Zo kun jij ook financieel onafhankelijk worden! 10 tips

#FreedomFriday: kan iedereen financieel onafhankelijk worden?

Een van de reacties die ik regelmatig voorbij zie komen op blogs over financiële onafhankelijkheid – of dat nu die van mezelf is, of van iemand anders – is dat financiële onafhankelijkheid leuk klinkt, maar voor veel mensen niet haalbaar is. En nu leek het me leuk om daar naar te kijken aan de hand van de 10 manieren die de Huffington Post beschrijft om financieel onafhankelijk te worden. Want kun jij ook financieel onafhankelijk worden als je deze tips volgt?

Mitsen en maren

Laat ik voorop stellen: financieel onafhankelijk worden is natuurlijk niet voor iedereen een streven. Maar voor wie daar wél naar streeft, is het natuurlijk prettig om te weten of het ook haalbare kaart is. En wie er nu nog niet naar streeft, denkt daar misschien wel anders over na het lezen van dit blog 😉

In het artikel van de Huffington Post staan tien manieren om financieel onafhankelijk te worden. Ik zal voor elke manier de mitsen en maren op een rijtje zetten.

1. Visualiseer eerst, plan daarna

Financieel onafhankelijk worden en zijn ziet er voor iedereen anders uit. Als jij jezelf dag in, dag uit ziet loungen op een luxe jacht, terwijl drie in goud gedompelde serveersters je drinken brengen, dan acht ik de kans aanwezig dat je die visie niet gaat realiseren. Zelfs niet als je een plan maakt om over 5 jaar 50 miljoen op je bankrekening te hebben.

Maar wat als je eens nadenkt over de realistische opties die je hebt, rekening houdend met je leeftijd, je verdiencapaciteit en ook je wensen voor de toekomst. Als jij tevreden bent met een eenkamerappartement en absoluut geen kinderen wilt, dan heb je waarschijnlijk minder nodig dan wanneer je toch liever met je man/vrouw en vijf kinderen in een Vinex-wijk woont.

Met een realistisch beeld én een plan dat dat beeld ondersteunt, scoor je op dit vlak in ieder geval punten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Budgetteren

Dit is misschien niet leuk om te horen, maar als je niet budgetteert, plan je het financieel onafhankelijk worden niet, maar probeer je er kans op te maken. En ik denk dat we allemaal wel weten dat een vast spaarbedrag per maand inplannen effectiever is dan voor datzelfde bedrag per maand een kansje te wagen in de loterij.

Budgetteren dus. Doe je dit, dan ben je goed op weg. Doe je dit nog niet, dan kan financiële onafhankelijkheid ook wel eens buiten je bereik liggen. Maar: het is wél iets dat iedereen in principe kan doen.

En als je écht niet weet waar je moet beginnen; bij de gratis tools vind je een handige excel die je helpt met het opstellen van een budget.

3. Minder uitgeven van je verdient

Hierbij is het volgens mij niet eens de vraag of je het kunt doen; dit MOET! Als je meer uitgeeft dan je verdient, maak je schulden. Dan blijf je niet op een nullijn hangen, maar schiet je zelfs de min in.

Een vuistregel die je regelmatig leest is dat je tussen de 10 en 15 procent van je bruto inkomen apart zou moeten zetten. En als je met z’n tweetjes bent, zou het natuurlijk fantastisch zijn als je één heel salaris apart kunt zetten. Maar: dat betekent meestal wel dat je keuzes moet maken. In wat voor huis je woont en in wat voor auto je rijdt zijn bijvoorbeeld twee belangrijke keuzes die enorm veel invloed hebben op je maandlasten én je spaarcapaciteit.

En daarvoor kun je weer te maken hebben met werk, een partner, kinderen, familie, voorkeur en meer.

Maar: als je wilt weten hoeveel zin het heeft om substantieel minder uit te geven dan je verdient, raad ik je aan om dit artikel eens te lezen. Daarin lees je onder meer dat je 10 procent van je inkomen sparen je na tien jaar bijvoorbeeld een ‘gratis’ jaar oplevert. Kun je nagaan hoe hard dat gaat als je 50 procent weet te sparen!

En hierin lees je ook waarom wat je spaart dus véél belangrijker is dan hoeveel je verdient.

De ‘maar’ die je hier hebt: met een lager inkomen blijft er vaak tóch minder over, dus is er ook minder ruimte om extra te sparen, zelfs als je goedkoop woont of geen auto hebt. Je moet uiteindelijk wel érgens wonen.

4. Slimmere vangnetten

Als je al even bezig bent met financieel onafhankelijk worden, dan heb je misschien ook al een leuke buffer opgebouwd. Als er dan iets onverwachts gebeurt, raak jij in ieder geval niet direct in de problemen.

Maar hoe zit het met je verzekeringen? Kies je daar ook voor de veilige kant met een laag eigen risico? Dat kan best een beetje zonde zijn, zeker als je het vermogen hebt om tegenvallers op te vangen. Soms kan het lonen om het eigen risico wat omhoog te schroeven, zodat je hiervoor een lagere premie betaalt.

Hiervoor moet je natuurlijk dus wél eerst een bepaald vermogen hebben; je moet de klap kunnen opvangen. En zelfs dan is het niet overal slimmer om je eigen risico omhoog te schroeven. Neem bijvoorbeeld de zorgverzekering. Daar kun je het eigen risico met maximaal 500 euro verhogen, tegen een premiekorting van zo’n 20 euro per maand (240 euro per jaar). Maak je meer zorgkosten dan 385 euro (het verplichte eigen risico) en 240 euro (de korting), dan gooi je met deze optie gewoon geld weg.

Maar: misschien kun je wél eens kijken naar die extra glasverzekering, je opstalverzekering, je autoverzekering en meer.

5. Los schulden af

Een beetje een no-brainer, want zolang je geld aan iemand ander moet betalen, kun je niet bouwen aan je eigen vermogen. Bovendien kost het hebben van schulden vaak geld, waardoor je als het ware tegen de stroom in zwemt.

In theorie kan iedereen schulden aflossen. Het is eigenlijk een kwestie van de vorige manieren combineren; minder uitgeven dan je verdient en vervolgens budgetteren wat je met dat verschil gaat doen.

Maar dan moet je alsnog wél bewust de keuze maken om dit te doen. Om je geld niet alsnog uit te geven aan dingen die je op dat moment wilt, maar om dat geld echt te investeren in je toekomst.

En denk niet te snel dat je geen schulden hebt; een hypotheek of een studieschuld zijn óók schulden. Overigens kan het met de huidige rente soms wel interessanter zijn om aflossen te verruilen voor investeren. Maar: je loopt er wel een risico mee én het kan soms ook gewoon een prettig gevoel geven als je maandelijks je lasten ziet dalen.

6. Heroverweeg je carrière

Of je het nu leuk vindt of niet; als je arts bent, is je kans op financieel onafhankelijk worden waarschijnlijk wat groter dan wanneer je een commercieel minder succesvol kunstenaar bent.

Een regelmatig inkomen is héél fijn. Je wilt immers niet alleen een plan maken, je wilt het ook kunnen uitvoeren.

Doe je nu werk dat je leuk vindt? Dat je maximale potentie benut? En waarvoor je goed beloond wordt? Of ben je op je voormalige stageadres blijven hangen en heb je het eigenlijk wel bekeken, maar ben je bang voor verandering?

Nu zeg ik niet dat je de hoogte van je salaris als belangrijkste marker moet kiezen, maar: je zult zeker de eerste niet zijn die niet eens verder kijkt om te zien of er misschien beter betaalde én leukere banen zijn.

Om dit te kunnen doen, moet je natuurlijk wel kunnen werken. En als je écht de inkomsten of de zekerheid niet kunt missen, dan zul je eerst misschien wel overuren moeten draaien. Ernaast ondernemen of in je vrije tijd solliciteren en zorgen voor een soepele overgang. Niet voor iedereen even gemakkelijk, maar ook niet per definitie onhaalbaar.

7. Minimaliseer

Naarmate je ouder wordt, geef je vaak ook meer geld uit. Na je studententijd ben je blij dat je een huis kunt kopen, een auto kunt rijden en op vakantie kunt gaan. En het is heel makkelijk om te gaan leven naar je inkomen.

Doe je dat niet, dan levert dat een enorme berg extra geld op, die je kunt investeren in je financieel onafhankelijke toekomst.

Maar wat als je al die dingen al hebt, hoe maak je dan nog de omschakeling? Dat kan best een beetje pijn doen. Hoewel ik hele goede andere redenen had om mijn vrijstaande woonboerderij te verruilen voor een tussenwoning, zou ik liegen als ik zei dat ik die ruimte niet ging missen.

Uiteindelijk zul je jezelf echter dezelfde vragen moeten stellen als ik deed: wat is belangrijker? En hoe zeer ik ook gehecht was aan mijn huis; vriend won het gemakkelijk.

Die keuze leverde ook financieel gezien weer heel veel voordeel op. Geen hoge maandlasten meer, geen dure reparaties, meer ruimte om te sparen. Oké, een sociaal leven in een dorp kost wat meer dan geïsoleerd leven op het platteland, maar overall kun je wel stellen dat ‘minder’ vaak ook goedkoper is.

Nu is dit een groot voorbeeld, maar je kunt ook denken: minder uitgeven aan frutsels, minder uitgeven aan boodschappen, minder uitgeven aan kleding, etc.

Houd hiervoor twee dingen goed in de gaten. Als eerste: je bent niet wat je koopt en als tweede: kleine structurele uitgaven kunnen óók een enorm gat in je financiële toekomst slaan.

Lastig? Soms wel, soms niet. Onmogelijk? Nee, vrijwel nooit.

8. Investeer zuinig

Zoals de meesten van jullie wel weten, beleg ik via deze gratis broker. En dat doe ik niet alleen omdat ik het fijn vind om zoveel mogelijk zelf en online te kunnen regelen. Dat doe ik vooral ook omdat zij hele lage kosten hanteren. Zo blijft er dus meer over voor mij!

Natuurlijk kan het een fijn idee zijn dat een vermogensbeheerder je investeringen regelt, maar het geeft je 0 garanties en je betaalt er flink voor.

Dit kan iedereen die geld over heeft dat hij/zij voor langere tijd ‘vast’ wil zetten. Als je het binnen een jaar of twee weer wilt opnemen, dan zou ik eerst die andere manieren uitproberen.

9. Zorg voor passief inkomen

Koop bijvoorbeeld een garagebox of een investeringspand waarmee je inkomen kunt creëren. In zijn boek Rich Dad, Poor Dad schrijft Robert Kyosaki hier heel duidelijk over. Hij maakt onderscheid tussen mensen die hun geld uitgeven aan dingen die alleen kosten en mensen die hun geld uitgeven aan dingen die geld opleveren.

Een auto kost je alleen maar geld. Een huis dat je kunt verhuren kan je geld opleveren. Als je je geld vooral uitgeeft aan dingen die geld kosten, zul je volgens hem nooit rijk worden.

Nu zal waarschijnlijk niet iedereen het geld hebben liggen om een investeringspand te kopen en misschien wil je ook het risico van een tweede hypotheek niet aan gaan. Maar zelfs als je dit niet doet, kun je je natuurlijk wel bewuster worden van waar je geld naar toe gaat. Als je geen geld meer uitgeeft aan dingen die je alleen maar wat kosten, houd je vanzelf genoeg over om er wél mee te kunnen werken.

10. Weet altijd waar je financieel staat

Deze grijpt eigenlijk weer terug op het budgetteren en plannen; zorg ervoor dat je altijd weet waar je financieel staat. En hoewel je hier natuurlijk de Financiële Strategie-planner voor kunt gebruiken, hoeft dit helemaal niet uitgebreid of fancy. Een excelletje met een overzicht van je actuele banksaldi en de nog te betalen rekening is ook voldoende.

Je leven verloopt nooit helemaal zoals gepland en ook financieel kan het tijden minder of juist beter gaan. Dan is het goed om te weten waar je staat, zodat je je koers tijdig kunt aanpassen.

En of je nu geld hebt of niet; dit kan iedereen. En dit zou eigenlijk ook iedereen moeten doen!

Kan iedereen financieel onafhankelijk worden?

Nee, niet iedereen kan financieel onafhankelijk worden. Maar dat ligt niet aan het niet kunnen uitvoeren van de bovenstaande manieren.

Dat dure huis waar je nu in woont kun je verkopen. En kinderen hoeven niet per se in luxe of in grote huizen op te groeien. Je droombaan hoeft niet per definitie slecht te betalen en niemand verplicht je om bakken met geld uit te geven aan boodschappen bij de AH.

Oh, en je kunt in plaats van bij de buurvrouw op de koffie, voor de tv of achter de computer zitten óók een bijbaantje zoeken. Zelfs als je al een fulltime baan hebt. Een krantenwijk kan je al een paar honderd euro extra per maand opleveren. Dat je er geen zin in hebt, snap ik. Maar het kan wél.

De enige ‘mits’ of ‘maar’ die ik zie, is dat niet iedereen een goede gezondheid gegeven is. En die is wél behoorlijk praktisch voor je verdiencapaciteit én je mogelijkheid om geld binnen te houden. Zonder inkomen wordt het heel lastig om financieel onafhankelijk te worden.

Daarnaast kan het voor sommige mensen ook gewoon véél langer duren. Als je een laag inkomen hebt, dan zie je misschien minder ruimte om vermogen op te bouwen. En dat inkomen kan niet altijd oneindig omhoog. Niet iedereen heeft het in zich om bijvoorbeeld arts te worden. Maar onmogelijk? Ik heb in de blogwereld al té veel voorbeelden van het tegendeel gezien om dat te kunnen geloven 😉

Hoe zie jij dit; denk jij dat iedereen financieel onafhankelijk kan worden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
  1. En dat is in Nederland geen optie omdat je niet zomaar een hutje kunt bouwen op de hei en omdat verzekeringen verplicht zijn net als belastingen betalen ,net als een postadres en een sofinummer.

 1. Met minimumloon gaat FO heel moeilijk worden, je bent dan zo lang onderweg dat het een normaal pensioen gaat worden 😉 FO met een significant kortere horizon begint boven modaal. Maarrrr… een jaartje of 5 tot 10 eerder met pensioen? Dat is voor bijna iedereen wel haalbaar!

  1. Ben ik het niet mee eens, heb altijd ruim onder modaal verdient en toch kunnen sparen!
   Het is een kwestie van prioriteiten stellen!
   Als je met een uitkering, zit, ziekte of flinke schulden is het een ander verhaal.
   Je geld op een juiste manier investeren, ook met 100 euro per maand sparen kun je al 1 of twee jaar eerder met ‘pensioen’.

  2. Ik snap ‘m niet – ik vind 5 a 10 jaar eerder stoppen met werken al zeer signifcant = daar ga ik voor! inmiddels heb k al de eerste paar jaar vroegpensioen bij elkaar gespaard, vanuit een beneden modaal tot minimuminkomen…..

 2. Hoi Adine,

  Prima tips die het verdienen om steeds herhaald te worden. Goed ook dat je ergens noemt dat mensen met lage inkomens minder mogelijkheden hebben. Toch ben ik benieuwd naar het antwoord op je vraag. Ik hoop daar snel nog iets over te lezen.

   1. Zal ik daar binnenkort nog wat dieper op ingaan, dit was nu al zo’n lang verhaal 😉 Ik blijf het ook wel een interessante vinden, want de optimist in mij ziet altijd kansen en mogelijkheden. Maar die optimist is natuurlijk ook gekleurd door mijn eigen nature & nurture en bekeken vanuit mijn eigen bril.

    1. Eerlijk gezegd verwachtte ik iets anders op basis van de titel, namelijk niet die vrij algemene tips die steeds herhaald worden (en dat is ook prima hoor, herhaling = goed voor mensen die nog moeten starten) maar echt een antwoord op de vraag of FIRE haalbaar is voor iedereen. En voor wie dan wel of niet en waarom niet.

     Dat is denk ik een leuke invalshoek die nog veel minder vaak belicht is dan dat je inzicht moet hebben in je financiën etc etc.

 3. In kort: de vraag “kan iedereen FIRE worden” kan je vertalen naar “is succes een keuze?”.
  Bij beide vragen ligt de waarheid ergens tussenin: een deel krijg je van je ouders meer, zowel in genen, geld of goede opvoeding, een deel is je eigen drijfveer, en het laatste deel is een stukje geluk of pech.

 4. Ik weet zeker dat iedereen financieel onafhankelijk kan worden, alleen zal de een net even meer zijn best moeten doen dan de ander. Maar niks is onmogelijk 😉 Wat je al zegt; het ligt er maar net aan of je ervoor wílt gaan of niet.

 5. Financiële vrijheid is voor iedereen haalbaar. Voor de ene is het “gemakkelijker” dan voor de ander. Minder uitgeven dan er binnenkomt en het verschil investeren kan iedereen.

  Als er minder binnenkomt omdat je een minimum salaris hebt, dan zul je je kosten toch daar onder moeten houden om geld over te houden.

  En als je alleen kiest voor veilige investeringen met een lager rendement dan duurt het een stuk langer om er te komen.

  Keuzes maken en prioriteiten stellen zijn de golden rules.

 6. Als je in deze tijd ernstig gehandicapt bent-en vele hulpmiddelen/zorg nodig hebt, dan is het echt nauwelijks mogelijk om maar iets op te bouwen, want er wordt bizar veel van je verwacht op financieel gebied. Ook als je werkt – vaak nooit 40 uur want je bent meestal al heel veel tijd kwijt aan de lichamelijke zorg etc- je loop je tegen allerlei zaken op. Ik ken veel mensen, jong, intelligent etc en op zich prima op de arbeidsmarkt, maar de kosten die moeten worden gemaakt om “mee” te doen, zijn bizar en nauwelijks meer ergens te verhalen.- bv vervoer/rolstoelbus/werkaanpassingen, sporthulpmiddelen. Ondanks dat de overheid zijn mond vol heeft inzake participatie, ben ik zelf soms zo verbaast over bepaalde regels die precies de andere kant op werken. Dus nee, dat is zeker niet voor iedereen te doen. Ruim 10 jaar geleden was het wel zo dat de regels zo waren dat mensen met handicap op veel gebieden wel gecompenseerd werden, maar alles is bijna “wegbezuinigd of genivelleerd tot bijstandsniveau.

 7. De mensen die zeggen “financiële onafhankelijkheid is voor iedereen haalbaar” mogen zich het volgende voorstellen: je bent op maandagochtend op weg naar je werk op de fiets. Plotseling wordt je aangereden door een auto – je klapt op de motorkap. Later in het ziekenhuis blijkt dat je een dwarsleasie hebt en verminderd gezichtsvermogen. Na revalidatie wordt je uiteindelijk toch afgekeurd en je komt in wao terecht. Er is geen zicht op herstel. Het ongeluk gebeurde volledig buiten jouw schuld om, maar een schadeclaim blijkt kansloos omdat je werd aangereden door iemand die zelf diep in de schulden zit (van een kale kip kun je niet plukken). Je was mooi op weg naar financiële onafhankelijkheid, maar de revalidatie en verminderde energie hebben een gat geslagen in je reserves. Je inkomen is fors teruggevallen en er is geen zicht op dat je ooit nog gaat werken. Word je fire?

  En dan mag je nu het volgende voorstellen: je wordt geboren in een ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. Je hebt een getinte huidskleur, je moeder is verslaafd en jij bij je geboorte daarom ook. Een verwekker/vader is niet in beeld. Je jeugd is een aaneenschakeling van jeugdzorg, je woont in veel verschillende instellingen en pleeggezinnen. Met moeite maak je een mbo-1 opleiding af; helaas heeft het drugsgebruik van je moeder tijdens de zwangerschap sporen nagelaten in je cognitieve en sociale capaciteiten. Het lukt je om een baantje te vinden met minimumloon. Je werkt hard (full time) en hebt dan net genoeg geld om rond te komen. Helaas maken anderen in je omgeving regelmatig misbruik van jouw zwakke positie en je blijft worstelen met je trauma’s. Tuurlijk word je fire??

  Ik vind de positieve toon op dit blog fijn en dat inspirerend – daarom lees ik hier ook. Maar mensen die in feite zeggen “succes is een keuze” moeten van mij in de spiegel kijken en een lijst maken van de voorrechten en dingen die zijn hebben waar ze zelf niets voor gedaan hebben, maar die hen in de schoot werden geworpen. En dan wat compassie voor minder succesvolle medemensen opbrengen.

  1. Helemaal mee eens Hannah, veel mensen die met FIRE of vervroegd pensioen bezig zijn, redeneren vanuit hun eigen bubbel. Veel van hoe je er nu voor staat is wat je overkomen is. Het land waar je geboren bent, je ouders, je leercapaciteiten, je inproviseringsvermogen en noem het allemaal maar op. Veel mensen denken dat ze alles zelf gedaan hebben maar laten de genoemde dingen buiten de rekensom. Wat ik zeker met Adine eens ben is dat veel mensen, die het dus wel goed getroffen hebben, te snel roepen dat het bij hen niet kan omdat…. (vul maar in). Maar ja, het vereist nou eenmaal extra inspanning, planning en het uitstellen of matigen van sommige dingen. Sommige mensen vinden het gewoon teveel moeite of zij te verwend om er iets voor te laten, en ja dan kom je nergens.

 8. Helemaal eens met Petra en Hannah, dit is gewoon de realiteit voor (helaas) best een flink aantal mensen.

  Wel is het zo dat iedereen in een redelijke gezondheid en een redelijke baan, in elk geval voor een % fo kan worden. En dat probeer ik. 100% gaat mij niet lukken, mede omdat ik samenwoon met iemand die nergens recht op heeft maar niet in staat is te werken (wel veel vrijwilligerswerk naar vermogen, maar daar verdien je geen droge boterham mee).

  Dus dubbel dokken, zwaar belast want foei zegt de overheid, jullie moeten allebei werken, dan ga je er op vooruit.

  Maar ik ben nogal strijdlustig, laat me niet kisten, en zolang mijn lijf het doet, en ik geniet van eenvoudige dingen, weinig nodig heb en al mijn hele leven spaarzaam ben, schat ik in dat ik toch al wel zo’n 20% fo ben. Op naar de 30%! Want onafhankelijkheid is echt een groot goed, zelfs al is het maar voor een deel.

 9. Mijn ervaring is inmiddels dat gewoon beginnen met die reis je veel meer weet te bereiken dan je ooit had gedacht. Dus om te denken het gaat me niet lukken kan realistisch zijn maar je komt veel verder als je er aan begint en wie weet ga je het alsnog realiseren. Ik ben bijna 50 en denk ook dat ik voor FIRE veel te laat ben maar ondanks dat gaan we op onze manier toch zoveel min mogelijk financieel kwetsbaar zijn. Met die insteek zijn we nu zoveel verder dan we ooit hadden kunnen dromen toen we 5 jaar geleden begonnen. Van 30k onder water naar 50k overwaarde.

 10. als je gezond bent en niet vd uitkering hoeft te leven, denk ik dat je heel ver kunt komen. Het is een kwestie v goed met je financiën omgaan, prioriteiten stellen en discipline kunnen houden. Ik ben zelf een alleenstaand parttime werkend moeder, door de toeslagen kan ik sparen. Ik heb mijn uitgaven onder de loep genomen en ben vaste lasten naar beneden aan het brengen, waardoor ik meer kan sparen. Ik spaar een vast bedrag per maand en eigenlijk wil ik kijken of ik iets meer kan sparen. Maar met het mooie-weer-seizoen voor de deur word het een uitdaging, want dan ga ik makkelijker op een terras zitten of een ijsje halen met de kids. Maar ik hou wel van een uitdaging ☺

 11. Inspirerend, ik ben zoekende. Het bezitten van spullen begint voor mij als een belasting te voelen. Jaren lang maakte het me gelukkig maar inmiddels niet meer. Ook het werken met als doel “meer” te bezitten is geen trigger meer:-)

  Nog 4 weken en dan heb ik letterlijk tijd om hier een herstructureringsplan voor te gaan doorvoeren. Heb er zin in en kan niet wachten om er aan te beginnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.