Nieuwe subsidie energiebesparing eigen huis

subsidie-energiebesparing-eigen-huis

Energiebesparende maatregelen treffen is beter voor het milieu én voor je energierekening. Maar: die maatregelen kosten vaak een hoop geld. Omdat de overheid tóch graag wil dat mensen ze treffen, wordt er weer nieuwe subsidie voor energiebesparing in het eigen huis beschikbaar gesteld. Dit geldt voor maatregelen die zijn getroffen na 15 augustus 2019.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Het doorvoeren van energiebesparende maatregelen in je huis kost geld, veel geld. Niet iedereen heeft dat ervoor over. Bovendien heeft niet iedereen bakken geld liggen.

Om ervoor te zorgen dat er tóch veel wordt gedaan aan energiebesparing – iets dat ook ontzettend belangrijk is vanuit het oogpunt van oprakende energiebronnen en milieu – stelt de overheid af en toe een pot subsidie beschikbaar.

Met ingang van 2 september 2019 kunnen mensen in dat kader een aanvraag doen voor de subsidie energiebesparing eigen huis, de SEEH.

Voorwaarden voor het krijgen van subsidie

Je komt in aanmerking voor deze subsidie als je woningeigenaar bent en minimaal twee energiebesparende isolatiemaatregelen hebt uitgevoerd. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Vloerisolatie
 • Muurisolatie
 • Bodemisolatie
 • Het plaatsen van isolerend glas
 • Dakisolatie

De maatregelen moeten zijn uitgevoerd na 15 augustus 2019. De aanvraag zelf kan worden ingediend vanaf 2 september.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoeveel subsidie is er?

Net als met vrijwel alle subsidiepotten, kan ook de subsidie energiebesparing eigen huis opraken. Momenteel zit er 84 miljoen euro in de pot.

Per woning kun je 20 procent van je investering, met een maximum van 10.000 euro aan subsidie krijgen. Tenzij je enorm uitpakt en gaat voor een zeer energiezuinig pakket. Dan kan de subsidie oplopen tot maximaal 15.000 euro. Dit is inclusief een bonus van 4000 euro.

Zo’n ‘zeer energiezuinig pakket’ bestaat uit isolatie van dak, gevel, glas, kozijnen, deuren en vloer en een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of een balansventilatie met warmteterugwinning. Dit is een systeem dat een deel van de warmte die anders via het ventilatiesysteem naar buiten zou verdwijnen, hergebruikt. Dit bespaart weer een flinke dosis gas.

Je krijgt alleen subsidie als je daadwerkelijk impact maakt met je maatregelen. Hier vind je een overzicht van de minimale toe te voegen isolatiewaarde per maatregel:

MaatregelIsolatiewaarden
Dakisolatieminimale Rc-waarde 3,5 [m2K/W]*
Gevelisolatieminimale Rc-waarde 3,5 [m2K/W]*
Vloerisolatieminimale Rc-waarde 3,5 [m2K/W]*
Glasmaximale U-waarde 1,2 [W/m2K]* voor HR++, 0,7 voor Triple-glas
Isolerende kozijnenmaximale U-waarde 1,5 [W/m2K]*
Isolerende deuren in de gevelmaximale U-waarde 1,5 [W/m2K]*

*Het gaat hier om toegevoegde isolatie

Om zeker te weten dat je huis aan deze eisen voldoet, moet je een kierdichtheidstest laten uitvoeren. De kierdichtheid mag maximaal een Qv_10; kar-waarde hebben van 0,4 l/sm2.

Lees ook: Hoe zit het met de energierekening in 2019?

Maatregelen die jij kunt uitvoeren

Ik kan me voorstellen dat je het fijn vindt om eerst te weten of jij subsidie kunt krijgen voor de maatregelen die je wilt uitvoeren. Om daar zeker van te zijn, kun je een maatwerkadviesrapport opvragen.

Het slechte nieuws: je moet ervoor betalen. Het goede nieuws: na het opmaken van het rapport én het uitvoeren van minimaal 2 van die maatregelen kun je deze kosten óók via de subsidie terugvragen. Let er dan wel op dat de maximale subsidie voor het rapport 150 euro is en dat je dus geen bureau inschakelt dat jou meer in rekening brengt!

Meer informatie over de eisen rondom subsidie op maatwerkadvies vind je hier >>

Daarnaast is het handig om te weten dat de overheid zelf een rekentool heeft gemaakt waarmee je kunt berekenen hoeveel subsidie je ongeveer kunt krijgen. Die kun je hier downloaden (helaas werken de macro’s niet op de Mac).

Subsidie energiebesparing eigen huis aanvragen

De subsidie aanvragen is eigenlijk heel eenvoudig. Hiervoor ga je naar ‘deze site en klik je op ‘Aanvragen’.

Aanvragen kan dus alleen voor maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd. De subsidiepot staat open tot en met 31 december 2020 (of hij moet eerder leeg zijn). Na 2020 komt er waarschijnlijk weer een nieuwe subsidie voor energiebesparende maatregelen, maar hoe die er precies uitziet is nu nog niet bekend.

Aandachtspunten:

 • Je krijgt de subsidie maar één keer per woning. Doe dus zoveel mogelijk in één keer en check bij verhuizingen ook even of de vorige eigenaar de aanvraag niet al heeft ingediend
 • De subsidie geldt alleen voor jouw woning, die ook jouw hoofdverblijf is, of wordt na de renovatie
 • Je moet minimaal twee maatregelen uitvoeren
 • Je krijgt deze subsidie niet voor aan- of nieuwbouw, maar alleen voor werkzaamheden binnen je huidige ’thermische schil’, zoals ze dat zo mooi zeggen
 • De maatregelen moeten worden uitgevoerd door officiële bedrijven met een KvK-inschrijving; je mag het dus niet zelf doen
 • Zorg ervoor dat je uitvoerdersformulieren krijgt van de professionals die de werkzaamheden uitvoeren. Deze kun je hier downloaden voor de gewone subsidie en hier voor het zeer energiezuinige pakket.
 • Je kunt als Vereniging van Eigenaren óók in aanmerking komen voor subsidie. Meer informatie daarover vind je hier.
 • Woningeigenaars en VvE’s in Friesland krijgen nog eens 10% extra subsidie, mits je maatregel is uitgevoerd tussen 1 juni 2020 en 31 december 2022 (of tot het geld op is). Daarover lees je hier meer.

Ben jij nog van plan om energiebesparende maatregelen uit te voeren met bijvoorbeeld deze subsidies?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Interessant! Wel jammer dat het ook niet mag als een vorige bewoner de subsidie al heeft gekregen. Ik ben helaas totaal niet on speaking terms met degene die er voor mij 15 jaar heeft gewoond (haar schuld, haha), dus ik voel er niet direct veel voor om dat rapport te laten maken en er wellicht achter te komen dat ik geen subsidie kan krijgen.

 2. Leuk artikel. Wij zijn nu druk bezig met de verbouwing van ons huis en willen het dak en de muren gaan isoleren en we willen voor een warmtepomp en zonnepanelen gaan om zo co2 neutraal mogelijk te worden. Maar weet je wat de reden is dat je het niet zelf mag doen? Wij doen namelijk alles zelf (scheelt ook aanzienlijk in de kosten).

  1. Ik denk dat het ook een verkapte manier is om de economie (lees: bouwsector) wat extra te stimuleren. En misschien vinden ze dat anders ook te fraudegevoelig; want breng je dan je eigen uren ook in rekening, of alleen de materialen? En wie zegt dat ze allemaal daarvoor worden gebruikt? Ik vind het niet heel handig, want voor mij was het destijds wel een reden om bepaalde energiebesparende maatregelen uit te stellen; het scheelde té veel geld en volledig laten doen was (financieel) geen optie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.