#FreedomFriday: kletsen over financieel onafhankelijk zijn

financieel onafhankelijk worden

Toen ik vorig jaar voor het eerst naar een FIRE-meetup (een meetup voor mensen die zijn geïnteresseerd in financieel onafhankelijk worden en zijn) ging, stond het zweet me op het voorhoofd. Het was niet alleen mijn eerste ontmoeting met ‘deze mensen’; ik zou óók nog eens een presentatie voor ze geven over Geld verdienen met je blog. En mooi hoe het balletje dan kan rollen: afgelopen zaterdag organiseerde ik samen met Susanna (The Next Wealth), Daphne, Spekvet en Chris (The Pursuit of HOT) voor het eerst Fin-X. Een XL-versie van de eerdere meet-up, in hartje Utrecht. Dit keer gelukkig zonder zweethandjes 😉 Als je erbij was, dan weet je dat het leuk was. Anders ben je er zo tóch een beetje bij én ontdek je wat mijn grootste eyeopener was.

Terug naar het begin: wat is Fin-X?

Toen we (en ‘we’ staan overigens niet hierboven op de foto; we zijn de groepsfoto vergeten) vorig jaar voor het eerst met elkaar aan tafel schoven om na te denken over een meer grootschalige opzet van de informele meetups, hadden we nog geen flauw idee hoe we het programma in elkaar zouden zetten.

Het enige dat we wisten, was dat we mensen met belangstelling voor financieel onafhankelijk worden of zijn bij elkaar wilden brengen. Een beetje als op de meetups, maar ook zoals bijvoorbeeld op FinCon het geval is.

Gewoon omdat in de praktijk blijkt dat het toch niet altijd prettig/gewenst/gemakkelijk is om met mensen in je nabije omgeving over geld te praten. Er hangen immers zóveel bewuste en onbewuste waardeoordelen aan vast.

Een aantal meetings en Skype-sessies later stond het programma, was er een website en kon de kaartverkoop van start. In totaal hadden we 95 kaartjes beschikbaar. Uiteindelijk hebben we er zelfs nog een paar extra (lees: onze eigen stoelen 😉 ) bij gedaan, omdat we het anders niet zouden redden.

Want: we waren UITVERKOCHT!

En als ik heel eerlijk ben: ook niet vreemd. Waar krijg je tegenwoordig nog een hele dag entertainment én lunch én 5 consumptiemunten voor nog geen 30 euro?

Oké; het was wel even spannend. We hadden het nu namelijk puur kostendekkend gemaakt en dat betekende dat de opbrengst dus ook wel nodig was om kosten als die van de zaal en de lunch te betalen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het programma

Het programma bestond uit twee onderdelen: presentaties én royale pauzes. Als je een beetje met mensen over financieel onafhankelijk worden en zijn wilt kunnen praten, dan moet je daar natuurlijk wél de gelegenheid voor bieden.

Het officiële programma werd afgetrapt door Bas van de Goed Met Geld-podcast en Niet71 van Niettot71. Die we daar uiteraard niet ‘Niet71’ noemden. Maar dat is het voordeel van gelijkgestemden: het maakt niet uit of je er ‘open’ bent of graag anoniem wilt blijven. Alles kan.

Na de lunch was het tijd voor een presentatie over beleggen in opties door Amber Tree Leaves, gevolgd door wéér een pauze en een dubbelinterview met Daphne (“Het moeilijkste aan mijn eigen kippen slachten vind ik het eens het slachten, maar je hand dan in zo’n warm lijf steken. Maar ook dat went!”) en Lonneke (die vanwege haar boektour even in Nederland was!).

Voor herhaling vatbaar?

Daarop is écht maar één antwoord te geven: JA! Het was gewoon ontzettend leuk. Het maakte eigenlijk helemaal niet uit dat het 100 (wat toch bést veel is) mensen waren, of dat velen onbekenden van elkaar waren. Of dat iedereen zich in een ander stadium bevindt. Je kunt allemaal iets van elkaar leren.

En op z’n minst is het gewoon al een verademing om de vragen die je over dit onderwerp hebt eens met een ander te bespreken. Wat in gesprekken die ik had veel naar voren kwam, was dat dat in de eigen omgeving toch vaak ontzettend lastig is. Dan heb je al snel een bepaald imago, waar je vervolgens niet meer vanaf komt. En je kunt ook zó gemakkelijk verkeerd worden begrepen.

Dat wij niet de enigen waren die er zo over dachten bleek wel uit het feit dat we uiteindelijk – vriendelijk doch krachtig – weggebonjoured werden bij de locatie én dat sommigen van ons nog samen een hapje gingen eten. Ik moest natuurlijk nog terug naar Friesland en ging dus vast. In het gezelschap van een mede-noorderlinge, die ik nét vijf minuten eerder had ontmoet en waar ik graag nog wat meer mee wilde praten.

Eyeopener over financieel onafhankelijk zijn

De dag was dus ontzettend gezellig. Maar hij leverde voor mij ook wel een hele belangrijke eyeopener op. Wij zagen natuurlijk ook alle presentaties op het moment van presenteren voor het eerst. Ik kijk er altijd op verschillende manieren naar. Zo vind ik het bijvoorbeeld heel interessant te kijken naar hoe anderen dat doen. Hoe presenteer je jezelf? Hoe zorg je voor een levendig verhaal? Hoe bouw je zo’n verhaal op?

Maar daarnaast luister ik natuurlijk ook naar de inhoud.

Mijn grootste eyeopener hoorde ik al in de eerste presentatie van de dag. Over financieel onafhankelijk worden.

Nu zou je denken dat ik daar behoorlijk in thuis ben. Ik schrijf er drie keer per week over op LekkerLevenMetMinder.nl én heb er talloze cursussen over gemaakt voor de Money Mind Academy.

En toch kan er dan af en toe weer zo’n kwartje vallen.

Ik ben eigenlijk allang financieel onafhankelijk.

Compleet vrij misschien niet. Ik kan niet vanaf dit moment *niets* meer doen en overleven tot ik AOW krijg. Althans, niet op een manier die ik zou betitelen als ‘leefbaar’.

Maar in het afgelopen jaar heb ik bijna ongemerkt de laatste horde op die weg naar financiële onafhankelijkheid genomen: ik heb de stap gezet om volledig aan mijn eigen producten en diensten te gaan werken.

Voor die tijd kon ik al rondkomen. Voor die tijd had ik ook meer ruimte om mijn eigen schema in te delen dan mensen in loondienst vaak hebben.

Maar wat ik nu óók niet meer heb zijn strakke deadlines. En dat merk ik eigenlijk best. Dat ik niet meer op hete kolen zit als ik ergens ben, omdat ik “voor 10 uur die vertaling moet inleveren”. Of dat ik het weekend door moet werken omdat ik op maandag een grote deadline heb.

En ja, momenteel teer ik in sommige maanden een beetje in op mijn spaargeld. Maar dat is nog steeds mijn spaargeld. Ik ben daarin niet afhankelijk van iemand anders. Bovendien ga ik ervan uit dat het tijdelijk is. Zowel deze site als de Academy groeien en ik wil natuurlijk nog veel meer mensen bereiken met begrijpelijke informatie over financiën.

Steeds vaker realiseer ik me hoe ontzettend luxe dat is. Dat ik gewoon een week kan hebben waarin ik niet alleen behoorlijk stressvrij m’n werk doe, maar ook drie keer ga sporten, een dag met Annemarie van Gaal aan de keukentafel zit én een dag investeer in het creëren van een fijne thuiswerkplek. En dan vervolgens nóg alle avonden vrij ben.

Natuurlijk kan dit veranderen

Ik ben nu 35. In de 35 jaar die nog volgen voor ik aan mijn AOW toe ben, kan er nog enorm veel gebeuren. Je kunt anders in je tijd komen te zitten, je kunt anders in je geld komen te zitten. De markt kan crashen. Misschien ben ik deze site en de Academy over een paar jaar wel spuugzat.

Ik denk het niet, maar het kan.

Dus het is niet zo dat ik nu denk: oké, ik ben er. Dit was het.

Nee, ik ga lekker door naar het volgende station: financiële vrijheid. Werken aan passief inkomen, mijn bedrijf laten groeien op de manier die bij mij past. Zelf blijven groeien. Meer vrijheid creëren, zonder in te leveren op tijd of inkomsten. Eigenlijk hetzelfde als waar ik al die tijd al mee bezig ben, maar met het besef dat ik nu óók al ergens ben. En ik moet zeggen: dat voelt goed.

Heb jij dat ook weleens, van dit soort eyeopeners? Kun je je de laatste nog herinneren?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Wat een fijne en mooie eye opener om te beseffen dat je het eigenlijk heel goed voor elkaar hebt. Als fulltime blogger heb ik het ook erg naar mijn zin. Ik werk weliswaar 7 dagen per week, maar ik heb er zoveel plezier in dat me dat niet uitmaakt. En met pensioen hoef ik denk ik ook nooit, daarvoor vind ik het veel te leuk om te doen.

  1. Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer een dag te werken 😉 Traditioneel pensioen (als in: niets meer doen) staat ook niet direct op mijn verlanglijstje. Maar compleet vrij zijn om te doen wat ik wil (en dat lijkt waarschijnlijk veel op hoe m’n dagen er nu uitzien), wél.

 2. Dat klinkt interessant! Misschien kom ik volgend jaar(?) ook wel 🙂

  Ik vind die nieuwe pop-up linksonder met het aantal mensen dat online is trouwens echt superirritant, dat geknipper in mijn blikveld… Weet niet of je dat bewust zo hebt gedaan?

 3. Ha Adine, ik voelde me vereerd dat ik mijn verhaal mocht komen vertellen op de allereerste Fin-X in Nederland! Ik had vanochtend precies zo’n eye-opener. Ik lig met koorts en een verkoudheid op de bank (virusje meegenomen uit Nederland…) en ik dacht: als ik vandaag de hele dag niks doe, is er helemaal niemand aan wie ik daarover uitleg verschuldigd ben! Dat vind ik ook een luxe gevoel.

  1. Oei, hopelijk heb je die niet van mij dan! Hoewel ik denk (hoop!) dat ik toen al niet meer heel besmettelijk was, aangezien het alleen nog wat kuchelen was. Beterschap en inderdaad: troost je dan met de gedachte dat je gewoon heerlijk helemaal niets kunt doen en het dan óók prima is. En misschien wel nog lekkerder: je boek wordt ondertussen gewóón verkocht 😉

 4. Ahhh ik sta op LLMM, mijn dag kan niet mooier 😀 Jullie organisatie was goed geregeld, compliment! Volgende keer moeten we wel echt even wat langer kletsen en een hapje eten ofzo 🙂 Ik merk dat ik veel te streng voor mezelf ben waardoor ik 0,0 realiseer welke vrijheid ik eigenlijk heb, gelukkig zorgt mijn wederhelft ervoor dat ik hier meer van geniet. Fijn weekend!

  1. Helemaal eens met dat hapje eten! En langer kletsen natuurlijk! En dat niet realiseren welke vrijheid je hebt is wel herkenbaar hoor. Dat gevoel komt nu veel meer, zeker als ik dan met allerlei leuke dingen bezig ben en ervoor betaald word, terwijl ik dan zie dat een ander echt met tegenzin naar kantoor gaat om daar maar weer een dag uit te zitten.

 5. Chris en ik geven Chris de schuld 😉
  En dat had ik me nog niet eens gerealiseerd, maar je hebt helemaal gelijk. Je kunt mijn boek natuurlijk ook kopen terwijl ik op de bank lig!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.