#FreedomFriday: FinCon19

fincon 2019

Dit jaar werd voor de negende keer een conventie gehouden voor iedereen die ook maar iets met geld en media te maken heeft: FinCon. Vorig jaar ging ik hier voor het eerst heen; ik kwam er min of meer bij toeval achter dat het de week daarop zou worden gehouden en boekte meteen een ticket. En het was zó leuk, dat ik terplekke besloot om mijn kaartje voor 2019 te kopen. Dus was ik vorige week weer in Amerika, voor die negende editie: FinCon 2019.

Wat is FinCon precies?

Als mensen mij vragen wat FinCon is, dan zeg ik meestal dat het een conventie voor personal finance-bloggers is.

Toch is het meer dan dat. De slogan die de organisatie zelf hanteert is: ‘where money and media meet’ en dat dekt behoorlijk de lading.

Het gaat over media én geld. Dus je treft er bloggers, maar ook podcasters, vloggers, banken, creditcardbedrijven, enzovoorts.

En er zijn ook gewoon mensen die het leuk vinden om meer over personal finance te weten te komen.

Het programma

Het programma van FinCon bestaat eigenlijk uit een aantal onderdelen.

Je hebt het officiële programma, met keynotes aan het begin en het einde en daar tussenin verschillende workshops. Meestal worden er tussen de 6 en 8 workshops tegelijk gegeven, in verschillende ruimtes, dus je zult moeten kiezen waar je heen wilt.

Ik was te laat met me aanmelden voor de community meet-up, dus ben maar op eigen houtje naar het Pentagon gegaan!

Daarnaast worden er verschillende community meetups georganiseerd. Dit jaar was er bijvoorbeeld een groepje dat op de dinsdag vóór FinCon naar het Pentagon ging, er waren meetups voor ‘frugal’ bloggers, voor singles, voor vrouwelijke podcasters, voor financiële feministen, voor crypto-fanaten, enzovoorts.

Dan heb je nog FinCon Central: dit is een soort beurshal waar verschillende bedrijven met hun stands staan. Voor bezoekers is dit een mooie manier om te kijken of er samenwerkingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld in de vorm van content delen, een affiliate programma of iets anders.

En tot slot zijn er nog wat feestjes; meestal is er één die gesponsord wordt door één van de – je raadt het al – sponsors en één afsluitend feest op de zaterdag.

Eindfeest FinCon 2019
Samen met Peggy van The Curated Yes en Paul van Financial Autonomy op het afsluitende feestje van FinCon 2019

Dit jaar was er op woensdag een soort kick-off party (met donut wall) van de sponsor, die werd georganiseerd in één van de Smithsonian-museums. Op vrijdag kon je naar de Plutus-awards (maar die heb ik overgeslagen, want daar vond ik vorig jaar niet zoveel aan) en op zaterdag was het afsluitende feest: Paint the Town Red, White, and Blue. Dress code: zo Amerikaans mogelijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik alleen een pin van de Amerikaanse vlag had – gescoord in het Pentagon – maar er was zelfs iemand in een Amerikaanse vlag-onesie!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn ervaring met FinCon 2019

Vorig jaar kwam ik vooral voor het programma. Ik ben toen op elk mogelijk moment naar een sessie geweest en vond dat prachtig.

Lunch met Becky, Caroline (van vorig jaar!), Jon, Matthew, Mrs. Miller (niet op de foto, want die blogt anoniem), Spencer en Derek

Dit jaar liep dat iets anders. Doordat ik nu wat meer mensen kende – onder meer van vorig jaar – heb ik nu ook veel meer sociale dingen gedaan. Even met een groepje lunchen, uit eten, enzovoorts. En dat loopt soms uit, waardoor je niet altijd precies de sessies kunt volgen die je graag wilt volgen.

Nu vond ik dat geen probleem, want:

 1. ik heb een virtuele pas, dus kan alle sessies thuis op mijn gemak nakijken en ;
 2. hoewel de sessies superinteressant zijn, voelde ik me vorig jaar regelmatig wel wat eenzamer, omdat ik nog niet echt mensen kende en als enigszins verlegen introvert ook niet zomaar overal op afstap

Nu moest ik ook wel een beetje letten op ‘energie-management’, maar ik heb wel veel meer lol gehad dan vorig jaar. En dat is ook wat waard!

Overigens had ik dat niet speciaal verwacht: ik had me vorig jaar voorgenomen om al op tijd te beginnen met contacten leggen, maar door het onverwachte huwelijksaanzoek en onze bruiloft is daar gewoon helemaal niets van gekomen.

Mensen de weg wijzen naar de Keynote Speech – die ik dus helaas zelf grotendeels heb gemist… Gelukkig kan ik hem nog terugkijken!

Dit jaar heb ik trouwens ook weer vrijwilligerswerk gedaan, maar nu tijdens FinCon. Nu kreeg ik wél een vrijwilligers-T-shirt 😀

Wat heeft het gekost?

Vorig jaar was ik ongeveer 1800 euro kwijt. Dit jaar had ik géén huurauto, maar verbleef ik in het hotel waar FinCon 2019 werd gehouden. Dat bracht enorm veel gemak met zich mee, maar was ook duurder. Bovendien moest ik nu dus wel een lift van en naar het vliegveld regelen.

Mijn toegangskaart was wel weer goedkoper, omdat ik die meteen vorig jaar al had gekocht.

De kosten op een rijtje:

Toegangskaart: 185,67 euro (vorig jaar al gekocht)

Vlucht: 384 euro

Hotel + alle contante uitgaven*: 1.130 euro

Transfer: 65,15 euro

Totaal: 1764,82

De contante uitgaven zijn een beetje vaag; ik had wat dollars meegenomen en heb daar o.a. maaltijden mee betaald. Het hotel was ongeveer 1.000 euro, de rest is dus opgegaan aan lunches e.d. met mede-FinConners. En ik heb natuurlijk nog wat privé-uitgaven gedaan.

En ja, dat was het allemaal weer waard.

Het is een flink bedrag, maar ik ben ontzettend dankbaar dat ik de mogelijkheid heb om dit te kunnen doen, om te leren van andere omgevingen, andere mensen en daarmee mezelf en mijn bedrijf verder kan ontwikkelen. Dat voelt rijk!

Oh, en verblijven in hetzelfde hotel als waar FinCon georganiseerd werd, was heerlijk. Je kunt heel gemakkelijk even terug naar de kamer om uit te rusten, iets te pakken, lastminute aansluiten, enzovoorts. Qua geld maakt het dus niet veel verschil ten opzichte van vorig jaar, maar voor de ervaring voegt het absoluut heel veel toe! Ik zou daar in het vervolg absoluut altijd weer voor kiezen.

Tenzij ik natuurlijk wat meer wil rondreizen, zoals vorig jaar in Orlando. Dan is een eigen auto wel fijn (wel even op de deals letten, ik ben zelf altijd wel heel blij met de service van Alamo.)

Takeaways van FinCon 2019

Naast een nieuwe dosis energie, veel goodies en helaas ook een jetlag/koortsig griepje; wat heb ik nu daadwerkelijk meegenomen van FinCon 2019?

 • De impromptu fotoshoot met Demelza, Melody en Pearl – handig voor de beeldbank!

  Leuke mensen. Zo had ik een meetup met Laura, Kelly en haar man Brandon, Becky en Marcelina die ook lid zijn van Elite Blog Academy, ontmoette ik een aantal mensen die ik vorig jaar al had leren kennen (o.a. The Frugal Fellow, Lisa Duke, John en Shawn van F and P Ventures, Laura Coleman (die weet alles van tegemoetkomingen die mensen kunnen krijgen als ze kinderen adopteren)).

  Ik maakte kennis met onder meer Peggy van The Curated Yes, Lemoncrusher Pearl (wiens boek ik daar meteen heb gekocht!), Melody van Her Designed Life (met wie ik een superleuke spontane fotoshoot heb gedaan, gewoon midden op straat in Washington), Becky van Becoming Not Poor (die me geweldige Instagram-tips gaf), Mrs. Miller van Millersonfire (superenthousiast en ook heel interessant; over ‘wealth guilt’), Divvy Dad (die me vertelde dat hij ook regelmatig blogs van Nederlandse ‘dividendbloggers’ leest!), Jonathan van Joney Talks (heerlijk om éven Nederlands te kunnen praten met deze veeltalige Vlaming!), Matthew van Money By Ramey, Jon van Moneysmartguides.com, Spencer van 10xTravel, Paul van Financial Autonomy en ik hoop van harte dat ik nu niemand oversla…

  Met een aantal van deze mensen zit ik inmiddels in een leuke, motiverende FB-groep.

 • Kennis. Je leert gewoon ook weer een hoop nieuwe dingen. Ik wilde dit jaar bijvoorbeeld meer te weten komen over het opnemen van podcasts en heb daar genoeg over geleerd om aan de slag te kunnen. Ik ben nu alvast wat lezersvragen aan het verzamelen, dus als jij er eentje hebt, scroll dan op deze pagina helemaal naar beneden en laat je voice message achter!
 • Perspectief. Het is soms zo makkelijk om jezelf met anderen te vergelijken en je daardoor af te laten leiden. Dat kun je je op zo’n event gewoon niet veroorloven. Natuurlijk zijn er mensen die véél verder zijn dan jij. Héél veel mensen zelfs. Je wilt niet weten hoe daar af en toe de miljoenen aan omzet om je oren vliegen. Maar tegelijkertijd merk je ook dat je met jouw informatie ook meer dan genoeg mensen kunt helpen. Er is ruimte voor iedereen. Het enige dat je zelf hoeft te doen is jouw plekje vinden en consequent werken aan het vergroten van je olievlek 😉

Wat me trouwens opviel: bepaalde dingen waren ook duidelijk anders dan vorig jaar. Toen werd er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan FIRE, terwijl dat dit jaar helemaal niet zo was. Mr. Money Mustache was er bijvoorbeeld ook niet, terwijl die vorig jaar nog meedeed aan verschillende panels én een afsluitende keynote gaf.

Ik heb weer genoten en ga weer geïnspireerd verder bouwen aan mijn bedrijf. En ik ben natuurlijk benieuwd: is er nog een vraag die ik nog niet voor je heb beantwoord?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Wat leuk weer om te lezen, Adine! En klinkt alsof je flink de vruchten hebt kunnen plukken van het feit dat je er de vorige keer ook was. Waren er nog andere Nederlandse bloggers voor zover jij weet, of was jij echt de enige?

  1. Two!! That’s smart 🙂 I did think about that for a minute, but knew that I would probably get more out of it if I also got some rest/alone time. But still, even at full price I think the convenience was really worth the money. I was actually a bit bummed to see that it won’t be in a hotel next time!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.