“Dankzij onze zuinige levensstijl hebben we nu 80.000 euro!”

Zuinig leven levert Marja 80.000 euro op

Om een leuke spaarpot bij elkaar te verdienen, hoef je geen workaholic te worden. Marja (36)* en haar man wisten in de afgelopen jaren maar liefst 80.000 euro bij elkaar te sparen, terwijl ze beiden parttime werken. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Voornamelijk ‘gewoon’ door zuinig te leven. Nu willen ze dat geld graag vóór zich laten werken en beginnen ze met investeren.

80.000 euro, dat is een hoop! Dan werk je vast héél veel!

Marja: “Dat is het zeker! Maar wij hebben zeker geen topsalaris en we werken ook niet 80 uur in de week. Mijn man en ik hebben drie kinderen van tussen de drie en negen jaar en willen dus ook tijd hebben voor ons gezin.

Mijn man werkt 32 uur in de week, ik werk meestal tussen de 8 en 10 uur per week. De reden dat we zoveel hebben gespaard, is dat we gewoon zuinig leven. En dat vinden we ook ontzettend fijn.

Nu zitten we dus op een spaarsaldo van 80.000 euro, waarvan bijna 10.000 euro in aandelen. We zijn afgelopen jaar begonnen om dit geld te investeren. Om te beginnen hebben we in november 7.000 euro afgelost op onze aflossingsvrije hypotheek.

Deze willen we in de komende 5 tot 10 jaar volledig aflossen. Daarnaast gaan we komend jaar geld inleggen op onze spaarhypotheek.

Al het geld dat we besparen, gaan we weer dubbel aflossen op de hypotheek.”

Praat je wel eens met anderen over jullie spaarpot?

“Ik vind het fijn om zoveel geld achter de hand te hebben, maar ik hang het liever niet aan de grote klok. Zeker niet als ik zie dat anderen financieel niet ruim zitten.

Toch hebben wij dus geen topsalaris. Het zit ‘m echt in het zuinige leven.

Mijn man weet er natuurlijk van. En mijn ouders weten wel dat we ruim spaargeld hebben, maar niet dat het zoveel is. Toen ik een keer liet vallen dat we bij de belastingaangifte in box 3 vielen, zei mijn vader dat dat niet kon. Ik mompelde iets van dat ik me dan zeker vergist had. Maar dat was natuurlijk niet zo.

Ik zou het wel fijn vinden om meer over geld te kunnen praten, ook om nieuwe ideeën te krijgen. Daarom vind ik deze website zo fijn. Ik heb ook bedacht om me aan te melden als vrijwilliger voor Fikks, om zo mensen te kunnen helpen.”

Maar dat praten over geld doe je dus écht liever niet in je omgeving?

“Nee, ik praat echt nooit over ons spaargeld. Om ons heen hebben mensen namelijk eerder te weinig geld. Geld van de kinderbijslag gaat bij hen bijvoorbeeld gelijk op aan kleding en schoenen. Wij storten dit rechtstreeks op een aparte spaarrekening.

We hebben nog nooit kinderbijslag uitgegeven.

Laatst hoorde ik via-via dat een vriendin mij te zuinig vindt. Ze vindt dat ik geen geld kan uitgeven. Dat kán ik best wel, maar ik wil het niet altijd. We hoeven geen dure dingen en zijn zuinig op onze spullen, waardoor we er jaren mee doen.

Als mensen weten dat we een spaarpot hebben van 80.000 euro, dan ben ik bang voor jaloezie. Of dat ze verwachten dat ik voor uitjes ga betalen ofzo. Ik doe nu dingen soms niet, omdat ik ze te duur vind. Als mensen weten van onze spaarpot, zullen ze dat misschien onzin vinden. Of denken dat ik een krent ben.

Dat vind ik onzin. Het is mijn geld, mijn leefstijl.

Als ik het allemaal over zou kunnen doen, dan zou ik misschien zelfs nog wel méér sparen en eerder beginnen met het aflossen van de hypotheek!”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Marja!

Wil je jouw verhaal ook delen? Dat kan hier.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Wat een super mooie spaarpot! Knap als je alles zo netjes geregeld hebt. Wel maakt dit artikel me heel erg nieuwsgierig naar het doel van de spaarpot. Zelf sparen wij met name voor een stukje zekerheid en meer vrije tijd in de toekomst. Daar hangen we een bedrag aan en als we dat hebben is het goed. Vervolgens kijken we weer wat we willen doen met het geld dat dan overblijft. En soms wordt er dan ook wel gekozen voor wat extra luxe nu. Voor ons draait het om balans en evenwicht. Geld uitgeven is ook niet altijd per definitie slecht.

  1. Volgens mij is het doel vooral een zorgeloze toekomst; ook omdat ze het nu gaan investeren in onder meer de hypotheek aflossen. Dat scheelt natuurlijk weer in de maandlasten en zorgt er misschien wel voor dat ze zelfs nog een beetje minder kunnen gaan werken.

 2. Knap dat je zo goed kunt sparen! Wat ik me afvraag is wat het doel van zo’n hoog spaarbedrag is, wat levert het op? Ik lees dat jullie nog een hypotheek hebben, mijn gedachte zou zijn om een groot deel van het spaarbedrag naar de hypotheek te doen, want waarom zou je 80.000 euro op een spaarrekening hebben?

  1. Misschien dat ze hier zelf nog antwoord op kan/wil geven, maar als ik mezelf in haar situatie zou verplaatsen; je zit natuurlijk ook met de boetevrije bedragen. Wij lossen ook niet alles af op de hypotheek, omdat we daar geen boete over willen betalen. Dus houden we het bij de 10 procent per jaar. En een beetje reserve aanhouden is ook wel fijn. Ik merk bij mezelf dat je erg gaat wennen aan een bepaalde buffer en dat het dan lastiger wordt om daar afscheid van te nemen.

   Toen ik nog zo’n hoge hypotheek had, vond ik een buffer van bijvoorbeeld 5.000 euro meer dan genoeg; verder wilde ik zo snel mogelijk van die schuld af. Nu hebben we een veel lagere hypotheek en zou een buffer van 5.000 euro aanvoelen als véél te weinig. Onzin natuurlijk, het bedrag blijft hetzelfde (en nu woon ik ook goedkoper, dus met 5.000 euro zou ik in deze situatie véél meer kunnen doen).

   Ik wil niet zeggen dat dit voor Marja het geval is, maar dit kwam zo even bij mij op!

 3. het zit hem inderdaad in zuinig leven. Ik ben een alleenstaand werkende moeder van 2 kinderen. Ik werk 18uur in de gehandicaptenzorg. Door de toeslagen kan ik alles betalen en kan ik sparen, ik maak elke maand een overzicht v inkomsten en uitgaven, ik werk met budgetten voor sparen/boodschappen/tanken, kijk hoe ik goedkoper uit kan zijn (bv we gaan naar de efteling: ik neem eten en voor ieder een drinkfles mee, met een klein spuitflesje ranja. Water is overal te krijgen en wij hebben goedkoop drinken) Daardoor heb ik een redelijke spaarpot opgebouwd na mijn scheiding. Ik huur een woning dus kan helaas niet aflossen op een hypotheek om kosten te besparen. Mijn 2 zussen weten hoeveel ik ongeveer op de spaarrekening heb staan, maar ik praat er niet met iedereen over. Ik ben zuinig in het dagelijkse leven (niet vrekkig), maar we komen niks tekort en ook ik heb wel eens een zwak moment mbt geld uitgeven.

 4. Dit soort verhalen blijven leuk om te lezen! Ik zou inderdaad ook niet willen dat anderen mijn geld gaan “uitgeven”. Al die oordelen… Ieder zijn eigen ding en financiele prioriteiten!

 5. Oh wat een heerlijk verhaal!! En wat een fijne spaarpot zeg! Als ik daar een kwart van zou hebben, zou het voor ons voldoende zijn. De rest zouden we dan aflossen en van gaan reizen. Fijn om te lezen dit. Hier hou ik van. Ik ben ook op mijn manier zuinig in sommige ogen, maar laat me lekker, ik geniet, ik spaar en leef…op mijn manier…

  1. Ik wil wel een antwoord geven waarom we zo veel buffer hebben en niet dit bedrag in de hypotheek hebben gestoken. Toen onze oudste dochter werd geboren, ging ik minder werken en was ik daardoor bang dat we te weinig geld zouden overhouden. Ik hield jaren exact bij wat er in kwam en wat er uit ging. Maar aan het eind van elk jaar bleek weer dat ons saldo gegroeid was. Inmiddels houd ik het niet meer precies bij, ik ken de bedragen. Ik ben ook niet meer bang dat we te weinig hebben. Vorig jaar maakten we de balans op. We hadden veel verbouwd en dit was grotendeels afgerond en vroegen ons af wat we met ons saldo gingen doen. Toen zijn we dus begonnen met aflossen.

   Zo’n hoge buffer hebben, geeft ook een zekerheid waar ik gewoon nog niet zo goed afscheid van kan nemen. Daarbij hebben we nog 1 verbouwing van ongeveer 10.000 euro waar we geld voor willen houden. Daarom zijn we begonnen met 7000 aflossen en straks geld in het spaardeel storten. Een deel van de buffer is ook voor later, 3 kinderen die misschien wel willen studeren, maar ook voor nu, mocht er iets met 1 van ons gebeuren. Het voelt gewoon veilig.

   Oh ja en we hebben een nieuwe, superdeluxe bank gekocht, waar we elke avond heerlijk op zitten 🙂 als ik dan zo zit na een dag werken, voel ik me helemaal relaxed. Veel meer luxe hebben wij niet nodig.

   Iemand vroeg ook nog waarop we besparen. We kopen veel 2e hands, marktplaats, kringloop, via vrienden. Ik kook zonder pakjes en zakjes en koop groente van het seizoen, eten niet elke dag vlees. Ik probeer ook vooral aanbiedingen te kopen. We zijn beide niet van de nieuwe telefoons of technische snufjes en doen al jaaaren met dezelfde tv. Op vakantie gaan doen we graag in eigen land, met caravan op boerencampings. We hebben geen dure wensen denk ik.

 6. Wat super zeg! Ik zou het ook niet aan de grote klok hangen, dan gaan anderen zeker met andere ogen naar je kijken..
  Ben wel benieuwd hoe je dan en waar je op bespaard?

 7. Wat een mooi spaarbedrag! Snap idd wel dat je dat niet zo snel deelt, hoewel het gewoon zou moeten kunnen zonder dat mensen dan gelijk oordelen. Maar mensen roepen idd al snel dat je dan toch genoeg geld ervoor hebt. Maar dat is niet het punt. Sommige dingen zijn gewoon belachelijk duur dat je daar het geld niet voor over hebt. Ook al staat het wel op je rekening. Goed bezig!

 8. Die jaloezie, daar moet je rekening mee houden. Het kost vriendschappen. Het is gedoe. Heel veel gedoe.
  Ik heb geen spaarrekening, alleen maar reserveringsrekeningen. Neem nu de energietransitie. In Amersfoort wil men in 2030 alle huizen al van het gas af hebben. De kosten zijn €60.000 en ja hoor er is een oplossing voor de geldwegsmijterij. Een lening op het huis, niet op de persoon.
  Een geval van als en dan. De bewoner moet de schuld afbetalen. Het huis kan niet betalen.

 9. PRACHTIG verhaal. Fijn dat dit soort mensen nog bestaan. Materialisme, egoïsme, individualisme, en prestige vieren tegenwoordig nog steeds hoogtij. Kopen om te kopen. Een aanbieding kost nog steeds geld. Het kost maar 5 euro. Mooi maar je had het niet nodig.

 10. Herkenbaar verhaal! Hier ook € 80.000,- euro spaargeld bij elkaar gesprokkeld. Mensen in mijn omgeving die weten dat wij veel spaargeld hebben maken soms grapjes over dat ik zo zuinig ben.

  Zo parkeer ik liever 5 minuten verderop gratis dan dat ik voor € 2,- euro per uur voor de deur sta als ik bij familie op bezoek ga. Altijd eigen lunch meenemen naar werk. Ik heb een modaal inkomen, en mijn partner werkt part-time.
  Zoals je aangeeft is zuinig leven een levensstijl. En die levensstijl kan ik maar moeilijk kan opgeven.

  Laat die anderen maar grapjes maken! Wij hoeven tenminste nooit te sparen voor iets dat we graag willen hebben of willen doen.

  Elke maand gaat ruim 60% van mijn inkomen naar de spaarrekening. Dankzij lage vaste lasten leven we met z’n 2en van € 1000,- euro per maand en daarvan betalen wij alles! Hypotheek, verzekeringen, gas water light, etc. Zelfs af en toe uiteten gaan en leuke dingen doen.

  Mijn doel met sparen is om straks eerder te kunnen stoppen met werken. Ik ben nu 37 en ik ben niet van plan om tot mijn 68e door te moeten werken. AOW krijg ik pas rond mijn 72e! Dat gaat echt niet gebeuren 🙂

  Groetjes

 11. Mijn ervaring is dat ik heel veel kan besparen zonder enig levensgeluk in te leveren. Ik maak mijn eigen kleding (1.85 en een vrouw). Die kleding hou ik mooi door me om te kleden in iets gemakkelijks. Ik woon zo ontzettend fijn hier dat ik geen behoefte meer heb aan vakantie. Nergens beter dan hier. Voor inrichting wat mooie spullen gekocht via marktplaats. Weinig inrichting, alleen wat ik nodig heb. Ik draag mijn kleding op, vooral mijn jassen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.