Een week glutenvrij, koolhydraatarm, deels plantaardig eten – hoe bevalt het?

Eerste week glutenvrij, koolhydraatarm, suikervrij

Een kleine twee weken geleden schreef ik in het stuk #FreedomFriday: vrijheid en gezondheid dat ik wat meer tijd en energie in mijn gezondheid ging steken. Ik raakte geïnspireerd door het idee van Financial Freedom Sloth van meer gezonde jaren toevoegen aan je pensioen én het programma dat mijn vader al een tijdje volgde. Hij was daar heel enthousiast over en zelfs met mijn sceptische houding ten opzichte van ‘dat soort dingen’ had ik er weinig op aan te merken. Bovendien zou het twee grote pluspunten hebben: meer energie en minder (geen!) hoofdpijn meer. Inmiddels zijn we bijna twee weken verder: tijd voor een update!

Begin is het moeilijkst

Bij dit programma is het begin echt het moeilijkst. En niet eens qua eten, vooral qua wat je nodig hebt. Ik had in de eerste instantie wat dingen in de map van mijn vader gelezen, maar besloot al snel om dat zelf maar te kopen. Als ik het een kans gaf, moest ik niet een beetje halfjes te werk gaan. Die kon ik de woensdag voor ik het artikel schreef ophalen. Vervolgens ging ik op zoek naar de ingrediënten die ik nodig had. Appelvezels, boekweitvezels, Culieet… allerlei dingen die ik eigenlijk nooit ergens in de supermarkt had gezien.

Ik vond eerder al het één en ander in Duitsland, tijdens ons weekendje weg. De rest bestelde ik via verschillende gezondheidswinkels. Uiteindelijk was ik de maandagmiddag na het artikel klaar voor het begin. Ik had het speciale brood gebakken (glutenvrij), ik had de muesli gemaakt en ik had – dacht ik – alle boodschappen in huis. Ik kon van start! De eerste drie dagen zouden ‘opruimdagen’ zijn. Dan eet je vooral veel vezels en plantaardige zuivel en eigenlijk nog geen groente en fruit. Dat begint weer vanaf de vierde dag.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Eerste misser

De eerste misser beging ik op de woensdag. Die dag werkte ik buitenshuis en daar had ik me niet goed genoeg voor voorbereid. Ik had niet genoeg tussendoortjes mee, at een ‘normale’ boterham, deelde mee in de getrakteerde taart en sloot ook nog eens af met een patatje met m’n neefjes. Ach ja, als het dan toch al mis is…

Het vervelende daarvan was wel, dat ik dus die drie dagen – waar ik anders op die woensdag doorheen zou zijn – weer overnieuw moest doen. Zo’n fout is wat dat betreft ook wel fijn, zeker in het begin. Dat maakt het later makkelijker om wél bij te blijven.

En dat gaat tot nu toe heel erg goed. Vanaf afgelopen zondag stond er ook weer fruit en groente op het menu. En normale zuivel, als je dat wilt. Maar ik vind die plantaardige zuivel eigenlijk wel heel erg lekker en krijg van normale zuivel snel huiduitslag, dus ik houd het nog even hierbij. Gisteren was ik beter voorbereid, dus ik ben nog steeds on track, ondanks een dagje buiten de deur!

Daarnaast loop ik elke dag trouw 30 minuten. Vandaag wordt dat zelfs al de 12e dag, want daar ben ik vrijwel meteen ná die #FreedomFriday mee begonnen!

Verschil?

Dan: merk ik verschil? Ik vind het moeilijk te zeggen. Maar ik denk dat dit net is als met sparen. Of dikker worden. Als het bezig is, merk je het verschil niet zo erg. Kijk je terug, dan is er ineens wél een duidelijke ontwikkeling te zien. Ik denk wel dat het verschil maakt:

? Het voelt niet alsof ik bruis van de energie, maar ik ben wel minder uitgeteld. Zit veel minder (lekker) op de bank.

? Mijn huid lijkt wat beter te worden, hoewel die ook nooit speciaal heel slecht is geweest. Kan – los van dat dat letterlijk zo is – tussen m’n oren zitten.

? Ik ben vanaf de eerste vrijdag ‘in ketose‘, zoals ze dat zo mooi noemen. Da’s echt meetbaar met van die stripjes. In die fase zet je lijf vetten om in energie, in plaats van koolhydraten.

? Vriend, die ook voor een aardig deel meedoet, was gisteren ongemerkt zijn hooikoortstabletten vergeten. Dat gebeurt normaal dus écht nooit. Als hij ze normaal voor 10 uur nog niet op heeft, merkt hij het meteen. Best apart.

? Bovendien voelt het wél best wel goed om divers en eens wat anders te eten. Ik maakte van de week voor het eerst spitskool en witlof klaar. Dat had ik normaal gesproken nooit uit het rek gepakt. Dat we er nu lekker van gegeten hebben, vind ik best een win. Oh, en ik heb dus al een dikke week geen suiker op!

Boodschappen

Wat ik óók merk: zo eten is een stuk duurder dan ‘ongezond’ eten. De zuivel is plantaardig, als er iets van noodles of pasta gegeten wordt, dan is dat glutenvrij. Het vlees is rundvlees of kip (en dat wil ik zelf graag biologisch hebben, dus dat komt er dan nog bovenop) en de smaakmakers e.d. zijn ook glutenvrij. Bovendien eet ik aan de lopende band eieren, dat tikt ook wel aan.

Nu ben ik niet iemand die vind dat ongezond eten over het algemeen duurder is. Maar ik merk wel dat het in dit geval extra opletten is. Vlees wat vaker bij de boer halen, voor de eieren toch eens langs één van die huisjes hier met 10 eieren voor een euro, aanbiedingen af voor de soya-producten en groente en fruit op zaterdagmiddag bij de Lidl halen voor -50%. En de chocolade en chips en koekjes laten liggen.

Dan is dit voor mij nog een keuze, maar als je écht bijvoorbeeld alleen maar glutenvrij mag eten, dan kan ik me toch wel voorstellen dat dit een stevige impact heeft op je budget. Of dat je er in ieder geval heel slim en bewust mee om moet gaan.

Uiteraard is dit pas de eerste periode en moest ik ook wat dingen kopen waar ik een tijd mee kan doen, dus voorlopig houd ik het gewoon even in de gaten. Heb ik er meteen een nieuwe uitdaging bij; de goedkoopste producten voor dit programma scoren 😉

Ik zet in ieder geval gewoon door; uiteindelijk weegt een goede gezondheid zwaarder dan een wat duurder boodschappenmandje. Maar toch ben ik benieuwd naar jouw mening hierover; denk jij dat gezond eten duurder is? En heb je nog goede tips om bijvoorbeeld glutenvrije/suikervrije/koolhydraatarme aanbiedingen te scoren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik eet zoals je weet al jaren gluten en lactose en suikervrij. Op zich hoeft dat niet veel duurder te zijn, zeker als je het niet gaat vervangen door allerlei dure gv producten. Zoveel mogelijk puur en vers eten is het beste.
  Wat het wel duurder maakt voor mij is dat ik alles bio eet en erg veel groente eet. Dat tikt gewoon aan.
  Ik koop veel dingen in bulk in bij de Notenshop, pit&pit. Zoals rijst, noten, zaden, gv pasta (op basis van rijstmeel).
  En ook ah heeft fijne aanbiedingen.

  Ik maak eigenlijk altijd wel een weekmenu, zo gebruik ik alles wat er in de koelkast ligt. Doe ik dat niet dan vergeet ik toch vaak net die niet zo lekkere groente die nog in de koelkast lade ligt.

  1. Dat weekmenu is een hele goede tip! Ik zit nu ook idd al steeds te kijken naar recepten waar dan de ‘restjes’ in kunnen. In het begin wil ik nog niet teveel ‘afwijken’, om wel al het goede gewoon binnen te krijgen. Dat is toch best even wennen :$ Die aanbiedingen en Pit & Pit ga ik ook even kijken, die laatste had m’n vader het volgens mij ook al over!

 2. Eet behoorlijk koolhydraatarm, maar wel wat zuivel. Wegens goed vullend en hier behoorlijk lokaal (koeien eten gewoon gras en hooi in Noorwegen en dertig koeien is een grote veestapel. geen 300 op soja creperende arme koetjes).

  Eet ’s ochtends niet zo veel, of niets. Daarna meestal veel groente (maar ’s avonds veel salade), biologische eieren, wat noten, vlees van de dag ervoor, kaas, kikkererwten en maar net waar ik zin in heb. ’s Avonds eten we rijst, salade en vlees of vis of een enkele keer pizza of wraps.
  Ik eet geen rijst, wel heel veel groenten. Als we wraps eten, gebruik ik daarvoor romaine-slabladeren. De dingen die jij koopt, zijn naar mijn idee niet echt nodig, net als het vervangen van zuivel door een plantaardige variant, maar dat is natuurlijk je eigen keuze. Het maakt het wel duurder inderdaad. (dat je niet denkt dat ik het als kritiek bedoel, maar goedkoper is beter en ongezonder is het niet zonder)
  De zuivel en pasta e.d. hoef je dus niet te vervangen door een dure variant. Notenmelk maak je makkelijk zelf en ipv glutenvrije pasta kan je courgetteslierten maken bijvoorbeeld. Is echt heel lekker.
  Je zou zelf bouillon kunnen maken van runderbotten. Die zijn ook bio heel goedkoop en maken een heel voedzame bouillon die je met allerlei dingen kan optuigen. Is goed voor je vel en je haar enzo.

  Je kan dure noten eten als macadamia, of gewoon amandelen (die zijn hier in elk geval erg goedkoop). Eerst in water weken en daarna door je sla ofzo.

  Weet niet wat je bedoelt met glutenvrije smaakmakers… maar ook die kan je makkelijk weglaten. Kruiden kan je met gewone kruiden en zeezout en peper. Mayo kan je zelf maken.

  Dingen voorbereiden is ook wel handig. Dat je een paar potten bouillon in je vriezer hebt voor als je weinig tijd hebt. Dingen in grote hoeveelheden maken, zoals salades met harde groenten die je zo vier dagen kan bewaren. Gekookte eieren voor het grijpen.

  Fijn om te lezen dat het je verder goed bevalt. Het valt echt hartstikke mee als je de gewoonte te pakken hebt 🙂

  1. Wat een goede tips, dank je!! Die smaakmaker is ‘Culieet’, geen idee of je dat kent. Het is op zich wel handig, maar het is idd de vraag of dat niet met losse kruiden ook gekund had. In ieder geval heb ik het nu en met zo’n fles kun je volgens mij wel drie jaar vooruit, als het ten minste zolang houdbaar blijft…

   Die courgetteslierten ga ik straks idd zeker ook gebruiken. Van de week had ik al bloemkoolrijst gemaakt en dat was ook heerlijk. Bovendien heb je dan nóg eens ongemerkt een extra portie groenten, dus dat is altijd mooi. Waar haal je trouwens dan die runderbotten vandaan? Ik kan nu nog wel even vooruit met de bouillon die ik sowieso nog had, maar voor later is dat misschien wel handig.

   Ik hoop ook dat ik er na verloop van tijd zelf iets handiger in word, wat creatiever en ook wat meer inzicht heb. Dan kom je sneller op dingen zoals die courgetteslierten, dus dat kan het uiteindelijk alleen maar beter (en ook weer goedkoper) maken!

 3. Mensen die echt overgevoeligheden hebben moeten vooral gluten- koolhydraat- of lactose /koemelk -vrij eten. Maar het is ook wel een hype, vind ik. Het is niet per definitie ongezond, zoals bijvoorbeeld veel alcohol, suiker etc. Maar wie weet blijkt over tien jaar dat dat wél zo is, vooralsnog is het wat mij betreft niet onomstotelijk bewezen.

  In die zin hoeft het voor mij dus ook niet meer te kosten. Groenten zijn goed, groenten zijn ook niet persé duur, toch?

  Het duurste is voedselverspilling. Of superfoods groot inslaan en vervolgens niet weten wat je ermee moet doen. Denk ik, met mijn boerenverstand….

  1. Verspilling is sowieso idd zonde! En ik staar me daarom ook niet blind op de xx-vrije producten, maar het is wel heel fijn om wat duidelijker handvatten te hebben om vooral geen honger te hebben en wél de suiker te laten staan. Ik zie deze 28 dagen gewoon als een soort ‘reset’ voor m’n lijf en daarna wordt het waarschijnlijk weer ‘gewoon’, maar dan met wat meer maat en wat minder suiker dan voorheen.

 4. Ik vind glutenvrije pasta echt niet gezonder dan gewone. Ze bestaan ook uit koolhydraten, dus ik begrijp het niet zo goed. Helaas moet ik glutenvrij want ik verdraag geen gluten, maar gezonder zal ik het nooit noemen.
  Ik eet trouwens juist veel koolhydraten, Starch Solution. Basisproducten zoals aardappelen, volle granen, peulvruchten, groente, fruit, zaden en noten.
  Zoals Gerlinde al schreef, kun je plantaardige melk goed zelf maken. Is veel lekkerder en je hebt geen toevoegingen. Ik maak vaak kokosmelk van kokosmeel en melk van amandelen (of deels met ongeroosterde cashewnoten).

 5. Er is heel veel mogelijk met koolhydraatarm en glutenvrij eten, er zijn ook steeds meer sites met recepten te vinden. Ik pas het al sinds 2009 toe, dus een hype wil ik het niet noemen 😉 mijn prikkelbare dikke darm blijft er veel rustiger door, mijn bloedsuiker veel stabieler waardoor ik genoeg heb aan 3 maaltijden en veel meer energie en ik ben flink afgevallen.
  Puur eten, veel groenten, vlees, vis en eieren. Fruit eet ik heel weinig vanwege het suikergehalte. Dat is de basis. Je hebt geen speciale dingen nodig. Zelf gebruik ik wel griekse yoghurt en kaas, daar heb ik geen problemen mee. Peulvruchten verdraag ik niet. Maar dat is voor iedereen weer anders.
  Tarwe/granen kun je vervangen door amandelmeel, kokosmeel en lijnzaad. Recepten kun je bijvoorbeeld vinden bij Ditch the carbs.com en koolhydraatarmrecept.nl
  Bij the action heb ik ook wel eens slim pasta/noodles/rijst gehaald, dat is van mungbonen. Zelf mis ik deze producten niet, net zoals brood en aardappels.
  Succes!

 6. wauw super bezig! heel nieuwsgierig wat je zo ongeveer eet ? kan me er zo weinig bij voorstellen.. komt misschien ook omdat ik meeste vlees en alle vis niet lust :p blijft zo wenig over… ? maar klinkt goed, vooral dat van die hooikoortspillen 😉

  1. Voor vandaag zou, volgens het boek, bijvoorbeeld dit op de planning staan: 1 snee 3Care-brood met beleg (dat brood kun je zelf bakken), koude kokoskoffie, 100 gram fruit naar keuze (wel van een lijst, maar daar staan bijvoorbeeld dingen als aardbeien, bananen, bessen e.d. op), 2 crackers met een mengsel van tonijn + op smaak gebracht met kruiden, ongebrande noten, bloemkoolnasi (waar dan bloemkoolrijst in zit, maar ook ui, paprika, tauge, prei en wat je eet met komkommer en augurk), cappuccino (volgens het recept in het boek) en kaaschips (plakjes kaas uit de oven en daar ‘chips’ van maken). Het idee is dat je elke 2-3 uur eet. Kom je – omdat je vroeg opstaat – niet helemaal uit, kun je een extra tussendoortje nemen, zoals een gekookt ei, pittige (runder)gehaktballetjes etc. Daarnaast dus 2 liter op een dag drinken en 30 minuten bewegen in de buitenlucht.

   Ik ben zelf ook geen enorme vis-liefhebber, maar er zit ook vrij veel kip in en anders kun je het meeste ook vervangen door gehakt.

 7. Pascale Naessens, Sandra bekkari en Fitmom zijn 3 Belgische hits op dit moment die rond koolhydraatarm en beweging werken

 8. Ik zal mijn genuanceerde mening ook weer eens geven: Als koolhydraten werkelijk zo slecht voor ons mensen zijn, dan is het raar dat we nog niet uitgestorven zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.