Aflosverhaal: “Rond onze 30e zijn wij hypotheekvrij!”

Aflosverhaal: rond onze 30e zijn wij hypotheekvrij

De gangbare looptijd van een hypotheek is 30 jaar. En met de huidige hypotheekregels los je binnen die tijd het volledige bedrag af. Maar dat kan ook sneller. Veel sneller. Benthe (25) en Max* (26) kochten twee jaar geleden hun eerste woning en zijn vanaf dat moment in rap tempo gaan aflossen. Zoals het er nu voorstaat, zijn de twee over 6 jaar – net wat na hun 30e – hypotheekvrij.

Rond je 30e hypotheekvrij, dat is nogal wat! Kun je eerst eens wat meer vertellen over jullie hypotheek en woonsituatie?

“Ja! Wij zijn 25 en 26 jaar oud en wonen sinds twee jaar in een ruime tussenwoning. Hiervoor woonden we allebei nog bij onze ouders. We werken allebei 40 uur en verdienen samen hiermee netto zo’n 4300 euro.

Toen we deze woning kochten, sloten we een annuïteitenhypotheek af van 185.000 euro. De looptijd was 30 jaar en de rente – 2,55 procent – stond voor 20 jaar vast. De maandlasten waren 730 euro.

Dit huis is nieuw gebouwd, dus ook de badkamer, vloeren, keuken en uitbouw moesten er nog in. Totaal waren we er 250.000 euro voor kwijt. Omdat we echter allebei al flink gespaard hadden én onze ouders van beide kanten ons ook voor zo’n 5.000 euro hebben gesponsord, konden we het redden met een hypotheek van 185.000 euro.

Lees ook: “Mijn huurders betalen mijn hypotheek, terwijl ik reis”

Jullie wonen dus nog niet zo lang in dit huis. Waarom hebben jullie besloten om af te lossen? Was rond je 30e hypotheekvrij zijn een doel?

“Nee, rond onze 30e hypotheekvrij zijn was niet speciaal een doel. Toen we de hypotheek afsloten, verdienden we samen zo’n 3000 euro netto. Ons gezamenlijke inkomen is in de afgelopen jaren dus flink gestegen.

We merkten ook echt dat we maandelijks geld overhielden. We waren op dat moment eigenlijk heel tevreden over onze levensstijl, dus besloten we het geld te gebruiken om af te lossen. Op die manier hebben we mogelijk wat extra financiële vrijheid als er later kinderen zouden komen.

Toen besloten we eerst om de looptijd van onze hypotheek te verkorten naar 20 jaar. Hierdoor lossen we maandelijks 300 euro extra af. We keken naar de mogelijkheden voor aflossen en kwamen tot de conclusie dat die vaste rente van 20 jaar niet meer bij onze situatie paste.

Daarom hebben we onlangs besloten om onze rente aan te passen; die gaat naar 5 jaar vast voor 1,25 procent.

Inmiddels staat er nog 150.000 euro open; we hebben dus al 35.000 euro afgelost. En we gaan door: aflossen werkt erg verslavend. Wat begon met een doel om een klein beetje af te lossen, is extremer geworden. Maar: we blijven ook nu gewoon genieten.”

Hoe pakken jullie het extra aflossen eigenlijk aan? Hebben jullie een plan?

“We betalen dus maandelijks 300 euro extra, om de looptijd te verkorten. Daarnaast proberen we elk jaar de maximaal toegestane 10 procent af te lossen. Eind vorig jaar hebben we de eerste 18.500 euro afgelost. Over twee of drie maanden doen we dit nog een keer. Dit bedrag staat alweer bijna klaar op onze spaarrekening.

In januari of februari 2020 willen we dan nog een keer 10 procent aflossen.

Momenteel is het best even heftig; van ons gezamenlijke netto inkomen van 4300 euro, moeten we nu ongeveer 2500 euro sparen. En mijn dertiende maand en ons vakantiegeld is hierin al meegenomen.

Vanaf volgend jaar wordt het makkelijker; dan hebben we echt 12 maanden om dit voor elkaar te krijgen en zouden we dus 1600 euro per maand moeten sparen.”

Kies jouw ideale hypotheek

 

Wat heeft de overstap naar aflossen je gebracht, naast natuurlijk een lagere hypotheekschuld?

“Ik vond vooral die eerste aflossing van 18.500 euro erg bijzonder. En ik geef eerlijk toe: het is nu soms wel wat lastiger, zeker omdat we nu dus even extreem veel apart moeten zetten in relatief korte tijd.

Wel merk ik dat mijn levensstijl veel bewuster wordt. We ontdekken steeds meer wat echt belangrijk voor ons is. Vanaf januari kunnen we dus wat minder extreem aan de slag gaan, maar ik hoop dat ik deze lessen dan wel nog steeds meeneem. Voorheen gaf ik soms echt teveel geld uit aan onzin, vooral als ik emotioneel was.”

Wat is voor jullie het ‘einddoel’?

“We hebben natuurlijk samen een plan gemaakt. Als we elk jaar 10 procent aflossen, zijn we over ongeveer 6 jaar – rond onze 30e – hypotheekvrij. We motiveren elkaar en staan er echt even bij stil dat we er na elke aflossing weer op vooruit gaan, dankzij lagere maandlasten.

En we houden bewust nog wat ruimte over voor leuke dingen. Nu leven is ook belangrijk.

Als we ons plan blijven volgen, betalen we in totaal 60.000 euro bruto minder aan rente aan de bank! Dat motiveert ook behoorlijk!

Door rond onze 30e hypotheekvrij te zijn, hopen we meer vrijheid te krijgen; meer tijd voor elkaar of eventuele kinderen. De ruimte om van baan te veranderen of minder te gaan werken, mochten we dat ooit willen. En geen zorgen hebben over ons huis op het moment dat ons inkomen zou dalen.

We praten er niet speciaal veel over met anderen, maar hebben ons eigen einddoel wel heel scherp voor ogen.”

Wow, indrukwekkend! Heb je misschien nog een laatste tip voor mensen die ook overwegen of ze willen gaan aflossen?

“Doe het op je eigen manier, die past bij je situatie. Wij vinden het belangrijk om na te denken over de toekomst, maar ook om nu te genieten.

Als we er nu voor zouden kiezen om nóg meer te werken en nóg meer te besparen, dan was de hypotheek nog veel sneller weg. Maar ik denk dat ik daar zelf heel ongelukkig van zou worden. Dus dat doen we niet. Ons doel rondom het hypotheek aflossen is immers het krijgen van meer tijd en vrijheid.”

Bedankt voor het delen van jullie verhaal!

Wil jij ook jouw aflosverhaal met ons delen? Dat kan! Stuur me een mailtje of vul direct de vragenlijst in, dan maak ik er een mooi artikel van. Aanmelden mag ook helemaal anoniem.

* Dit zijn niet hun echte namen

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek de route naar jouw rijke leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Wow, wat een verhaal! Gaaf om te lezen dat zo’n jong stel hun prioriteiten op een rijtje heeft en ook een ijzeren discipline, zo te lezen 🙂 Stoer, zouden meer mensen moeten doen!

 2. Zo zonde! Je had het geld ook kunnen investeren voor meer rendement/cash-flow. Hou je ook nog maximaal hypotheekrenteaftrek (dus eigenlijk nog meer rendement!). Ik snap het gevoel van “veiligheid”, maar cijfer-technisch is het absoluut geen handige actie. Disclaimer, wij hebben bijna een maximale hypotheek en alles in investeringen zitten. Duurde wel even (ongeveer een jaar, anderhalf jaar) voordat we ons hier comfortabel bij voelden. Nog steeds blij dat we het zo gedaan hebben. Maar goed, personal finance, niet?

  1. Eens met Cheesy Finance. Daarnaast heb je ook meer flexibiliteit mocht je het geld voor andere zaken nodig hebben (en zit het dus niet vast als overwaarde in stenen waar je geen brood van kan eten).

   Uiteraard wel goed dat dit koppel zo goed met hun geld omgaat!!

   1. Die flexibiliteit valt tegen als je het net tijdens een crash nodig bent. Vindt ik niet persee een argument tov wat ze nu doen.

    Lange termijn rendement is dat uiteraard wel, maar als je je daar niet prettig bij voelt kun je dat beter niet doen. Beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Als je er continue misselijk van bent kun je beter aflossen .

 3. Wauw dit is echt een droomscenario wat mij betreft! Hoe heerlijk dat jullie over een paar jaar gewoon hypotheekvrij zijn! Dat gaat zo gigantisch veel vrijheid geven.
  En super goed ook dat jullie er nu zo strak op letten om zoveel mogelijk af te lossen. Maar ook heel fijn dat het vanaf volgend jaar wat losser kan, geeft wellicht ook net iets meer lucht. Hier let ik er ook op dat ik eens in de 2 jaar lekker op vakantie kan en af en toe tussendoor een musical kan bezoeken, gewoon omdat ik dat erg leuk vind om te doen. Zo heb je het beiden! En lekker extra aflossen én leuke dingen doen.

 4. Heel gaaf! Ik en mijn vriendin hebben ook 2 jaar geleden gekocht en zijn al wel de dertig net voorbij 😉

  Je schrijft dat jullie al heel tevreden waren over jullie levenstijl. Zou je daar iets over kunnen vertellen? Hoeveel geven jullie bijvoorbeeld grofweg uit aan vakantie(s)?

 5. @CF klopt investeren had meer opgeleverd op dit moment hebben we voor minder risico gekozen. Beetje zonde maar het voelt goed. Wel zijn we ons al wat aan het verdiepen in investeringsopties. We willen onszelf eerst goed inlezen voor we daar aan beginnen. Ik vermoed dat we vanaf volgend jaar daar mee beginnen als het niet tegenzit.

  @peter vakantiebudget verschilt heel erg per jaar. Vorig jaar een grote reis gemaakt van spaargeld die heeft circa €8.000 gekost. Dat is voor ons erg veel maar we wilden samen voor er kinderen zijn een droomreis maken.

  Dat jaar daarvoor veel geklust in de zomer en een midweekje weg geweest voor €150. Dit jaar staat een lang weekend naar zee gepland van verjaardagsgeld. Verder hebben we het vakantiegeld voor de zomer ik denk niet dat we dat allemaal gaan uitgeven, maar misschien ook wel.

  Verder gaan we regelmatig samen en met vrienden en familie een dagje weg we letten daarbij wel op aanbiedingen. Maken vaak gebruik van Social deal, museumjaarkaart, eurosparen en dergelijke. En in de zomer is er een plas in de buurt waar je gratis kunt zwemmen.

 6. Klinkt goed, alleen begrijp ik niet hoe je het voor elkaar kunt krijgen om een rentevast periode van 20 jr om te zetten naar 5 jaar!
  Of was dit mogelijk op het moment dat de looptijd van 30 jaar naar 20 werd verkort?

  Ik hoor het graag, dan ga ik het zelf ook direct zo regelen!

 7. Ik ben ook nieuwsgierig naar het omzetten van 20 jaar vast naar 5 jaar.
  Zit zelf nog vast aan 20 jaar tegen 5,7%, maar tot nu toe is de boeterente nog te hoog.

 8. Voor het omzetten van de rente heb je neem ik aan wel boeterente moeten betalen?

  In dat geval vind ik het eigenlijk zonde van de omzetting, aangezien je toch versneld af gaat lossen had je die hoge rente toch uiteindelijk niet volledig betaald. Nu heb je hem alsnog al betaald via de boeterente. En is je winst van het versneld aflossen dus kleiner omdat je alleen de overgebleven rente van 1,25 bespaart.

 9. @mark @cynthia @karin Ter aanvulling de looptijd van de rente omzetten hebben we niets voor hoeven te betalen. We hebben gewacht tot dat de rente op nieuwe hypotheken (20jr) net iets hoger was. In ons geval rekende de verstrekker dan geen boete, omdat ze meer verdienen op nieuwe hypotheken. En we hadden ook geen advies kosten omdat we zelf redelijk financieel geschoold zijn. Het omzetten was in ons geval dus gratis anders hadden we dat ook niet gedaan.

 10. Mooi verhaal Max, maar ik ken geen hypotheek verstrekker die je een 20 jaar rentevast periode zonder boeterente laat omzetten naar 5 jaar rentevast. Ze lopen dan 15 jaar rente mis.

 11. En wat betaal je dan nog als je eenmaal je gehele hypotheek hebt afbetaald?
  Dan moet je toch nog steeds belasting betalen?

 12. Dat bedoel ik inderdaad ?
  Wij hebben zelf geen koophuis, maar mijn vader roept altijd dat het geen zin heeft om een hypotheek helemaal af te betalen.
  Als ik dit lees (ook jouw reactie) vraag ik me af waarom hij dat denkt…

  1. Dat is een beetje een wijdverbreid misverstand; je eigenwoningforfait betaal je ALTIJD, maar … je kunt dat verrekenen met de hypotheekrente die je betaalt, waardoor het – zolang je een stevige hypotheek hebt – lijkt of je het niet betaalt.

   Daarnaast is er nu nog een regeling (de Wet Hillen) die bepaalt dat je géén eigenwoningforfait hoeft te betalen als je hypotheek bijna is afgelost. En die willen ze nu afschaffen, waardoor je altijd eigenwoningforfait moet betalen.

   En dan heb je natuurlijk nog de hypotheekrenteaftrek; sommige mensen willen juist niet aflossen omdat ze dan minder hypotheekrenteaftrek krijgen.

   Zelf leg ik het eigenlijk altijd zo uit: je hebt een sigaar (de rente die je betaalt) en die geef je aan de geldverstrekker. Vervolgens geeft de overheid je minder dan een halve sigaar terug (de hypotheekrenteaftrek). Wanneer ben je dan beter af? Als je die minder-dan-een-halve-sigaar terugkrijgt, of als je die hele sigaar in de eerste instantie niet eens hoeft in te leveren (omdat je dus hypotheekvrij bent en geen rente betaalt)?

   Oh, en dan kun je er ook nog voor kiezen om niet af te lossen, maar het geld dat je anders zou aflossen gebruiken om meer geld te ‘maken’, bijvoorbeeld door te beleggen. Dan moet je er alleen wel min of meer zeker van zijn dat het rendement op dat geld hoger ligt dan de rente die je betaalt, anders is het alsnog een beetje zonde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.