#FreedomFriday: loslaten voor meer vrijheid

Loslaten voor meer vrijheid

Ik kan er wel eens met bewondering naar kijken: mensen die alles achterlaten om hun dromen na te jagen. Of de hardcore minimalisten die afscheid nemen van vrijwel al hun bezittingen. Ik verklaar ze misschien een héél klein beetje voor gek dat ze al hun zekerheden opgeven, maar bewonder ze om hun lef en benijd ze zelfs een beetje om de vrijheid die ze voor zichzelf creëren. Want je kunt op een bepaalde manier vrijheid voor jezelf creëren door bijvoorbeeld slim om te gaan met je geld, maar daarmee ben je er nog niet. Vrijheid zit ‘m ook in loslaten.

Mentale vaste en variabele lasten

De gewone vaste en variabele lasten kennen we allemaal wel. Wat je betaalt voor je huur, hypotheek, je zorgverzekering of verzekeringen zijn vaak vaste lasten. Ze komen elke maand terug en je moet er dus elke maand rekening mee houden in je budget.

Op variabele lasten heb je vaak wat invloed, maar een aantal daarvan komen óók maandelijks terug. Je moet eten. Of je dat dan deze week voor 50 euro doet of voor 100 euro; dat is aan jou.

Zoals je concrete vaste en variabele lasten hebt, heb je ook mentale vaste en variabele lasten. Dit zijn verplichtingen die je jezelf oplegt. Je bent in principe niet verplicht om jezelf eraan te houden, maar je vindt wel dat het moet.

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een goede baan hebben, waarbij salaris of dát je een baan hebt belangrijker is dan hoe gelukkig je van die baan wordt. Afspreken met ‘vrienden’ die eigenlijk allang geen vrienden meer zijn, maar die je niet wilt laten zitten. Voor je moeder zorgen, omdat ze anders hele dagen alleen zit. In die schoolcommissie gaan zitten, omdat verder niemand zich opwerpt. Je huis elke dag schoonmaken ‘omdat dat hoort’.

Als je hierover na gaat denken, dan kom je waarschijnlijk nog tot een veel langer lijstje van dingen waarvan je vindt dat ze normaal zijn en dat je ze moet doen, zonder dat je eigenlijk nog nadenkt over of je het wel wilt. Of dat het eigenlijk misschien inmiddels een last is geworden, in plaats van een keuze.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Belemmerende overtuigingen

In principe leven we hier in een vrij land. Als je in Drenthe woont en je wilt naar Limburg, dan is er niemand die je bij de grens van Overijssel al tegenhoudt en om je paspoort vraagt. Je mag hier je mening geven zonder daarvoor opgepakt te worden. Je kunt solliciteren op verschillende banen en je mag je eigen vrienden kiezen. Huwelijksmatches worden niet vooraf door familieleden bekokstoofd en als vrouw mag je gewoon studeren.

Toch voelt lang niet iedereen zich vrij. En alleen een enorme bak geld verandert dat gevoel niet zomaar.

Daarvoor is het ook belangrijk om af en toe eens stil te staan bij de manieren waarop je zélf je vrijheid beperkt.

Toen ik een aantal jaar terug een NLP-opleiding deed, kwamen onder meer de belemmerende overtuigingen langs. Dit zijn ideeën die je hebt en die voor jou aanvoelen als de waarheid, ook al zijn ze dat objectief gezien niet. En meestal belemmeren ze je ergens in.

Belemmerende overtuigingen heb je in allerlei soorten en maten, een paar voorbeelden zijn:
 • Iedereen moet mij aardig vinden
 • Je moet hard werken om iets te bereiken
 • Ik mag geen fouten maken
 • Slechte mensen moeten worden gestraft
 • Ellende overkomt mij, ik heb hier zelf geen enkele rol in
 • Ik kan het niet alleen
 • Ik ben zoals ik ben, daar is niets aan te veranderen

En meestal heb je niet eens echt in de gaten dat je dit jezelf oplegt. Het is toch logisch dat slechte mensen moeten worden gestraft? En het is toch logisch dat je geen fouten mag maken? Of dat je wilt dat iedereen je aardig vindt?

Maar als je alleen die eerste er eens uit pakt: wie bepaalt of iemand slecht is? Mensen kunnen soms hele slechte dingen doen, maar de intentie die erachter zit, is vaak positief bedoeld. Is die persoon dan slecht, of is de invulling/uitvoering van die intentie gewoon ontzettend beroerd?

Als jij er echter van overtuigd bent dat slechte mensen moeten worden gestraft, zul je vaak behoorlijk gefrustreerd achterblijven. Zo werkt het nu eenmaal niet. Misschien ben je in het verleden wel heel slecht behandeld door iemand. Als je je vastbijt in het verkrijgen van gerechtigheid, dan 1) zul je waarschijnlijk niet krijgen op de manier zoals jij je die voorstelt en 2) behandel je jezelf eigenlijk slecht, door nog langer bezig te zijn met negativiteit. En moet jij daarvoor dan ook weer gestraft worden?

Lukt het je om die gedachte los te laten en door te gaan met je leven, dan maakt dat je vrij. Loslaten geeft vrijheid.

Loslaten voor dummies

Als ik heel eerlijk ben: loslaten is niet mijn sterkste kant. Ik vind het fijn om bepaalde praktische ‘zekerheden’ te hebben. In grote lijnen, bijvoorbeeld werk, een dak boven m’n hoofd en een spaarpotje, maar ook in details. Zo ga ik eigenlijk nooit op vakantie zonder in ieder geval de eerste overnachting te boeken. Of zonder een retourdatum te prikken.

Ook in ‘emotioneel loslaten’ ben ik nog niet zo’n ster. Wat dat betreft ben ik net die olifant in de Rolo-reclame:

Als ik eenmaal iets heb afgesproken, dan doe ik het. Ook al heb ik er dan misschien geen zin meer in, ben ik ziek, gaat het ten koste van iets van mezelf. Maakt allemaal niet uit; een afspraak is heilig en eigenlijk is er voor mij niets – behalve ernstige ongelukken met amputaties of overlijden – dat zwaar genoeg is om zoiets af te zeggen.

En ik ben er inderdaad zo eentje die vindt dat slechte mensen – of in ieder geval ‘onrecht’ bestraft moet worden. Dat mensen het best mogen voelen als ze ‘verkeerd’ bezig zijn.

Ik kan je vertellen: dat is niet fijn. Niet voor een ander, maar zeker ook niet voor mezelf.

Daarom wil ik ook op dit front toewerken naar meer vrijheid.

Omdat het nieuw is, heb ik eens gezocht naar manieren om hier wat in te oefenen. Een soort ‘loslaten voor dummies’. Ik vond op SoChicken een heel mooi en beknopt lijstje met trucs:

1. Loslaten van dingen die je niet kunt controleren (zoals het gevoel van andere mensen, de keuzes die andere mensen maken, natuurrampen, wat er in het verleden gebeurd is, enzovoorts)

2. Loslaten wat andere mensen van je vinden. Mensen denken wat ze denken, daar kun jij weinig aan veranderen. Bovendien maakt het niet eens uit. Net zoals jouw ideeën geen waarheid hoeven zijn, hoeven ideeën van anderen dat ook niet te zijn. Dat iemand jou stom vindt, wil niet zeggen dat je stom bent.

3. Perfectie loslaten. Natuurlijk zou het fijn zijn als je alles in één keer goed kunt doen. Een soort super(wo)man kunt zijn met een topcarrière, een goedgevulde bankrekening, een fantastisch huis, een boot, lieve familie, een fantastische vriendenkring, een perfect schoongemaakt huis, elke dag sporten, elke dag versgekookte maaltijden op tafel en gezellige gesprekken met je pubers en ook nog eens heel veel me-time overhouden. En de rest.

Dat kan dus niet. En als dit bij jou wel zo is; houd het alsjeblieft even voor je 😉

Je kunt absoluut streven naar vrijheid en naar geluk, maar het leven is nooit 100% perfect, zeker niet 100% van de tijd.

4. Overbodige verlangens loslaten. Dit heeft ook weer te maken met tijd en geld. Wil ik die nieuwe iPhone nog steeds als ik me realiseer dat ik daar een maand van mijn leven voor sta te werken? En maakt zo’n ding me nu écht gelukkiger?

5. Verwachtingen over anderen loslaten. Veel mensen verwachten niet alleen veel van zichzelf, maar ook van een ander. Dat je partner het in de gaten heeft als je niet helemaal happy bent. Dat er met Valentijnsdag een cadeautje klaarstaat. Of vrienden/vriendinnen regelmatig even vragen hoe het met je gaat, dat er een kaartje gestuurd wordt als je jarig bent.

Zie die verwachtingen voor wat ze zijn: verwachtingen die JIJ hebt. Verwacht gewoon liever niets en als je wél iets wilt, geef het dan aan. Dan is de ander zich in ieder geval bewust van je verwachting en kan die er ook iets aan doen.

Loslaten voor meer vrijheid

Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat loslaten je meer vrijheid oplevert. Als je bijvoorbeeld niet meer vasthoudt aan boosheid, dan kan dat je helpen met gezondere relaties, een betere mentale én fysieke gezondheid en een beter gevoel over jezelf.

Daarnaast levert het je natuurlijk veel meer tijd en energie op om te steken in de dingen die jij belangrijk vindt. En dat mag best praktisch zijn; dat toewerken naar die financiële onafhankelijkheid bijvoorbeeld.

Een 100%-ommezwaai zie ik niet zo snel gebeuren (zie je ‘m? een belemmerende overtuiging!), maar er zijn wel twee punten waar ik graag mee wil starten:

 1. Me niet druk maken als iemand iets doet dat me raakt; ik heb geen invloed op wat die ander doet, maar wel op hoe ik ermee omga en of ik me er dus rot door blijf voelen
 2. Niet meer elke (werk)dag bloggen. Ik vind het superleuk (dit is alweer mijn 2.383e blogpost), anders deed ik niet niet. Maar mijn plezier hierin zit ‘m niet in de productie, maar in het helpen van mensen. En ik denk dat ik dat beter kan doen, als ik het idee dat er elke dag iets online ‘moet’ verschijnen loslaat en zo meer tijd, energie en focus vrijmaak voor onderzoek, ontwikkeling en groei.

Ik vind het spannend en ook best een beetje lastig. Maar is er niet zo’n spreekwoord dat zegt dat alle groei buiten je comfortzone ligt?

Wat zou jij wel willen loslaten om meer vrijheid voor jezelf te creëren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Oh, dat loslaten. Ik vind dat zo’n lastige. Ik weet dat het verstandig is, maar om het toe te passen vind ik enorm moeilijk. Dan denk ik steeds: ‘Ja, nu ben ik het aan het loslaten hoor. Kijk mij het eens loslaten! Oh, wat ben ik goed bezig met loslaten.’ Maar dan ben ik dus eigenlijk niet aan het loslaten….

 2. Aha, daarom was er gisteren geen blog! Ik had ‘m al gemist 🙂
  Goed bezig al met loslaten, want waarom zou je jezelf het moetje opleggen van iedere dag bloggen?

 3. Een retraite over loslaten die ik mezelf gaf, bracht de verlossing. Ik weet nu dat het te maken heeft met mijn zelfbeeld en vasthouden aan zg veiligheid en warmte. Op eens kan ik wel ontspullen en denk ik veel minder aan hen die mij ontvallen zijn etc. Wat een verlichting van het leven.

 4. Je eerste punt is ook echt een punt waar ik aan moet werken -en wat me heel veel moeite kost. Ik leg mezelf heel veel dingen op, kanslecht loslaten en ‘k ben behoorlijk perfectionistisch – dat gaat vaak samen heb ik ’t idee. Een goede blog om mee aan de slag te gaan dus, dankjewel!

 5. Loslaten is al een grote stap, ik denk hoger is durven verliezen. Als je durft te verliezen kan je loslaten en dan ben je los van angst en heb je volledig vertrouwen dat het wel weer goedkomt. Zo vind ik de Bitcoin familie een goed voorbeeld en die hebben mijn ogen geopend. Echter ik kan die stap niet nemen maar ik onderzoek het nu wel. Wat betreft loslaten van spullen ben ik wel verder. Paar jaar geleden heb ik al de keuze gemaakt afstand te doen van heel veel emotionele spullen, erfenissen waar ik niets mee kan omdat ik geen kinderen heb. En zo meer spullen die ik meesleepte van woning naar woning maar omdat ik ze wilde houden maar amper naar keek.

 6. Loslaten is echt zo’n ding die volgens mij iedereen lastig vind! Iedereen zegt altijd heel makkelijk tegen mij ‘laat los joh’ maar niemand vertelt erbij hoe! Dat vind ik het frustrerende eraan.
  Maar ook ik ben bezig om ernaar te kijken hoe ik dingen beter los kan laten. Stukje bij beetje moet dat vast steeds beter gaan. Oefening baart kunst zeggen ze ten slotte!

 7. na mijn scheiding moest ik het loslaten dat mijn ex meteen een nieuwe relatie had. Het vrat negatieve energie dat nergens toe leidde. Ik ben me gaan focussen op de relatie tussen ons, vanwege de kinderen. Daar had ik immers wel invloed op. Het scheelt me zoveel negatieve energie en ik hou veel meer positieve energie over. Daarnaast ben ik een stuk relaxter/ minder perfectionistisch geworden, wat zijn positieve weerslag op mijn kinderen heeft. Ik focus me nu op dingen die me blij maken, maar verlies de negatieve dingen niet uit het oog. Ik zit nu zoveel beter in mijn vel dan ooit, dat gun ik echt iedereen.

  1. Wat ontzettend knap dat je die knop hebt kunnen omzetten! Ik zie dit ook vaak gebeuren en zie eigenlijk ook dat de negativiteit vrijwel nooit wat oplevert. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om daaraan vast te houden, het is voor iedereen – en vooral voor jezelf – zoveel beter om ook daarin los te laten. Ik vind het echt superknap dat dat jou ook gelukt is, want ook al is het het beste; het is zeker niet gemakkelijk!

 8. Ja loslaten is soms een harde les. Maar leidt altijd naar meer vrijheid en rust! Op dit moment probeer ik mijn 20 jarige dochter los te laten die zomaar het huis uit is gegaan om bij haar vriend te wonen. We kennen hem niet…
  Een impulsieve keuze waar wij niet achter staan. En ook verdrietig, want een echt afscheid heeft ze niet genomen; zelfs geen bedankje. Maar goed, we moeten ook dit loslaten. En haar op haar eigen manier het leven laten beleven.
  Ons vertrouwen in haar is beschadigd, maar loslaten in liefde is beter dan vasthouden in pijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.