n hoofd zitten. Of dan denk ik dat ik het wel kan, maar durf ik het toch niet helemaal aan. Tot actie komt het dan meestal niet. Dat betekent alleen wel automatisch dat je dus voor heel veel dingen afhankelijk blijft van andere mensen. En van het werk dat je moet doen, om geld te verdienen om die mensen te betalen. Is dat ‘vrijheid’?

Praktische life skills

Sinds kort loop ik elke dag een rondje van ongeveer 30 minuten. Meestal ’s morgens vroeg, want dan is het nog zo lekker rustig op straat. Ik heb dan wel oordopjes in en een muziekje op, maar dat weerhoudt m’n gedachten er niet van om alle kanten op te schieten. En van de week had ik het ineens: ik wil wel wat meer ‘life skills’ leren!

Ik weet niet of ze echt zo heten, maar online vond ik daarvan een mooie definitie: ‘The term ‘Life Skills’ refers to the skills you need to make the most out of life.”. Kortom; vaardigheden die je helpen om alles uit het leven te halen. Je kunt daarbij denken aan emotionele weerbaarheid enzo, maar ik denk zelf eigenlijk meer aan pure praktische vaardigheden. Want oefening baart kunst, toch?

En hoe fijn is het als je gewoon weet dat je bijvoorbeeld in je nieuwe huis zelf je vloer kunt leggen, je plinten kunt maken, je deuren kunt afhangen, je terrasje kunt leggen, enzovoorts?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat wil ik leren?

Ik besloot een lijstje aan te leggen met dingen die ik ontzettend graag zou willen doen of leren en dan ga ik dat lijstje gewoon afwerken. Tot nu toe heb ik het volgende al verzameld:

Lassen > want het lijkt me supertof om zelf zo’n tuinkachel in elkaar te lassen. Kopen is vast voordeliger, maar daar leer ik niets van

Houtbewerking > ik heb wel een Dremel, maar zou eigenlijk wel willen leren hoe je bijvoorbeeld kunt frezen, waar je bepaalde dingen voor gebruikt en wat je eigenlijk allemaal met zoiets kunt maken. Ook lijkt werken met een houtbrander (zo’n ding waarmee je dan als het ware in hout ‘etst’ me best leuk om eens te bekijken

Krav maga > gewoon omdat dat wel heel stoer klinkt. En het volgens mij ook wel heel fijn is als je in vervelende situaties een mooie ninja-move kunt doen

Metselen > want hoe gaaf is het als je je eigen fire pit in elkaar kunt metselen?

Beton gieten > zelf je aanrechtblad of tafelblad gieten; mooi toch?

Werken met een naaimachine > eigenlijk doe ik altijd alles (en dat is niet veel) met de hand, omdat ik mijn naaimachine gewoon NIET aan de praat krijg. Maar het lijkt me hartstikke leuk als ik daar wél gewoon mee kan werken en bijvoorbeeld kussentjes voor op de bank, gordijnen en weet ik niet wat mee kan maken.

Zonnepanelen plaatsen (en werkend krijgen) > want dan kun je overal zo’n setje halen en het gewoon zelf werkend krijgen. Maakt de drempel om over te stappen ineens een stuk lager!

Hoe dan?

Ik heb nu een aantal keer ‘wat’, maar hoe dan? Voornamelijk op drie manieren:

 1. Zelf onderzoeken, met filmpjes op YouTube en informatie op internet kun je ontzettend ver komen. Dan is het wel belangrijk om een goed concreet project te hebben, zodat ik het meteen in de praktijk kan uitproberen. Ook is dit alleen handig voor de skills waar ik zelf het materiaal voor heb. Lassen wordt ‘m dus niet, maar die Dremel kan ik op deze manier wél uittesten.
 2. Met workshops/cursussen: een vertaalcollega wees me van de week op de Friese kunstacademie, waar je allerlei leuke cursussen kon volgen. En dat kan natuurlijk ook op allerlei andere plekken. Zo vond ik al een plek waar je kunt leren om zo’n terraskachel van een olievat te maken. Dan sla ik meteen twee vliegen in één klap. Dan leer ik het én heb ik aan het einde van de workshop een kachel!
 3. Leren van anderen. Misschien zijn er wel mensen in mijn omgeving die bepaalde skills wel hebben en ze mij willen leren. Daarom vragen wordt even een flinke stap buiten m’n comfortzone, maar dat is natuurlijk niet erg.

Inspiratie

Natuurlijk is dit lijstje nog niet compleet. Ik kan me zo voorstellen dat ik nog heel veel meer nieuwe dingen ontdek, die ik ook zou willen leren. Maar daarvoor moet ik wel eerst in actie komen. En dit lijstje is daar een mooi startpunt voor. Daarnaast ben ik weer even druk aan het lezen bij Mr. Money Mustache. Deze slimme kerel doet heel veel zelf, van het installeren van zonnepanelen tot het maken van zijn eigen sportschool. En alles daar tussenin, want als het geld kost en hij kan het ook zelf doen of leren, dan doet hij het zelf.

Hij is wat dat betreft echt een schoolvoorbeeld van financial freedom through badassity. Want als je steeds meer zelf kunt, dan ben je niet alleen niet meer afhankelijk van anderen, je hoeft anderen er ook niet meer voor te betalen. En dat kan weer hele leuke besparingen opleveren!

Bovendien levert het nog twee extra voordelen op: je leert nóg creatiever te worden met wat je hebt (of goedkoop/gratis kunt vinden) én je doet leuke nieuwe dingen. Daar had ik de laatste tijd sowieso al wat meer behoefte aan, dus dat komt heel mooi uit.

Ben jij bewust bezig met nieuwe dingen leren? En wat is volgens jou een onmisbare life skill? Mocht je tips hebben voor de dingen op mijn lijstje, hoor ik ze natuurlijk ook graag.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Geen bucketlist maar een lifeskill list. Klinkt wel heel mooi.

  Zelf zou ik nog willen leren hoe je bijvoorbeeld een badkamer verbouwd. Pijpen buigen en solderen, tegels zetten en voegen, maar ook een compleet eigen tiny house bouwen of een earthship lijkt mij erg leuk. Je zet mij aan het denken 🙂

 2. Hoe to survive in nature… Welke planten zijn eetbaar en geneeskrachtig. Lijkt me heel gaaf om te beheersen.

 3. Zelf zou ik graag willen leren hoe je moet naaien. Het lijkt me zo gaaf om dingen voor ons kleintje zelf te kunnen maken. Als kind was ik niet weg te slaan achter oma’s naaimachine, maar dat is helaas al een hele tijd geleden. Wordt tijd om het weer eens te gaan proberen!

 4. Ik kan heerlijk koken en bakken, zelf mijn band plakken, kleding maken en zo nog wat dingen die voor mij vallen onder zelfredzaamheid. Echter, het band plakken laat ik tegenwoordig over aan de fietsenmaker, kleding koop ik (bijna nooit) en mijn naaimachine gebruik ik niet meer, zelfs niet voor reparaties. Misschien ooit weer eens? Nu ik nog fulltime werk, graag lees, sport en soms een serie kijk neem ik nu de tijd er niet voor. Desalniettemin vind ik zelf dingen kunnen en doen heel positief! Mijn man doet alles zelf, maar die is dan ook echt heel handig!

 5. Ja! Dat is ook wat ik ga doen nu ik een camper gekocht heb.. want ik wil heel graag zélf weten hoe de motor werkt, en basisdingen als de olie enzo zelf te kunnen doen.. ook heeft dat ding een elektra situatie waar ik ook meer van moet weten. Al gekeken naar een cursus, maar idd eerst maar eens via youtube en via mensen. Ook wil ik deze winter dan s kijken of ik iets kan met de roest… Ben op zich niet onhandig, maar niet zo sterk in mn handen, dus ben heel benieuwd hoe t gaat. Leuk om het zó te noemen.. life skills 🙂

  1. Wat ontzettend leuk!!! Er staat inderdaad heel veel op YouTube en misschien kun je via de bieb ook nog wel wat handige boeken lenen. En de beste tip is denk ik: gewoon proberen. Het vraagt wel wat uitzoekwerk, maar uiteindelijk is het in de praktijk toch vaak geen rocket science. Je moet alleen even die drempel van zelf doen over! Als je voorzichtig bent, lukt het misschien niet altijd in één keer, maar kan het ook nooit compleet fout gaan.

 6. ik wil nog leren kleding naaien, leren tennissen en leren viool of piano spelen. Kan zo even niks anders bedenken, maar er zal vast wel nog wat op het lijstje erbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.