Geldgeheim: “Mijn partner krijgt betaald uit mijn PGB”

Geldgeheim: mijn partner wordt betaald vanuit mijn PGB

Leven met een beperking of ziekte is zwaar; niet alleen voor degene die het heeft. Ook mensen die ernaast staan – zoals partners – zien hun leven vaak drastisch veranderen op het moment dat de gezondheid van hun geliefde achteruit gaat. Financieel kan dit ook nog behoorlijke gevolgen hebben. Maar die zijn in sommige gevallen te beperken. Als die partner bijvoorbeeld zorg verleent en daarvoor betaald wordt uit het PGB (persoonsgebonden budget) van de budgethouder. Zoals bij N. het geval is.

Drie inkomens

“Ik ben een vrouw van 45 jaar en woon samen met mijn man. Ik lijd aan een ernstige ziekte en ben sinds kort volledig afgekeurd.

Doordat ik inmiddels helemaal geïnvalideerd ben, heb ik veel zorg nodig. En die zorg krijg ik van een vast team aan zorgverleners. Hen betaal ik hiervoor vanuit mijn PGB.

Voordat ik arbeidsongeschikt raakte, had ik een goede baan. Daardoor krijg ik een relatief hoge uitkering. Mijn partner werkt 30 uur in de week.

Hij krijgt naast zijn salaris óók betaald uit mijn persoonsgebonden budget. Hierdoor hebben we eigenlijk drie inkomens. Hij krijgt in totaal 20 procent van mijn PGB.

Het is overigens niet zo dat hij hier niets voor doet. Overdag ben ik voornamelijk afhankelijk van mijn zorgverleners, maar gedurende nachten en weekenden heb ik hem hard nodig.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor de wekelijkse inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Privacy

“Omdat het mijn partner is, denken veel mensen dat hij deze zorg zonder betaling verleent. En daar hebben we ook echt wel over nagedacht.

Maar: ik heb best een groot budget en ik heb écht veel zorg nodig. Dat betekent dus ook dat we héél veel zorgverleners over de vloer krijgen. En dat ging ten koste van onze privacy.

Mijn partner heeft de energie voor mijn verzorging en doet het met gemak. Deze oplossing geeft ons nog een beetje extra privacy.

Veel mensen vinden dat dit binnen een relatie ‘hoort’, maar de zorg die mijn partner mij moet verlenen, overstijgt de gewone zorg die je voor elkaar zou moeten hebben. En gelukkig is de wet dat met me eens; deze constructie is volledig legaal.

Het geld dat mijn partner uit het budget krijgt, wordt gebruikt om problemen op te lossen waar we tegenaan lopen. Zo is ons huis op een mooie manier aangepast, is er een rolstoelbus en kunnen we bijvoorbeeld tijdens de vakantie een extra huisje huren voor een zorgverlener.”

Schuldig

“Soms voel ik me hier wel eens schuldig over. Laat ik voorop stellen dat het PGB hier óók gewoon voor bedoeld is. Maar wij hebben ook zonder dit PGB al een goed inkomen en dat maakt het soms wel eens lastig.

Dat is ook een van de redenen dat ik er met niemand over praat. Het PGB ligt sowieso al onder vuur. Iedereen heeft er een mening over. En waarom zou je betaald krijgen om voor je partner te zorgen?

Ik denk alleen dat mensen niet beseffen hoe zwaar het daadwerkelijk is om je partner te verzorgen óf hoe zwaar het is om altijd maar mensen om je heen te hebben.

Als mensen dit zouden weten, zouden ze ons misschien wel inhalig vinden. Toch zou ik dezelfde keuze weer opnieuw maken.”

Heikel punt

“Ik begrijp dat familie uitbetalen via een PGB een heikel punt is. Maar dit gaat puur om fysieke vorm; alleen kom ik niet eens uit bed. Ik heb persoonlijk wel weer moeite met bijvoorbeeld kinderen met een gedragsstoornis, waarbij de ouders het bedrag ontvangen, maar het kind niet de professionele begeleiding krijgt die het nodig heeft.

Wat mij betreft zou het ook prima zijn als maximaal de helft van het budget aan familie uitbetaald zou kunnen worden. Zo blijft er altijd een bepaalde balans in het zorgteam. Als mijn man bijvoorbeeld een week wil gaan skiën met vrienden, dan moet dat ook kunnen. Met een zorgteam wordt daarvoor gezorgd.”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Persoonsgebonden budget (PGB)

Als jij (of je kind) langdurige intensieve zorg nodig hebt, dan kun je daarvoor een Wlz-indicatie aanvragen. Als die indicatie wordt toegekend, kun je zorg in een zorginstelling of thuis krijgen. Die zorg thuis krijg je alleen als dit verantwoord en doelmatig is.

Zorg die je thuis krijgt, kan vervolgens via een persoonsgebonden budget of via zorg in natura worden verstrekt. Met een PGB krijg je de mogelijkheid om zelf je zorgverleners te kiezen en zelf je zorg in te kopen.

Dit laatste is niet helemaal zonder regels; je moet hiervoor wel een budgetplan indienen. Dit wordt met jouw zorgkantoor besproken.

PGB en familie of partner

Als je wilt dat familieleden (in de eerste of tweede graad) of je partner een bepaalde mate van zorg op zich nemen, dan moet je daarmee een zorgovereenkomst afsluiten. Zonder die zorgovereenkomst worden geen uitbetalingen gedaan.

Zo’n zorgovereenkomst kun je via de Sociale Verzekeringsbank opstellen en downloaden.

Voor de Sociale Verzekeringsbank maakt het eigenlijk niet uit of de zorg die jij nodig hebt verleend wordt door een familielid, een partner of een ‘echte’ zorgverlener. Op basis van je behoefte wordt een budget vastgesteld en daar moet je het mee doen.

Als je dat geld dan niet besteed aan zorg, maar het bijvoorbeeld gewoon aan je partner geeft, dan krijg je dus niet de zorg die je nodig hebt. Daar heb je dan alleen jezelf maar mee.

Zelf kiezen

Of je ervoor kiest om je PGB deels te besteden aan zorg door een partner of familielid, is helemaal aan jou. N. merkt dat dit hen wat meer privacy geeft. Bovendien vindt haar partner het geen probleem. Het PGB geeft hen juist wat extra mogelijkheden, zoals die aanpassingen in het huis.

Iemand anders zal misschien weer andere afwegingen maken. Misschien heb je niemand in je omgeving die deze zorg op zich kan nemen. Of misschien wil je wel helemaal niet verzorgd worden door een bekende of je partner. Dan is het weer fijn dat je het geld ook op een andere manier kunt gebruiken. Het is persoonsgebonden, maar zo ook wel persoonlijk.

Terecht?

Ik kan me best voorstellen dat mensen er moeite mee hebben als ze horen dat een partner betaald krijgt voor het verlenen van zorg. Maar ik denk ook dat je niet uit het oog moet verliezen dat die partner dan taken op zich neemt die veel verder gaan dan ‘gewone’ zorgtaken.

Bovendien is dat budget beschikbaar gesteld op basis van de zorgbehoefte, niet op basis van wie de zorg verleent. En als je dan denkt betere zorg te krijgen van een naaste, dan zou dat wat mij betreft geen probleem moeten zijn.

Wat ik wel begrijp is de moeite die N. zelf heeft met geld dat wel geïncasseerd wordt, maar zorg die niet verleend wordt. Helaas wordt er nog steeds op grote schaal fraude gepleegd met persoonsgebonden budgetten. Het geld wordt dan wel uitgekeerd, maar de zorg wordt niet verleend.

Dat is niet alleen verschrikkelijk vervelend voor de mensen die zo zorg mislopen, maar ook voor de samenleving. Want die kan vroeg of laat alsnog de rekening gepresenteerd krijgen.

Wat vind jij ervan dat het persoonsgebonden budget ook kan worden ingezet om partner of familieleden te betalen voor de te verlenen zorg?

(P.S. Ik zit te springen om nieuwe verhalen! Wil jij je Geldgeheim delen, zodat andere lezers hier ook lering uit kunnen trekken? Vul dan dit formulier in. Dat kan uiteraard helemaal anoniem. Alvast hartelijk bedankt!!)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy

#FreedomFriday: kan iedereen financieel onafhankelijk worden?
Besparen dankzij betaalpijn


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Ik vind dit verhaal helemaal oké en helemaal geen geheim, hoor. Er zijn meer mensen die in deze situatie zitten. Als jouw partner zijn zorgtaken niet voor jou zou kunnen doen, dan moet er vervanging komen om jou alsnog uit bed te halen of te douchen. Dus….. helemaal geen problemen mee. Zelf heb ik vroeger ook zorg afgenomen via PGB en weet dat de eigen bijdrage torenhoog is die je uit eigen zak moet betalen (bij een goede uitkering). Dus die ligt bij jou ook vast heel hoog.
  Mensen zijn soms bij mij ook verbaasd dat ik een koopwoning heb en een auto rijdt. En dat allemaal terwijl ik in de WIA zit. Mijn laatste baan was ook een goedbetaalde en drukke baan in de directie dus mijn WIA is ook een bedrag waarmee ik gelukkig in mijn koopwoning kon blijven wonen. Het helpt ook dat mijn laatste werkgever een verzekering heeft voor mensen die arbeidsongeschikt zijn. Die verzekering betaalt elke maand een klein bedrag uit wat net even die extra ruimte geeft.
  Ziek worden is geen keuze, het overkomt je.

 2. Het is niet meer dan redelijk dat de echtgenoot betaald krijgt. Hij werkt 30 uren in de week. De overige uren zal hij heus niet stilzitten. Dat je het geheim houdt, kan ik me voorstellen. Er zijn nu eenmaal mensen, die jaloers kunnen zijn, omdat je misschien veel tevbesteden hebt.

 3. Het is inderdaad zo dat we een eigen bijdrage in de WLZ betalen van bijna € 600 per maand, een deel daarvan komt door inkomen uit PGB maar het grootste deel door onze reguliere inkomens. Als je nu leest dat mensen in de WMO ongeacht het inkomen een vast tarief van € 17,50 per maand gaan betalen dan vind ik wel dat er iets scheef gaat lopen in Nederland, de druk bij gemeenten loopt hierdoor ook meer op, er is geen belemmering meer om van de WMO gebruik te maken. Mensen die bijvoorbeeld nu zelf een huishoudelijke hulp betalen en dit ook makkelijk kunnen gaan over op hulp via de WMO. Cindy ik was gelukkig ook verzekerd, we hebben een prima inkomen en kunnen gelukkig hier gelukkig blijven wonen en we leven er ruim van. Wat mensen niet zien is die maandelijkse eigen bijdrage en de € 55.000 aan aanpassingen aan huis en auto, alle voedingssupplementen. Chronische fysiotherapie wordt in mijn geval niet vergoed omdat er oefengroepen bestaan, het feit dat ik daar niet aan mee kan doen heeft de verzekeraar geen boodschap aan dus 40x voor eigen rekening (2x per week). Soms denk ik wel dat je alleen goed voor jezelf kunt zorgen als je ziek bent met een goed inkomen. Opgeteld komen we aan € 12.000 zorgkosten per jaar. Lifestyle coaches in de zorgverzekering? Ergens klopt er iets niet…

 4. Ik vind dat ze dit slim heeft aangepakt! Ze heeft ten slotte recht op dat geld, dat staat vast. En wat mij betreft is privacy heilig, dus ik begrijp heel goed dat deze keuze gemaakt is. Ik zou zelf echt compleet gestoord worden als ik de hele dag mensen om me heen zou moeten hebben. Dan ben je blij als ze in de avond/ nacht even weg zijn!

 5. Jarenlang bij het Zorgkantoor gewerkt en allerlei ‘bijzondere’ constructies gezien om het budget helemaal op te maken, want ‘ik heb er toch recht op’. Zoals N. het inzet, is het helemaal perfect en bedoeld. Waar ik persoonlijk veel moeite mee had, was als het hele budget gebruikt werd voor de betaling van één zorgverlener. Het PGB biedt juist de mogelijkheid om de zorg te verdelen en familie te ontlasten. Maak er dan ook gebruik van. Wordt 24-uurs zorg in je eentje echt minder zwaar, wanneer je er voor betaald krijgt? Het voorstel om max. de helft van het budget voor familie te gebruiken vind ik echt een hele goede.

 6. Oh ja, nog een aanvulling. Mensen hebben geen recht op al dat geld, maar op zorg. En daarvoor wordt een mooi budget beschikbaar gesteld. Als je het niet allemaal nodig hebt, moet je dus ook geen frauduleuze praktijken gaan uithalen om het op maken.

 7. Wat fijn dat je man die zorg op zich neemt. En volkomen terecht dat daar een deel van de PGB voor wordt ingezet. En waarschijnlijk ook nog goedkoper voor de staat als iemand anders de nachten aanwezig moet zijn is dat veel duurder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.