Geldgeheim: “Mijn turbo-strategie bleek niet te werken en ik verloor tienduizenden euro’s”

beleggen turbo's

Wanneer je een mooie kans ziet om extra geld te verdienen: laat je ‘m dan schieten, of grijp je de kans? En hoeveel risico neem je daarin? Hans (niet zijn echte naam) dacht een mooie klapper te kunnen maken met zijn strategie rondom beleggen in turbo’s. En het leek te werken: hij stopte er 27.000 euro in en wist dat al snel te verhogen naar 40.000 euro. En toen ging het mis…

27.000 euro gespaard

“Ervaring met turbo’s had ik al, hoewel ik moet zeggen dat ik nooit eerder winst had gemaakt.

Wanneer je belegt in turbo’s, werk je met een hefboom. De bank (of een andere uitgever van de turbo of sprinter) financiert het grootste deel van de aankoop. Jij financiert slechts een deel van de onderliggende waarde van een aandeel, waardoor je minder investering nodig hebt om aan de slag te gaan en dus in principe meer met je geld kunt doen. Als er echter verlies gedraaid wordt, dan komt dat meestal als eerste voor rekening van jou als belegger.

Nu leek me een mooie kans om er weer eens mee aan de slag te gaan. Ik ben 42, heb een gezin met jonge kinderen en we hebben een goed gezamenlijk inkomen: netto 6.000 euro per maand, exclusief kinderopvangtoeslag, belastingteruggave en kinderbijslag.

Bovendien hebben we geen schulden, een huis met overwaarde en beslaan onze netto woonlasten slechts zo’n 15 procent van ons inkomen.

Dankzij die voorwaarden, had ik 27.000 euro bij elkaar gespaard, die ik hiervoor wilde gebruiken.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Systeem voor beleggen in turbo’s

“Ik dacht dit keer ook beter voorbereid te zijn. Ik had inmiddels een systeem ontwikkeld voor het beleggen in turbo’s, waarvan ik dacht dat het goed zou werken.

In de eerste instantie leek dat ook het geval. Mijn 27.000 euro werd al snel 40.000 euro. Lekker bezig dus!

En toen ging het mis. Ik begon dingen verkeerd in te schatten en het ging snel bergafwaarts.

In feite week ik van mijn systeem af: ik verloor bijvoorbeeld 10.000 euro en reageerde vervolgens uit emotie weer met een nieuwe verkeerde inschatting.

Binnen no-time was er van die 40.000 euro nog maar 4.000 euro over. Een goed moment om maar even een pauze te nemen.”

Geldgeheim: “Ik verloor 7.000 euro met beleggen in turbo’s”

Hele korte pauze

“Dat werd een hele korte pauze. Na een week bedacht ik me dat de enige manier om het spaargeld terug te krijgen, wéér beleggen in turbo’s was. Tenminste, als ik het een beetje snel wilde doen.

Dus: die resterende 4.000 euro heb ik ook ingezet. De reset had me blijkbaar goed gedaan, want van die 4.000 euro maakte ik binnen een week weer 12.000 euro.

En toen raakte ik weer overmoedig. Op die dag kwamen de PI’s (prestatie-indicatoren) van de inkoopmanagers uit Duitsland en Frankrijk binnen. Ik dacht dat dat zou leiden tot een sterke beursdaling en daar zette ik op in.

Maar: de cijfers vielen juist mee en de beurs schoot 10 punten omhoog. Daar ging mijn 12.000 euro.”

Je kunt er écht winst mee maken

“Ik blijf ervan overtuigd dat je winst kunt maken met beleggen in turbo’s. In feite heb ik dat ook twee keer duidelijk laten zien. Maar: houd je aan je eigen regels.

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je de winst direct afroomt en dat je nooit meer inzet dan je standaardbedrag.

Ik ben daarmee de mist in gegaan en daar baal ik best wel van. Ik vertel mensen ook nooit hoeveel ik hiermee ben kwijtgeraakt; het voelt een beetje als falen.”

Nooit rust

“Een ander groot nadeel van beleggen in turbo’s: je hebt gewoon nooit rust. Steeds kom ik tot de conclusie dat een beleggingsfonds met maandelijkse inleg veel beter werkt én rust geeft.

Maar ja, als je na een paar jaar dan zo’n bedrag bij elkaar hebt gespaard, dan gaat het je al snel ineens niet hard genoeg meer. Dan wil je meer…

Ik zit nu niet meer in de turbo’s, maar het houdt me nog steeds bezig. Soms ben ik hierdoor nog wel eens wat in mezelf gekeerd; anderen hebben dan geen idee waardoor dat komt.

In ieder geval doe ik nu mijn best om vooral wél rustig te blijven. Om alle spaarrekeningen weer langzaam te vullen. En gewoon met iets minder tevreden te zijn. Uiteindelijk zijn de écht grote klappers op de beurs net zo zeldzaam als het winnen van de loterij…”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Het is en blijft een piep product, de enige die er wel bij vaart is de bank. Ze verdienen als jij verdient maar ook als jij verliest. Dit product heeft een verslavend effect, dat maakt het zo lastig. Je denkt dat je weet hoe je het aan moet pakken maakt wat winst, de volgende keer ben je net te vroeg met verkopen en de andere keer wacht je net te lang het gaat soms om seconden. Dat is het moment dat je verliezen beginnen en zich opstapelen. Mijn persoonlijke ervaring is dat die afspraken maken met jezelf door af te romen in de praktijk uiteindelijk niet werken. Definitief afscheid nemen is de beste oplossing als je het mij vraagt. Mooi dat je je verhaal met ons wilde delen, ik denk dat er heel veel mensen die hier geld door kwijt zijn geraakt maar er niet voor uit durven komen. Het heeft ons ook €7000 gekost. Nog steeds schaam ik me ervoor en vertel ik het niet aan anderen buiten ons gezin.

  2. Dat is veel geld, maar is wel de typische valkuil met beleggen. Ten koste van alles willen hebben dat je gelijk hebt met je visie vervolgens ervan afwijken en dan met dezelfde tools proberen de verliezen goed te maken. Been there done that. Ik heb ook wel aandelen gekocht preferente van bam bleken eze maand later ingelost te worden oeps halve maand voor niet gewerkt. Of vangen van vallende messen ook een tophobby van mij. Begon met imtech van 20 naar 12 en toen gekovht ging het naar 7 bijgekocht en op 5 euro alles eruit. Tijd later beter bed zelfde verhaal en zo heb ik er nog wel een paar. Of aandelen die goed gaan te vroeg verkopen en de losers houden. Kost wat, maar dan heb je een goede leerschool gehad. Tege n woordig is het buy and hold geeft het beste re n dement dividen oostrijjen en verder niet. Gelukkig ook genoeg klappers ge hgad, dus het gemiddelde rendement is prima. Maar bloopers genoeg.

  3. Er zit een hele theorie achter en je persoonlijkheid moet ook matchen met dit type van beleggen; dan is er zeker wel rendement te maken – vraag maar aan mensen die 15 jaar in het vak zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.