35 x milieuvriendelijk én goedkoop

Milieuvriendelijk en goedkoop: 35 tips

Ik vroeg onlangs in de Facebook-tribe van LekkerLevenMetMinder wat mensen belangrijker vonden: de prijs van een product of de mate van milieuvriendelijkheid. De reacties waren behoorlijk eenduidig; het milieu is zéker belangrijk, maar de portemonnee geeft vaak – al dan niet gedwongen – de doorslag. Dat herken ik wel. Toen mijn budget vanwege een hoge hypotheek ook een stuk krapper was, lette ik echt wel op het milieu, maar was het niet het allerbelangrijkst. Gelukkig zijn er ook veel manieren waarop je milieuvriendelijk én goedkoop uit kunt zijn. En vaak zijn ze nog gezond ook; fijn voor je goede voornemens. Ik heb hier 35 dingen op een rijtje gezet die goedkoop én milieuvriendelijk zijn. Voor als je wel wat inspiratie kunt gebruiken.

Binnen

1. Douche koud. Natuurlijk véél goedkoper dan heet douchen (want je verwarmt het water niet en je staat er vast minder lang onder) én goed voor je bloedsomloop, je vetverbranding, je spierherstel en je huid. En vast nog veel meer dingen.

2. Installeer waterbesparende koppen; je kunt in de douche kiezen voor een waterbesparende douchekop, maar je hebt ook van die kleine filtertjes of beluchters die je in of op de gewone kraan kunt plaatsen. Scheelt je tot 70 procent.

3. Was je kleding op een lagere temperatuur. Je kleren worden even goed schoon en zo hoeft het water niet heel sterk verwarmd te worden. En kies er ook eens voor om ze te luchten in plaats van te wassen. Veel kleding wordt niet eens écht heel vies. Oh, en een energiezuinige wasmachine helpt natuurlijk ook!

4. Droog je kleding aan de waslijn. En ja, dat kan óók in de winter. Dan duurt het alleen iets langer. Veel wasdrogers zijn energievreters én zorgen er ook voor dat je kleding sneller slijt. Dat kost je dus twee keer geld.

5. Zet je apparatuur aan een stekkerblok, dat je volledig kunt uitschakelen. Sluipverbruikers bestaan écht.

6. Vervang je gloeilampen door ledlampen. Doe dit wel een beetje met beleid; allemaal nieuwe gloeilampen vervangen is natuurlijk óók niet echt milieuvriendelijk. Bovendien zijn ledlampen ook niet gratis. In verbruik verdien je dat echter weer vrij snel terug.

7. Maak je eigen schoonmaakmiddelen. Dan hoeven ze niet voor jou geproduceerd te worden én beperk je het aantal chemische stoffen dat via jou weer in het milieu terechtkomt.

8. Gebruik een wasbaar keukendoekje in plaats van keukenpapier. En vermijd sowieso spul dat je maar één keer kunt gebruiken. Vaders en moeders: overweeg ook eens wasbare luiers.

9. Vraag of je ook af en toe thuis mag werken. Dat kost je misschien wel wat extra stroom, maar is toch een stuk beter dan een uur in de file staan. Deze vlieger gaat natuurlijk niet op als je 5 minuten lopen van je werk woont of lekker gaat fietsen. Dan kun je beter op kantoor gaan zitten en in ieder geval de energie voor verlichting en verwarming over een groter aantal mensen verdelen.

10. Zet een plant neer in plaats van een luchtzuiveringsapparaat. Schone lucht is belangrijk, maar die hoeft echt niet uit een apparaat te komen. Planten die zich hier goed voor lenen zijn onder meer de ficus, bamboe en varen. Dit is tegenwoordig mijn favoriete adres voor planten; ik ben vooral fan van de kneusjes-voordeel-box.

11. Kies voor zonne-energie. En als je aanhikt tegen de investering; je kunt ze altijd huren.

Voor meer energiebesparingstips kun je trouwens ook dit artikel én de reacties even checken: Hoe zit het met de energierekening dit jaar?

12. Ga kleiner wonen: minder ruimte te verwarmen, minder ruimte voor spullen, minder kosten. En als je er dan wel een tuintje bij hebt, hoef je je niet opgesloten te voelen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Buiten

13. Word lid van de bieb. Dat scheelt een hoop geld aan nieuwe boeken én je stimuleert de voorzieningen die er zijn.

14. Annuleer je papieren bankafschriften en download ze voortaan. Het afdrukken en versturen is zonde en bovendien laten veel banken je hier ook nog voor betalen.

15. Pak eens wat vaker de fiets. Of ga lopen. Een auto is heel makkelijk, maar ook niet bepaald goed voor het milieu. Bovendien kost een auto geld. Als je wat meer gaat lopen of fietsen, kun je ‘m misschien wel helemaal weg doen. Dan kun je zo (een paar, afhankelijk van je auto) honderd euro per maand besparen. Je kunt eventueel ook carpoolen.

16. En overweeg ook om op de fiets naar het werk te gaan. Dat deed Mr. Money Mustache ook. En die is nu loaded ? Scheelt je sportschool, brandstof, parkeerkosten en meer. Spekvet doet dit trouwens ook. Wel op een dure fiets, maar met een beetje reiskostenvergoeding kan dat blijkbaar vrij snel uit.

17. En als je wel rijdt: pas je rijstijl aan. Het nieuwe rijden, dat inmiddels niet zo nieuw meer is, is minder belastend voor het milieu én voor je portemonnee.

18. Zeg de sportschool op en ga buiten sporten. Buiten sporten is gratis, goed voor je gezondheid en een stuk milieuvriendelijker dan (met de auto) naar de (verwarmde of gekoelde) sportschool gaan.

19. Ga composteren. Je hebt zelfs van die kleine compostemmertjes die je gewoon in de keuken kunt bewaren. Het compost kun je vervolgens weer in je tuin of plantenbakken gebruiken.

20. Vang regenwater op in een regenton. Dat kun je weer gebruiken om de tuin (of die plantenbakken) te besproeien, om de auto te wassen of zelfs om de wc door te spoelen.

21. Nog leuker: begin je eigen moestuin. Kun je daar mooi je zelfgemaakte compost en je opgevangen regenwater in gebruiken. Zelfs op een klein oppervlak kun je al behoorlijk wat groenten verbouwen! En er zijn tig Facebook-groepen waarop je zaden kunt uitwisselen.

Eten

22. Kook minder (of niet) met pakjes en zakjes. Als je je producten vers bij de boer haalt, dan zijn ze vaak goedkoper, veel gezonder en hebben ze geen kilometers afgelegd in vervuilende vrachtwagens. En als je wel bent aangewezen op de supermarkt, dan helpt het ook om vooral te gaan voor producten zonder of met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Kies dus liever die bloemkool dan de gesneden bloemkoolroosjes in zak.

23. Word flexitariër en eet minimaal één dag in de week geen vlees. Vlees is best duur, niet altijd fijn voor de dieren én veroorzaakt een enorme milieuvervuiling. Minder vlees eten is milieuvriendelijk en goedkoper. Zeker als je dan ook niet kiest voor de ‘speciale vleesvervangers’, maar gewoon voor wat extra groenten, peulvruchten, of eventueel een eitje.

24. Eet alles op wat je verbouwt of koopt. Nog steeds verspillen we met z’n allen ontzettend veel voedsel. Dat is niet alleen zonde van het geld, maar ook van de kosten die het milieu – tijdens de productie en distributie – al gedragen heeft. En als je niet goed weet hoe; gebruik bijvoorbeeld eens een maaltijdplanning (zie ‘Boodschappen’).

25. Kies in de winkel eens bewust voor de producten met een kortingssticker; die zijn vaak een stuk goedkoper én worden anders weggegooid. Dat is natuurlijk zonde. Uiteraard wel alleen kopen als het past in je maaltijdplanning.

26. Gebruik een app als Too Good To Go om voordelig eten bij winkels of restaurants op te halen. Helaas is hier in de buurt nog geen punt, anders had ik hier zeker al een keer gebruik van gemaakt!

Meer

27. Denk eens wat langer na over je aankopen. Alles wat je koopt, moet geproduceerd worden en met elke aankoop stimuleer je de vraag. En daarmee dus de productie. Als je minder spullen nodig hebt, dan houd je niet alleen meer geld in je zak, maar doe je ook wat goeds voor het milieu.

28. Heb je wel écht wat nodig? Kijk dan ook eens bij de kringloopwinkel. Dan krijgt iets dat al geproduceerd is een tweede kans.

29. Koop geen flessenwater meer. Het drinkwater in Nederland is prima. Zorg er liever voor dat je altijd een flesje bij je hebt dat je kunt vullen. Milieuvriendelijk, goedkoop én gewoon een stuk makkelijker. Ik gebruik hiervoor zelf zo eentje.

30. Leen eens wat vaker dingen in plaats van ze te kopen. En bied ook aan om jouw spullen uit te lenen, zodat je je misschien wat minder bezwaard voelt.

31. Zorg ervoor dat je altijd een extra tas bij je hebt, zodat je nooit een beroep hoeft te doen op de – al dan niet betaalde – plastic tassen van de winkel.

32. Kies liever voor wat duurzamere producten, ook al kosten die wat meer. Dat verdien je weer terug als ze langer meegaan. En als je bijvoorbeeld een nieuw elektrisch apparaat nodig hebt, breng je oude dan naar de kringloopwinkel of lever deze in voor recycling.

33. Koop geen nieuwe notitieboekjes, maar gebruik gewoon oude enveloppen of de achterkant van poststukken voor dingen als je boodschappenlijstjes. Net zo effectief en je hebt ze ook nog eens altijd bij de hand 😉

34. Doe eens een digitale detox. Dan hoef je je apparaten ineens een stuk minder vaak op te laden én kom je ook veel minder in de verleiding om online te shoppen.

35. Repareer eens wat vaker dingen. Met behulp van een vriendelijke buurman, handige buurvrouw of YouTube hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn. Dan gaat iets tóch weer langer mee, hoef je niets nieuws te kopen en voel je je stiekem zelfs een klein beetje Bob de Bouwer.

Alle beetjes helpen

Dit is al een aardige lijst, maar uiteindelijk is het nog maar een fractie van de dingen die milieuvriendelijk én goedkoop zijn. En je hoeft vaak niet eens ver te zoeken om inspiratie te vinden.

Onze moderne levensstijl is best heel milieuonvriendelijk en ook nog eens duur. Vraag je daarom gewoon eens wat vaker af wat je opa en oma in een bepaalde situatie zouden hebben gedaan. Zouden die zes keer in het jaar kleding volgens de nieuwste trends kopen? Eten kopen dat ze vervolgens weggooien? Of de wasdroger gebruiken? Of er überhaupt eentje kopen?

Niet gebruik maken van alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn is ook niet erg. Uiteindelijk heeft de vooruitgang ons heel veel gebracht, maar kost deze ons óók heel veel. Meer dan ooit hebben mensen schulden of last van een burn-out. Dan is het soms helemaal niet erg om eens te kijken of elke vorm van vooruitgang je wel écht vooruit brengt. Of dat het juist ten koste gaat van het milieu, van je zuurverdiende centen en zelfs je gemoedsrust.

En denk niet dat één actie niet helpt: het zijn de kleine beetjes die uiteindelijk ook een hele grote maken. Voor jezelf, maar ook als je het goede voorbeeld aan anderen geeft.

Zoek jij een balans tussen milieuvriendelijk en goedkoop? Of ben je daar niet zo mee bezig?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Wat een mooi overzicht! Milieu of kosten hoeft inderdaad vaak geen keus te zijn.

  Als student bv had ik geen droger en geleerd met een wasrek om te gaan. Later nooit de behoefte voor een droger gehad.

  Zelf proberen we de helft van de week vegetarisch te eten (liefst zonder vervangers maar met peulvruchten).

  Plus vlees is extra verspillend omdat vee wordt gevoerd met voedsel wat mensen ook direct kunnen eten. De grootste verspilling zit niet in wat wij weggooien (al is dat ook jammer), maar in alle extra schakels tussen granen verbouwen voor het gehakt in de winkel.

  En met de prijs die Cindy noemt van led lampen, zou ik alles vandaag nog vervangen. Terugverdientijd is extreem snel, 2-3 maanden. Dus als je gloeilamp niet binnen 2 maanden kapot is heb je verlies! Zelf jaren geleden al gedaan trouwens toen ze nog duur waren.. Wel de oude gloeilamp recyclen natuurlijk.

  Extra tip: voor een dagje weg overweeg de trein/ov. Minder autogebruik natuurlijk, maar voelt voor mij ook veel meer alsof je echt op reis bent.

 2. Een mooie lijst die ik eigenlijk bijna allemaal al heb toegepast. Vandaar die lage maandlasten ?
  Tip: Bij de Action zijn de Ledlampen in allerlei varianten maar € 1,19 of 1,39 en 3 Watt geeft al een zee van licht! Hier zijn alle lampen LED.
  Tip voor het koken, ga over van gas op een inductiekookplaat, veel zuiniger in gebruik en zeker nu we van het gas af moeten en ook veel makkelijker schoonmaken ?

 3. Onze kleine oventje heeft al een paar keer voor kortsluiting gezorgd. Maar dat gekke kleine ding doet het nog steeds. Want soms loont het echt om het zelf te maken en vaak is het nog makkelijk ook. Sommige dingen konden we niet zelf maken, zoals waar de veer van het deurtje zit. Maar zolang hij nog goed sluit en de warmte niet weggaat vinden we dat niet erg. Tenzij de andere veer kapot gaat, dan wordt het tijd voor een nieuwe.

  Maar hij is al 5 jaar oud en wordt vaak gebruikt, we houden namelijk van lekker eten en bakken. Dus we maken vaak (homemade) cakes, ovenschotels enzo. Pakjes, als we het kunnen vermijden dan doen we dat, maar soms kan het niet anders.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.