Beleggingsupdate februari 2019: groene cijfers

Beleggingsupdate februari 2019

Het is eigenlijk nog een klein beetje vroeg voor een beleggingsupdate voor februari 2019, maar ik heb mijn aankopen voor komende maand tóch al gedaan én heb nog een leuke actie die tot het einde van deze maand loopt. Het heeft natuurlijk geen zin om daar in februari nog mee aan te komen 😉

Actuele stand van zaken

Tijdens de vorige update stond mijn account dik in de rode cijfers: zo rond de 275 euro. En daarbij was al sprake van een bepaalde mate van herstel; eerder die maand had ik zelfs ruim 400 euro in de min gestaan.

Nu zie ik bij anderen wel eens bedragen langskomen die dit een lachertje doen lijken, maar ik vond het best een verschil. De maanden ervoor stond ik immers nog 400 euro in de plus!

Hoewel ik al een paar kleine dipjes had meegemaakt, was dit de eerste keer dat ik zo ver de min in ging. Een mooi moment om de Buy & Hold-strategie uit te testen. Ik verkocht dus helemaal niets en wachtte wederom netjes tot ik het mailtje kreeg dat er weer 375 euro was bijgeschreven op mijn account van DeGiro.

Deze gratis beleggingsrekening levert me géén fiscaal voordeel op, maar geeft me daardoor wel meer vrijheid. Sinds twee jaar bouw ik hier gestaag aan een mooie beleggingsportefeuille. Ik leg maandelijks rond het einde van de maand in. Dit doe ik vrijwel direct nadat mijn salaris op mijn rekening staat. Ook een vorm van Pay Yourself First.

Dan vermijd ik de verleiding om de markt te willen timen én middel ik mijn aankopen automatisch een beetje. De ene keer betaal ik wat meer, de andere keer wat minder. Uiteraard is dit saldo opgenomen in deze beleggingsupdate voor februari 2019.

** Tip: ga direct aan de slag en open nu je gratis beleggingsrekening

Daarnaast heb ik inmiddels ook een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting.

Als ik tegen die tijd in een lagere belastingschijf val, omdat ik dan bijvoorbeeld niet meer zou werken, scheelt dat ten opzichte van nu. Uiteraard is het dan wel zaak om ervoor te zorgen dat er aan het einde minimaal genoeg in de pot zit om die belasting te kunnen betalen.

Het fiscale voordeel is fijn, maar zorgt ook voor beperkingen. Daarom heb ik voorlopig nog geen plannen om daar ook elke maand op in te leggen. Ik bouw liever de komende tijd aan mijn ‘flexibele’ beleggingspot en mijn cash buffer.

Als laatste heb ik sinds de zomer van 2017 een 4-jarige  investering in een crowdfundingsproject (La Cubanita) lopen die tot nu toe netjes wordt terugbetaald. Ook heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan. Zie ook meer informatie hieronder.

Mijn activiteiten in februari 2019

In de afgelopen twee maanden had ik mooie koopjes voor VWRL, een fonds waarmee je in één keer in duizenden goed presterende bedrijven over de hele wereld investeert, tegen lage kosten.

De groene cijfers betekenen echter dat die koers óók weer wat opgestuwd is. Waar ik vorige maand nog 6 x VWRL voor 64,37 euro per stuk kon kopen, betaalde ik nu 70,16 euro per stuk. Doordat ik nog wat extra vrije ruimte had, kon ik er wél weer 6 kopen.

Ik koos hierbij weer voor een limit order. Hierbij geef je zelf aan voor welke prijs je iets wilt kopen. In de eerste instantie had ik hem wat te laag ingeschoten en was ik vergeten om er een doorlopende order van te maken. Hierdoor verviel hij aan het einde van de handelsdag. Toen ik dat zag, was de koers alweer wat gestegen.

Orderboek bij DeGiro
Dit is een overzicht van de koers van VWRL van de afgelopen week. Daaronder staat het huidige orderboek. Zoals je ziet, ligt de koers nu weer wat onder ‘mijn’ prijs, maar gelukkig nog fors BOVEN de bedragen die ik afgelopen maand heb betaald. In de grafiek kun je zien dat ik mijn aankoop eigenlijk net wat op een duurder moment gedaan heb.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand niet bij. Ik heb voorlopig ook geen plannen om dat te doen. Dat heeft vooral te maken met de trage verwerking van betalingen en de fiscale beperkingen. Een mooi potje opbouwen is prima, maar ik wil niet een té groot gedeelte van mijn geld op deze manier vastzetten. Zeker niet nu ik mijn bedrijfsvoering wat aan het omgooien ben én dit jaar ga trouwen.

Bij Peaks heb ik de functie om wisselgeld automatisch te beleggen vrijwel meteen uitgeschakeld. Ik budgetteer altijd tot de nul, dus vind het niet praktisch als mijn saldo dan afgeroomd wordt. Mijn saldo is in de afgelopen maanden wél gegroeid, omdat ik van Peaks een aantal tientjes mocht weggeven. En voor elk tientje dat ik weggaf, kreeg ik er zelf ook eentje bij.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Vorige maand stond ik in de rode cijfers. Gelukkig zijn die inmiddels weer groen geworden.

Het blijft nog wel wat heen en weer gaan; nu staat de teller op +146,95 euro, een paar dagen terug was dat nog bijna 180 euro. En tijdens het schrijven van deze post is hij al een paar keer omhoog geschoten naar 150 euro.

Bovendien ging het hele proces van in de min naar de plus niet bepaald geleidelijk; ik heb niet dagelijks gekeken, maar het leek wel of het verlies in één of twee dagen weer is omgezet in een plus.

Het overzicht:

Overzicht beleggingsupdate februari 2019

Bij BrandNewDay is het eindbedrag bij een historische beurs ineens weer enorm gestegen. Vorige maand zat dit nog op 79.569 euro, nu is dat 102.743 euro. Het rendement staat nog wel op -7,77%.

In totaal heb ik 15.362 euro ingelegd. De opgebouwde waarde is nu 14.944 euro. Overigens is dit niet allemaal ‘verlies’*; er zit ook bijna 110 euro aan kosten in verwerkt.

* Ik heb ‘verlies’ tussen aanhalingstekens gezet, omdat het nog niets iets zolang ik niet verkoop. Het wordt pas concreet verlies (of winst) op het moment dat ik dat wél zou doen.

Bij Peaks moet ik het nu echt van de koersstijgingen gaan hebben. Mijn tientjes zijn inmiddels op en ik betaal inmiddels gewoon een euro per maand aan kosten. Mijn verlies hier staat momenteel op 2,87 euro. Maar: voorlopig blijft dit nog wél het account met de meeste winst. Ik heb hier namelijk zelf slechts 20 euro op ingelegd en heb nu een totaalsaldo van 267,13 euro staan.

Dividend

Ook deze maand ontving ik weer dividend. En best een leuk bedrag ook! In totaal ging het om 15,05 euro. De dividendbelasting is daar al vanaf.

Aandachtspunten voor komende maand

De afgelopen maanden heb ik vooral ingelegd op VWRL. Ik overweeg om komende maand mijn portefeuille bij BlackRock weer eens wat aan te vullen. Die doet het bij mij structureel héél goed.

Een aandachtspunt voor komende maand is die koers een beetje in de gaten houden; als hij blijft pieken, dan schuif ik het een maandje voor me uit, maar anders doe ik daar weer even ‘boodschappen’.

Van 0 naar 10.000 euro in 3 jaar!

Ik zat natuurlijk ook even te kijken naar mijn plannen voor 2019. Hoewel dit een duur jaar gaat worden, wil ik eigenlijk tóch de maandelijkse 375 euro blijven inleggen. Als ik dat doe, komt mijn portefeuille aan het einde van het jaar als het goed is over de 10.000 euro!

Dat is best wel iets om even bij stil te staan.

Een aantal jaar geleden was ik vooral gefocust op het aflossen van mijn hypotheek. Dat leverde toen overigens óók een heel mooi rendement op; ik betaalde daar immers zo’n 6 procent rente op.

Eind oktober 2016 besloot ik om eindelijk eens een sprong in het diepe te wagen: ik opende eindelijk een beleggingsrekening. Inmiddels hoefde dat niet meer via de bank, maar kon je gewoon veel zelf doen via internet. That’s the way I like it.

Als ik het goed zie, heeft het toen nog tot januari 2017 geduurd voor ik mijn eerste storting van 100 euro deed. Daarna deed ik wat hap-snap-dingen, tot september/oktober 2017. Bijna een jaar nadat ik de rekening opende, bleek ik er eindelijk aan toe te zijn om structureel te gaan storten.

Eerst 100 euro, toen 250 euro, 275 euro en sinds juli 2018 zelfs 375 euro per maand.

Als je het zo bekijkt, is het dus eigenlijk straks van 0 naar 10.000 euro in 2 jaar 😉 Maar goed, die ‘voorbereidingstijd’ van een jaar had ik duidelijk nodig.

Als je spaart, heb je een bepaalde zekerheid. Je krijgt bijna geen rente, maar je geld gaat ook niet ineens ergens heen. Tenzij je vermogensrendementsheffing moet betalen natuurlijk.

Beleggen lijkt eng, moeilijk en ongrijpbaar. En iedereen kent wel horrorverhalen van mensen die hun geld kwijtraakten. Ik ook, trouwens.

Maar als ik voor mezelf spreek: ik hoop nog een beleggingshorizon van zo’n 30 jaar te hebben. Daar zullen ongetwijfeld nog een paar crises in plaatsvinden, maar ook minstens zoveel grootse herstelmomenten. En dan heb ik voorlopig toch écht meer vertrouwen in het rendement van beleggen, dan dat van spaargeld. Historisch gezien ligt dat gewoon veel hoger.

En zolang ik geen gekke dingen doe, geen geld beleg dat ik niet kan missen en ook gewoon een goede cash buffer aanhoud, denk ik dat ik wel goed zit.

Ook beginnen met beleggen?

Mocht je nu denken: ik wil dat beleggen ook wel eens proberen en overwegen om een beleggingsrekening te openen, dan wil ik je wederom weer even deze tip meegeven: DeGiro is zeker een aanrader. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Geloof me; ik vond het zelf eerst ook ontzettend eng, maar vind het nu eigenlijk jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon op je eigen tempo.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Niet kjjken naar magische voorspellingen als ‘eindbedrag’. Ook niet naar de prijs van VWRL nu. Je horizon is nog lang genoeg om, eigenlijk met je ogen dicht, gewoon te blijven kopen.

    Je gaat nog zó vaak maandelijks inleggen dat de aankoopprijs van VWRL nu verwaarloosbaar is. Sowieso kan €65 alsnog hoog blijken, ipv laag ?

    Naarmate je dichterbij het punt komt dat je dit geld nodig hebt ga je toch herbalanceren naar veiligere instrumenten. Gaan al die voorspellingen gewoon weer de prullenbak in.

    Kortom: lekker bezig ?

  2. Hier ook alles weer wat omhoog (maar na heel even in het groen te hebben gestaan alweer lekker rood), dus kon maar op het nippertje voor dezelfde prijs kopen als vorige maand. Jammer genoeg was ik er toen laat bij… Dat timen, al is het maar op een paar dagen of zelfs uur, blijft ontzettend verleidelijk!

  3. Geprobeerd om rekening te openen bij De Giro – niets geen 500 gratis transactiegeld – ik zag dat de blog van 29 jan was. Dus nog 2 dagen om de rek te openen met voordeel. Helaas zag ik dit pas vandaag 2 feb. Bedankt voor de tip maar niet heus ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.