Trouwen: keuzes en kosten

Trouwen: keuzes en kosten

In de aanloop naar de dag waarop we gaan trouwen komen twee dingen bijna dagelijks voorbij: keuzes en kosten. Een paar grote keuzes, maar vooral talloze kleine keuzes. Hetzelfde voor de kosten; een paar grote kosten, maar vooral ook talloze kleine kosten. En hoe pak je dat nu aan, als je over het algemeen toch behoorlijk zuinig bent? Volgens mij is het wel weer tijd voor een update 😉

Trouwen: de kosten

Trouwen hoeft op zich niet duur te zijn. In onze gemeente zijn er twee ochtenden waarop je gratis kunt trouwen. Je mag dan elk twee getuigen hebben. Als je een beetje handig doet, neem je dan bijvoorbeeld je ouders mee. De gemeente kan ook getuigen aanleveren, maar daar moet je in de regel wel iets voor betalen.

Je kunt er dan zelf nog voor kiezen om er een feest aan vast te plakken. Of niet, dat is natuurlijk goedkoper.

Een voorbeeld van een budget bij een bruiloft van 15.000 euro. Veel van deze kosten (muziek, trouwkleding, fotograaf, trouwringen, drukwerk) liggen in de praktijk vaak écht hoger. En hierin staat bijvoorbeeld niet vervoer, evt. schoenen, haar en make-up, bruidstaart, gastenboek en bedankjes. Foto: © DeKruimel.nl

Toen wij ons voor het eerst gingen oriënteren op de kosten van trouwen, kwamen we meestal bedragen van rond de 15.000 euro tegen. Maar direct viel ook op: je kunt het zo gek maken als je wilt.

Je kunt met gemak het dubbele kwijt zijn, zonder dat je iedereen een weekend lang entertaint. En als je flink creatief bent en het niet erg vindt veel zelf te doen (én misschien toch ook flink in de gastenlijst te snijden), dan kun je het ook wel voor veel minder doen.

Hoe jij je bruiloft viert en wat je daaraan uit wilt geven, is helemaal aan jou. Jij moet het betalen, dus het moet bij jou passen. Bij je budget, maar ook bij hoe jij die dag voor je ziet. Hoe je het ook wendt of keert; trouwen lukt niet zonder keuzes te maken.

Voor ons stond vanaf het begin één ding vast: we willen er een mooie dag van maken, voor onszelf, maar vooral ook voor onze gasten. Als we ergens op kunnen besparen; leuk! Maar kan het niet, dan geven de kosten niet de doorslag om iets wel of niet te doen.

Dat is natuurlijk niet zo heel erg frugal. En toch past het eigenlijk precies bij waar ik mee bezig ben; ik probeer kosten voor dingen die me niet interesseren zo laag mogelijk te houden, zodat ik geld overhoud voor dingen die ik wel belangrijk vind. Dat zijn bijvoorbeeld de hypotheek aflossen en reizen, maar óók trouwen.

En dat hypotheek aflossen en reizen komt regelmatig terug, maar dat trouwen toch hopelijk maar één keer!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Keuzes die wat mogen kosten

Nu hebben we natuurlijk nog láng niet alles geregeld en de keuzes (en bijbehorende kosten) kunnen voor ons trouwen zeker nog wijzigen, maar bepaalde dingen willen we gewoon écht graag goed geregeld hebben. En als dat geld kost, dan is dat maar zo.

Voor de onderstaande posten hebben we wat keuzes gemaakt die meer kosten, maar pasten we soms ook strategieën toe die de kosten juist weer binnen de perken hielden.

Kleding

De jurk was voor mij echt wel iets belangrijks. Ja, ik weet dat je die ook via Aliexpress kunt bestellen. Of tweedehands op Marktplaats. En wie zegt dat je eigenlijk een jurk aan moet?

Nou, ik in dit geval. En ook graag een mooie jurk. Eentje waarin ik me fantastisch voel op die dag. Dus bepaalde ik voor mezelf een beetje wat ik eraan uit wilde geven en zocht ik speciaal bruidswinkels op alleen jurken verkochten van binnen mijn price range. Je hoeft de kat natuurlijk ook niet op het spek te binden.

Bij die winkels had ik één strategie: alles passen dat ik mooi vond, alles passen waarvan de dames in de winkel dachten dat het mooi was en nergens naar de prijs kijken. Wederom niet erg frugal, maar ik had immers vooraf al gekeken (en bij binnenkomst gevraagd!) of alle jurken in die winkel binnen mijn budget vielen.

Uiteindelijk vond ik een prachtige jurk, die aan al mijn eisen voldeed én qua prijs ook nog goed binnen mijn budget viel. Zelfs met entourage aan sluiers en hoepels. Want ook daarvoor kun je al snel een paar honderd euro bij de prijs van je jurk optellen.

Tip:

Ik heb The Perfect Wedding gebruikt om de prijscategorie van verschillende winkels te achterhalen. Als je een beetje door de reclame heen kunt kijken is dat sowieso wel een fijne site, ook voor het maken van de gastenlijst en het opstellen van je budget en draaiboek.

Voor vriend was zijn pak natuurlijk ook belangrijk. Hij is mooi lang, waardoor hij niet altijd in standaard maten past. Ook hij ging dus op pad met als voornaamste doel: iets moois vinden dat helemaal goed zou passen. Ik heb zijn pak natuurlijk zelf nog niet gezien, maar heb uit betrouwbare kringen begrepen dat hij ook goed geslaagd is 😉

Eten en drinken

Ook essentieel: het eten. En drinken. Iedereen moet goed gelaafd en gevoed worden. Dus niet één hapje op de avond en een bar die om 10 uur sluit, maar gewoon goed eten en drinken, de hele dag door.

En om dat toch een beetje betaalbaar te houden, vieren we geen feest in een 5-sterrenhotel, een kasteel of op een tropisch eiland, maar op een leuke plek lekker in de buurt. Ook dat zijn weer keuzes die je kunt maken om de kosten voor je trouwen een beetje in de hand te houden.

Rustieke bruiloft

Muziek

Bij een goed feestje hoort ook goede muziek. En ik wist niet dat dát zo’n uitdaging zou zijn. Ergens had ik gezien dat je voor 500 euro wel heel ver kon komen. Dat vond ik eigenlijk best heel redelijk klinken. Misschien is dat als je muzikanten in de familie hebt, maar als je het via een boekingskantoor moet regelen… nope.

Dan kun je kiezen; één zanger/zangeres of een dj, een héél klein bandje waar je niet helemaal (helemaal niet) weg van bent of je budget wat opschroeven.

Vriend wilde sowieso graag een band en eigenlijk was ik dat wel met ‘m eens. Dus kozen we voor het laatste. Nu maar hopen dat dat het ook waard is 😉

Fotograaf

Je wilt natuurlijk ook nog eens terug kunnen kijken op zo’n dag, het liefst met hele mooie foto’s. In de eerste instantie had ik gedacht/gehoopt dat je met bijvoorbeeld 1000 euro toch wel een hele goede fotograaf moest kunnen inschakelen.

Dat viel best een beetje tegen. Zeker als je wilt dat zo iemand ook wat foto’s van de voorbereidingen neemt én nog een paar van het feest. En dus rond de 12 uur op je bruiloft aanwezig is.

Ook hier hebben we uiteindelijk gekozen voor iemand van wie we de foto’s gewoon ontzettend mooi vonden. Het budget moest dan een beetje omhoog, maar als onze foto’s net zo mooi worden als die we van andere – door haar gefotografeerde – bruiloften hebben gezien, dan is dat elke cent waard.

Bijkomend voordeel; we krijgen véél foto’s op een stickie, geen gemiep met een maximum van zoveel foto’s en er zit een mooi boek bij. Dat is ook nog wel iets om op te letten als je zelf een fotograaf zoekt.

En dit mag ook wel wat minder kosten

Zoals ik eerder al zei: als je gaat trouwen krijg je niet alleen te maken met wat grote keuzes en bijbehorende kosten, zoals die voor de locatie of de kleding, maar ook met tig kleine bedragen.

Save-the-date-kaarten, accessoires, corsages, gastenboek, reisverzekering (voor de huwelijksreis), decoratie, bloemen, boeketten, slingers, bellenblaas (want dat staat zo leuk op de foto en is minder hard dan rijst), rozenblaadjes (want dat is zo schattig met neefjes en nichtje), mandjes, frutsels, ballonnen, nog meer decoratie … je kunt het zo gek niet bedenken.

Die kosten kunnen echt énorm hard oplopen. Vergis je niet.

Zelf ook wat decoraties maken kan heel leuk zijn

Dus er zijn ook dingen die wat ons betreft wel wat minder mogen kosten:

Qua decoraties vind ik het leuk om dingen zelf (en met enthousiaste vriendinnen en familie) te maken; de kast staat inmiddels vol met lege potjes, flessen, rollen lint, jute en meer. Ik geef toe: ik bestel voor de decoratie en DIY-klusjes veel uit China. Ik zie daar soms precies dezelfde dingen als in Nederlandse webshops, maar dan 10x zo goedkoop. Als ik dan bedenk dat zij het waarschijnlijk óók gewoon uit China halen, ga ik daar echt geen 10x zoveel euro’s voor betalen.

Om ervoor te zorgen dat het geen bijeengeraapt zooitje wordt én om de stressniveaus een beetje laag te houden, wordt de feestzaal wél aangekleed door een professional.

Na de bruiloft gaan we waarschijnlijk gewoon naar huis, in plaats van naar een duur hotel. We gaan daarna toch op huwelijksreis.

We sturen geen save-the-date-kaarten, maar hebben gewoon de trouwkaarten op tijd besteld.

Bij het bestellen van dingen als bloemen en taart roepen we niet te hard dat het gaat om ‘trouw’-dingen, dat scheelt ook fijn in de prijs.

Conclusie: trouwen kost geld

Als je wilt trouwen en keuzes wilt hebben rondom een feestje, de dag en de mensen,  dan kost dat gewoon geld. Daar kun je over gaan zitten miepen, of je accepteert het gewoon en kiest dan een manier van vieren die bij je past. Wij kiezen ervoor om niet alles zuinig te doen, maar wel een beetje op te letten.

Niet inleveren op kwaliteit of plezier, maar ook geen dingen doen ‘omdat het moet’.

Op die manier brengen we er een beetje balans in. Want hoewel wij dit een hele bijzondere dag vinden, waar we best wat geld aan uit willen geven, groeit het hier natuurlijk ook niet aan de boom. Maar als je het dan toch uitgeeft, dan schijn je echt een stuk gelukkiger te worden van geld uitgeven aan belevenissen. En hoewel ik het nog nooit gedaan heb, denk ik dat trouwen wel in de categorie ‘Belevenis’ valt!

Als je getrouwd bent of ooit zou willen trouwen: welke keuzes zou jij maken als het ging om de kosten? Wat vind jij wel of juist helemaal niet belangrijk?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Ook ik ga trouwen en loop tegen deze dingen aan. Inderdaad op een aantal dingen niet bezuinigd. Locatie/eten, ringen (draag je de rest van je leven), fotograaf (moet in 1x goed). Goed kunnen besparen door gebruik te maken van ons netwerk. Pak, jurk en taart cadeau gekregen. En goed rond te zoeken. Uitnodigingen maken we zelf. Decoratie is ook iets waar we weinig aan uitgeven. Uiteindelijk herinneren mensen zich vooral of ze goed werden verzorgd, niet hoe de decoratie is. Maar als ik alle FB groepen bekijk maken sommige het echt heel bont.

  1. Mooi geregeld met het pak, de jurk en de taart!! Ik ben qua FB-groepen (hierover) eigenlijk alleen lid van de Aliexpress-groep, daar valt het (in ieder geval met de uitgaven) met decoratie nog aardig mee. Maar ik zat gisteren weer even een Say Yes To The Dress-aflevering te kijken… dat kan inderdaad maf gaan!

   Ringen vind ik idd ook nog wel een belangrijke. Die hebben we alleen nog niet, maar héél binnenkort eens goed achteraan gaan…

   Succes met alle voorbereidingen voor jouw bruiloft! Heb je nog veel op je to do-lijstje staan, of zijn jullie al aardig rond?

   1. Ik heb voor het meeste al wel adresjes gescoord en data vastgelegd. Het gaat nu vooral om de puntjes op de i. Bijv. wensen doorgeven voor boeket en taart, jurk doorpassen dat soort dingen. Al ben ik bang dat ik dingen vergeet. Iedereen zegt altijd dat bruiloften organiseren enorm stressvol is en veel geregel, maar vind het nogal meevallen. Of ik zie iets over het hoofd.

    1. Dat heb ik dus ook! Op zich vind ik het wel meevallen. Wel veel, maar ook weer niet zoveel dat je er een jaar ofzo voor nodig hebt. Hooguit voor de wachttijden, of dat als je een ‘mooie’ datum wilt, dat je die ook echt kunt op de plek waar jij wilt. De plek die wij in de eerste instantie voor ogen hadden, was bijvoorbeeld op onze datum al bezet. Nu hebben we een mooiere plek, dus ook prima. Maar als je echt per se ergens heen wilt, moet je er misschien wel héél op tijd bij zijn.

     Ik gebruik zo’n to do-list van The Perfect Wedding en heb best wel het idee dat we vlot dingen afstrepen…

 2. Wil je waarschuwen voor de bellenblaas. Die vlekt nl enorm en krijg je NOOIT meer uit de kleren. Trekt er een beetje blauwgrijze vlekken in. Vraag maar eens aan moeders met kleine kinderen.

  Wij hadden als thema wijnrood op onze bruiloft. Heb mijn broekpak in een bruidswinkel samen met een coupeuse ontworpen. Stoffen uitgezocht en uitgelegd hoe ik t voor me zag. Had bij de Ikea meters tule in de juiste kleur gekocht voor 2 euro de meter. Dat zelf om waxinelichtjes van de action geknipt met een bedankje eraan met de letters in wijnrood. De kaarten hebben we ook zelf ontworpen en met wijnrode letters laten afdrukken. Mijn trouwschoenen had ik al gekocht, 2 paar zelfs voordat ik de stof van t pak gezien had. Twee verschillende tinten wijnrood en beide pasten bij mijn pak. De band wist ik meteen welke ik wilde en ze waren gelukkig op de dag nog vrij. Denk eerlijk gezegd dat ik anders de dag verplaatst had. Het eten werd verzorgd door de zaal waar we het hielden al regelden we zelf nog extra een varken aan t spit. Beroepsfotograaf heeft een paar foto’s gemaakt en vriend van mijn vader deed t voor de hobby, maar was er de gehele dag bij. Achteraf had die betere foto’s dan de beroeps. We hadden geen gastenboek maar een grote ikealijst waar we op de passe-partout onze gasten de namen hebben laten schrijven. Foto had de vriend van mijn vader s morgens gehaald en de fotograaf waar hij mee bevriend was ontwikkeld zodat die s avonds al in de lijst zat.
  Heb eerlijk gezegd geen idee meer wat de gehele bruiloft gekost heeft maar het was money well spend want anders had ik t nog wel geweten?

 3. Het klinkt ook of jullie erg veel plezier hebben aan de voorbereidingen en dat is ook heel leuk.
  Zelf ben ik bijna 22 jaar getrouwd en dat hebben we stil gehouden voor de familie en kennissen. Met een klein clubje (15), te weten mijn ouders, broer, oma, tante en goede vrienden, getrouwd in de Molen van Sloten in Amsterdam. Bijzonder omdat het een bijzondere locatie is en heel veel toeristen, klapten toen we naar buiten kwamen. Dat voelde zo feestelijk. We hadden geen limousine, fotograaf, er, maar we hadden een topdag met stralend weer in ons lievelings restaurant. Onze gasten ook. De volgende dag zijn we naar Florida gevlogen en gingen de kaartjes op de bus dat we getrouwd waren. Leuk thuiskomen met allerlei felicitaties.
  Ik hou zelf niet van grote feesten, ook niet als gast. Dit past het beste bij mij. Man had destijds geen contact met zijn familie. Dat is gelukkig goed gekomen.
  We sparen nu, om als we 25 jaar getrouwd zijn naar de VS te gaan met onze goede vrienden. Daarnaast een etentje met een beperkt gezelschap.

 4. Als Fire-fanatiekeling ben ik al aan het rekenen geslagen. 15.000 euro is voor mij zo’n 16 a 17 maanden niet verplicht hoeven werken 🙂 In tegenstelling tot veel anderen geef ik helemaal niks om een bruiloft en de pracht en praal daaromheen. Vind het een beetje ongemakkelijk en geforceerd ‘de dag van je leven’.

  Ik zou lekker een kroegje afhuren voor mijn familie en beste vrienden, een gekke dresscode verzinnen en wat hapjes en drankjes verzorgen. Lekker ongedwongen en ik zal dan met 1500 euro zeker wel klaar zijn.

  1. Je moet het vooral op je eigen manier doen! Als jij daar inderdaad niet om geeft, dan zou ik daar m’n zuurverdiende geld zeker niet aan uitgeven. Uiteindelijk is het jullie dag (en jullie portemonnee). Je kunt elke cent maar één keer uitgeven en ik ben er groot voorstander van dat je dat vooral bewust doet. Dus als jij waarde hecht aan een grote trouwerij; geef het daaraan uit. En als jij ontzettend geniet van een wekelijks biertje in de kroeg, doe dat dan. Maar laat ’t niet door je vingers glippen aan dingen waar je helemaal niet om geeft, dat is zó zonde van de vrijheid/tijd die je ervoor inlevert!

 5. Aantal keuzes die wij hebben gemaakt:
  – Trouwen bij een gemeente in de buurt die een heel mooi gemeentehuis (landhuis) hebben, voor normale gemeente kosten. Scheelde enorm dan wanneer ik in de eigen gemeente de ambtenaar op locatie had moeten laten komen en ook nog eens de trouwlocatie moest afhuren.
  – Trouwen hebben we einde middag gedaan, met redelijk kleine groep (ongeveer 20 man) en daarmee een borrel gedaan en diner + bruidstaart (daardoor niet zo’n grote taart nodig). Daarna nog een feest met ongeveer 100 man.
  – Jurk: na aardig wat gepast te hebben een showmodel gekocht, zag je er niet aan af en scheelde enorm in de prijs. Moest alleen voor wat aanpassingen betalen, maar dat maakte de korting echt ruimschoots goed. Pak met heel veel mazzel in de outlet van Oger tegenaan gelopen (dag erna zouden we pas echt gaan pak shoppen). Allereerste pak zat echt als gegoten.
  – Bloemen: alleen voor mijzelf een boeket en de man een corsage. Snap nooit zo goed waarom alle gasten dat nodig hebben. Geloof ook niet dat ze het gemist hebben.
  – Locatie voor diner & feest in de avond: was al erg gezellig ingericht, geen kosten dus voor aankleding.
  – Auto: een luxe auto gehuurd via een gewoon verhuurbedrijf ipv trouwauto te huren, scheelde enorm veel geld.
  – Fotograaf: bekende van ons, was haar cadeau aan ons
  – Haar make-up: cadeau van een goede vriendin (heel fijn!)
  – En een tip die ik iedereen kan geven: betaal drankjes per stuk -> dit scheelt enorm veel geld t.o.v. arrangementen. De meeste arrangementen voor een feestavond kwamen op ongeveer € 30 – € 40 uit voor 4 uur (met vaak alleen borrelnootjes), dat drinken de meeste mensen niet op een avond. Dus losse drankjes en dan schalen met hapjes erbij.

 6. Ja ik zou echt adviseren om per hapje/drankje te betalen. Bij een arrangement betaal je aantal personen en je hebt altijd last minute afmeldingen. Dus betaal je toch meer dan eigenlijk zou moeten. En mijn ervaring bij afgekocht eten/drinken is dat er slechter gedeeld wordt. Het laatste wat wij wilden is dat mensen achteraf over het eten en drinken ontevreden waren.

  Ik denk dat wij per persoon 20-25 kwijt waren voor taart, drankjes, hapjes, en late night snack. Misschien was dat ook het bedrag bij afkopen, maar uiteindelijk waren er minder mensen, dus totaal bedrag was gelijk of zelfs minder.

  1. Dat slechter delen zou inderdaad niet moeten, daar hebben we hier ook wel op gehamerd: niemand mag wat tekort komen. Overigens zijn ze (en dan bedoel ik: de mensen van de locatie) hier wel van plan om de mensen te tellen, omdat je nooit precies weet hoeveel er uiteindelijk wel/niet komen. Ik heb geen idee hoe ze dat praktisch voor zich zien, maar blijkbaar doen ze dat vaker. Als je het hier afkoopt, dan betaal je één prijs voor elk soort drankje. Doe je dat niet, dan moeten ze turven. Ik denk dat dat ook weer meer werk is en tijd kost.

 7. Haha wij vonden onze trouwauto heel belangrijk. Wij zijn allebei auto-gek (we kennen elkaar ook via de autosport) en we wilden een hele dikke bak, dus hebben we dat ook geregeld. Maar op andere dingen hebben wij weer bespaard, zoals de locatie van de receptie/het feest. Je kunt je trouwdag zo gek en duur maken als je wilt, en wij hebben het heel netjes gehouden qua kosten en hebben een topdag (en reis) gehad. Je moet je niet gek laten malen door wat anderen zeggen of doen, want ik ken er zat die nog een hele tijd een lening aan het afbetalen waren voor hun trouwdag. En dat heb ik er dan weer niet voor over.

 8. Wij waren inclusief hapjes (canapés en bittergarnituur) nog geen 20 euro pp kwijt. Waren genoeg mensen die bijv 2 a 3 wijntjes dronken of mensen die een paar glazen cola omdat ze moesten rijden. Dat compenseerde ruim met degenen die wel flink dronken. Ook niet iedereen blijft de hele avond en voordeel was dat we niet exact aan die 4 uur hoefden te houden.

 9. Bij afkopen nog een tip: instrueer je ceremoniemeester dat ze er goed op letten of er genoeg gedeeld wordt. Wij waren op een bruiloft waar dus erg slecht gedeeld werd. Zegt de ceremoniemeester tegen mij: ‘ze delen wel erg slecht’. Waarop ik dacht/zei, jij bent de ceremoniemeester en dus de persoon om dat te bespreken 😉 . Bij een andere bruiloft die afgekocht was, waren ze de koffie/thee/taart vergeten. Na deze ervaringen hebben wij maar besloten het niet af te kopen.

 10. Aĺ 36 jaar geleden.Wij waren 3000 gld kwijt voor de hele dag. Op woensdag getrouwd met 2 koetsjes. Mijn jurk heeft mijn moeder gemaakt na een pas sessie in een bruidszaak. Pantjespak gehuurt voor mijn man. Mijn vader had de bruidstaart gemaakt, is bakker. Buffet voor de hele fam.30 man. Feest met zelf drinken en hapjes geregeld. Fotograaf met boek.zou zo de dag weer over doen, was dus erg geslaagd. Mijn broer trouwde een jaar later voor 30000 gld. Doe wat je wilt en geniet ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.