#FreedomFriday: Rijke mensen werken niet voor geld

Rijken werken niet voor geld

Toen ik de afgelopen weken een bijgewerkte versie van Rijke Pa, Arme Pa las, stuitte ik op pareltje na pareltje. Ik had het boek ooit wel eens gelezen, maar toen vielen er toch minder kwartjes dan nu. Een van de interessante ideeën uit dit boek van Robert Kyosaki (de Engelse versie is overigens gratis te downloaden via mijn Favorieten), is dat rijke mensen niet werken voor geld. Hoe zit dat precies? En belangrijker nog: wat is ervoor nodig om óók in die categorie te vallen?

Niet werken voor geld?

In onze cultuur is het idee van ‘werken voor je geld’ heel normaal. Dat is algemeen geaccepteerd. Het is heel logisch als je – wanneer je daartoe in staat bent – elke ochtend op tijd uit bed stapt, naar je werk gaat en daar je geld verdient.

De rijke pa uit het boek van Kyosaki denkt daar anders over. Hij zegt dat vooral de armen en de middenklasse werken voor geld. De rijken laten geld voor hen werken.

Je weet wel, dat is waarom er vaak wordt geklaagd dat de armen armer worden en de rijken rijker.

Robert Kyosaki vertelt zijn boek hoe hij en zijn vriend Mike in de leer gaan bij de vader van Mike. Deze vader had weinig onderwijs genoten, maar was wel een succesvol zakenman. Hierin was hij de absolute tegenpool van de vader van Robert; een gestudeerd man die juist weinig op had met kapitalisme en vooral last had van een chronisch geldgebrek.

De eerste – en meest fundamentele – les die de vader van Mike hen leert is dus dat rijke mensen niet werken voor geld. Hij ziet werken voor geld als een oplossing voor een kortetermijnprobleem; aan het einde van de maand is je geld weer op en moet je dus wéér werken. Het is een vicieuze cirkel.

Mensen die werken voor geld, hebben vaak een angst om zonder te zitten. Ze werken hard voor een salaris en denken daarna over wat ze van dat geld kunnen kopen. Hierdoor hebben ze weer méér geld nodig en geven ze ook weer meer uit. Rijke pa noemt dit de ratrace.

Hier zit je al vrij snel in; denk maar eens na over wat er in jouw bestedingspatroon is veranderd sinds je studeerde of nog op school zat. Waarschijnlijk véél meer dan absoluut noodzakelijk was.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wie bestuurt de bus: jij of je geld

Jaren geleden volgde ik een NLP Practitioner-opleiding. Daarin kwam het idee van de bus naar voren. Niet die ene met barman Jop erin, maar de bus van je leven.

Wie of wat zit er achter het stuur van die bus. Ben jij dat, of laat jij je rijden door bijvoorbeeld je angsten of je twijfels, en ga je zelf ‘lekker’ achterin zitten.

Ik moet heel eerlijk zeggen; destijds heb ik daar niet eens zoveel bij nagedacht. Ik had het toen veel te druk met andere zaken.

Maar de laatste tijd springt dit beeld steeds weer in mijn gedachten. Zo gaf ik bijvoorbeeld afgelopen week de minicursus Master Your Money (onderdeel van de Money Mind Academy die vanaf vandaag LIVE IS!!!).

Toen viel het me op hoe vaak mensen eigenlijk geld – of het gebrek daaraan – achter het stuur zetten van de bus. Ik doe het zelf ook wel eens, bijvoorbeeld door me veel meer te focussen op het opbouwen van een ‘veilige’ buffer, dan aandacht te hebben voor activa die daadwerkelijk geld in het laatje brengen.

Het is vaak zo makkelijk om te reageren en te handelen vanuit je emoties, in plaats van je gezonde verstand.

Maar dan heeft geld dus controle over jou, in plaats van andersom.

Het grappige is dat je dat vaak zelf helemaal niet zo ziet. Misschien heb je eerder het idee dat geld voor jou niet zo belangrijk is. En dat je er daarom niet mee bezig bent. Maar als je een gebrek aan geld op de chauffeursstoel laat plaatsnemen, dan heeft het wel degelijk invloed.

Dan bepaalt het wat je kunt doen, het maakt je afhankelijk van je salarisstrookje en het beknopt je vrijheid. Zit jij achter het stuur, dan wordt het een ander verhaal.

Tijdsonafhankelijk inkomen in de praktijk

Als je werkt voor je geld, dan heb je altijd slechts beperkt toegang tot geld. Je kunt net zoveel verdienen, als je in de 24 uur die je per dag hebt kunt verdienen.

En de meeste mensen willen en kunnen niet eens 24 uur per dag werken.

Werkt je geld voor jou, dan is er geen grens aan wat je kunt doen. Dan creëert jouw geld inkomen terwijl je slaapt. Het gaat altijd door en is niet langer afhankelijk van de tijd die jij erin steekt.

Als jij achter het stuur van jouw bus zit en werkt aan je eigen zaken – bronnen die inkomen genereren, in plaats van uitgaven – is er veel meer mogelijk. Dan hoef je inderdaad niet meer voor je geld te werken.

Maar hoe doe je dat?

Volgens Rijke pa is dat makkelijk, maar ook weer niet. Het vraagt namelijk om een behoorlijke verschuiving in denken. Bovendien vraagt het om een behoorlijke dosis zelfdiscipline. In plaats van je inkomen direct uit te geven, zou je het eigenlijk eerst moeten steken in zaken die je inkomen opleveren. Het inkomen dat je daaruit haalt kun je eventueel gebruiken voor de luxe die je graag wilt.

Dat is natuurlijk geen populair idee. Veel mensen houden al niet zo erg van het idee van sparen, versus uitgeven. Maar goed, dat is natuurlijk ook de reden dat er veel meer arme, dan rijke mensen zijn.

Ik ben hier zelf op kleine schaal al mee bezig; ik bouw aan mijn beleggingsportefeuille en werk aan manieren om mijn bedrijf schaalbaar te maken.

Maar na het lezen van dit boek, zie ik wel dat dit nog lang niet genoeg is. Het is nog veel te behouden. Misschien zit ik dan wel op die bestuurdersstoel, maar ‘Angst’ zit er nog steeds strak tegenaan.

Daarom neem ik dit weekend eens de tijd om mijn plannen onder de loep te nemen. Geen smoesjes over ‘Pinksterweekend’ of ‘Even wachten tot na de bruiloft’, maar gewoon een ros aan dat stuur geven 😉

Wat vind jij van het idee dat rijken niet werken voor geld?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
  1. Dank je!! Ik ben er echt ontzettend blij mee, hopelijk kan ik er veel mensen mee inspireren en motiveren. Alleen bij de minicursus was het al supergaaf om wat kwartjes te zien vallen!

   En geld voor je laten werken lastig… ‘Vroeger’ kon je natuurlijk al geld voor je laten werken op de spaarrekening. Nu levert dat zoveel niet meer op en wordt het inderdaad iets lastiger. Er zijn nog steeds mogelijkheden genoeg, maar in tegenstelling tot een spaarrekening, brengen die risico’s met zich mee. En daar houden de meeste mensen (inclusief ikzelf) niet zo erg van.

   Toch merk ik wel dat dat ook iets is waar je een beetje in kunt groeien. Beleggen vond ik bijvoorbeeld eerst echt ontzettend eng en gevaarlijk. Toen ik me er meer in verdiepte, veranderde dat. Ik denk dat dat geldt voor vrijwel alles. Ik ken ook mensen die bijvoorbeeld ondernemen eng vinden. Logisch, als het onbekend voor je is. Maar écht ‘eng’ is het natuurlijk niet. Als je je ergens in verdiept, kun je alsnog tot de conclusie komen dat het niets voor je is, maar het is vaak de onbekendheid ergens mee die het eng maakt, niet hetgeen dat er daadwerkelijk bij komt kijken.

 1. ik heb het boek gedownload uit je lijstje. Hij staat al langer op mijn lijst om te gaan lezen. Volgende week heb ik een weekje vakantie dus dan heb ik lekker de tijd om eens met de neus in dit boek te duiken. Ik ben benieuwd!

  1. Het is al een wat ouder boek; mocht je ’t nu lastig vinden om de connectie te kunnen maken met de NL situatie en nu; bij de meeste bibliotheken hebben ze ook de bijgewerkte versie, inclusief wat studiesessies. Vond ik wel heel handig om de info nog even van een ander perspectief te bekijken!

 2. Hmmmm in theorie kan ik m wel volgen, maar in de praktijk heb je toch eerst een sloot geld nodig om voor je te laten werken. Ik zie de praktische vertaling niet zo, behalve beleggen in aandelen of vastgoed kan ik geen voorbeelden bedenken van het “aan het werk zetten” van geld. Natuurlijk kun je met een modaal inkomen ook beginnen met beleggen, maar voor je dan daadwerkelijk kunt stoppen om zelf te werken voor je inkomen ben je heel wat jaren, zeg maar decennia, verder. Maar misschien denk ik niet “out of the box” genoeg.

  1. Wat min of meer in het boek naar voren komt is dat als je het met kleine bedragen niet kunt, je het met grote bedragen óók niet kunt. Kijk bijvoorbeeld naar mensen die een megaloterij winnen en vervolgens nog armer eindigen dan ze zijn begonnen.

   Als je zou wachten op een sloot geld, dan komt er inderdaad niets van terecht. Investeer je vanaf jonge leeftijd en verhoog je je investeringen als je bijvoorbeeld meer gaat verdienen (in plaats van luxer te wonen, een luxere auto te rijden, je geld uit te geven aan luxe-artikelen), dan kun je zelfs binnen 10 jaar al een behoorlijk kapitaal bij elkaar hebben.

   Lukt het je om creatieve manieren te vinden om meer geld te verdienen, dan kun je de impact daarvan vergroten. Kijk bijvoorbeeld naar hoe Cheesy Finance dat heeft aangepakt met investeren in huisjes voor de verhuur.

   Dus ja: met een normale baan duurt het misschien wat langer, maar in ieder geval niet zo lang als de +- 40 jaar die je anders werkt voor je met pensioen mag. Bovendien bouw je op deze manier ook iets op voor eventuele toekomstige generaties. Als je afhankelijk bent van je salaris, is de uitbetaling van je salaris ook afhankelijk van of jij werkt. Stop je met werken, stopt je salaris.

   Ik zou niet willen zeggen dat je niet out-of-the-box genoeg denkt; je volgt ‘m immers in theorie 😉 Maar ik denk wel dat je misschien onderschat wat consequent actie ondernemen voor je kan doen, zeker als je dat een aantal jaren achter elkaar doet.

 3. het werkt(e) wel voor Robert Keyosaki maar dat veranderd niet dat hij ondertussen al zijn geld verloor.maar zoals meestal zal hij vast opnieuw begonnen zijn

  1. In 2012 is er nog een keer een bedrijf van hem failliet gegaan, maar zakelijk failliet was in dit geval niet persoonlijk failliet, dus toen (en ook nu) hield hij persoonlijk nog en behoorlijk fortuin over. Wat ik ervan heb terug kunnen vinden, ging dat om een behoorlijk grote claim van een bedrijf waar hij presentaties gaf of waarvan hij materiaal voor die presentaties huurde. Maar in feite is dat ook wat hij in zijn boek schrijft: laat je falen/mislukkingen je van je pad houden, of leer je ervan, pak je door en ga je verder. Op zo’n manier lees ik zo’n boek: wat kan ik hier voor lessen uithalen, zonder het idee van ‘ik moet precies zijn werkwijze kopiëren’

 4. Rich dad poor dad heeft heel erg last van survivorship bias. Als je je daarvan bewust bent, dan begrijp je dat een beetje voorzichtigheid ook nog wel verstandig kan zijn.

  Angst moet niet je raadmeester zijn, maar je mag ‘m wel even laten uitpraten.

  1. Ik weet niet of dat nog een verschil is tussen de oorspronkelijke versie en de bijgewerkte versie die ik heb gelezen, maar ik vond dat hij hierin toch wel heel duidelijk aangaf dat hij soms voorkeur had voor hele risicovolle dingen en dat er dan ook regelmatig veel geld werd verloren. Ik had in ieder geval regelmatig zoiets van: oké, hier zit wat in, maar die kant ga ik voorlopig écht nog niet op.

 5. De belangrijkste les die ik uit Rich Dad Poor Dad haalde , was dat je niet rijk kunt worden zonder geld te verliezen. Ik dacht aan deze les toen ik daadwerkelijk behoorlijk wat geld kwijtraakte. Gelijk kon ik meer emotionele afstand nemen van het bedrag dat ik niet meer had. Ik vertrouwde erop dat risico’s nemen ( die veel mensen inderdaad niet durven te nemen) op de lange termijn veel zou opleveren. Dat met die bus vind ik een goede metafoor. Je kunt inventief zijn en de bus zelf besturen.

 6. @Petra: wat een mooie uitdrukking is dat!
  “Angst moet niet je raadmeester zijn, maar je mag ‘m wel even laten uitpraten”.
  Dank je wel voor het delen.

 7. Ik vind het erg leuk en inspirerend om op je site te lezen Adine! Ik heb sinds afgelopen week een DeGiro account. Er staat nu €0,01 op 😉 En dan nu…? Ik heb (een beetje had inmiddels) echt geen enkel verstand van beleggen, ik ben er ook niet mee grootgebracht door mijn ouders. Ik heb online de laatste weken wel heel veel gelezen (en hierin ook veel aan jouw site gehad!) en alle info op DeGiro zelf gelezen.

  En dan nu… waar begin ik? Wat zit er precies in de verschillende ETF’s? Welke ga ik aankopen? Of ga ik toch voor een aantal aandelen in een bekend Nederlands bedrijf? Of een combi van die twee? Ik wil in ieder geval wel echt de volgende stap gaan maken, want ik zit op het randje qua spaargeld dat wij belasting erover moeten gaan betalen. De hypotheek is al afgelost, dus ik kan echt met het geld aan de slag.

  1. Leuk om te horen!!

   Ik geef zelf de voorkeur aan ETFs (VWRL in het bijzonder), omdat je daarmee wat aan risico spreidt ten opzichte van aandelen in één bedrijf. Maar je kunt natuurlijk altijd even eea proberen en kijken waar jij het meest in gelooft.

   Een paar tips:
   – kies uit de kernselectie van DEGiro, zodat je 1x per maand (of bij meer dan 1000€) geen transactiekosten hebt
   – kies voor aan de NL beurs genoteerde stukken, scheelt ook kosten
   – kijk eens naar buy & hold (niet steeds handelen scheelt óók kosten)

   Je beleggingen tellen overigens wel mee voor box 3!

 8. Dat rijken niet werken voor hun geld vind ik wel ietwat kortzichtig. Ik ken weinig rijke mensen om mij heen die rijk geworden zijn zonder hiervoor heel hard gewerkt te hebben (icm slimme keuzes/risico’s genomen te hebben). Rijk blijven is een ander verhaal. Door je geld te investeren en te laten renderen blijven ‘rijken’ rijk. Maar rijk worden gaat meestal niet zonder hard te werken

 9. Leuk dat je reageert! Ja, dat de beleggingen meetellen in box 3 wist ik. Maar nu kost het hebben van geld ons geld, in plaats van dat het quite speelt of liever nog wat oplevert 😉 Wij zijn nog geen 40, dus we kunnen het nog jaren wegzetten. Wat ik lees in je blogs kan dat heel prima in een ETF. Als ik straks alles in de vingers heb en het ook goed snap, dan wil ik eens gaan uitzoeken hoe het beleggen voor onze kinderen werkt. Lijkt me leuk om voor hen ook wat te openen.
  We zijn overigens beide al minder gaan werken, maar zonder hypotheek komt het onder de streep hetzelfde uit.

  Zo leuk dit, dat financieën ‘een hobby’ kan zijn 😉

  1. Ja, leuk hè! En dat is inderdaad niet de bedoeling, dat het hebben van geld je geld kost. Een ETF is inderdaad een prima manier om dat te doen. Heb je bijna geen omkijken naar en de risico’s zijn mooi gespreid. Als je meer wilt weten kun je ook altijd nog even het gratis eBook (zie balk aan de rechterzijkant) downloaden, of natuurlijk lid worden van de Money Mind Academy; daarin vind je onder meer een uitgebreide cursus Beleggen voor Beginners en een cursus over verschillende investeringsmogelijkheden.

 10. Rijk zijn levert ook simpele voordelen op: drie dingen kunnen kopen en dan korting krijgen.. maar dan moet je wél die drie dingen kunnen betalen. Mooi inderdaad dat je je angst wel moet laten uitpraten.
  Door Adine heb ik al wel stappen gezet met dat ‘geld voor je laten werken idee’. Vorig jaar kocht ik een camperbus en werd daar zelf heel blij van. Maar bedacht ook dat ik meer inkomstenbronnen wil en heb ‘m dus op een verhuursite gezet. Helaas is het een oude bus en moet er nu óf behoorlijk in geïnvesteerd worden óf ik moet m weer verkopen.. EN er staan al twee boekingen waarvan ik er één dus af moet zeggen. Dat kóst dan weer geld. En levert dus niks op.
  Gelukkig kan dat (vanwege de buffer) maar het is wel een lastige afweging.. wat te doen?
  Ik denk dat ik deze bus ga opknappen en de opbrengst van de tweede huurder (800euro) dan maar zie als investering in de bus ipv inkomsten…
  Het gaat met vallen en opstaan denk ik dan maar..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.