No Spend November 2018

No Spend November 2018

Elke maand heeft tegenwoordig wel een eigen thema. Voor november geldt dat ook; die heeft er zelfs twee! Althans, twee die ik ken: Movember en No Spend November. Nu denk ik dat niemand blij wordt van een snor op mijn hoofd, dus richt ik me liever op het thema geld besparen. No Spend November ligt een beetje in het verlengde van Buy Nothing Day en het idee is dat je een maand lang niets uitgeeft aan onnodige dingen. Wat dan ‘onnodig’ is, hangt een beetje van je eigen regels af. Maar bedenk wel hoe strenger je voor jezelf bent, hoe meer zo’n maand je oplevert.

Waarom meedoen met No Spend November?

De decembermaand is voor veel mensen een dure maand. Sinterklaas- en kerstcadeaus, surprises, traktaties, kerstversiering, kerstkaarten, etentjes, kerstpakketten, noem het maar op. En lang niet iedereen krijgt in die maand ook een extra bonus.

Als je het nieuwe jaar dan niet in de min wilt beginnen, kan het zinvol zijn om voor die tijd even wat extra op je geld te letten. En daar leent november zich dan weer prima voor. November is een beetje zo’n ‘niks’-maand. Het is niet bijzonder mooi weer, er zijn niet echt feestdagen, het is nog niet het einde van het jaar, het is nog niet echt winter. Eigenlijk is het een beetje een nietszeggende maand.

Althans, dat vond ik. Sinds vorig jaar ben ik namelijk best fan van november. November blijkt namelijk de perfecte maand te zijn om het jaar vast een beetje af te ronden én mezelf een beetje voor te bereiden op het nieuwe jaar. Daar kom ik in december meestal niet aan toe.

Maar terug naar die No Spend November. Als je in november meer op je centen let, houd je in december gewoon meer over. En dat geeft in zo’n dure maand nét even een beetje extra ademruimte.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe werkt het?

Zoals gezegd; de regels bedenk je zelf. Maar als je echt voor de basisversie wilt gaan, dan is het doel zoveel mogelijk geld besparen en geef je geen geld uit aan onnodige dingen. En om ervoor te zorgen dat je je daar ook echt aan houdt, heb ik een aantal tips voor je:

1. Stel doelen

Doelen motiveren en helpen je om nét even dat extra tandje bij te zetten. Denk eens na over waarvoor je wilt sparen? Wil je het uitgeven in december, of wil je schulden aflossen? Als je weet waarvoor je het doet, blijf je makkelijker gemotiveerd.

2. Bepaal je eigen regels

Bijvoorbeeld:

Wél: rekeningen betalen, naar de dokter als jij of je huisdier ziek zijn, basisboodschappen, brandstof (maar wél de fiets pakken als het kan!)

Niet: uit eten gaan, kleding kopen, luxe producten kopen, je koffie onderweg, sportschoolabonnement afsluiten, boeken kopen

Het makkelijkst is om je regels zo duidelijk mogelijk te houden. Ik zou me tijdens zo’n maand bijvoorbeeld beperken tot de vaste lasten en de boodschappen, waarbij ik qua boodschappen eerst ook de kast zou leegeten.

3. Laat iedereen meedoen

En met ‘iedereen’ bedoel ik vooral de mensen in je huishouden, maar het liefst ook je sociale omgeving. Het is ontzettend lastig om te bezuinigen als niemand in je omgeving dat doet. Tegelijkertijd is het juist een stuk makkelijker als mensen in je omgeving óók aan No Spend November doen.

4. Check wat je hebt

Een maand als No Spend November is bij uitstek geschikt om eens te kijken naar wat je al hebt. Check je kasten, vriezer en koelkast. Grote kans dat je daar al minimaal een week van kunt eten. Zeker als je een beetje creatief bent. Maar besteed de tijd die je overhoudt door minder te winkelen ook eens aan het uitzoeken, opruimen, onderhouden en eventueel verkopen van de spullen die je al hebt.

5. Laat je niet afleiden

Een groot deel van No Spend November is ook jezelf gewoon niet af laten leiden. Niet het winkelcentrum in, niet zonder boodschappenlijstje de deur uit gaan en vooral wél creatief zijn in leuke voorstellen doen die geen geld kosten. Want het is dan wel de bedoeling dat je je geld in je zak houdt, maar je hoeft jezelf natuurlijk niet een hele maand op te sluiten. En in het kader van creatief zijn: misschien kun je wel met anderen delen of diensten ruilen, zodat je tóch krijgt wat je nodig hebt, zonder dat je er geld aan uit hoeft te geven.

Manieren vinden om meer te verdienen is natuurlijk ook altijd een goed idee.

6. Geef je bespaarde geld ook echt uit aan je doel

En aan het einde van de maand (of beter nog: aan het begin van de maand) maak je je bespaarde geld ook écht over naar je spaarrekening. Of geef je het – dan wél aan het einde van de maand – uit aan je doel. Zo pluk je ook de vruchten van je inspanningen om geld te besparen.

Alternatieve No Spend November

Hoewel ik er in de zomer van 2017 wél eentje deed, koos ik in november voor een alternatieve variant op No Spend November. Want hoe leuk het idee ook is; het helpt alleen als je zo’n maand ook gebruikt om duurzame veranderingen in je bestedingspatroon door te voeren. Een maand geld besparen door uitstel, om dat de maand erop weer in te halen, heeft natuurlijk niet zoveel zin.

En als we het dan toch hebben over een alternatieve versie van No Spend November… Je kunt natuurlijk óók gewoon meedoen aan de allereerste LLMM-challenge: De Grote (Be)Spaar-challenge. Die loopt van 16 – 23 november. Tijdens deze challenge daag ik je uit om je inkomsten en uitgaven onder de loep te nemen. Ik geef je tips en tricks om je kosten structureel te verlagen en je spaarsaldo te verhogen. Je krijgt verschillende handige werkbladen die je inzicht geven in je huidige situatie en je richting geven om de door jou gewenste situatie te creëren.

Kortom; duurzame veranderingen realiseren die je ook langdurig helpen met geld besparen. Meedoen is natuurlijk helemaal gratis en aanmelden kan hier: Kickstart je Spaarsaldo. En de bovenstaande tips kun je daarvoor natuurlijk óók gebruiken!

Doe je mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. voor november zal het niets worden,omdat ik dan juist kleine cadeautjes voor de kleinkinderen koop als ik wat tegenkom.geen grote dingen gewoon wat kleine hebben dingen voor ze en vrijkaarten voor een ballenbak en voor historyland (gebaseerd op dinosaurussen )leuk verpakt de zak in,verder gaan we juist in november naar een kerstmarkt in Moers met een nachtje eraan vast ,familie bezoek en inkopen in Duitsland,dus november is niet de juiste maand voor ons,December juist wel en ook nu leef ik vrij zuinig door de voorraad ,de vriezers en moestuin leeg te eten (de maanden erna ook trouwens).
  Wat me wel zeer inspireert is de engelse blog.Challeging myzelf,waar een dame een maand lang zeer sobere maaltijden eet.zeg maar gebaseerd op de oorlogtijd voor 1 pond per dag.ze doet dit soort dingen elk jaar wel 1 a 2 x.vaak gaat het geld wat mensen overhouden naar de voedselbank (of het eten wat ze ervan kopen)
  Leven van 1 pond per dag is een extreme uitdaging

 2. Niet speciaal voor de no spend maand maar ik was al van plan mij uitgaves eens goed bij te houden. Kom ik er achter dat ik geen spreadsheetprogramma op laptop heb.

  Heb je toevallig een link waar ik een gratis kan downloadem?

 3. Ik heb vorig jaar gemerkt dat veel fabrikanten in december alvast de prijzen omhoog gooien, omdat het dan niet zo opvalt denk ik. In januari is iedereen er op bedacht. Dus ik ga in november nog even wat nonfood en kattenspullen inslaan. Ik trap er niet nog een keer in 🙂

 4. Misschien is de actie Minderen voor kinderen een leuk doel voor het bespaarde bedrag. Actie van Linda de Mol en Unicef. Geld gaat naar kinderen (ook in Nederland) die leven onder de armoedegrens. Het lijkt mij een sympathieke actie. Vraagt ook om bewustwording van (voor mij dan) luxere uitgaven.

 5. Er is nog iets in november: NaNoWriMo, National Novel Writing Month. De challenge is om 50.000 woorden in een maand te schrijven. Aan een boek of een novelle bijvoorbeeld. Inderdaad in november omdat het een beetje een nikserige maand is. En je zit door de kortere dagen en het herfstachtige weer ook noodgedwongen meer binnen. Het zou voor mij een heel goed idee zijn om aan NaNoWriMo mee te doen.

  No Spend november vind ik makkelijker. Mijn supermarkt is de hele maand dicht 🙂 En ik was sowieso al van plan om er een sobere maand van te maken. Op de kosten na die ik nog steeds maak voor de verbouwing en inrichting van huis en tuin. En de sterilisatie van twee katten. Dat is hier heel wat duurder dan in Nederland.

  1. Ja, klopt! Zou ik die helemaal vergeten.. Vorig jaar heb ik een poging gedaan, maar ik heb er dit jaar helemaal niet meer aan gedacht. En waarom doe je niet mee? Het begint nu! En volgens mij hebben ze er wel een hele leuke, motiverende community omheen. Bovendien heb je volgens mij meer dan genoeg te vertellen/schrijven!

  2. Ja, doen! Zelf ga ik dit jaar ook eindelijk weer meedoen, voor het eerst in jaren. Superleuke ervaring, of je het nou haalt op niet (mijn slagingspercentage is geloof ik zo’n 50%, maar dit jaar ga ik de lat veel lager leggen qua woorden).

   Dit wordt het eerste jaar dat ik voor mezelf iets van een No Spend November ga doen, ben benieuwd hoezeer ik daar in ga slagen… 🙂

 6. Ik heb eigenlijk iedere maand een No Spend maand.
  Ik geef alleen maar geld uit aan vaste lasten en boodschappen, alleen toevallig eind November ga ik een weekje naar Porugal, dus geen No Spend deze maand 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.