Irene (38): “Na mijn scheiding veranderde mijn mindset rondom geld”

geld mindset scheiding

Veranderingen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je anders over dingen gaat denken. Dat je mindset verandert. Dat gebeurde ook bij Irene, die na haar scheiding haar huis van vier ton moest inruilen voor een rijtjeswoning. Maar: haar nieuwe mindset rondom geld heeft haar na de scheiding wél veel rust opgebracht.

Zou je wat meer over jezelf willen vertellen?

“Ik ben Irene*, een alleenstaande moeder van 38 jaar. Mijn kinderen zijn 4 en 6 jaar oud. Momenteel werk ik 32 uur per week. Ik volg deze verhalen altijd met plezier, dus wil daaraan ook graag mijn bijdrage leveren.

Ik woon sinds drie jaar alleen en heb sindsdien ook mijn eigen hypotheek.”

Die hypotheek, hoe zit dat precies?

“Mijn hypotheek is 160.000 euro en gedeeltelijk aflossingsvrij. Na de scheiding mocht ik namelijk 50 procent van het aflossingsvrije gedeelte meenemen. Op het ene deel betaal ik 2,2 procent rente, op het andere deel 2 procent.

In de afgelopen drie jaar heb ik bij elkaar al 15.000 euro afgelost. Ik probeer elk jaar minimaal 5.000 euro af te lossen en tot nu toe is dat dus gelukt.

Om die 5.000 euro bij elkaar te krijgen, spaar ik elke maand bovenop mijn vaste aflossing een bepaald bedrag. Via mijn annuïteitenhypotheek los ik ook al 150 euro af in de maand.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lekker bezig! Zat je voor je scheiding ook al in die mindset van geld sparen en aflossen?

“Nee, helemaal niet. Nadat ik met mijn twee kinderen alleen kwam te staan, ben ik me pas gaan verdiepen in financiële zaken.

Hoewel ik dus een prima baan heb, met 32 uur per week, leek het praktisch onmogelijk te zijn om een hypotheek af te sluiten.

Voor mijn scheiding kochten mijn ex en ik nog net een huis van bijna 400.000 euro, maar nu bleek een rijtjeswoning amper betaalbaar.

Ik werd na mijn scheiding zo teruggeworpen in een andere realiteit, dat ik voor mezelf geen andere optie zag dan mezelf meer te verdiepen in geld – en dat bracht een behoorlijke verandering in mindset met zich mee.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Het lukte me met veel moeite om een huis voor mezelf en de kinderen te kopen. Om mijn financiële positie verder te versterken, begon ik vervolgens met sparen, beleggen en aflossen.

Ik merkte bovendien dat ik meer wilde leren over financiële zaken en me er beter in wilde verdiepen. Ik bekeek mijn voorwaarden nog eens goed en kwam er op die manier achter dat ik nog ongeveer 12 jaar hypotheekrenteaftrek kreeg op mijn aflossingsvrije hypotheek.

Het feit dat ik dat soort dingen helemaal niet wist, schudde me behoorlijk wakker.

Dan ging het niet eens om dat bedrag, want dat is nog geen 100 euro per maand. Maar het simpele feit dat ik het niet wist en dat dit soort informatie blijkbaar ook niet standaard wordt gegeven als je een hypotheek afsluit.

Dat, gecombineerd met mijn nieuwe financiële realiteit, zorgde bij mij voor een compleet andere mindset rondom geld en hypotheken.”

Hoe voelt dat nu, die andere mindset?

“Fijn. Het geeft me eigenlijk altijd een gevoel van rust. Bovendien ben ik op drie fronten bezig: ik spaar, ik beleg en ik los af.

Aflossen zorgt ervoor dat mijn geld in stenen zit en dat ik het niet kan opnemen. Mijn huis staat momenteel niet onder water. Bovendien bespaar ik niet veel aan rente, omdat ik ook niet veel rente betaal.

Soms vraag ik me overigens wel eens af of ik er goed aan doe, om extra af te lossen. Of dat belastingtechnisch bijvoorbeeld over 10 jaar nog zo goed uitpakt.

Maar die gok neem ik maar; ik kan ook niet zover in de toekomst kijken.

Bovendien: het geeft me rust en een goed gevoel, dat is voor nu voor mij het belangrijkst.”

Hoe zit het eigenlijk met je omgeving: weten zij dat je aflost?

“Sommige mensen wel, sommige mensen niet. Veel mensen kijken hier heel anders tegenaan, net zoals ik dat voor mijn scheiding deed.

Toen kon alles, het geld stroomde binnen en stroomde er even hard weer uit.

Het was echt een yuppenleven met een maximale hypotheek, leaseauto, enzovoorts.

Ik denk nu wel eens: wat als we toen meteen waren begonnen met aflossen? Al was het maar een beetje per maand! Een hypotheek van 350.000 tot 400.000 euro zou me nu benauwen qua maandlasten. Dat ga je nooit volledig aflossen, maar je wilt het dus wél lenen!”

Hoe zie je jouw financiële toekomst voor je?

“Ik heb een plan. Ik wil graag een tweede huis kopen als investeringsobject voor de verhuur. Maar daarvoor moet ik eerst mijn huidige hypotheek drastisch verlagen.

Met mijn inkomen en status als alleenstaande lijkt dat haast onmogelijk, maar ik heb ook geleerd dat je met weinig héél veel kunt. Zolang je maar een plan, focus en discipline hebt. We gaan het dus zien!

Ik hoop dat me dit binnen 10 jaar lukt, maar dat blijft nog even spannend. Ik beleg immers momenteel ook en ik wil ook nog een beetje leven.”

Heb je nog een gouden tip voor de lezers?

“Gewoon beginnen met het aflossen van die hypotheek! Begin met een klein bedrag, maar doe het wel en meteen maandelijks als je loon binnen is. Net als sparen.

En krijg je een verhoging, bijvoorbeeld volgens de CAO: zet die dan meteen apart voor de volgende aflossing. Je mist het dan immers toch niet!

Je zult verbaasd zijn over hoe goed dit voelt. Het geeft controle, rust… ik zou bijna zeggen dat het verslavend is!”

Dank voor het delen van je verhaal, Irene!

Wil jij jouw verhaal ook delen? Fijn! Dat kan hier >>

*Irene is niet haar echte naam.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Je heb het mooi opgepakt na je scheiding. Of het verstandig is om extra af te lossen, weet ik niet voor jouw. Als ik kijk in onze situatie is dat onze vaste lasten heel erg omlaag gegaan zijn. Als we zouden moeten rondkomen met alleen het pensioen van mijn partner nu 2000 euro en na de AOW leeftijd 1800 euro kunnen we dit goed, immers we betalen op dit moment 60 euro. Hadden we dat niet gedaan dan was het bedrag ongeveer 520 euro geweest. Dit laatste bedrag is ook niet hoog, maar wel hoog in vergelijking met het inkomen. Dit geeft gewoon geestelijk veel rust. Wel zou ik wat geld apart zetten voor studie voor je kinderen, omdat ze nu nog niet zo veel geld kosten en straks wel. Ook dat kan rust geven.

  2. herkenbaar dat de mindset verandert door een situatie. Helaas heb ik geen koophuis na mijn scheiding, maar een huurhuis. Maar ook hier is het sparen geblazen om in de toekomst mogelijk toch nog een huis te kunnen kopen. Een tip: als alleenstaand werkend moeder met kinderen onder de 12jaar heb je recht op de combinatiekorting. Ik weet niet of je daar al gebruik van maakt, maar dat is dus ook nog een potje waar je recht op hebt.

  3. Heel mooi verhaal! Ik vind het inderdaad ook heel belangrijk om je te verdiepen in financiële zaken. Zo vind ik het bijvoorbeeld belangrijk om altijd de voorwaarden te lezen als je een lening afsluit!
    Grtjs Anne

  4. Ik ben er na 20 jaar uit gepest op mijn werk, want ik weigerde naar bed te gaan met de getrouwde manager. Nu heb ik meer verdiensten, elke maand. Nooit stilgezeten.

  5. Klinkt als mijn verhaal! Behalve dan dat ik geen koophuis kon krijgen (simpelweg te hoge prijzen voor koopwoningen in deze regio), maar een woning huur. Het is gek dat er blijkbaar eerst iets heftigs in je leven moet gebeuren waardoor je met je neus op de feiten wordt drukt. Ook hier voorheen een luxe leven (incl eten bij sterrenrestaurants) en nu genieten van simpele dingen en heerlijk thuis eten koken. Alles draait om een andere mindset en keuzes maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.