Beleggingsupdate november 2019

beleggingsupdate november 2019

#NoSpendNovember met een twist! Maar vooral ook weer de hoogste tijd voor een beleggingsupdate. Mijn financiële maand begon een dikke week geleden al, maar het duurde even voor mijn transactie verwerkt was. Da’s inmiddels geregeld, dus hierbij mijn beleggingsupdate voor november 2019! Hierin deel ik maandelijks hoe mijn portefeuille het doet en leg ik uit welke keuzes ik maak. Ter inspiratie, lering en vermaak 😉

Actuele stand van zaken

Mijn beleggingsportefeuille breidt zich gestaag uit. Sinds september van dit jaar heb ik 5 beleggingsdingen lopen:

 • Flatex – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik zie wel of ik daar in de toekomst meer mee ga doen. Voorlopig staat die ETF daar en laat ik de rekening gewoon doorlopen.
 • DeGiro – mijn ‘gewone’ beleggingsrekening, waarop ik momenteel maandelijks 400 euro stort en die ik zelf gewoon het fijnst vind werken
 • BrandNewDay – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag
 • Peaks – een toegankelijk platform voor beleggen met je wisselgeld
 • Crowdfunding – een lopende investering in LaCubanita Almere

Ook deze maand ging er weer 400 euro mijn beleggingsaccount bij DeGiro. Ik heb dit als automatische boeking ingepland staan, zodat ik hier niet steeds weer over na hoef te denken. Je kunt via je eigen account precies zien hoe je dit moet doen (zie: Geld in-/uitboeken).

In 2016 begon ik met 100 euro eenmalig, na verloop van tijd ben ik structureel maandelijks gaan inleggen én heb ik het bedrag in stapjes omhoog gedaan. Sinds een paar maanden zit dat bedrag op 400 euro. Dat bedrag is privé; ik maak het over van mijn salaris.

Een goede buffer vind ik prettig, maar ik vind het ook belangrijk dat mijn geld voor me gaat werken. Daarom verschuif ik de balans steeds meer van sparen naar beleggen. Ik houd natuurlijk wel een cash buffer aan voor noodgevallen.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Pensioen

Daarnaast heb ik een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk (en geblokkeerd) potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting. Hopelijk val ik tegen die tijd in een lager tarief.

Crowdfunding

Sinds 2017 loopt mijn 4-jarige investering gedaan in een crowdfundingsproject (La Cubanita), die tot nu toe netjes wordt terugbetaald. Winst maak ik daar nog niet op; dat komt pas in de laatste paar maanden van die 4 jaar.

Wisselgeld

En dan dus nog het account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan, omdat ik budgetteer tot de nul.

Ik vind dit geen volwaardige vervanger voor bijvoorbeeld DeGiro (want: in verhouding veel te duur), maar het is een laagdrempelige manier om te starten en kan je door de acties nog meer bonussen opleveren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn activiteiten voor november 2019

Deze maand twijfelde ik echt even. De koers van VWRL blijft maar stijgen en het was me ook opgevallen dat er steeds rond het begin van de maand een dipje in de koers zat. Je begrijpt: verleidelijk om dan tóch te gaan timen.

Uiteindelijk toch niet gedaan en gewoon maar weer 5 stuks gekocht voor 79,24 euro per stuk. Ik denk dat dat een nieuw record is… En dit keer stond de koers de volgende dag alweer later.

Sometimes you win, sometimes you lose.

Portefeuille DeGiro stroomlijnen

Ik deed deze maand ook nog wat anders: ik stroomlijnde mijn portefeuille bij DeGiro. Per beurs waarop je handelt, betaal je per jaar 2,50 euro aan aansluitkosten. Ik was met vrij kleine bedragen op best veel beurzen actief.

Daarom heb ik deze maand vast twee beurzen afgestoten. Helaas moet ik hiervoor wel transactiekosten betalen. Maar goed: dat is één keer en de jaarlijkse aansluitkosten wogen gewoon niet op tegen het rendement/geïnvesteerde bedrag (> 50 euro) daar.

Tip voor als je begint: koop niet random op allerlei beurzen, maar wees daar een beetje consequent in, zodat je geen geld verspilt aan kosten.

Brand New Day en Peaks

Bij Brand New Day stortte ik deze maand niet bij. Mijn storting van vorige maand is wél eindelijk verwerkt.

Bij Peaks hebben ze nog steeds een leuke actie lopen. Geen gratis tientjes meer, maar wel gratis vijfjes. Als je binnen 48 uur na aanmelding de code ADINELI4P verzilvert, krijgen we allebei 5 euro cadeau.

Daarna krijg je zelf óók een code, die je ook weer met je vrienden kunt delen. Mijn code heb ik de afgelopen maand ook weer een paar keer kunnen delen.

Ik kreeg zelf daar eindelijk bericht over de zomeractie; mijn bonuscodes kwamen namelijk niet aan. Toen ik die alsnog kreeg, kreeg mijn saldo een behoorlijke impuls. NICE!

Het rendement

De beleggingsupdate voor november 2019 ziet er ondanks alles toch weer een stuk beter uit dan vorige maand:

Het overzicht:

beleggen bij degiro

Vorige maand stond ik ruim 1.200 euro in de plus, nu is daar nog een kleine 100 euro bijgekomen.

Bij BrandNewDay staat de huidige waarde op 18.519 euro. Mijn eigen inleg hier is 17.362 euro. Inclusief kosten staat deze portefeuille dus ook ruim 1.100 euro in de plus. Dat is flink meer dan vorige maand. Het plaatje daar ziet er nu zo uit:

Bij Peaks heb ik dus een behoorlijke sprong vooruit gemaakt. Mijn saldo staat inmiddels op bijna 1.200 euro. Bijna 60 euro daarvan is winst; het rendement zou daar 23,1 procent zijn. In de praktijk is dat vele malen hoger, want ik heb hier dus zelf slechts 20 euro op ingelegd. De rest is winst en acties.

Dividend

Ik kreeg afgelopen maand bij elkaar zo’n 36 euro aan dividend. 35 euro van VWRL en 1 van een ander fonds.

Totaal in de plus: ruim 3.500 euro. Wéér een flinke stijging ten opzichte van vorige maand. Ik weet dat het vast niet zo blijft, maar fijn is het wel.

Aandachtspunten voor komende maand

Komende maand heb ik naar aanleiding van de beleggingsupdate van november 2019 drie aandachtspunten:

 • Ik moet weer even de codes van Peaks checken; volgens mij blijven ze nog steeds hangen
 • Even kijken of ik mijn portefeuille nog verder kan stroomlijnen
 • De Beleggingsillusie lezen! Past ook mooi in mijn NoSpendNovember met een twist 😉

Wil jij beginnen met beleggen?

Wil jij ook eens kijken of je je geld voor je kunt laten werken? Dan kan ik je DeGiro van harte aanbevelen. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het stiekem jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. De beleggingsillusie is een leuk boek. Volgens mij omschrijft het boek wat je al doet. Zal waarschijnlijk veel herkenning zijn.

 2. Gaat goed zo te laten. Ik heb zojuist weer 10% van mijn omzet geïnvesteerd in trackers en aandelen. Uiteindelijk wil ik meer investeren, maar ik ben ook bezig met andere manieren om te investeren.

 3. Hoi Adine,
  ik heb een vraag over jouw beleggingen. Ik vind het heel inspirerend om te volgen. Leuk dat je het zo uitgebreid beschrijft. Voor mij persoonlijk maakt het nogal veel uit waaraan ik mijn geld besteed en dus ook waar ik in zou willen beleggen. Graag zag ik dat er met mijn geld ‘goede’ dingen worden gedaan. Dus niet steken in wapens of heel milieubelastende activiteiten. Hoe kijk jij daar tegen aan? Houd je daar rekening mee? En wat zou ik dan het beste kunnen kiezen in mijn geval? Ik hoor graag van je, hartelijke groet, Jacquelien Koopman

  1. Hoi Jacqueline,

   In de ETF’s waarin ik investeer zitten duizenden bedrijven; je kunt van elk van die bedrijven het prospectus lezen om te kijken waarin ze investeren (of niet in trackers investeren, maar in bedrijven/bepaalde fondsen waarvan je weet dat ze groen zijn). Zelf heb ik nog geen compleet groene/ethische ETF gevonden, maar vind ik het wel belangrijk om in de markt te zitten. Dus zit ik voornamelijk in VWRL. Zitten ook dingen in waar ik niet helemaal achter sta (British American Tobacco, bedrijven als Shell, Facebook), maar ik kan ermee leven. Met dingen als kindermishandeling/-arbeid en massavernietigingswapens e.d. zou ik meer problemen hebben.

   Ik denk dat je daarin ook voor jezelf moet kijken wat je wel en niet acceptabel vindt. En dat combineren met de tijd en energie die je erin wilt steken + het risico dat je wilt lopen. Voor mij wegen spreiding/risicobeperking en het tijdsaspect ook zwaar. Vandaar mijn keuze op dit moment.

   Hopelijk helpt dit wat!

  1. Precies! Dat is ook leuk met het terugkijken van de beleggingsupdates; dan zie je dat het langzaam maar zeker toch écht meer wordt. Ik denk dat het bij mij binnen een jaar al van 0 naar 35 euro is gegaan. En die groei gaat denk ik steeds harder, dus dat motiveert wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.