#FreedomFriday: Spullen kopen maakt niet gelukkig (wel arm)

Waarom spullen kopen je niet gelukkig(er) maakt

Spullen kopen maakt niet gelukkig. Ik denk dat iedereen dit ergens diep van binnen wel weet. Maar waarom hebben de meesten van ons dan toch zo’n drang om te consumeren? Waarom voelt het regelmatig of het zo is dat als je nu alleen nog dit koopt, je wel héél gelukkig zult zijn? Of het nu die nieuwe broek is, of dat nieuwe huis; bijna iedereen heeft wel bepaalde wensen. De één wat meer dan de ander, maar weinigen hebben er – denk ik – géén. Hoe komt het dat het idee dat spullen kopen gelukkig maakt, vaak zo weinig overeenkomt met de werkelijkheid?

Consumptiemaatschappij

Ik schreef er al eerder over: we leven in een consumptiemaatschappij. En omdat onze hele economie gebaseerd is op consumeren, wordt er ook aan alle kanten van alles aan gedaan om ervoor te zorgen dát we consumeren. Dat consumeren doen we omdat ‘we het waard zijn’. Het is tegenwoordig veel normaler om mensen te beoordelen op wat ze wel of niet hebben, dan bijvoorbeeld op wat ze wel of niet kunnen.

En dat zorgt er vaak voor dat we zelf ook het liefst zoveel mogelijk willen hebben. Of zo mooi mogelijke spullen. Een zo mooi en groot mogelijk huis, met die ene overkapping waarop iedereen jaloers zal zijn waar je lekker met z’n allen onder kunt zitten! Die mooie cabrio voor jezelf. Of die Mini-Mercedes voor je spruit van 2, die er misschien nog niet eens in kan zitten. En even maakt het je vaak ook wel blij en trots, maar vaak duurt het niet lang. Dan zoek je alweer naar het volgende.

Lees ook: Minder werken en de economie

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom maakt spullen kopen niet gelukkig?

Wat dan wel een interessante vraag is: waarom maakt spullen kopen niet gelukkig? Meestal krijg je er wel een kleine opleving van. Je bent er vaak wel éven blij mee. Dus er zit wél iets positiefs in. Maar waarom ebt dat zo snel weg? Blijkbaar zijn daar een aantal hele goede redenen voor:

Spullen bevredigen geen emotionele behoeften

Ze geven niet wat we écht graag willen. Denk aan liefde, vrijheid, vriendschap, rust, vrede. Sterker nog; vaak zorgt het kopen van spullen dat je hier juist verder vanaf komt te staan. Elke nieuwe auto die jij koopt, zorgt ervoor dat je misschien wel een jaar langer moet werken.

Er is altijd iets nieuws

En als je die auto eenmaal hebt, dan is hij maar even nieuw. Er is altijd weer iets nieuwers, iets beters. Dan is het net als met ‘nieuwe’ telefoons; dan wordt iets waar je ooit heel veel plezier aan beleefde, ineens een soort last. Iets waar je razendsnel vanaf wilt.

Spullen kunnen je onzeker of gestrest maken

Als je erg gehecht bent aan bezittingen, dan kun je daar ook onzeker en gestrest van raken. Je moet ze onderhouden, opruimen, schoonmaken. En er zijn natuurlijk altijd mensen die er nét wat meer hebben. Of net wat betere dingen. Wist je bovendien dat de meeste mensen in totaal dagen – zo niet weken – van hun leven verspillen aan het vinden van de beste koopjes? Logisch als je de beste deal wilt krijgen, maar wat als je die deal helemaal niet wilt? Dan heb je win-win!

Je verspilt geld én het milieu

Vroeg of laat zijn de meeste spullen die je koopt geldverspilling geweest. Je ziet het niet altijd direct, maar uiteindelijk eindigt het meeste toch bij een ander of in de kliko. Zonde van je geld, want je had dat ook uit kunnen geven aan iets dat wél bijdraagt aan je welzijn. Bovendien is dat ook nog eens slecht voor het milieu; het heeft al een negatieve impact gemaakt bij de productie en eindigt dan ook nog eens op de stort.

Waar geef je dan wél je geld aan uit?

Spullen kopen maakt niet gelukkig. Alleen maar arm. En daar zijn, zoals je hierboven ziet, heel veel redenen voor. Maar wat dan wel? Of misschien beter gezegd: wat is nu een betere manier om met je geld om te gaan? Want onze maatschappij is niet van de ene op de andere dag ineens heel anders. We zullen het voorlopig moeten rooien in ‘onze’ consumptiemaatschappij. Ik vond bij Mr. Money Mustache een aantal hele interessante gedachten daarover. Ook hij geeft heel duidelijk aan dat er een bepaalde ‘happiness bump’ is die je ervaart na een aankoop, maar dat die van korte duur is. Als je daar wat langer van wilt genieten, adviseert hij het volgende:

Denk bij elke aankoop een jaar vooruit: is je leven dan écht beter, als je dat ding gekocht hebt? Voor de meeste dingen zal het antwoord ‘nee’ zijn.

Stel elke aankoop zo lang mogelijk uit. Bezit is meestal het einde van het vermaak, dus door een aankoop uit te stellen, verleng je eigenlijk de leuke periode; het uitkijken naar iets.

Doe niet alles in één keer. Of het nu gaat om het vernieuwen van je garderobe of je verbouwing; als je steeds iets doet, heb je elke keer weer zo’n kleine ‘gelukspiek’. Meer dan wanneer je alles in één keer doet.

Zijn er uitgaven die je leven veel prettiger maken? Focus je daar dan als eerste op. Zelf word ik bijvoorbeeld erg blij van het hebben van een (goede) auto. Als ik die niet had, had ik daar zeker voor gespaard. Nu een nieuwe maakt me niet gelukkiger, maar de stap van geen auto naar wél een auto heeft me wél veel gebracht. En doet ’t nog steeds.

Probeer ervoor te zorgen dat je het maximale haalt uit elke aankoop, waarbij je dan niet alleen kijkt naar de spullen. Wil jij een superluxe nieuwe barbecue? Overweeg dan een iets beschaafder model te kopen, zodat je geld overhoudt om je vrienden en familie uit te nodigen voor een mooi feest. En shop niet online, maar ga een gezellig dagje uit met je vriendinnen.

Wat is belangrijk?

Uiteindelijk draait alles eigenlijk maar om één vraag: wat is belangrijk in jouw leven? Zijn dat die spullen? Die status? Die baan? Misschien wel. En als dat zo is, dan is daar niets mis mee. Als je daar écht oprecht gelukkig van word, dan is dat prima.

Maar: voor de meeste mensen blijkt dat uiteindelijk niet het geval te zijn. Wie hoort niet regelmatig van die afgezaagde verhalen over dat niemand op z’n sterfbed zegt: “Ik wilde dat ik toen die iPhone X gekocht had!” of “Ik wilde dat ik meer gewerkt had!”. Afgezaagd, maar met een kern van waarheid. De meeste mensen vinden het vooral belangrijk om tijd met mensen door te brengen die belangrijk voor ze zijn. Om te groeien, dingen te leren. Nieuwe ervaringen op te doen. En ja, dat kost soms geld, maar het zadelt je in ieder geval niet op met de extra last van onderhoud, schoonmaken, vervanging en veroudering.

Dus als je je #FreedomFriday een keertje wilt uitbreiden tot een #FreedomForever, dan daag ik je uit om deze week eens héél goed stil te staan bij de spullen die jij wilt kopen of koopt. Hoe zou je daar bijvoorbeeld over een jaar tegenaan kijken? En zijn er dingen die je gekocht hebt met het idee dat ze je wat zouden brengen, maar die je misschien nu beter kunt verkopen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Helemaal mee eens, ik stel mezelf in de winkel vaak de vraag: heb je dit écht nodig? Verassend vaak is het antwoord nee. Maar daarnaast is ook het volgende waar: spullen houden maakt ook niet gelukkig! Sinds een jaartje of 2 zijn we bewust bezig met dingen wegdoen die we niet meer gebruiken. Er blijft als jong gezin voldoende binnenkomen om dat te moeten doen! Ik zie spullen meer als “tijdelijk” van mij, zodra ze hun nut gehad hebben gaan ze door naar iemand anders.

  1. Klopt! En vaak houden mensen bepaalde spullen, omdat ze er een bepaald idee bij hebben. Het is bijvoorbeeld duur geweest, of ze dachten er écht iets mee te gaan doen. En dan zet je jezelf eigenlijk dubbel vast: je bent je geld al kwijt en nu ook je ruimte/vrijheid! Mooi dat jullie als jong gezien óók regelmatig dingen wegdoen. Dat lijkt me juist in die periode best een uitdaging, maar zeker ook heel belangrijk. Het geeft zoveel rust om alleen spullen in huis te hebben waar je blij van wordt!

 2. Kopen mensen dan zo nbewust dingen, ik snap het nooit zo de kreet dat je van spullen niet gelukkig wordt. Of besteden ze dan te weinig tijd aan die spullen. Ik koop heel bewust bepaalde spullen en er is weinig bij waar ik niet nu nog heel gelukkig mee ben. Dan heb ik het bv over mijn fotografeer spullen, zonder die spullen kan ik niet de foto’s maken die ik wil maken, maar ook over bv mijn ipad die ik heel veel gebruik. En zo kan ik heel wat zaken die ik intensief gebruik noemen waar ik erg blij van word, jaren en jaren. En in mijn geval heb ik ook nog allerlei spullen genoemd hulpmiddelen waar ik elke dag superblij mee ben. Misschien zien mensen hun spullen wel teveel als normaal en moeten ze er bewuster gebruik van maken en er bewust van zijn wat ze ermee kunnen en mee doen. Voor mij telt dat het kopen van prul niet nodig is en dus niet gelukkig maakt, maar items waar ik over nadenk ben ik heel erg blij ben. Nu wil ik heel graag nog een ander heel duur fototoestel, ben er al jaren voor aan het sparen en hoop inderdaad dat ik op mijn sterfbed juist wel kan zeggen- ik heb die fotos kunnen maken juist met dat toestel en daar heb ik erg van genoten.

  1. Mooi, hoe jij erin staat! En dat is ook precies het goede voorbeeld dat je geeft; iets dat je heel bewust kiest, waar je bewust voor spaart en straks ongetwijfeld heel veel plezier van zult hebben. Zo te lezen koop jij inderdaad niet iets in een impuls, of omdat je denkt dat het je even een goed gevoel geeft. Helaas zie je dat tegenwoordig wel heel veel. Spullen worden inderdaad niet meer gekoesterd, ze worden vaak gekocht voor een kortstondige ‘rush’. En daarna wordt er niet meer naar omgekeken. Maar ondertussen lever je wél allerlei vrijheid in voor het kopen van die spullen. Ik zou het mooi vinden als daar een tegenbeweging in zichtbaar werd, waarbij inderdaad weer meer bewust gekozen wordt. Het is uiteindelijk tóch je kostbare tijd die je ruilt voor spullen. Dan moeten die spullen het – in mijn beleving – ook waard zijn.

   1. Dank voor je reactie. Gisteren toevallig gewinkeld in een stad met veel kleine winkeltjes, van die leuke cadeauwinkels. Alleen kan ik die dus nooit met mijn grote rolstoel in. Toen bedacht ik mij ook dat het wellicht dan ook makkelijker is want ik kom gewoon niet of minder in de verleiding. Wel aardig geld uitgegeven maar gepland en leuke dag gehad?

 3. Oeh mooi geschreven dit artikel! En ik ben het er helemaal mee eens. Ik denk nu ook veel bewuster na voordat ik iets koop of ik het wel écht nodig heb. Of dat ik ook zonder zou kunnen. Sommige dingen vind ik wel echt belangrijk waar een ander misschien van zegt; no way dat ik zoveel geld daaraan uitgeef. Maar hey als ik er happy van wordt. why not. Maar wel denk ik er van tevoren echt goed en lang over na. En ik koop geen dingen meer in een impuls zoals ik vroeger wel vaak deed.

  1. Klopt, dat vind ik ook wel een belangrijk punt. Soms wordt er gedaan of elke aankoop die niet een eerste levensbehoefte is ‘slecht’ is, maar dat vind ik ook niet. Zolang het maar een bewuste keuze is, zodat je geluksniveau misschien elke keer als je het ding ziet of gebruikt weer een kleine impuls krijgt. En ik denk dat zodra je daar wat scherper op gaat letten, het pas opvalt hoeveel je eigenlijk gedachteloos kocht. Misschien niet voor honderden euro’s per maand, maar het tikt uiteindelijk tóch aan.

 4. Al een aantal jaren koop ik alleen nog dingen die ik nodig heb. Ik ga nooit zonder (digitaal boodschappenlijstje de deur uit. Boodschappen voor het eten bestel ik online en mij man haalt ze op bij een pick-up point. Daarnaast bezoek ik nog de Turkse supermarkt voor wat dingen die de grootgrutter niet online heeft. Andere spullen ( toiletartikelen, make-up, kleding enz enz) zet ik op een digitaal lijstje in mijn telefoon. Ik koop ze wanneer ik in de gelegenheid ben of wanneer er een aanbieding is. Ik heb de afgelopen jaren geleerd om meer duurzaam te worden en ben daarom op mijn koopgedrag gaan letten. In eerste instantie moest ik steeds goed nadenken over het wel of niet kopen, inmiddels hoeft dat niet meer en is niet-kopen de norm geworden en koop ik automatisch niets. Als ik wel iets koop heb ik erover nagedacht en ben ik er ook echt blij mee! Niet-kopen geeft me rust in mijn hoofd, ruimte in mijn huis , extra tijd om andere dingen te doen die ik belangrijk vind en geld in mijn portemonnee! Je artikel sprak mij aan en ik vind de opmerkingen die anderen plaatsten herkenbaar. Fijn dat niet iedereen achter spullen aanrent! Groet, Nicolet

  1. Wat mooi dat dit voor jou inmiddels al een tweede natuur geworden is. Ik herken inderdaad wel wat je zegt: eerst is het steeds opletten, maar op gegeven moment wordt het makkelijker en haal je er ook veel meer plezier uit. Ik weet niet of het voor jou ook zo is, maar ik merk zelf altijd dat het geld dan steeds minder uitmaakt. Het gaat erom dat je iets echt niet WILT. Tegelijkertijd is het voor mij nog niet 100% een tweede natuur. Als ik wat minder goed in mijn vel zit, sta ik hierin ook regelmatig wat ‘zwakker’ en dan voelt het soms echt weer als twee stappen vooruit en drie stappen terug. En op dat soort momenten vind ik het ook heel fijn om te lezen over hoe anderen daarover denken. Dat helpt dan toch weer!

 5. Het geld is inderdaad niet heel belangrijk, het hebben van keuzes echter wel, iedereen heeft de keuze om wel of niet te kopen, het is maar net hoe je daar mee omgaat en wat je blij en gelukkig maakt. Dat is voor iedereen anders. Sommige aankopen maken gelukkiger dan andere, en daar moet je dan vooraf dus goed over nadenken! Ik moet nu nog proberen om niet te kritisch naar anderen te kijken en niet teveel te vinden van hoe iedereen maar koopt wat los en vast zit. Dat is ook een proces ;-)!

 6. In de jaren dat wij weinig geld vrij te besteden hadden, heb ik ook heel veel spullen weggedaan.
  Die vielen onder het kopje ‘verzameldingen’ (waar je niks aan hebt).
  Nieuwe spullen, die ik wel wilde, kon ik op dat moment niet kopen en ons verlanglijstje werd heel lang.
  Toen we weer geld hadden zijn we het dan ook met bakken tegelijk uit gaan geven.
  Niet alles kan je bestempelen als nuttig en nodig, maar als ik nu in mijn huis rond kijk, dan word ik overal blij van.
  Het straalt gezelligheid uit en het is netjes.
  En ja, ik ben nu ook trots mijn huis aan anderen aan het laten zien, maar in eerste plaats koop ik spullen om mijzelf er prettig te voelen.
  Het huis zelf hebben we ook gekocht omdat wij dat graag wilde en omdat we het moeilijk rondkregen zijn we trots dat het gelukt is.
  Maar vooral geeft het ons ook de kans om te sparen voor de toekomst, onze huur hadden we later niet meer op kunnen brengen, dat was nu soms al problematisch.
  En als er hier iets de deur uitgaat, op wat voor manier dan ook, zeggen we vaak tegen elkaar: dat heeft nu zijn geld wel opgebracht ?

 7. Ik heb weleens de volgende ‘kreet’ gelezen, past zeer goed bij deze blog: Koopkracht is de kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt. Iets om over na te denken.

 8. Ik ben al 5 jaar minimalist. Voorbeeld: ik woon in het zand. Dus heb mn auto vaak vol zand. Dus ik wilde speciale rubber matten kopen met opstaande rand kost bijna 100 euro. Lang over nagedacht en besloten het niet te doen. Dan maar wat vaker uitkloppen en uitzuigen. Klaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.