Gouden tips voor shoppen bij de kringloopwinkel

Kringloopwinkel shoppen: gouden tips

Alles wat zich de afgelopen tijd heeft afgespeeld, heeft niet alleen een gat in mijn financiën geslagen, maar ook in de inboedel. Nu hoeft dat allemaal natuurlijk niet direct vervangen te worden, maar ik merkte wel dat sommige dingen toch wel echt misten. Een tafel is bijvoorbeeld wel heel erg handig. En dan kun je natuurlijk helemaal losgaan in de meubelwinkel, maar daar wordt je bankrekening niet gelukkig van. Dus besloot ik eens te shoppen bij de kringloopwinkel. Het resultaat? Niet alleen een mooie tafel, maar ook wat gouden tips om te delen!

Vraag anderen om tips

Voor je nu zegt: leuk met die kringloopwinkels, maar die van mij heeft gewoon niets – dat kan kloppen. Je moet het gewoon treffen. De kringloopwinkel die het dichtst bij mij in de buurt was had ook niets. Ja, wel spullen. Maar niet die gouden vondsten die iedereen lijkt te scoren.

Maar: ik kreeg een tip over een kringloopwinkel die nét iets verder lag, mét uitverkoop. Alle tafels gingen met 50% korting weg. En toen ik een mooi exemplaar van 35 euro zag, hoefde ik daarvoor dus maar 17,50 euro af te rekenen.

Dat is dus ook meteen de eerste tip: vraag het anderen. Staar je niet blind op die ene kringloopwinkel bij jou in de buurt, maar vraag eens rond waar mensen in je omgeving goed slagen. Of kijk eens op deze site, waar adressen van alle kringloopwinkels in Nederland te vinden zijn. Woon je in het noorden van het land? De Lichtpuntloods (Kollumerzwaag) is daar één van de grootste kringloopwinkels.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wees zuinig, maar niet té

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik naar een kringloopwinkel ga, dan verwacht ik eigenlijk heel veel, voor heel weinig. En als je een beetje een leuke kringloopwinkel hebt, dan is nu eenmaal niet alles voor 50 cent te koop. Maar: vaak nog wél veel voordeliger dan in welke andere ‘nieuwe’ winkel dan ook.

Het is niet erg om zuinig te zijn, maar blijf ook een beetje realistisch. Als je een stoel nieuw voor 200 euro kunt kopen en er staat een als-nieuw-exemplaar bij de kringloop voor 50 euro, dan scheelt dat je alsnog 150 euro.

Overigens is het ook not done om af te dingen bij de kringloopwinkel. Het kan natuurlijk wel, maar vaak is het al aardig goedkoop én gaat de opbrengst naar een goed doel. Als je het dan alsnog te duur vindt, kun je natuurlijk ook gewoon je heil zoeken op Marktplaats, of op een weggeefhoek.

Ga regelmatig even langs

De leukste dingen zijn natuurlijk ook het snelst weg. Daarom is het verstandig om regelmatig even langs te gaan. Het liefst met iemand die ook echt oog heeft voor kringloopvondsten.

Heb je niet zo iemand in de buurt? Pak dan ook spulletjes op en probeer ze even buiten de overige ‘troep‘ te zien. Zo’n donkergekleurd vaasje ziet er in een rommelige stelling natuurlijk héél anders uit dan wanneer jij het stijlvol ergens neerzet op een witte ondergrond.

Kringloopwinkels worden meestal gerund door vrijwilligers; als ze je beginnen te herkennen, kun je natuurlijk ook altijd even vragen of ze je willen laten weten als er weer nieuwe lichtingen binnenkomen!

Houd je ogen (en gedachten!) open

Het leuke van shoppen bij de kringloopwinkel is dat je tegen hele onverwachte dingen kunt aanlopen. Dan moet je daar echter wél oog voor hebben.

Probeer je zoektocht daarom altijd zo open mogelijk te houden. Denk niet: ik zoek een donkergroene broek van corduroy met één ritsje aan de zijkant, maar ga voor ‘iets leuks om aan te trekken naar die-of-die gelegenheid’.

Juist in een kringloopwinkel vind je tal van collecties, stijlen en mogelijkheden door elkaar, waar je normaal gesproken stad en land voor af moet reizen. Verras jezelf eens. En je omgeving 😉

Denk niet te lang na

Bij elke andere aankoop zou ik zeggen: slaap er een nachtje over. Of kijk of je het écht nodig hebt. Nu geldt dat laatste zeker ook voor kringloopvondsten, maar wel met één grote ‘maar’. Als je in de kringloopwinkel iets laat staan, dan bestaat de kans dat het de volgende keer weg is. Er is vaak maar één exemplaar van iets.

Houd daar rekening mee. Als je tóch even wilt nadenken, neem het item dan direct mee, maar bekijk ook uitgebreid de rest van de winkel. Als je dan na je rondje nog steeds verliefd bent op jouw vondst, dan kun je hem alsnog afrekenen.

Maar neem de tijd

Dit lijkt wat tegenstrijdig met de vorige tip, maar: neem de tijd. En dan heb ik het vooral over de tijd die je in een kringloopwinkel doorbrengt. Als je naar de Bijenkorf gaat, dan weet je misschien precies wat je moet hebben. Je loopt naar de desbetreffende afdeling, pakt wat je wilt hebben en rekent af.

Met kringloop shoppen werkt het net iets anders. Meestal is alles wel op een bepaalde, logische manier ingedeeld, maar je weet natuurlijk vooraf nooit wat je gaat aantreffen.

Piep dus niet naar binnen als je vijf of tien minuten hebt, maar zorg ervoor dat je écht even op je gemak kunt rondneuzen. En sla geen enkele afdeling over; je weet nooit of dat ene leuke beeldje bij de rest van de beeldjes staat, of juist ter decoratie bij de afdeling kasten is neergezet.

Pas kleding

Heb je leuke kleding gezien? Pas deze dan altijd. De meeste kringloopwinkels hebben geen uitgebreid retourbeleid; koop is koop. Als je zeker wilt weten of iets past, dan moet je het gewoon even aantrekken.

Laat je hierin niet al te veel leiden door de maat die in het artikel zit; dat zegt niet altijd wat. Als iets lijkt of het je zou kunnen passen, trek het dan gewoon aan. Dan weet je meteen of het iets voor je is.

Wat zijn jouw beste tips voor het shoppen bij een kringloopwinkel?

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

7 tips om de mooiste kringloop-koopjes te scoren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
 1. Kringloopwinkelen is heerlijk oftewel wij doen het regelmatig en als we naar een ander deel van Nederland gaan kijken we van te voren of daar kringloopwinkels in de buurt zijn om te bezoeken.Het werkt aanstekelijk want onze kids zijn er ook gek op,.

 2. Hier in de Noordoostpolder is de kringloopwinkel op Urk de meest voordelige.
  Ik vind 't Goed met kleding en meubels duur geworden.

  VeggieMo

 3. Als sinds het in opkomst kwam heel wat jaar geleden ben ik een groot fan van krinloopwinkels. Zeker 90% van mijn kleding en schoenen komt ervandaan. Vroeger toen het nog echt goedkoop was kocht ik teveel en soms ondoordacht omdat het zo goedkoop was. Ook meubels en ander huishoudelijk gedoe komen er veel vandaan. Als ik iets nodig heb is het meestal niet meteen en dan llop ik gewoon regelmatig alle kringlopen die ik ken af.
  Dit jaar had ik een winterjas met capuchon en kort jasje nodig, al in september gaan zoeken en beide heel goed gevonden voor 12 en 8 euro. Vorige week nog paar hele mooie suede schoenen voor 3,50.

 4. Hier een super kringloop fan. Qua meubels maar een kast, maar in kleinere dingen, zoals pannen, bloempotten, boeken, kleding enzovoort heel veel kringloop 'spul' hier. Manlief en dochter zijn minder fan. Wij hebben hier in ons dorp, twee kringloop winkels. Ik kom ook graag bij andere zaken in plaatsen waar we op bezoek zijn. Altijd weer een verrassing wat ik dan tegenkom.

  Gaaf dat je zo voordelig een tafel hebt gevonden trouwens.

 5. Hier kopen we ook alles bij kringlopen hier zijn er wel stuk of 5 waarvan 3 grote formaat bouwmarkt 🙂

  Niet alle prijzen zijn voordelig maar vaak wordt er wekelijks meerde malen wat gescoord 🙂

  En al het niet bij de kringloop wegkomt kopen we het tweede hands alles op vriezer/koelkast/fornuis na 🙂

 6. Leuk dat je zo goed gelaagd bent!
  Ik ben zeker een grote fan van kringlopen. Helaas zitten er weinig kringloopwinkels in Duitsland.
  Maar ik bezoek er af en toe eentje in Nederland.
  Mijn uiteindelijke streven is om helemaal niets nieuw te kopen (behalve ondergoed, schoenen en sokken).

 7. Wat heerlijk dat je voor zo'n mooi prijsje een tafel vond. Ik kom ook regelmatig in de kringloopwinkels en wil heel graag eens een leuk kastje of tafeltje vinden om zelf op te knappen en dan weer door te verkopen… Is dat ook geen idee voor jou? Voorlopig ga jij een heleboel plezier hebben van jouw vondst.
  Ik wens je een heerlijke zondag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. we komen er niet veel. zit doordeweeks met oppaskindjes, eigen kids, geen auto, in t weekend wel andere dingen te doen, en juist bezig met wat nieuwe dingen echt naar onze smaak de laatste jaren. maar heb er niets tegen, zeker niet in tijden dat je op je budget moet letten! we hebben nu de luxe dat we niet extreem hoeven op te letten gelukkig dus iets meer keus. (al is t veel i.kea dus ook niet superduur haha)

 9. Hier zit ook een heel fijne, is van de kerk en daar brengen heel veel nette mensen hun als nieuwe spulletjes. Gisteren ook nog even wat wijnglazen, twee mokken, een doos met spelletjes en een tuitbeker gekocht voor drie keer niks.

  Vind meubels vaak niet echt mooi, toch veel eikenhout of uitgewoond leenbakkerspul. Marktplaats echt goed in de gaten houden loont wel. Mijn buren verkochten hun prachtige rode leren hoekbank voor 100 euro

 10. rommelmarkten en kringloopwinkels, maar goed dat ik zelf geen auto heb, maar hier in zwolle zitten er een stuk of 5 en ik kijk er regelmatig, soms ga ik met een kennis een dagje kringlopen, we kiezen dan een provincie uit en kijken op internet hoe we met zo min mogelijk rijden er een flink aantal kunnen bekijken, in de zomer kijk ik altijd waar er rommelmarkten zijn en met diezelfde kennis gaan we 1 keer per jaar op zondag naar het belgische heist op den berg ,waar dan een grote rommelmarkt is en in belgie zijn de kringlopen ook op zondag open dus daar gaan we dan ook heen. ik vind het leuk om met weinig geld een leuke en originele inrichting te creeren, ik heb niets tegen Ikea ,maar ik vind het leuk dat mijn inrichting niet op die van de rest van nederland lijkt, bovendien kun je doordat je weinig uitgeeft ook nog eens veranderen van inrichting.

 11. Ik kom regelmatig bij de kringloopwinkels.Soms als ik een leuk meubelstuk zie,maar het is niet mijn kleur dan schroom ik niet om het te kopen en mijn eigen kleur te geven.
  Je doet dit gemakkelijker met een kast of een eethoek van een paar tientjes dan wanneer het een paar honderd euro kost.Verveelt de keur mij na een tijdje dan hupsakee een ander kleurtje.

 12. Hier hebben we opnieuw&co. De laatste tijd zijn de prijzen wel gestegen maar toch loop ik regelmatig nog even binnen.
  Maar laat ook weten als je iets zoekt. Mensen hebben soms iets wat ze graag kwijt willen. En weten dat je iemand blij kan maken is net even wat leuker dan het wegbrengen naar de kringloop.

 13. ik heb er veel plezier van gehad in tijden dat ik geen geld en een leeg huis had. ook van marktplaats. nu brengen we er juist spullen heen omdat we langzaam alles aan het upgraden zijn. ikea er uit, hier en daar wat design of mooie oude spullen er in.

 14. Wat fijn zeg een tafel voor zo weinig geld!! Heerlijk gevoel geeft je dat he? Ik mag zelf ook erg graag rondsnuustern in deze winkels. Rommelmarkten ben ik ook niet vies van! Ik heb een gaaf kastje voor aan de muur gescoord voor 5 euro, wit geverfd, ander knopje erop en hij is helemaal hip ipv donker eiken. Je moet er even doorheen kijken om het zelf leuk te maken. Heb in de keuken ook een mooi kastje voor 20 euro gekocht. Wederom mooi geverfd, andere knopjes erop en klaar ben ik! Ik hou dr van….

  Gr. Boukje

 15. Toen ik een gat in mijn inboedel had, leverde 3 maal roepen in de familie- en vriendenkring ook weer een ingericht huis op. Tja, het paste niet allemaal bij elkaar, maar ik zat niet op de grond en had weer een tafel om van te eten. In de loopt der tijd stuk voor stuk nieuwe aankopen gedaan, die als het aan ons ligt, nog jaaaaren mee zullen gaan.

  Succes en sterkte met de nieuw ingeslagen weg!

  Greetz,
  Jacqueline

 16. Kwam in een kringloopwinkel een vaas tegen. Leuke vaas, € 1,75. Maar bij Ikea, waar hij oorspronkelijk vandaan kwam kostte hij € 1,29.

 17. Ik zag eens een briefje op de muur bij een kringloop winkel: “Als u twijfelt, koop het!” En dat is een waarheid als een koe. De keren dat mijn BFF niet terug moesten de volgende dag om alsnog een bepaald artikel “toch maar” te kopen!

 18. De site die u adviseert over adressen van kringloop winkels is niet meer actueel .
  Bij de provincie Groningen kom ik een aantal winkels tegen die niet meer bestaan w.o. die in Gasselternijveen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.