Geldgeheim: “Mijn geldgeheim kostte me mijn huwelijk”

"Mijn geldgeheim kostte me mijn huwelijk"

Als er één ding duidelijk naar voren komt in de geldgeheimen die we tot nu toe in deze rubriek hebben kunnen lezen, dan is het wel dat ze vaak ongemerkt en helemaal niet uit kwade bedoelingen ontstaan. Soms ‘loopt iets gewoon zo’. Of probeer je je partner juist wat uit de wind te houden. Dan denk je dat je wel een oplossing hebt. En dat het dus helemaal niet nodig is om je partner op de hoogte te houden van wat er speelt. Dat was bijvoorbeeld de situatie bij Dirk* (niet zijn echte naam). Zijn geldgeheim kostte hem echter uiteindelijk zijn huwelijk.

Gouden tijden

“Als ondernemer had ik het altijd goed. Ik had een beheer-bv met een mooie pot geld erin en mijn gezin – vrouw en drie kinderen – kwamen niets tekort.

Sterker nog; we waren best heel rijk te noemen. We hadden een vakantiehuis in Frankrijk en gingen gerust vijf keer per jaar op vakantie. Op wintersport, naar Australië: mooie reizen.

En toen sloeg de crisis toe. Mijn inkomen daalde en ik zag op een gegeven moment geen andere uitweg dan geld op te nemen uit mijn beheer-bv.

Dat zou natuurlijk een lening zijn.

Maar: als je zo’n bedrag opneemt uit je bv en je voldoet hiervoor niet aan de zakelijke voorwaarden, dan kan de Belastingdienst dit zien als inkomen. Dat betekent dat er ook een naheffing volgt. En die naheffing kon ik niet betalen.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

“Alles zou goed komen”

“Om eerlijk te zijn, dacht ik dat ik dit allemaal wel zou kunnen regelen. Mijn (inmiddels ex-)vrouw begreep dit soort dingen niet, dus ik heb zelf ook nooit de moeite genomen om dit aan haar uit te leggen.

Voor zover zij wist, leefden we gewoon ons leven, net als altijd.

Toen duidelijk werd dat de problemen mij ook boven het hoofd waren gestegen, heb ik het haar verteld.

Dat was niet prettig; ik moest haar vertellen dat die vijf keer per jaar op vakantie ‘m niet meer ging worden en dat zelfs de verkoop van ons Franse vakantiehuis dreigde.

Op dat moment bleek pas hoeveel impact dit geldgeheim eigenlijk zou hebben: mijn vrouw zag het huwelijk niet meer zitten en ging er vandoor met een andere man.”

Meer betrokken

“Het lijkt me duidelijk: inmiddels is dit geheim geen geheim meer. En als ik van tevoren zou weten dat mijn geldgeheim me mijn huwelijk zou kosten, of dat het op deze manier zou lopen, dan had ik het heel anders aangepakt.

Dan had ik haar zeker meer betrokken in onze financiële zaken. Ik heb de situatie ook helemaal niet bewust geheim gehouden. Ik dacht dat het allemaal wel goed zou komen. Bovendien dacht ik dat ze het ook niet zou snappen, dus dat uitleggen geen zin had.”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Lees hier de andere geldgeheimen >>

Waarschijnlijk is dit voorlopig de laatste editie in deze rubriek; ik ben namelijk door de verhalen heen. Wil jij graag door blijven lezen en heb je ook wat te delen? Klik dan hier om je aan te melden!

Partner ‘beschermen’ tegen geld

Toevallig keek ik dit weekend een herhaling terug van een Dubbeltje op z’n kant. Het ging om de uitzending van waarin de situatie van Kees en Silvia onder de loep werd genomen.

Kees en Silvia hadden het altijd goed gehad. Tot zij haar baan kwijtraakte. Terwijl Kees zijn baan als financieel adviseur nog 31 uur per week bleef uitoefenen, opende Silvia een schoonheidssalon.

En hoewel ze prima in haar werk was, bleek Silvia niet echt een geboren onderneemster. Ze hield geen overzicht over haar inkomsten en uitgaven en nam maandelijks een ‘salaris’ op dat – na aftrek van de huur én een lease-wurgcontract van een IPL-apparaat – eigenlijk veel te hoog was.

Kees regelde alle financiële zaken. Dus zolang Kees het kon bolwerken, zou het wel goed zijn. Bovendien: hij was de financieel adviseur en zij was heel goed in haar eigen vak. Dan is het ook logisch dat de taken zo verdeeld worden.

In de praktijk regelde Kees de financiële zaken echter helemaal niet. De schulden bouwden zich op, zonder dat hij Silvia daarvan op de hoogte stelde. Hij dacht haar op die manier te beschermen. Met als gevolg dat de twee inmiddels tienduizenden euro’s schuld hadden opgebouwd.

Gemotiveerd door de angst voor loonbeslag speelt Kees toch open kaart. En dan blijkt Silvia ineens de drijvende kracht te zijn richting een oplossing. Ze motiveert Kees zelfs om de boot te verkopen. En als de uitzending een goede weergave is van de werkelijke situatie, zou ik bijna zeggen dat ze dankzij Silvia écht weer uit de problemen komen.

Samen doen

Nu is elke situatie natuurlijk uniek. De details van de situatie van Dirk en zijn ex-vrouw zullen niet vergelijkbaar zijn met de details van de situatie van Kees en Silvia. Of van andere mensen die schulden of geldproblemen geheim houden voor hun partner of de partners die zich juist (al dan niet bewust) buiten de financiële zaken houden.

Wat beide verhalen echter wél laten zien, is dat het toch goed is om je te realiseren dat je een relatie met iemand hebt. Dat je dingen samen doet. En dat je er niet alleen voorstaat. Dat het niet alleen jouw verantwoordelijkheid is om iets op te lossen.

En misschien ook wel: dat je in een huwelijk niet moet proberen om je partner te beschermen door een geldgeheim.

Je ziet namelijk: vroeg of laat komt het uit. Bij Dirk kostte zijn geldgeheim hem zijn huwelijk. Bij Kees en Silvia had open kaart spelen hen waarschijnlijk tienduizenden euro’s aan schuld gescheeld.

Hoe dan?

Maar hoe breng je zoiets ter sprake? Het mooiste is het natuurlijk als je je geldzaken al samen regelt voor er problemen ontstaan.

En dat wil echt niet zeggen dat je elke rekening samen moet betalen. Maar in ieder geval jaarlijks even gaan zitten voor het gezamenlijke budget, veranderingen doorspreken en overleggen over wat jullie doen met spaargeld, is altijd een goed idee.

Zit je al in de problemen? Dan kun je beter regelmatiger overleggen. Probeer een gemeenschappelijk doel te vinden en je partner enthousiast te krijgen om schulden af te lossen of uitgaven te beperken.

En je kunt daarin natuurlijk altijd een middenweg vinden die voor beiden werkt. Ik ben bijvoorbeeld dol op cijfertjes en vind het leuk om te kijken hoe alles in elkaar past en hoe we bepaalde doelen kunnen realiseren. Vriend heeft dat helemaal niet. Dus ik stort me op de details en geef hem de headlines. Op die manier kunnen we toch samen beslissingen nemen en blijven we wat dat betreft dus gelijkwaardig.

Kop in het zand

Nu zijn er ook mensen die het liefst hun kop in het zand steken. Die het niet willen weten. Of die wel uit de problemen willen komen, maar daar niets voor willen doen.

Zo kijk ik wel eens Utopia. Voor wie niet weet wat het is: in dat programma proberen 15 Nederlanders samen de ideale samenleving op te bouwen. Ze beginnen met een kaal terrein, 250 euro en een paar tientjes beltegoed. Verder moeten ze het zelf regelen.

Inmiddels begint de samenleving wat vorm te krijgen, maar daar hing ook een kostenplaatje aan. De club staat inmiddels ruim 19.000 euro in de min. Maar in plaats van dat iedereen de schouders eronder zet om weer in de plus te houden, trekken de meeste inwoners juist hun handen er vanaf. En degene die zich wél om de financiën bekommert, krijgt elke dag bakken vol kritiek over zich heen.

Die zegt namelijk dat ze niet elke avond alcohol uit de voorraad van de BV mogen drinken. Of dat er niet voor 150 euro aan sushi besteld mag worden. Of dat rookwaar maar gewoon van het eigen zakgeld betaald moet worden.

Kortom; die zeurt alleen maar over geld. En geld is toch helemaal niet belangrijk in een ideale samenleving?

Als je te maken hebt met een partner die zijn of haar kop bewust in het zand steekt, dan heb je een behoorlijke uitdaging voor je liggen. En als diegene ook gewoon blijft uitgeven, ook als het eigenlijk niet kan, dan is het misschien goed om je af te vragen of zo’n relatie voor jou houdbaar is.

Uiteindelijk komt ‘samen doen’ ook van twee kanten. Je moet hierin geen geheimen willen houden, maar je moet je ook niet aan jouw deel van de verantwoordelijkheid onttrekken.

Voor zover ik weet, kun je van de lucht niet leven, staat er geen pot goud aan het einde van de regenboog en is de kans om dood te gaan doordat er een snoepautomaat op je valt nog groter dan de kans dat je de loterij wint. Dus alles wat je doet, alles wat je wilt en ook dingen die je laat (als je bijvoorbeeld niet werkt) moet ergens van betaald worden.

Bovendien gaat zo’n houding (het kop in het zand steken) in mijn beleving ook helemaal niet (meer) over geld. Als de ene partner iets belangrijk vindt en de ander werkt dat actief tegen; wat zegt dat dan van de onderlinge verhoudingen? Een relatie hebben is rekening houden met elkaar. Of het nu gaat om samen de geldzaken regelen op een manier die jullie allebei past, of om samen de zorg voor het huishouden of kinderen te dragen.

Als je dat samen helder voor ogen hebt en houdt, dan kun je ongetwijfeld veel meer bereiken dan wanneer je óf je kop in het zand steekt, blindelings op je partner vertrouwt, óf je partner probeert te beschermen tegen geldzaken.

Heb jij ervaring met relatiesituaties waarin jullie totaal niet op één lijn zaten? Hoe ging je daarmee om?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Oef, geld een eerlijkheid blijken maar weer heel erg belangrijk. En flexibiliteit natuurlijk, het leven wordt niet altijd beter en mooier, soms moet je moeilijke (financiele) beslissingen kunnen nemen en dat is zeker niet altijd leuk.
    Sterkte!

  2. Dirk, als deze dame alleen bij jou bleef voor het geld (de 5 vakanties, het huis in Frankrijk, het leven wat hierbij hoorde…) dan denk ik dat je nu beter af bent. Al ken ik natuurlijk de situatie niet en is een relatiebreuk, om welke reden dan ook, hartstikke naar. Inderdaad is openheid naar elkaar toe belangrijk. Ik hoop dat je nu in fijner vaarwater zit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.