#FreedomFriday: plekken waar je geld kunt kwijtraken

geld kwijtraken

Geld kwijtraken, dat wil toch niemand? Waarom daar dan een artikel over schrijven? Omdat een gewaarschuwd mens voor twee telt, natuurlijk. En stiekem ook wel omdat ik benieuwd ben naar welk van deze plekken voor jou het meest relevant zijn!

De kans is groot dat er momenteel geld weglekt. Dat je misschien best een beetje oog op je inkomsten en uitgaven houdt, maar er toch steeds minder naar de spaarrekening gaat dan gepland. Of gehoopt.

Hoe kan dat toch? Wat zijn van die punten waarop je dat geld ongemerkt toch heel snel kunt kwijtraken? Ik zet wat opties voor je op een rijtje.

1. Je budget

Of het gebrek daaraan. Als je wilt dat een budget écht goed werkt, dan zou je er eigenlijk voor moeten zorgen dat elke euro een bestemming heeft. Dat wil niet zeggen dat je elke euro ook moet uitgeven.

‘Sparen’ of ‘beleggen’ of ‘in het potje voor leuke dingen’ zijn óók bestemmingen.

En zoiets kan best bewerkelijk zijn; misschien doe je af en toe ook weleens spontane uitgaven, of vergeet je een plekje te vinden voor de euro’s die je via Marktplaats verdient.

Dat gebeurt mij in ieder geval regelmatig. Maar daardoor weet ik wél dat het inderdaad klopt: hier glipt toch al snel wat weg.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Diensten die je niet gebruikt

Als je toch met dat budget aan de slag gaat, is het ook goed om te kijken of er nog diensten zijn die je niet gebruikt, maar waar je wel voor betaalt.

Een sportschoolabonnement, een krant of tijdschrift, de glazenwasser, Netflix of Videoland. Of misschien wel een creditcard of een betaalrekening bij een bank.

En denk je dat je niet-gebruik tijdelijk is? Kijk dan of je geen pauze kunt inlassen.

Veel sportscholen bieden deze mogelijkheid bijvoorbeeld, mits je daar een goede reden voor hebt.

3. Cashback-acties

Je weet wel, van die acties waarbij je het bonnetje moet opsturen, zodat je alsnog een extra korting krijgt.

Veel mensen nemen op basis van zo’n aanbieding wél de beslissing om iets te kopen, maar sturen vervolgens hun bonnetjes niet in. Dat is eigenlijk niet eens geld kwijtraken, maar geld weggeven!

Doe je mee aan een cashback-actie, leer jezelf dan aan om DIRECT het bonnetje op te sturen.

Zelf doe ik af en toe mee met acties via Scoupy, waarbij je iets in de supermarkt koopt en het geld dan terug op je rekening krijgt. Zodra ik in de auto zit, maak ik direct een foto van de bon en stuur ik die door. Dan heb ik de bon nog bij de hand en hoef ik er daarna niet meer aan te denken.

4. Loterijen

Waar je waarschijnlijk al jaren achtereen aan meedoet, maar nooit wat wint. Behalve dan een bak ijs en drie flessen badschuim.

Ik mag er eigenlijk niets over zeggen, want mijn man is er dol op, waardoor ze ook op ons lijstje met uitgaven voorkomen. Wél opgenomen in het budget natuurlijk.

Maar goed, de kans dat ik word geraakt door een kauwgomballenmachine schijnt groter te zijn dan de kans dat ik de loterij win. Dus eigenlijk is dit ook gewoon een manier van (vrijwillig) geld kwijtraken.

5. Hoge rente

Op je pee-elletje, je autolening, je hypotheek, je duurzaamheidslening of wat dan ook. Als je dit soort hoge rentes niet in de gaten houdt, kan het zomaar zijn dat de rente die je betaalt uiteindelijk meer is dan het bedrag dat je oorspronkelijk hebt geleend. Dit gebeurt vooral vaak bij creditcards.

Als je écht niet een-twee-drie van je lening kunt afkomen, dan kun je overwegen om hem over te sluiten naar een lening met een goedkopere rente. Maar de voordeligste optie is natuurlijk helemaal géén (hoge) rente betalen.

6. Slapende spaarpotjes

Wist je dat er een klein fortuin staat op zogenaamde ‘slapende bankrekeningen’? Of dat er nog heel veel geld in de cosignatiekas van het ministerie van Financiën zit, omdat niemand dat heeft opgeëist na bijvoorbeeld een faillissement of overlijden?

Ik bleek hier helaas niets meer in te hebben zitten, maar misschien heb jij meer geluk.

En let dus ook even op bankrekeningen die je misschien zelf ooit hebt geopend, maar niet meer gebruikt. Soms kan er ook nog saldo opstaan omdat je een keer rente hebt ontvangen.

7. Voedselverspilling

Je kunt heel erg op je boodschappenbudget letten, maar als je die boodschappen vervolgens weer weggooit, heeft het nog weinig zin.

In Nederland verspillen we jaarlijks gemiddeld voor zo’n 140 euro aan voedsel; doodzonde natuurlijk.

Als jij merkt dat je regelmatig wat weggooit, is het misschien een idee om je boodschappenbudget wat naar beneden bij te stellen, wat minder te kopen en wat creatiever te worden met restjes. Een maaltijdplanning maken kan je hier ook bij helpen!

Bonustip: gebruik wat minder ingrediënten en neem gerechten in je maaltijdplanning op die dezelfde ingrediënten vereisen. Grotere kans dat je alles opkrijgt.

8. Verzekeringskorting

Wist je dat je bij bepaalde verzekeraars korting kunt krijgen als je er meerdere verzekeringen afsluit?

Niet dat je er direct extra verzekeringen voor moet afsluiten, maar je kunt natuurlijk wél even kijken of dit voor jou nog mogelijkheden biedt.

Heb je sowieso wel eens gekeken of verzekeren nog goedkoper kan? Hier vind je een heel lijstje met onafhankelijke vergelijkers.

9. Emotie-spenden

Net als emotie-eten, is er ook zoiets als emotie-spenden. Geld uitgeven omdat je denkt dat het je een beter gevoel geeft of geld uitgeven als beloning voor jezelf.

Het maakt eigenlijk niet uit waarom je het doet; het is gewoon niet handig. Er zijn namelijk altijd wel momenten waarop je je rot/geweldig voelt en dan kun je wel blijven kopen. En geld blijven kwijtraken.

Als je hier last van hebt, probeer dan te kijken waar het vandaan komt en zoek naar een andere manier om met die gevoelens om te gaan. Gebruik zo’n trigger bijvoorbeeld om eens flink los te gaan in de sportschool, of om in actie te komen en je huis schoon te maken.

Oké, misschien lang zo leuk niet, maar je hebt wél langer plezier van het resultaat!

Herken jij deze plekken/manieren waarop mensen vaak geld kwijtraken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Handig lijstje! En nog een aanvulling voor de verzekeringen: je zorgverzekering jaarlijks betalen levert ook nog wel wat korting op. 2% in mijn geval. Alle beetjes helpen, toch? En ik vind het fijn om het gewoon vooruit te betalen met de eindejaarsuitkering en de rest van het jaar lagere lasten te hebben.

  2. Leuk artikel! Toevallig heb ik laatst weer eens mijn puntensaldo van een online enquêtebureau ingezet bij een noodzakelijk aankoop bij de blauwe bal.com. Ik doe mee met verschillende panels en daar staat inmiddels een boel ‘geld’ van mij!

  3. Door de titel werd ik getriggerd – en maar goed ook – wat een leuk lijstje! Bewust bezig zijn met je financien loont dus zeker.

  4. Ja, dat dacht ik nu ook!
    Hoezo zoveel belasting op rendement van beleggingen? Ik neem toch een risico? En als er dan winst is moet ik het gaan delen (moet eerst nog wel tot dat hoge bedrag komen. Maar blij werd ik niet).

  5. Minder eten weggooien zou bij mij wel een goede zijn… Ik had me net voorgenomen om een lijst te maken met alles wat er in de diepvries zit, zodat ik altijd goed in kaart heb wat er in huis is. En ik dingen niet hoef weg te gooien, omdat ik bang ben dat het er te lang in zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.