Hoe zit het met de energierekening in 2020?

Energierekening 2020

In 2019 ging de energierekening omhoog. De prijzen stegen, maar de energiebelasting ging ook omhoog. Waar ik een paar jaar terug nog amper 60 euro aan energiekosten betaalde voor een grote woonboerderij (oké, met pelletkachel), tikken we nu maandelijks makkelijk het dubbele af voor een tussenwoning. Voor 2020 zijn de verwachtingen rondom de energierekening weer iets gunstiger. Ik zet de veranderingen hier voor je op een rijtje.

De energierekening gaat in 2020 naar beneden

Vorig jaar waren er een paar redenen waarom de energierekening omhoog ging:

1. De energiebelasting op gas ging omhoog;

2. De Opslag Duurzame Energie steeg; en

3. Gas en elektriciteit waren sowieso vrij duur.

Ook in 2020 gaat de belasting voor gas en stroom weer omhoog. Op gas wordt bijna 8 cent extra aan belasting geheven en op stroom bijna 1 cent.

Maar: je krijgt in 2020 wél ruim 200 euro meer aan teruggave van energiebelasting. En dat tikt aan. Gemiddeld zou een huishouden dan ongeveer 100 euro minder aan energiebelasting betalen.

Of dat voor jou ook geldt, is natuurlijk even de vraag. Hoe ‘gemiddeld’ ben je in de praktijk?

Energiebelasting geldt voor iedereen

In deze periode zijn de energiemaatschappijen weer extra enthousiast in hun missie om mensen over te halen over te stappen. En hoewel ik een groot voorstander ben van overstappen (scheelt geld!), vind ik de gebruikte methodes en argumenten niet altijd je-van-het.

Zo wordt bijvoorbeeld regelmatig gezegd dat het slim is om je nieuwe tarieven vast vast te laten zetten, omdat dat je scheelt aan energiebelasting.

Dat is dus niet waar. Energiebelasting betaal je namelijk gewoon over je verbruik én volgens het tarief van het desbetreffende jaar. In 2020 betaal ik dus – ongeacht mijn leverancier – gewoon bijna 8 cent per kuub gas meer en bijna 1 cent meer per kWh.

Dit wordt bepaald door de overheid, niet door de energieleverancier.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Opslag Duurzame Energie

Op 1 januari 2013 is de Wet Opslag Duurzame Energie ingevoerd. Kort gezegd kan via deze wet een belasting geheven worden, die het stimuleren van energiebesparende maatregelen mogelijk maakt.

Sinds de invoering in 2013 zijn de energielasten voor een gemiddeld huishouden al met bijna 170 euro gestegen.

In 2019 werd een lastenverlaging beloofd voor de burgers, zodat de ‘vervuiler zou betalen’. Met ingang van 2020 gaan bedrijven in plaats van 1/3 nu 2/3 bijdragen aan de opslag duurzame energie.

De nieuwe bedragen voor 2020:

 • De opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) op gas stijgt met 2,51 cent per m3. De ODE op stroom stijgt met 0,84 cent per kWh
 • De energiebelasting op gas wordt 3,99 cent hoger per m3. Op elektriciteit daalt hij met 0,09 cent per kWh
 • De energiebelastingvermindering gaat met bijna 216 euro omhoog.

In feite gaan de belastingen dus wél bijna allemaal omhoog, maar voelen we daar niets van dankzij de korting. Tenzij je dus véél verbruikt (en een ‘vervuiler’ bent).

Alle tarieven zijn inclusief btw en gelden tot een verbruik van respectievelijk 17.000 kuub en 10.000 kWh. De meeste huishoudens blijven hier (ver) onder.

Scheelt het me geld als ik nu vast nieuwe tarieven vastzet?

Nee. Ook hiervoor geldt: het is een belasting. Die staat los van mijn energietarief. Ik heb dit overigens ook nog even nagevraagd bij Vereniging Eigen Huis.

Gas en elektriciteit

Wij betalen sinds voorjaar 2019 0,2082 euro per kWh en 0,6782 euro per m3 gas. We hebben een enkele meter, dus geen normaal- en daltarief.

Dat tarief heb ik vorig jaar voor 3 jaar vastgezet. Geen slechte zet, zie ik nu.

Als ik nu in de Vergelijker kijk, dan is de goedkoopste optie die ik zie 0,20986 per kWh stroom en 0,72518 per m3 gas. Via die optie betaal ik echter ook 100 euro per product aan vaste leveringskosten, terwijl die nu op 54 euro zitten.

Scheelt het me geld als ik nu vast nieuwe tarieven vastzet?

Dit zou wél geld kunnen schelen. Dat heeft het bij mij in ieder geval wel gedaan. Want: de CO2-emissierechten zijn sinds begin van het jaar verdriedubbeld. Een deel van die kosten is ongetwijfeld al meegenomen in de prijsverhogingen die hierboven zichtbaar zijn. Maar een deel mogelijk ook niet.

Daarnaast neemt de vraag naar kolen en gas toe, zeker in de winter. Ook dat kan ervoor zorgen dat de energierekening in 2020 nóg meer stijgt.

De energierekening in 2020 verlagen

Als het goed is, gaat de energierekening ‘vanzelf’ al een beetje omlaag, dankzij de lagere belastingen. Maar je kunt je besparing natuurlijk óók nog extra vergroten.

Net als elk jaar geldt ook in 2020 weer: als je minder verbruikt, betaal je minder. En besparingen op gas tikken dan het hardst aan, omdat dat nu eenmaal het duurst is.

En minder verbruiken kan op honderden manieren. Een aantal voorbeelden:

 • Je huis beter isoleren (wij gaan in 2020 voor gevel- en vloerisolatie met subsidie)
 • Minder lang douchen
 • Koken met het deksel op de pannen
 • Koken in kleinere pannen
 • Gas niet te hoog zetten tijdens het koken, zodat er niet heel veel warmte (en dus energie) langs de zijkanten ontsnapt
 • Voldoende ventileren (droge lucht warmt sneller op)
 • Lampen uitdoen in ruimtes die je niet gebruikt
 • De computer uitzetten als je deze niet gebruikt
 • Geen stekkers in het stopcontact laten zitten. Want ja, opladers verbruiken wél energie, ook als er geen telefoon aan hangt
 • Met een sluipverbruikmeter door je huis; je hebt ongetwijfeld nog meer apparaten die stiekem energie verbruiken
 • De verwarming ’s nachts terugdraaien naar 15 graden en ’s morgens weer geleidelijk laten opwarmen. Bij vloerverwarming kun je betere en iets hogere temperatuur (17-18 graden) aanhouden
 • Radiatoren in ruimtes waar je (bijna) nooit komt dichtdraaien of op de vorststand (het sterretje) zetten
 • Alleen volle trommels wassen
 • Gloeilampen vervangen door ledlampen (tegenwoordig ook al verkrijgbaar bij de Action)
 • Bij de aanschaf van nieuwe apparaten letten op het energieverbruik
 • Op lagere temperatuur wassen
 • Zoveel mogelijk op daltarief doen (als je dubbeltarief hebt)
 • De was eens wat vaker buiten laten drogen, kan ook in de winter!
 • Koelkasten en vriezers goed sluiten, ze allebei niet kouder zetten dan nodig is en de koelkast ook gewoon uitzetten als je op vakantie gaat
 • Je goed aankleden en sloffen dragen, in plaats van de verwarming automatisch hoger zetten
 • Verwarmen met een pelletkachel in plaats van gas

Online kun je nog veel meer tips vinden; Klimaatgids heeft er bijvoorbeeld maar liefst 101 op een rijtje gezet, gesorteerd op categorie.

Energiecontract nu al afsluiten?

Wij hebben er vorig jaar dus uiteindelijk voor gekozen om de tarieven voor 3 jaar vast te zetten. Is dat voor jou ook handig? Ik zou zeggen: bezoek de Vergelijker en kijk welke optie jou het beste aanspreekt.

Of het voor jou zinvol is, hangt een beetje af van wat je nu betaalt en wat voor contract je hebt. Ik zou je alleen wel willen aanraden om niet zomaar te geloven wat iemand aan de telefoon of aan de deur vertelt.

Ik snap dat het vergelijken van tarieven en zelf uitpluizen wat je moet betalen niet het allerleukste klusje is. En ik snap ook heel goed dat je erop vertrouwt dat iemand je de waarheid vertelt over de tarieven. Maar: de praktijk is helaas anders.

Als je toch zo’n gesprek voert, houd dan in ieder geval deze drie kernpunten héél goed in je achterhoofd:

1. Belastingen gelden voor iedereen, die zijn niet anders per energieleverancier;

2. Vraag altijd naar de all-in tarieven; voor hetzelfde geld word je lekker gemaakt met tarieven zonder belasting of zonder btw – maar: houd er rekening mee dat die tarieven dit keer niet 100% vast staan; de verhoogde energiebelasting moet nog worden doorberekend (heb ik voor de zekerheid ook nog even gecheckt bij Gaslicht); en

3. Staar je niet blind op het maandbedrag. Dat is een voorschot, geen gegarandeerde afkoop. Het geeft enigszins een indicatie, maar veel meer dan dat is het niet. Een heftige winter – of juist een hele zachte – en het plaatje kan er weer héél anders uitzien.

Ben jij al ‘verrast’ met bijzondere, unieke aanbiedingen van energieleveranciers? En zet jij de boel nu al vast voor 2020?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Ik heb vorig jaar voor het eerst een driejarig contract afgesloten, omdat ik de duurdere aardgas wel had verwacht. Ik zit bij Greenchoice, en daar wordt een afsluitboete van 0,00 euro gerekend. Dus als ik toch weg wil kan ik onder het contract uit. Maar als ik naar de tarieven kijk excl BTW en alle andere heffingen was dat 3 jaar contract een goede ingeving.

 2. Ik kwam er achter dat mijn contracten al verlopen zijn. Met vergelijken kwam ik niet echt verder, de bonus die je soms krijgt is al verrekend en dan zou ik niet minder betalen.
  Ga morgen mijn huidige leverancier eens bellen met de vraag of ik een gunstiger contract kan krijgen. Ik woon in Zeeland en ben bij Delta en dat vind ik wel een prettig idee regio gebonden. Overweeg ook internet van hen te nemen

 3. Nog twee goede bespaartips: je cv-ketel temperatuur lager zetten, vooral bij oude(re) ketels staat de temperatuur vaak ruim boven de 70 graden. Dit verlagen scheelt een slok op een borrel. Je huis, mits enigzins geisoleerd, wordt ook wel warm met een verwarming van bijv. 65 graden. Wel even al je verwarmingen ontluchten ook, dit scheelt ook stookkosten doordat de warmte efficiënter in je ruimtes verspreid wordt. Je stookt daardoor minder lang.

  En ten tweede: vervang koelkasten en vriezers die ouder zijn dan pak-em-beet 10 jaar. Moderne apparaten zijn flink verbeterd op zuinigheid, een moderne vriezer gebruikt gemakkelijk € 50 per jaar minder aan energie.

 4. Goed artikel! Ik denk dat veel mensen hier wat aan zullen hebben. Wij gaan ook flink meer betalen aankomend jaar. Mijn vriendin verbruikt nogal watt (haha) energie met haar taartenbedrijf.

  Ik neem zeker een aantal tips mee! Lees: Niet te lang douchen *oops*.

 5. Nog een tip, weinig mensen kennen het, of doen het ook. Je cv waterzijdig inregelen…dat scheelt een hoop. Dat sluit aan bij een lagere temperatuur van de cv.
  Hoe je dat waterzijdig inregelen doet(of laat doen) kan je op internet wel vinden.

 6. Hoi! Ik had beter bij jou kunnen beginnen dan bij al die vergelijkers en mijn eigen energiemaatschappij 😉 Wat me wel opvalt is dat de wijziging in de belasting nog niet door de kamers heen zijn, dus in die zin kan dat nog meevallen.. (alle paniekverhalen horende zou t niet onredelijk zijn als het op z’n minst geleidelijk wordt verhoogd). Maar idd: belasting is voor iedereen, dus toch maar weer simpelweg naar de tarieven kijken.. 🙂
  Vanmorgen schafte ik wel al een ‘hooimadam’ aan (die ken je vast) en direct ook maar als cadeautje voor kerst.. Besparen kan nooit kwaad!
  Leuke tips ook van mensen hierboven! Sinds kort heb ik ledverlichting, maar dat bevalt niet: die dingen gaan binnen de kortste keren kapot, mn vader haalde ze idd bij de action. Wat de oorzaak is weet ik (nog) niet, maar qua besparing werkte t dus niet zo geweldig: kapotte lampjes zijn toch betaald natuurlijk…

  1. Wat leuk dat je een hooimadam hebt! Ik heb er wel van gehoord, maar nog nooit eentje gebruikt. Ben heel benieuwd hoe die jou gaat bevallen! Met die ledlampen zou ik geloof ik terug gaan; ik gebruik ze zelf al heel lang en heb dit nog nooit gehad, klinkt bijna als een slechte batch ofzo.. Overigens weet ik dat ze bij de Action te koop zijn, maar heb ik ze daar niet vandaan. Toen ik ze kocht, waren ze daar nog niet te koop. Ik hoop dat anderen betere ervaringen hebben met die lampen…

   En ik ben idd heel benieuwd wat ze met die belastingen gaan doen. Ik dacht hieruit op te maken dat het er wél al doorheen was, maar misschien komt er nog meer? Of lees ik het verkeerd?

   Vergelijkers zijn best wel handig, maar je moet er erg mee opletten. Sommige laten alleen de ‘aanbiedingen’ zien van energiemaatschappijen die het meest betalen, anderen zijn gewoon niet transparant in de kosten. Ik heb zelf ook een vergelijker (met wél alle aanbieders) op mijn site staan; daar kun je de kosten redelijk uitgesplitst zien. Overigens moet je daarin dus ook rekening houden met die verlaagde vermindering energiebelasting; die kan ik helaas zelf niet aanpassen.

 7. Wij hebben screens bij een aantal ramen en die zijn op zich bedoeld om de zomerzon en warmte buiten te houden, maar werken ook prima om kou buiten te houden. Ik heb ze niet naar beneden als het regent, want daar worden ze niet beter van.
  Op de bank heb ik een wollen deken neergelegd om op te zitten. Dat is echt een stuk warmer.
  Over pelletkachels ben ik dubbel. Het wordt gesubsidieerd en is financieel aantrekkelijk. Nog wel. Voor die pellets worden in Canada bossen gekapt. En daarna moet dat hout verscheept worden naar Nederland. Lijkt me erg vervuilend en als veel mensen op pelletkachels overgaan dan is dat hout op zeker moment ook op of veel duurder. Voor het milieu vind ik het een slechte maatregel. Het hout is stukken sneller verbrand dan dat het aangroeit.

 8. Ik geloof nog steeds dat elke jaar overstappen met een bonus goedkoper uitpakt dan een meerjarig contract.
  Daarnaast is het zinvol om +/- 5 a 6 vergelijkers een paar weken te volgen daar er dan vaak wel één bij is die een afwijkende (betere) aanbieding heeft. zo’n aanbieding zag ik afgelopen ineens. Een bonus van 270 euro.
  Daar ik door panellen op het dak 0 kwh verbruik en maar 260m3 gas tikt de bonus flink door (12 x 23 euro maandkosten = 276 euro -bonus a 270 is 6 euro jaarkosten voor 2019.

 9. Mijn contract loopt eind december af. Ik vond het vies tegenvallen. Ik stap elk jaar over, via vergelijkingssite, maar bonus is minder en eigenlijk kwamen de grote namen nog als laagste uit de bus. Toch maar met 40€ per jaar meer voor een groene leverancier gekozen maar ik ga rond de 30 – 35 euro pm meer betalen, dus waar het verhaal in het nos-journaal vandaan komt dat het € 10 pm is weet ik niet, bij mij iig niet.

 10. Nooit via de telefoon ingaan op dat soort zogenaamde aanbiedingen! Ik hoor van meer mensen die hier zijn ingetrapt! Het enige dat ze vast kunnen zetten is de kale gas en electra prijs, alle andere heffingen gaan ook gewoon omhoog als ze veranderen!
  Ik stap ieder jaar over en kreeg onlangs nog 150 bonus met een mooie kale energieprijs.
  De grote energiemaatschappen zijn ook altijd de duurste, dus vergelijken via bijv. pricewise.nl kan je ook veel geld schelen!

 11. Elk jaar stap ik over van energieleverancier en nu zit ik bij PowerPeers. Zij hebben wel aangegeven dat de energiebelastingen e.d. omhoog zullen gaan per 1 januari 2019, maar nog niet kunnen zeggen hoeveel. Daar zal ik ooit nog bericht over krijgen. Al zou ik overstappen, die hogere energiebelasting e.d. zal ik ook bij een andere leverancier moeten betalen. Je verandert er niets aan. Ja, naar de stembus als je weer kunt!
  Als ik mijn 1 jarige contract nu zou openbreken, kost het me ook nog eens te veel: 50 euro boete voor gas, 50 euro boete voor stroom en daarbovenop krijg ik niet mijn 150 euro bonus als ik daar 1 jaar klant blijf. Totaal zou ik dus 250 euro mislopen dus ik blijf sowieso en houd mijn hart vast wat de kosten gaan worden.
  Mijn contract loopt weer af 1 augustus volgend jaar en dan zien we wel weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.