No Spend November… met een twist!

no spend november twist

November. Dé maand waarin besparend Nederland de rem nóg even een beetje harder aantrekt. November staat dan namelijk gelijk aan No Spend November. Ofwel: een maand waarin je geen geld uitgeeft aan ‘onnodige’ dingen. Om te bepalen wat ‘onnodig’ is, stel je aan het begin van de maand regels voor jezelf op. Het doel van zo’n No Spend November? Je financiële zaken weer even helemaal resetten en wat geld overhouden voor de duurdere decembermaanden. 

No Spend November op LekkerLevenMetMinder

Ik doel al mee met No Spend November sinds ik deze website in september 2010 begon. Ik kwam het toen een keer tegen op één van de vele Amerikaanse budgetblogs die ik volgde en het leek me een leuk idee.

Gewoon een maand extra stilstaan bij wat je uitgeeft en wat je misschien wel kunt schrappen. Zodat je geld overhoudt voor de duurdere decembermaand, of misschien zelfs wel een startkapitaaltje voor je financiële doelen van het volgende jaar.

Door de jaren heen heb ik de regels voor mezelf wel wat veranderd en dingen toegevoegd. Dit jaar doe ik dat ook en ga ik voor:

No Spend November met een twist!

Hoe werkt het?

De basisversie van No Spend November is gewoon van toepassing. Dus: geen geld uitgeven aan onnodige dingen. Voor mij komt dat neer op:

Wél: rekeningen betalen, naar de dokter als jij of je huisdier ziek zijn, basisboodschappen, brandstof (maar wél de fiets pakken als het kan!), bestaande afspraken nakomen (denk aan verjaardagen of geplande weekendjes weg).

Maar ook: blijven beleggen, blijven sparen, blijven investeren.

En: bij die rekeningen/vaste lasten kijken of ik ook nog goedkoper uit kan zijn, bijvoorbeeld door hier met een paar klikken premies te vergelijken.

Niet: uit eten gaan, kleding kopen, luxe producten kopen, je koffie onderweg, sportschoolabonnement afsluiten, boeken kopen

Veel mensen gaven op Facebook al aan dat ze niet mee zouden (kunnen) doen, omdat er allerlei dure dingen waren gepland. Op zich logisch, maar ook dán kun je met een eigen variant meedoen. Tenzij je natuurlijk héél november op een niet all-inclusive duur resort zit.

Wij zijn zelf deze maand ook nog een weekendje weg met familie. Daar houd ik dan wel rekening mee, bijvoorbeeld door een budget te maken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De twist

De twist aan mijn No Spend November van dit jaar is dat ik deze maand óók wil gebruiken om meer rijkdom te genereren.

No Spend is een heel goed streven. Het is mooi om na te denken over hoe je minder geld kunt uitgeven.

Maar je kunt je dan onbewust wel focussen krapte. Op dat ‘dingen niet kunnen omdat…’.

Ik weet inmiddels dat dat niet heel bevorderlijk is voor je money mindset. Daarvoor wil je juist vanuit overvloed denken. Je wilt je creativiteit aanspreken en het gevoel hebben dat je alles hebt wat je wilt.

Dat kan niet als je alleen maar met die krapte bezig bent.

Daarom ga ik deze maand:

 • Mijn best doen om minimaal 500 1.000 euro extra te verdienen (ik wilde eigenlijk 1.000 doen, dacht toen: da’s wel veel en paste het aan. Maar zo werkt het natuurlijk niet 😉 )
 • Extra aandacht besteden aan mijn money mindset door het gebruik van affirmatiekaarten
 • Minimaal 4 boeken over geld lezen

Het doel: november afsluiten met een dikke plus in de portemonnee, een rijker gevoel en meer financiële kennis.

Hoe ik dit precies ga doen? Dat vertel ik je graag gedurende deze maand!

Ik heb er al helemaal zin in; tot snel!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Ik moet zeggen dat ik No Spend November wel een lastige vind. Ik heb mijn money mindset eigenlijk al zo veranderd dat ik heel weinig onnodige dingen koop of shop! Misschien dat ik kies voor een variant waarbij ik bewuster boodschappen doe ofzo.

  1. Vandaar voor mij inderdaad ook die twist; puur dat op besparen past voor mij niet goed meer bij mijn money mindset. Dan combineer ik het veel liever met creatief kijken naar mogelijkheden om bijvoorbeeld meer geld te verdienen/een rijker leven te leiden!

 2. Wat leuk dat je het op deze manier gaat doen, ik ben erg naar de artikelen die hierop gaan volgen! Mijn november staat in het teken van zoveel mogelijk extra verdienen via mijn kliksites en hopelijk ook blog, om de klusser terug te betalen rond de 23e als ook mijn salaris er is! Zal blij zijn als dat gebeurt is, voelt een stuk prettiger!
  Succes met je no spend-maand!

 3. Leuke twist, dit spreekt mij ook meer aan dan puur bezuinigen. Ben benieuwd welke boeken je gaat lezen en hoe je extra geld gaat verdienen. Wij doen voor het eerst mee maar zijn nog onze regels aan het bepalen.

 4. Ik zie de No Spend November veel voorbij komen, maar doe de No Spend maand zelf liever in februari. Waarom? Omdat het maar precies 4 weken is, dus een lekkere korte maand. Gedurende februari zit je toch al meer binnen en kan ik toch gewoon volop gebruik maken van mijn abonnementen bij de dierentuin (een warme kas) en de bibliotheek. Dat is wel belangrijk in zo’n maand, van tevoren een lijstje maken van de dingen die wel kunnen en gratis zijn. Veel plezier met deze no spend maand.

 5. Ik doe al vrij zuinig met mijn geld, en doe om die reden eigenlijk nooit mee aan dit soort no spend maanden. Ik ‘spend’ al zo min mogelijk. Wel leuk, die insteek om ook meer inkomsten te genereren.

 6. Hoi!

  Ik ben nieuw op je blog.
  Interessant idee zo’n no spending maand, die kende ik nog niet.
  Je hebt het erover dat je 4 boeken gaat lezen, kun je delen welke boeken dat zijn?
  Ik ben ook opzoek naar leesmateriaal om mijn financiële kennis te vergroten namelijk.

  Dankje!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.