Een paar maanden geleden kwam het plan op om met de paasdagen naar Zweden te gaan. Vriend Aanstaande had vrijdag en dinsdag ook vrijgenomen, zodat we niet effectief maar anderhalve dag van dit reisje konden genieten. Dat zou gewoon al zonde van het geld zijn, maar met de bruiloft voor de deur helemaal. We moeten nu natuurlijk wél een beetje opletten. Dat is één van de redenen dat we tijdens deze reis ook één van de overnachtingen gratis hebben geregeld. En nee, er volgt nu geen gesponsorde blog van een luxe hotel 😉
In dit artikel:
Overnachtingen tikken aan!
Als wij een weekendje (of langer) weggaan, dan zijn het vaak vooral de overnachtingen die financieel gezien aantikken. We vinden het leuk om met de auto weg te gaan en besparen daarmee bijvoorbeeld ten opzichte van de trein of het vliegtuig.
Voor etentjes kijken we meestal op Tripadvisor, waar we de leukste tentjes vinden met óók nog eens heel leuke prijzen.
Maar het gaat met het budget vaak mis bij de overnachtingen. We beginnen met het idee van: héél goedkoop, we slapen er alleen maar. En op één of andere manier komen we dan toch meestal uit op hotels die toch minimaal 80 euro per nacht kosten.
Ons geplande Paastripje bestond uit 4 overnachtingen. Als we daarvoor ook steeds 80 euro hadden betaald, dan waren we alleen voor overnachtingen al 320 euro kwijt. Dat is bijna evenveel als een maand in ons eigen huis kost 😉
We besloten dat dat toch anders moest kunnen…
Wildkamperen!
Onze optie: wildkamperen. In Zweden mag dat, mits je er niemand mee lastigvalt. Dus we pakten dit keer niet alleen onze kleding, maar ook slaapzakken, een slaapmatje (let op ‘een’…), een tent uit het kerstpakket, een lamp uit hetzelfde kerstpakket, een koelbox en nog wat spullen die volgens ons óf vrienden/kennissen/familie/internet onmisbaar waren om lekker te wildkamperen.
Omdat we niet zeker wisten hoe de reis zou bevallen (het is toch zo’n 8-9 uur rijden), besloten we om de eerste overnachting in een AirBnb te doen. Dan hadden we de volgende dag alle tijd om een mooi plekje te vinden.
Dat mooie plekje vonden we zaterdag al na een paar uurtjes. Hoewel er in Zweden dus iets is als ‘allemansrätten’ (allemansrecht, wat wil zeggen dat je dus overal mag wildkamperen, zolang het maar niet in iemands tuin is, je de natuur niet verstoort en je ook niet in het uitzicht van huizen ligt), zijn er ook nog speciale plekken die ingericht zijn voor wildkampeerders.
Met soort huisjes waarin je van de grond kunt liggen, een barbecue/vuurplaats en zelfs een toilethuisje. Een gat in de grond met een wc-bril erop, maar toch.
Wij besloten onze tent in dat huisje op te zetten. In m’n hoofd rekende ik mezelf al rijk: nog drie nachten te gaan. 3 x 80 euro is minimaal 240 euro besparen! En misschien zelfs wel meer, want we wisten toen nog niet of hotels in Zweden duur zouden zijn.
Een lang verhaal kort: als je gaat wildkamperen, dan kun je écht niet zonder:
- een tent waar je ook daadwerkelijk in past (ons kerstpakket-exemplaar was te kort voor mijn wederhelft); en
- goede slaapmatjeS. Of een luchtbed. Maar in ieder geval iets waardoor je niet op de grond of op hout ligt, want dan doe je dus geen oog dicht.
Tot zover ons wildkampeeravontuur. De overige nachten hebben we wél doorgebracht in hotels. Gelukkig voor minder dan 80 euro per nacht.
Maar dit bracht me wel op het idee: hoe zou je nog meer gratis overnachtingen kunnen scoren als je op reis bent?
Op iemands huis passen
Een mooie optie waar ik een jaar of twee geleden voor het eerst mee in aanraking kwam, was op iemands huis passen.
Ik weet niet of je gastblogger Iris nog kent? Zij heeft al jaren geen eigen huis (daarover schreef ze ook het boek ‘Thuis zonder huis’), maar past op huizen van andere mensen. Als ze eens een keer géén huis heeft – wat tegenwoordig bijna niet meer voorkomt – dan logeert ze bij haar zus.
In de oppashuizen past ze soms wel eens op de huisdieren of planten, maar vaak is het voor de mensen die op vakantie zijn ook gewoon fijn om te weten dat er iemand in hun huis zit, waardoor de kans op inbraak kleiner wordt.
Via speciale Facebook-groepen of websites als Trustedhousesitters.com kun je aan zo’n leuk adresje komen. Moet je vakantie natuurlijk wél matchen met die van de huiseigenaars.
Huizenruil
Ook leuk: huizenruil. Dan verkas jij voor de vakantie naar het huis van iemand anders en diegene komt dan in jouw huis terecht.
Natuurlijk moet je hier ook wel iets te bieden hebben. Er zullen waarschijnlijk weinig mensen zijn die hun villa in Bali verruilen voor een appartement zes-hoog-achter in Capelle a/d IJssel, met uitzicht op het flatgebouw ernaast. Maar woon je zelf in een leuke stad of misschien wel aan het strand, dan is je huis waarschijnlijk wél een stuk aantrekkelijker voor andere mensen die op zoek zijn naar een huizenruil.
Couchsurfing
Als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld, kun je ook logeren bij een wildvreemde. Via Couchsurfing kun je je aanmelden om bij iemand anders uit de couchsurfing community op de bank te slapen. Of als je het treft: zelfs in een bed.
Ook dit is helemaal gratis. Maar: het is wel netjes als je er iets voor terugdoet, bijvoorbeeld de vaat of een lekkere maaltijd koken. En natuurlijk is het ook belangrijk dat je alles weer netjes achterlaat.
Couchsurfing is een geweldige manier om nieuwe mensen te leren kennen en écht in de cultuur van een land te duiken. Toch heeft het ook een risico; je weet natuurlijk nooit precies waar je terechtkomt. Goede recensies geven je een beetje een indruk, maar garanties heb je niet.
Nightswapping
Deze manier kwam ik onlangs tegen. Helemaal gratis is het niet, want je moet per ‘boeking’ wel reserveringskosten van bijna een tientje betalen. Het concept van Nightswapping komt uit Frankrijk.
Als jij mensen bij je thuis laat logeren, dan krijg je daarvoor punten. Die punten kun je vervolgens weer inleveren voor gratis overnachtingen bij een ander. Je ruilt zo dus overnachtingen.
Heb je zelf nu géén mogelijkheid om iemand te hosten? Dan kun je ook betalen voor een overnachting bij een ander. Dat is natuurlijk niet gratis, maar wel goedkoper dan een hotel boeken.
Heb jij nog goede tips om gratis overnachtingen te regelen als je op reis bent?
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
O, wat ziet dat plaatje er idyllisch uit! Jammer dat het ’s nachts minder idyllisch bleek…
Trusted House Sitters is overigens ook niet bepaald gratis. Ik geloof dat een lidmaatschap (zowel als huiseigenaar als voor house sitters) maar liefst 89 euro per jaar kost. Geen idee waarom dat zo duur moet zijn. Daarom staat mijn huis op Mind My House. Dat is voor huiseigenaren gratis en voor house sitters geloof ik 20 euro per jaar.
Goede tip, van Mind My House!
En het plekje was ook heel idyllisch. Maar dan wel met de juiste voorbereiding 😉 Iets verderop zagen we mensen met een luchtbed in dat ding en dan slaapzakken erop. Dat was achteraf misschien een beter idee geweest (hoewel ik het op zich ook wel een fijn idee vind om nog iets van een tentje ofzo te hebben, maar dan wel eentje die past..)
Als je lid bent van Mensa, kan je bij andere Mensaleden overnachten. Mensa-SIGHT (Services for Information, Guidance, and Hospitality to Travelers) functioneert als een soort reisbureau tussen leden. Erg leuke manier van mensen ontmoeten!
Er bestaat ook een Vrienden op de Fiets site: voor mensen die lekker rondfietsen en een goede slaapplek willen. Volgens mij alleen in Nederland.
Leuke tips!
Voor een langere periode nog een tip: op campings in binnen- en buitenland worden vaak gratis staanplaatsen aangeboden in ruil voor werkzaamheden. Intussen zou je zelfs je eigen huis kunnen verhuren en zo extra inkomsten kunnen genereren.
Het is een beetje erg ver vliegen en dat houdt me wel tegen, maar als je er eenmaal bent kun je op enorm veel prachtige plekken gratis kamperen met je ‘self-contained vehicle’, een camper, een omgebouwd busje of een auto met alle voorzieningen aan boord om geen enkele vorm van afval achter te laten, dus ook een toiletje en een vuilwatertank. Met een app vind je waar je mag staan. Simpele plekken, soms met een waterkraan en een toilet. Nieuw-Zeeland, een van de mooiste en afwisselendste landen ter wereld, voor de reis van je leven!
Ik heb een daktent op mijn dak. Goed matras, lengte 2.40, van de grond en heel snel in en uit gevouwen??
Tip, wil je het wild kamperen eens uittesten voor een dagje dan kan je paal kamperen
http://www.bivakzone.be/, dat zijn erkende stukjes natuur waar wildkamperen toegestaan is.
in combinatie met een gewone camping of een dagje wat meer comfort heb je snel een budget vriendelijk weekend, hier vooral gewaardeerd door de jeugd in huis.