Beleggingsupdate maart 2019: groen, groener, groenst

Afgelopen weekend werd mijn salaris weer (door mezelf) gestort en kon ik dus ook mijn beleggingsportefeuille weer een klein beetje verder uitbreiden. Dat was meteen een mooi moment om weer eens in te loggen. De afgelopen maanden was beleggen best spannend, maar vorige maand leken de cijfers allemaal weer wat fleuriger te worden. De nieuwe aankoop is inmiddels ook doorgevoerd, dus hierbij de beleggingsupdate voor maart 2019.

Actuele stand van zaken

Vorige maand stond ik nog op zo’n 146 euro in de plus. En die maand daarvoor was het dik in het rood.

Die rode cijfers waren natuurlijk wel even slikken; niet veel lang daarvoor stond het account immers nog zo’n 400 euro in de plus.

Het grote voordeel van die rode cijfers is echter dat je dan bepaalde trackers ook heel voordelig kunt aankopen. Het is soort uitverkoop.

 

[bctt tweet=”Rode cijfers op de beurs? Uitverkoop! Kwestie van omdenken.”]

 

Zoals je in de beleggingsupdate voor maart 2019 kunt zien is die uitverkoop weer voorbij. Wel blijf ik uiteraard gewoon mijn Buy & Hold-strategie volhouden. Als ik het maandelijkse mailtje krijg dat er weer 375 euro is bijgeschreven op mijn account van DeGiro koop ik bij en ik verkoop verder niets.

Deze gratis beleggingsrekening levert me géén fiscaal voordeel op, maar geeft me daardoor wel meer vrijheid. Sinds twee jaar bouw ik hier gestaag aan een mooie beleggingsportefeuille. Ik leg maandelijks rond het einde van de maand in. Dit doe ik vrijwel direct nadat mijn salaris op mijn rekening staat. Ook een vorm van Pay Yourself First.

Dan vermijd ik de verleiding om de markt te willen timen én middel ik mijn aankopen automatisch een beetje. De ene keer betaal ik wat meer, de andere keer wat minder. Uiteraard is dit saldo opgenomen in deze beleggingsupdate voor maart 2019.

** Tip: ga direct aan de slag en open nu je gratis beleggingsrekening

Daarnaast heb ik inmiddels ook een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting.

Als laatste heb ik sinds de zomer van 2017 een 4-jarige  investering in een crowdfundingsproject (La Cubanita) lopen die tot nu toe netjes wordt terugbetaald. Ook heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan. Zie ook meer informatie hieronder.

Mijn activiteiten in maart 2019

Ik ging ook deze maand weer voor VWRL (IE00B3RBWM25). Ik heb even getwijfeld over weer wat BlackRock (LU0376438312) aan te schaffen, maar die koers vond ik net even wat te hoog staan.

De koers van VWRL was ook weer gestegen; ik betaalde nu 73,43 euro per stuk en kon er maar 4 aanschaffen. Vorige maand had ik nog genoeg om er 6 (!) te kopen. Ik heb nu nog wel ruim 73 euro in mijn vrije ruimte beschikbaar.

Ik koos wederom voor de doorlopende limit order. Die schoot ik maandag in en ik kreeg dinsdagmiddag een mailtje dat hij was doorgevoerd.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand niet bij. Ik heb voorlopig ook geen plannen om dat te doen. Dat heeft vooral te maken met de trage verwerking van betalingen en de fiscale beperkingen. Een mooi potje opbouwen is prima, maar ik wil niet een té groot gedeelte van mijn geld op deze manier vastzetten. Zeker niet nu ik mijn bedrijfsvoering wat aan het omgooien ben én dit jaar ga trouwen.

Bij Peaks heb ik de functie om wisselgeld automatisch te beleggen vrijwel meteen uitgeschakeld. Ik budgetteer altijd tot de nul, dus vind het niet praktisch als mijn saldo dan afgeroomd wordt. Mijn saldo is in de afgelopen maanden wél gegroeid, omdat ik van Peaks een aantal tientjes mocht weggeven. En voor elk tientje dat ik weggaf, kreeg ik er zelf ook eentje bij.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

De beleggingsupdate voor maart 2019 laat eigenlijk overal groene cijfers zien.

In vergelijking met vorige maand is er bij DeGiro zo’n 350 euro bijgekomen, plus natuurlijk de 375 euro die ik heb ingelegd. Daarom ging ik van een totaal van 6898 euro naar 7623 euro.

Het overzicht:

Beleggingsupdate maart 2019

Bij BrandNewDay ging het eindelijk ook weer de goede kant op. Het eindbedrag bij een historische beurs is gestegen naar 106.932 euro. Het rendement staat nog op -1,54 procent (vorige maand -7,77 procent), maar inmiddels is de opgebouwde waarde wél weer 172 euro hoger dan de totale inleg.

Peaks beleggingsupdate maart 2019

In totaal heb ik 15.362 euro ingelegd. De opgebouwde waarde is nu 15.534 euro.

Bij Peaks moet ik het nu echt van de koersstijgingen gaan hebben. Mijn tientjes zijn inmiddels op en ik betaal inmiddels gewoon een euro per maand aan kosten. Ik had hier de hele maand niet ingelogd en werd verrast door een mooie winst:

Dividend

In de beleggingsupdate van maart 2019 helaas geen dividendvermelding; die heb ik deze maand niet ontvangen.

Totaal in de plus: 678,02 euro

Aandachtspunten voor komende maand

Ik blijf de komende maand de BlackRock-koers nog even in de gaten houden, zien of er toevallig een momentje langskomt waarop ik daar nog kan bijkopen.

Toen ik hier voor het eerst instapte, stond de koers rond de 19 euro. Nu is dat bijna 34 euro. Mocht hij nu weer eens richting de 25-26 euro gaan, dan koop ik weer wat bij.

Verder laat ik het even een beetje voor wat het is; het is immers de bedoeling om hier een zo passief mogelijk vermogen op te bouwen 😉

Ook beginnen met beleggen?

Mocht je nu denken: ik wil dat beleggen ook wel eens proberen en overwegen om een beleggingsrekening te openen, dan wil ik je wederom weer even deze tip meegeven: DeGiro is zeker een aanrader. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Geloof me; ik vond het zelf eerst ook ontzettend eng, maar vind het nu eigenlijk jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon op je eigen tempo.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Ik let, bewust, niet op onze beleggingen. T verandert zovaak. We beleggen via binck. Automatische storting 1e van de maand. Wordt automatisch geïnvesteerd. Is idd voor de lange termijn. Weet wel dat we idd na de dip van vorig jaar nu weer in de groene cijfers staan. Bevalt me prima zo passief idd. We leggen nu maandelijks 200 in. Mogelijk ergens dit jaar of volgend jaar weer iets verhogen

 2. Ik heb er nog niet naar gekeken. Wel beleg ik heel bewust alleen via de ASN-bank en de Triodos-bank – ik heb geen zin om helemaal uit te pluizen of mijn geld wel goed wordt gebruikt, als ik via een andere weg beleg.

   1. Mijn eerste VRWL. Ik heb verder: AMUNDI ETF MSCI EMERGING MARKETS, Vanguard Total International Stock ETF, iShares Core Euro Corporate Bond UETF en iShares Euro Government Bond 3-5yr UCITS ETF

    1. Die iShare heb ik idd ook, en een iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF. Ook nog Emerging markets, maar niet AMUNDI. En Total International Stock ook, helaas kan ik die dus niet meer bijkopen vanwege het ontbreken van een NL prospectus.

 3. Interessant, de updates over je beleggingen. O.a door jou blog en en andere blog ben ik ook gaan beleggen maar alleen via Triodos en nu aan het kijken naar impact crowdfunding. Let jij op duurzaamheid /impact bij je beleggingen vroeg ik me af…?

  1. Momenteel zit ik voornamelijk nog in trackers; die VWRL die ik deze maand heb bijgekocht, bestaat in feite uit duizenden bedrijven. Ik zou niet van elk afzonderlijk bedrijf durven zeggen of zij duurzaam ondernemen. Als ik losse aandelen zou kopen, zou ik daar wel meer op letten. Hoewel ik nog een crowdfundingproject heb lopen, zou ik daar momenteel niet zo snel meer voor kiezen als investering. De keren dat ik dat heb gedaan (via Kiva, Horecacrowdfunding en Crowdaboutnow), heb ik wel grotendeels gekeken naar projecten waarbij ik dacht impact te kunnen hebben.

  1. Voor veel projecten die ik langs zie komen, vind ik het rendement en risico niet helemaal in balans met elkaar. Het rendement wordt vaak hoger voorgespiegeld, maar komt per saldo veel lager uit, omdat je maandelijks een deel terugbetaald krijgt. Je hebt als investeerder bovendien vrijwel geen zekerheden. Bij schulden komt bijvoorbeeld een Belastingdienst toch eerst. Als ik straks alsnog weer zou kiezen voor crowdfunding, dan zie ik voor mezelf eigenlijk twee opties:
   1. Via iets als Kiva, waarbij het niet gaat om rendement, maar vooral om impact. Geld dat ik daarin steek zou ik dan zien als ‘gift’
   2. Kortlopende projecten van maximaal een jaar, waarbij ik dan een aantal ‘eisen’ op zou stellen waaraan ik zou moeten afmeten of iets het risico waard is

   Maar dat is voor later; ik ben momenteel druk bezig met het opbouwen van een gewone beleggingsportefeuille en kan ook niet alles tegelijk doen 😉

 4. Duurzaaminvesteren.nl is ook een goede mogelijkheid, projecten met verschillende looptijden en duidelijke info. En ik leg sinds kort maandelijks wat in bij het Meewind energietransitiefonds omdat ik het zat ben dat mijn geld op de bank niks staat te doen. Beste investering als je een koophuis hebt: zonnepanelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.