5 leuke manieren om meer geld te sparen

5 leuke manieren om geld te sparen

Geld sparen hoeft niet moeilijk te zijn. En ‘meer’ sparen ook niet. Je legt gewoon even wat minder in je winkelmandje of boekt wat meer over naar je spaarrekening. Maar tussen dit denken en doen zit vaak nog een wereld van verschil. Het is de kunst om het dan voor jezelf ook leuk te maken. De één doet dat door een einddoel voor ogen te houden, de ander heeft er net even iets meer voor nodig. En voor die laatste groep heb ik een paar leuke manieren om meer geld te sparen op een rijtje gezet.

Combineer het met opruimen

Wil je graag meer sparen, maar kun je ook wel wat meer ruimte in je huis gebruiken? Daag jezelf dan uit tot een ontrommel-bespaar-challenge. De spullen die je weg doet, kun je verkopen. Hierdoor houd je extra geld over, dat je kunt sparen. Het sparen gaat hierdoor véél harder dan normaal het geval is, waardoor je makkelijker gemotiveerd blijft.

Als je het voor jezelf overzichtelijk wilt houden, dan kun je per ruimte werken. Of – à la Marie Kondo – per categorie.

Maak overal goede foto’s van en plaats je advertenties op Marktplaats of op de speciale Facebook-groepen die hiervoor bedoeld zijn. Probeer niet té hard vast te houden aan (te) hoge vraagprijzen; uiteindelijk heb je hier het meest aan als er zoveel mogelijk weggaat en hier zoveel mogelijk ruimte en geld voor terugkomt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Stop je wisselgeld in een pot

Heb je regelmatig muntjes in je portemonnee zitten? Stop ze in een pot. Dan kun je ze niet uitgeven en spaar je ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar.

Let wel even op; tegenwoordig moet je bij bijna elke bank kosten betalen voor het afstorten van geld.

Op het moment dat je je pot op je spaarrekening wilt storten, kun je natuurlijk wél altijd overwegen om hem te ‘verkopen’ aan jouw/jullie boodschappenpot. Dan maak je het bedrag gewoon over van je (gezamenlijke) rekening en doe je bijvoorbeeld de boodschappen met het contante geld.

Uiteraard kun je in deze pot álle contanten stoppen die je ontvangt; ook bijvoorbeeld op verjaardagen of bij Marktplaats-verkopen die bij huis worden afgehaald.

Een variant hierop is het sparen van bepaalde muntjes. Vroeger had je bijvoorbeeld van die buizen waar je guldens in kon sparen. Jij kunt natuurlijk zelf kiezen voor welke munt je gaat en die vervolgens gewoon in een schoon jampotje stoppen. Hoeveel van deze munten denk jij in een jaar bij elkaar te kunnen sparen?

Nog een alternatief is gedurende een bepaalde periode bijvoorbeeld elk briefje van 5 apart leggen. Een hoger bedrag kan natuurlijk ook, maar je moet het wel kunnen ‘missen’, zodat je het ook daadwerkelijk volhoudt.

Van uit naar thuis eten

Laat je regelmatig eten bezorgen of ga je met enige regelmaat uit eten? Probeer daarin eens te minderen. Elke keer dat het je lukt om van de: ‘Zullen we pizza bestellen?’ / ‘Even langs de Mc?’ / ‘Uit eten vanavond?’ een ‘Nee, we eten toch even lekker thuis!’ weet te maken, maak je het bedrag dat je hiermee bespaard hebt over naar je spaarrekening.

Dit kan best snel behoorlijk oplopen. Op deze manier krijg je inzichtelijk hoeveel je eigenlijk uitgeeft aan eten buiten de deur én bouw je tegelijkertijd een spaarpot op. Dat is veel leuker dan alleen noteren in je kasboek 😉

Alternatief: dit kun je natuurlijk ook met uitjes doen. Waarom organiseer je niet eens een bioscoopavondje bij jou thuis, inclusief popcorn en misschien zelfs cocktails? Geen reistijd, pauze als je wilt én je mag je eten gewoon mee ‘de zaal’ in nemen 😉

Zeg iets op/doe iets weg

Het is altijd goed om regelmatig te kijken of je niet betaalt voor dingen die je eigenlijk niet meer hoeft. Misschien kun je prima je tv-pakket opzeggen, of voldoet Netflix en heb je Videoland niet nodig.

Neem je abonnementen eens onder de loep en kijk of er iets is waar je wel vanaf wilt. Plan vervolgens de besparing in als automatische overboeking naar je spaarrekening. Het geld mis je niet; dat zou je anders toch hebben uitgegeven. Zo wordt sparen wel heel leuk!

Maak er een uitdaging van

‘Meer sparen’ is een beetje vaag. Maar wat dacht je van een Buy Nothing-maand, of zelfs een koopstop van een heel jaar?

Stel voor jezelf regels op (wel: ondergoed als het kapot is, niet: extra nieuwe kleding) en bepaal een duidelijke termijn.

Probeer hier wel een beetje realistisch in te zijn; een koopstop van een dag zet geen zoden aan de dijk en een koopstop van een week helpt ook niet als je vervolgens de week daarna dubbel inslaat. En als je nu niet eens een week redt, dan is een koopstop van een jaar misschien ook geen realistische optie.

Ik vind zelf een maand altijd wel een mooi uitgangspunt. En natuurlijk kun je de periode altijd verlengen. Ook hier geldt weer: je besparingen kun je direct doorsluizen naar de spaarrekening. En laten we wel wezen: als je dit goed aanpakt, is dat dus alles wat je overhoudt na het betalen van je vaste lasten!

Sprints

Geen aparte manier, maar iets dat je kunt toepassen op alle bovenstaande manieren: maak er korte sprints van. Een bepaalde periode keihard voor dat ene doel gaan, om daarna weer even te kijken waar je staat en plannen te maken voor je volgende sprint.

Voor veel mensen is – zeker aan de start van een consuminderig leven – korte tijd knallen toch overzichtelijker dan meteen al naar dat langetermijndoel toe werken. En uiteindelijk geldt hiervoor ook: je moet het jezelf toch zo makkelijk én leuk mogelijk maken!

Heb jij nog creatieve of bijzondere én leuke manieren om nog meer te sparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. In plaats van je muntjes te storten, kan je ze ook gebruiken in de supermarkt. Doe je weekboodschappen er van. Dan hoef je niet te pinnen en kan je dat bedrag zonder kosten overboeken. Voordeel: supermarkt eigenaar blij. Euh, niet op zaterdagochtend doen ivm uittellen fort cassiere

  2. Handige tips weer! Een aantal hiervan pas ik ook toe. Bijvoorbeeld alle muntjes in een potje, dit heeft me toch al flink veel geld opgeleverd, want je vergist je erin hoe hard te aan kan tikken. Moet daar wel bij zeggen dat het vooral in mijn studententijd hard ging, omdat ik toen regelmatig los geld over had na een avondje stappen. Ook deze week het Netflix abonnement van mijn vriend stopgezet. We wonen al een tijd samen, maar hadden er nooit bij stil gestaan dat we allebei nog een account hadden. Nergens voor nodig natuurlijk!

  3. Toevallig doe ik dit jaar weer eens een No Spend Month voor februari. Ik betaal uiteraard de boodschappen, de vaste lasten en daarnaast alleen benzine voor de auto gepland en een kado voor een verjaardag. Kijken of het lukt….

      1. Succes! Ik heb hem al een aantal jaren niet meer gedaan maar had er weer eens behoefte aan. Wat potjes aanvullen. Het zorgt ervoor dat je heel creatief gaat denken. Biebbezoek en dierentuinbezoek kosten niets extra (abonnementen) en ik wil nog een gratis kunsttentoonstelling bekijken. Als je de deur uitgaat moet je er rekening mee houden dat je eten en eventueel drinken meeneemt. Verder ga ik deze maand wat opruimen en als ik me echt verveel, een legpuzzel doen. Ik heb nog een (tweedehands) voor mij nieuwe liggen.

  4. Ik heb een bepaald budget voor boodschappen, benzine, kapper en “zakgeld”. Hou ik van bijvoorbeeld het benzinegeld na het tanken EUR 10 over, dan boek ik dat naar mijn spaarrekening. Dat is geld dat ik dus gereserveerd had voor benzine, was dus in theorie uitgegeven, dus mis ik het niet als ik het geld dat van het budget overblijft op mijn spaarrekening stort. En zo spaar ik ongemerkt toch, en geef ik het geld niet uit aan “onzin dingen”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.