Yes! Onze huwelijksreis is geannuleerd!

Yes! Onze huwelijksreis is geannuleerd!

Toen we in januari begonnen met de voorbereidingen voor onze bruiloft, was er één punt dat we al vrij snel konden afstrepen: de huwelijksreis. Na een week lang tropische plaatjes surfen, weersvoorspellingen opzoeken en – heel romantisch – algemene voorwaarden vergelijken, kwamen we uit op een mooi plekje in de Dominicaanse Republiek. Met van die huisjes met rieten daken, dichtbij het strand en vrijwel gegarandeerd mooi weer. Toen ik een week of drie geleden bericht kreeg van de reisorganisatie, dacht ik dat het was omdat het aftellen nu echt begon. Maar het bleek wat anders: “Het resort gaat verbouwen, dus jullie huwelijksreis wordt geannuleerd.” Niet het leukste nieuws dat je kunt krijgen. En toch was onze tweede reactie: Yes!! Hoe dat kan?

Het was dus niet onze eerste reactie

Dat zal ik eerlijk zeggen. In de eerste instantie dacht ik dat het gewoon wat belangrijke informatie voor vertrek was. Dat stond namelijk in het mailtje. In de brief die als bijlage was bijgevoegd werd dit nieuws vermeld:

Het resort gaat sluiten

Het BlaBlaResort gaat haar resort volledig renoveren. Daarom sluit het hotel haar deuren vanaf 20 juni 2019 tot 22 december 2019. Dit betekent dat uw reis niet kan doorgaan zoals gepland.

BAF.

Er werd wel een alternatief aangeboden. En als dat niet aanstond, mochten we ook binnen 5 dagen laten weten waar we dan naar toe wilden. Eventueel met bijbetaling natuurlijk.

Ik kan je vertellen: ik dacht écht dat ik even door de grond zakte. Daarna wisselden nieuwsgierigheid (naar het alternatief), boosheid (waarom laat je dit zo kort van tevoren weten? Zo’n verbouwing wordt toch wel langer dan een maand vooraf gepland?) en spanning (hoogseizoen! gaan we nu nog wel wat betaalbaars vinden?) elkaar in rap tempo af.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

En er kwam zelfs een beetje opluchting bij kijken

We waren namelijk écht wel blij met onze keuze, maar ook niet 100 procent overtuigd. Toen we in januari boekten, hadden we gezocht naar de ideale keuze voor ons budget.

En eigenlijk betekende dit dat we ook een aantal concessies hadden gedaan.

Zo was mijn aanstaande niet helemaal wild van de bestemming an sich en had ik zelf toch liever een adults only resort gehad.

Dat dat echtpaar dat hun huwelijksreis naar de DR niet had overleefd een poosje terug ook weer in het nieuws kwam, hielp natuurlijk ook niet echt mee. Of die toeristen van laatst.

Nu onze huwelijksreis werd geannuleerd, kregen we de mogelijkheid om opnieuw te kiezen. Helaas niet meer met vroegboekkorting én mogelijk minder opties dan in januari, maar wél met een kleine financiële compensatie vanuit de reisorganisatie.

Wat volgde was een hele rits aan telefoontjes en wéér heel veel zoekacties.

Gevoel en verstand

Nu was ik in die periode ook nét heel druk bezig met de minicursus Master Your Money (voor de Money Mind Academy). Over heel concreet doelen stellen en mindset.

Dan krijg je dus het volgende:

Verstand: “Je kunt die reis ook helemaal laten zitten. Dat scheelt behoorlijk wat geld. Of gewoon lekker binnen Europa blijven, het feit dat het je huwelijksreis is, maakt het al speciaal.”

Gevoel: “Dit gebeurt niet voor niets. Dat betekent dat er iets is dat nóg mooier en veel beter voor jullie is.”

Nu luister ik best regelmatig naar mijn verstand, maar dit keer niet.

Voor mij voelde dit inderdaad als een kans om iets mooiers te vinden. Iets dat veel beter bij ons zou passen en iets waarnaar we konden uitkijken zonder een ‘maar’ erbij.

Dus maakten we het voor onszelf spannend en lieten we het budget varen. Eens kijken hoe het universum reageert op zo’n geval van loslaten. Wij stonden – compleet met positieve money mindset – klaar voor een mooie portie overvloed.

The universe has your back

En dat is gelukt… Een week of drie nadat onze huwelijksreis werd geannuleerd, hebben we weer een nieuwe reis kunnen boeken. Eentje die in januari ook al héél hoog op het wensenlijstje stond, maar onbereikbaar leek.

Als je wilt weten waar precies naar toe, dan moet je vooral dit Instagram-account maar even in de gaten houden 😉

In ieder geval is het voor ons echt een droombestemming. Eentje waarvan ik me kan voorstellen dat we er hierna niet snel weer zouden komen. En ook eentje waar we nu al hele dagen voorpret aan beleven.

Uiteindelijk zijn we nu wel meer geld kwijt, maar iets zegt me dat die trip z’n geld ook wel weer op verschillende manieren kan terugverdienen.

En praktisch: we hebben wél een hogere compensatie uit weten te onderhandelen. Een geannuleerde vakantie is al vervelend, maar als je huwelijksreis wordt geannuleerd, dan brengt dat natuurlijk helemaal een hoop stress met zich mee. Gelukkig begrepen ze dat bij de reisorganisatie ook 😉

Waar heb je eigenlijk recht op?

Overigens hebben we het daar nog best mee getroffen, want wist je dat je eigenlijk op maar heel weinig recht hebt?

Het enige dat een reisorganisatie hoeft te doen, is je een passend alternatief bieden. En je geld teruggeven als je geen gebruik wilt maken van dat alternatief.

Je hebt echter niet zomaar recht op compensatie, schadevergoeding of iets anders. En je hebt ook niet echt invloed op wat de organisatie ziet als ‘passend’.

Wij kregen bijvoorbeeld op papier een heel mooi alternatief aangeboden: een verblijf in een duurder hotel (voor hetzelfde geld), net gebouwd, met tig restaurantjes en zelfs een winkelcentrum erbij.

Maar wij wilden onze huwelijksreis juist liever niet in iets héél massaals doorbrengen.

En geld terug is fijn als je nog maanden hebt om iets te vinden, maar dat was nu ook niet het geval. Onze trouwdatum komt dichterbij en daarmee ook onze vertrekdatum voor de reis. Bovendien waren alle vrije dagen al gepland en besproken, dus we hadden sowieso geen weken speling. Een snel kijkje bij de concurrentie vertelde me in ieder geval dat ik het niet goedkoper zou kunnen regelen, zeker niet zonder die compensatie. Want die krijg je natuurlijk niet als je bij een ander boekt.

Kom je er met je reisorganisatie nu écht niet uit, dan kun je altijd nog naar de geschillencommissie Reizen stappen. Of aangeven dat je dat gaat doen. Ik vond dat zelf in dit geval niet zo’n sympathieke optie – vooral ook omdat ze écht wel hun best deden om iets anders te vinden.

Heb jij wel eens zoiets meegemaakt? Hoe is dat afgelopen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
  1. Zo, ik kan me voorstellen dat je daar even flabbergasted van bent. Maar top dat het allemaal is opgelost en jullie nu iets hebben geboekt dat nog veel mooier is.

  2. Dan schrik je inderdaad ook even behoorlijk. Fijn dat jullie een alternatief gevonden hebben.

    Zelf hebben we pas paar weken van tevoren geboekt: een cruise langs Schotland en Ierland. Geen standaard huwelijksreis, maar wel erg mooi luxe!

  3. Heb dit (nog) nooit meegemaakt. Maar ben ook iemand die redelijk kort van tevoren boekt en vaker niet dan wel met reisorganisaties. Betaal dan ook meestal weinig of niet vooraf. Als er dan wat is, zoek ik iets anders . Sluit daarom ook eigenlijk nooit een annuleringsverzekering af. Als ik zou moeten annuleren ben ik in ieder geval geen groot bedrag kwijt. Enige uitzondering was de huwelijksreis, wel met een reisorganisatie en redelijk ver van tevoren geboekt. Omdat het dan ook om een groot totaalbedrag gaat (i.p.v. losse vlucht, los hotel etc.) heb ik daar wel een annuleringsverzekering voor genomen.

    1. Wij hebben normaal ook geen annuleringsverzekering, maar dit keer hadden we het er inderdaad ook bij afgesloten. Toch omdat het om een flink bedrag ging en inderdaad in één pakket. Na de huwelijksreis zet ik die gewoon weer uit.

  4. Gelukkig dat je het niet zo erg vind, want ik vind de annulering inderdaad wel kort door de bocht en erg kort dag. Je zal je er maar op verheugd worden. Maar goed, in jullie geval pakte het dus heel goed uit : )

  5. Spannend zeg, fijn dat jullie een alternatief hebben gevonden! Kleine troost, wij zijn in de DM geweest toen ik zwanger was van de eerste en wat een vreselijke vakantie was dat! Voelde me daar super onveilig door alle verhalen van medereizigers met slechte ervaringen, hotels waren mwah en na een week (we bleven er 2) had ik het helemaal gehad…! Dus fijn dat jullie ergens anders heen gaan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.