Dit zijn de grootste financiële fouten van dertigers

Financiële fouten van dertigers

De één leert al jong te sparen, de ander pas als hij of zij op zichzelf woont. In welk tempo en op welke volgorde het ook gaat; als het goed is leer je elk jaar wel iets bij over geld. Soms geleidelijk, soms dankzij een (kleine) crisis. Hoewel er niet één pad is dat iedereen volgt, is er vaak wel overlap. En daar kun je weer van leren. Daarom ging ik vandaag eens op zoek naar de grootste financiële fouten van dertigers. Kijk je mee?

1. Teveel huis kopen

Als je op zoek bent naar een mooi huis, wil je natuurlijk liever geen concessies doen. Waar het vroeger nog logisch was dat je misschien wel jaren bezig was met alles naar je zin te krijgen, is het tegenwoordig normaal als je ergens zó in kunt. Of als je – al dan niet met de hulp van een aannemer – het binnen no time naar je smaak kunt verbouwen.

Dat kost geld.

En dat hoeft niet eens zo erg te zijn, als je er vervolgens de rest van je leven, of in ieder geval minimaal 10 jaar, blijft wonen. Dat gebeurt echter meestal niet.

Na de eerste paar jaren, blijkt het huis toch te klein en schuiven vooral dertigers door naar een grotere woning. Groot, groter, grootst. Voor je ’t weet slokken je maandlasten een groot deel van je salaris op en zit je ‘vast’.

Deze is voor mij heel herkenbaar: ik was 24 toen ik véél meer huis kocht dan ik nodig had. Met die hoge maandlasten, verbouwingskosten, enzovoorts. Het was een prachtig huis en het heeft mij hele belangrijke financiële lessen geleerd, maar als ik die kennis vooraf had gehad, had ik inderdaad iets gekocht dat wat meer op maat was geweest! Dat had ik inmiddels al tonnen in mijn beleggingsportefeuille kunnen hebben… Misschien had ik dit dan wel geschreven vanaf mijn privé-eilandje in de Malediven :’)

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Meer auto kopen dan je kunt betalen

Een auto wordt – zeker door dertigers – vaak gezien als statussymbool. Wanneer je als student in een ‘koekblikje’ rijdt, is dat niet zo erg. Maar als je in de dertig bent en een baan hebt? Nee!

De drempel om een auto te kopen wordt steeds lager. Je hoeft namelijk vaak niet meer het hele bedrag te betalen, maar kunt gebruikmaken van een leaseconstructie. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag en kunt daarvoor in die luxe auto rijden.

Maar: na afloop van je contract heb je alleen veel geld betaald, maar geen auto over met restwaarde. Voor het geld dat je hebt betaald, had je net zo goed zelf een (gebruikte) auto kunnen kopen en er véél langer in rijden dan bijvoorbeeld die drie of vier jaar.

Ook een auto kost in de maand veel geld, of je dat nu in één bedrag aan de leasemaatschappij betaalt, of aan ‘losse’ partijen.

Mijn eerste auto was een Toyota Aygo. De kosten daarvoor waren destijds behoorlijk laag. Motorrijtuigenbelasting hoefde je destijds nog niet te betalen over een zuinige auto en aan de meest luxe verzekering was ik nog niet eens 20 euro kwijt. Mijn onderhoudskosten in die 7 jaar bedroegen nog geen 2.000 euro in totaal. Destijds stond er ook een dieselversie van de Golf 5 op het pad. Daarvoor waren de maandelijkse kosten dik 120 euro en sommige losse reparaties hieraan waren al duurder dan die 2.000 euro. Een duurdere, zwaardere auto kost vaak niet alleen meer in aanschaf, maar ook in het ‘hebben’. Die maandelijkse kosten waren dan niet voor mij, maar ik betaalde wel mee aan de aanschaf en de reparaties.

3. Teveel uitgeven aan ‘het goede leven’

Natuurlijk is er niets mis met ‘het goede leven’, maar voor (twintigers en) dertigers gaat dit vaak nog niet helemaal bewust. Je kiest er niet speciaal voor om elke dag in een lunchtentje te eten; je bent het gewoon zo gewend. En als je dan over een paar jaar kijkt wat je daaraan hebt uitgegeven, was dat het misschien tóch niet helemaal waard.

Dit gaat ook regelmatig gepaard met ‘dure vrienden’. Als je omgaat met mensen die geld flink laten rollen, kun je geneigd zijn hetzelfde te doen. Of misschien heb je wel het idee dat je hen bij moet houden. Dat kan je op de lange termijn duur komen te staan.

Deze kan ik ook toevoegen aan mijn lijstje met financiële fouten van dertigers. Ik denk dat dit hier vooral op vakantie gebeurt. Of als ik in tijdnood zit. Dan is het soms zoveel makkelijker om er ‘wat geld tegenaan te gooien’ dan er tijd in te steken. Terwijl tijd in feite óók gewoon geld is

4. Niet of te weinig investeren

Als het gaat om waardevermeerdering, dan is de factor tijd van groot belang. Als je op je 20e begint met investeren of beleggen, dan bouw je een voorsprong op die voor dertigers al bijna niet in te halen is. Begin je op je dertigste, dan kan iemand die op zijn of haar veertigste begint je praktisch niet meer inhalen.

Kort samengevat: des te vroeger je begint, des te minder je per maand kwijt bent om aan een bepaald eindkapitaal te komen.

Ik begon rond mijn 30e met beleggen. Ietsje later. En als ik de tijd terug kon zetten, dan was ik zéker al op mijn 22e begonnen, toen ik voor het eerst ging werken. Al was het maar met 100 euro in de maand. Als ik dat had gedaan, had ik behoorlijk de vruchten kunnen plukken van de na-crisis-periode. Maar: ik heb nu nog steeds een lange beleggingshorizon, dus beter laat dan nooit. Mijn maandbedrag mag nog wel wat omhoog. En ik zou tot mijn 40e ofzo ook nog wel iets meer risico kunnen nemen.

5. Schulden maken

Of het nu creditcardschulden, studieschulden of andere schulden zijn: we kunnen er met z’n allen wat van. En dit is een van die financiële fouten van dertigers (en andere leeftijdscategorieën) die in omvang alleen maar lijkt toe te nemen.

Creditcardschulden zijn hier nog niet eens zo’n enorm groot probleem, maar als je bedenkt dat bijna 1,5 miljoen huishoudens problematische schulden hebben, dan begrijp je dat er ook nog heel veel andere opties zijn.

De gemiddelde studieschuld is bijvoorbeeld 13.941 euro per student en er zijn ruim 675.000 studenten met en studieschuld. Zo’n 100.000 van hen kan de maandelijkse aflossing hiervoor niet betalen.

Dan staat 1 op de 8 Nederlanders rood en zijn er ook ruim 100.000 mensen met een hypotheekachterstand. Het aantal mensen met een huurachterstand is zelfs 198.000.

Tel daar nog eens bijna 19 miljoen kredieten bij op en je begrijpt: schulden maken is écht wel een probleem aan het worden. Die schulden kosten je namelijk een berg geld en zetten eigenlijk de rem op al je andere wensen. Je kunt geen of minder huis kopen, hoeft echt niet altijd te denken aan een leuke vakantie en kunt misschien plannen voor gezinsuitbreiding of een huwelijk ook wel op de lange baan schuiven. Of je maakt nóg meer schulden.

Deze kan ik gelukkig voor mezelf wegstrepen. Ik gebruik mijn creditcard wel eens (voor de punten!), maar betaal die elke maand af. Verder heb ik geen schulden (gehad). Momenteel zelfs geen hypotheekschuld meer. Heerlijk!

Hoe komt het?

Veel van deze financiële fouten van dertigers komen me bekend voor. Ik heb ze zelf gemaakt of zag het in mijn omgeving gebeuren. Hoe komt dat toch?

Ik denk dat daarvoor een aantal verklaringen te vinden zijn. Sowieso merk ik dat er steeds minder aandacht lijkt te zijn voor financiële opvoeding. En wat je niet leert, kun je ook niet toepassen. Als je gewend bent dat er altijd geld is en je hebt nooit op hoeven letten, dan kunnen schulden erin sluipen.

Bovendien leven we in een cultuur waarin het allemaal niet snel genoeg is. Er is altijd wel iemand te vinden die meer heeft of lijkt te hebben. En waaraan we ons willen meten. Is het niet in de directe omgeving, dan is het wel iemand die we via social media tegenkomen. Dat kost vaak ook bakken met geld.

En doen we het niet voor een ander, dan doen we het soms om onszelf een beter gevoel te geven. Omdat we die luxe vakantie écht hebben verdiend. Of omdat we dit maar één keer in ons leven doen. Geen oordeel hier hoor, ik betrap mezelf regelmatig op dit soort gedachten (trouwerij: check!).

Maar zoals ik inmiddels wel ontdekt heb: het is écht zonde. Want je geniet van veel van deze dingen gewoon niet zo hard als je zou genieten van een afbetaald huis of de vrijheid om het werk te doen dat je leuk vindt. Of de vrijheid om weken- of maandenlang met je partner/kinderen weg te gaan, omdat je niet meer naar je werk hoeft. Het is een beetje als dat dieetmotto: nothing tastes as good as skinny feels. Niets smaakt zo lekker of is zo mooi, als vrijheid aanvoelt.

Mee eens? En welke financiële fouten van dertigers herken jij?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Gelukkig de meeste van deze fouten niet gemaakt. Wij hebben voor een bescheiden huis gekozen, een goedkope lease-constructie voor de auto en geen schulden. Wel geven we veel uit aan “het leuke leven” en we investeren (nog) niet. Maar dat investeren zie ik ook niet zo zitten dus ik weet niet of ik dat erg vind.

 2. Ik word volgend jaar 30 en doe het dan toch aardig goed als ik dit lijstje zo lees. Dankzij mijn ouders (en de basisbeurs) niet hoeven lenen voor mijn studie, dat is een enorm voordeel geweest. Wel had ik achteraf wel al een aantal jaar geleden die beleggingsrekening willen openen. Al had ik er maar even een paar duizend euro opgezet, dan had het toch al leuk kunnen renderen. Van de andere kant: ik zette wel als tiener al eens een paar jaar spaargeld op een deposito. Wat toen met 4/4,5% rente ook een topdeal was.

 3. de enige ‘fout’ die ik gemaakt heb is die dat ik niet eerder heb geinvesteerd. Ik spaarde wel wat met mijn (ex)man maar een groot deel ging er makkelijk uit, waarvan wel een deel naar een goed doel dat dan weer wel. Sinds mijn scheiding ben ik bewuster en ben ik nu eerst een goede buffer aan het opbouwen. Wel ben ik aan het rondkijken wat handig is qua investeren. Ik heb 2 kinderen die spaargeld hebben/krijgen, dat wordt deels nu nog bij mijn vermogen gerekend tor ze 18jr zijn. Dat duurt nog even. Ik werk nu parttime en kan zo grotendeels bij mijn kinderen zijn op de dagen dat ik ze heb. Als ze wat ouder zijn, ga ik wat meer werken. Ik heb een huurhuis en zit dus met een vermogensgrens mbt de huurtoeslag. Nu duurt het nog wel even voor ik bij de grens ben, maar ik denk er wel al over na hoe ik het kan opvangen wanneer de huurtoeslag weg zou vallen. Want ik wil wel verder blijven sparen en ooit een huisje kopen (investeren) ivm dat de huur alleen maar omhoog gaan en ik daar geen invloed op heb, maar wel op een hypotheek. Dat wil ik eigenlijk allemaal doen voor de kids 18jr zijn, dus ik heb nog 10/12jr. Ik heb dus wel even de tijd.

 4. Ik herken alleen nummer 4. 😀 Maar daarvoor ben ik ook net begonnen met Lendahand (en ook net een blog over geschreven: https://www.natuurlijklinda.nl/duurzaam-mensen-helpen-met-lendahand-crowdfunding/) en ik ga mij nog wat verder verdiepen in beleggen via BinckBank of Brand new day ed. 😀 De andere punten heb ik gelukkig nooit gedaan en nog steeds niet! Huis gekocht wat niet te duur was, auto gekocht die zuinig en precies goed is qua formaat en we geven sowieos geen geld uit aan onbenullige dingen. Schulden hebben we al helemaal nooit gehad. Jeee 😀

 5. wij zijn pas begonnen met beleggen toen we 33 waren. daarvoor te weinig kennis ervan dus durfden niet. dat is alleen voor rijken dachten we 😉 maar we zijn gewoon begonnen met 100 per maand. verder niet te veel huis (prima te betalen en zeker niet te groot, elke hoek wordt benut, mede door mn werk thuis) bewust maar 1 goedkope kleine auto (goedkoop in wegenbelasting, benzine (1:17) en onderhoud (maar dat is deels geluk hebben denk ik ) we zijn 35 en 34

 6. Qua huis wel wat meer gekocht dan noodzakelijk, maar met de insteek dat dit een huis voor altijd is. Duurde dan ook 7 jaar en een aantal keer dichtbij een aankoop, omdat we erg specifiek waren met wat we wilden en hoeveel dat mocht kosten. Moet er niet aan denken daar ooit weg te gaan, maar lasten zijn goed te dragen. Zeker niet op max geleend voor de hypotheek. Ok, auto’s hebben we nu wel 2, 1 in de lease via werkgever dus vrij goedkoop. De ander is wel eigendom, maar is zeker niet nieuw. Qua het goede leven gaat er aardig wat geld naar tripjes, maar ik geef dan weer erg weinig uit aan uit eten, of onnodige frutsels. Sparen heb ik wel altijd flink gedaan, investeren nog niet zo lang (2 jaar ongeveer). Spaargeld wel weer ingezet voor het huis en alles daaromheen (wel zelf veel geklust), dus nu wel weer bezig dit flink aan te vullen. Schulden naast nu een hypotheek een studieschuld, los ik bewust zo min mogelijk af met een rente van 0%. Ik had het kunnen aflossen, maar dan was de hypotheek duurder geworden met een hogere rente. Ook als de spaarrekening weer goed is aangevuld gaat als eerste de hypotheek versneld afgelost worden, niet de studieschuld.
  Al met al heb ik niets te klagen en met minder redden we het ook makkelijk, dan gaan de tripjes en 2e auto er als eerste aan.

 7. Ik kocht eerder te weinig huis, waardoor we na 2 kinderen alsnog moesten verhuizen.
  Verder altijd hele goedkope auto’s en geen schulden. Zuinig leven etc. Investeren doen we vooral in onze hypotheek.

 8. Bij je schuingedrukte tekst onder het eerste puntje dacht ik zomaar dat je dit helemaal niet geschreven zou hebben als je dat grote huis destijds niet gekocht had. Het heeft je gebracht waar je nu staat! Dat denk ik na jou al die tijd te lezen (al van toen je daar nog met je toenmalige vriend woonde) maar het kan een verkeerde indruk zijn…

  1. Nee, daar heb je helemaal gelijk in! Ik heb daar namelijk in relatief korte tijd héél veel van geleerd. Veel meer dan wanneer ik dat inderdaad niet had meegemaakt en er door de jaren heen steeds een klein stapje bovenop had gedaan. Het huis ervoor was lang niet zo duur en toen bemerkte ik al wat signalen van lifestyle-inflatie (achteraf gezien). Dat had waarschijnlijk alleen maar doorgezet, als ik de jaren erna ook op die manier was blijven wonen.

 9. Mijn verhuisdrang is een dure hobby. Ik zou kleiner en centraler willen wonen, maar het is het steeds net niet waardoor ik al snel weer verhuis. Ik ben me de laatste tijd aan het verdiepen in passief inkomen, heb geen schulden en ik heb een zuinige auto (lpg, 30.000 km per jaar) dus ik denk dat ik redelijk goed bezig ben…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.