Hand op de knip

Verhuizen is duur, zelfs als het gaat om terug verhuizen naar je eigen huis. Het overzicht is wat minder, er zijn dingen die direct geregeld moeten worden en er is niet altijd tijd om geduld uit te oefenen. Of misschien is die tijd er wel, maar zo voelt het niet altijd. De afgelopen maanden is het geld steeds met bakken weggevlogen en nu wordt het weer tijd om de hand wat op de knip te houden en om het weer te gaan verdienen. Natuurlijk wel in lijn met het goed voor mezelf zorgen. Gelukkig hoeven die twee zaken elkaar niet te bijten! Ik kan dit natuurlijk rekken tot een goed voornemen voor het nieuwe jaar, maar dat vind ik eigenlijk zonde. Liever begin ik er nu vast mee, zodat ik aan de start van het nieuwe jaar een mooi uitgangspunt heb.

Zo is het met eten tot nu toe redelijk voordelig geweest; vanwege de kerst heb ik nog geen enkele keer mijn eigen potje hoeven te koken. Ook voor vanavond zit er nog wat in het vat. Morgen kan ik op zich wel koken, maar ik denk dat ik dan met wat creativiteit en kliekjes ook nog goed uitkom. Ik heb gisteren nog wel wat boodschapjes gedaan waardoor ik wat beter uit de voeten kan met restjes of het compleet maken van maaltijden, maar met een totaalbedrag van nog geen €10 is dat heel netjes gebleven. Het zou mooi zijn als ik het daar tot eind volgende week mee red. Ik weet niet precies meer wat er nog in de vriezer zit/in de kast staat, dus combineer het uitstellen van boodschappen doen dan met een ontdekkingstocht door eigen voorraad.

De meterstanden noteer ik weer, zodat ik daar goed inzicht krijg. Ik let goed op de lichten, maar ga niet in het donker zitten. Wel leuk is het om af en toe wat extra kaarsjes bij te branden. Die zijn ooit eens heel voordelig gekocht en er is nog genoeg voorraad voor een paar jaar, dus dat kan prima.

Een belangrijk speerpunt is werken. Ik heb er vaak niet zoveel zin in, maar het moet toch gebeuren. Door er wat anders over te gaan denken, hoop ik mijn mindset daarin wat aan te passen. Nu zit het mezelf vaak in de weg, omdat ik het uitstel, maar wat als ik het nu eens zou zien als een manier om ook goed voor mezelf te kunnen zorgen? Geld is immers ook nodig en door het werk op een goede (gezonde!) manier in te plannen, krijg ik meer gedaan, terwijl er tegelijkertijd meer ruimte voor mezelf over is. Als ik een werkdag van 9 tot 5 werk met ‘kantoorpauzes’, krijg ik immers veel meer gedaan dan wanneer ik de hele dag tot ’s avonds laat aan het werk ben, maar tussendoor steeds afgeleid ben.

Voor vandaag heb ik in ieder geval een lijstje gemaakt met dingen die ik vandaag wil doen, afgewisseld met wat huishoudelijke karweitjes die de boel zo lekker breken. En met een beetje doorzetten heb ik dan de avond gewoon lekker vrij.

Houden jullie de hand na deze dure tijden ook weer op de knip, of laat je de teugels nog even vieren tot na oud & nieuw?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. we hebben weinig extra uitgaven gedaan behalve enkele cadeaus en het eten voor 2e kerstdag. maar niets extreems gelukkig. dus we gaan gewoon vrolijk verder zoals we altijd doen en financieel 2013 afsluiten en weer met goede moed verder met 2014 🙂

 2. ik heb altijd wat extra salaris in december, en net een meevaller gehad. en het is sale. dus het plan is ff lekker shoppen. maar tot nu toe heb ik er hellemaal geen zin in :-/

 3. Hier vloog het met bakken eruit.
  Ik heb nog een paar dingen op m'n lijstje en dan gaat de hand, nee een slot, op de knip.
  Nu kan het dus mag het ook. Maar wel alles in overleg en met beleid.

 4. na een hele tijd consuminderen wil ik rond de kerst en oud en nieuw wel een beetje (100 euro) meer uitgeven. maar verder hadden wij al aardig de hand op de knip, en het niet zo breed.
  Maar ik las zojuist dat jullie toch wel uitelkaar zijn gegaan. En dat jij het gezamenlijke huis hebt genomen, is dat het huis waarin je de laatste maanden woonde? Wat heb je een megahypotheek, daar wordt je niet vrolijk van. Lukt het je allemaal een beetje? Groetjes

  1. Van zo'n hypotheek word je inderdaad niet vrolijk, maar de alternatieven waren nog minder. Ik heb de afgelopen paar maanden niet in het huis kunnen wonen, maar nu het van mij is weer wel. Dat is dus pas sinds kort, dus het wordt aankijken hoe het gaat. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Als ik slim omga met mijn geld, hoef ik (o.a. door een andere opbouw van de hypotheek) uiteindelijk niet eens per se meer te betalen dan ik altijd al deed. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik nu een extra motivatie heb om hard te werken aan lastenverlaging!

 5. Hier al sinds juli (toen stopte mijn WW, en kwam er niks voor in de plaats) de hand op de knip. Net wel mijn ziektenkostenverzekering in een keer betaald. Ook in jan de kinderbijslag, en rente van mijn deposito's, kan ik weer wat potjes vullen. Verder maar even niks, ook niet dat lekkere luchtje dat ik heel graag wil:( ijzeren zelfdiscipline) Julia

  1. daar heb ik ook zin in, de rente, is niet superveel maar toch mooi meegenomen, en kinderbijslag is ook fijn. Komt de eerste toch altijd?

 6. Voor mij was december geen dure maand. Ik heb een 'kerst-potje' waarin ik maandelijks een klein bedrag opzij zet. Dus in december heb ik dan wat extra budget ruimte.
  Inclusief cadeaus heb ik ongeveer € 60,- uitgegeven.
  Wat eten betreft niets bijzonder, gewoon lekker eten net als anders. Alleen nu met een kaarsje op tafel ;D

  De hand was hier al op de knip, en blijft op de knip. Zolang we maar een inkomen hebben blijft het toch behelpen.

 7. Zeker die hand weer op de knip! Heel gewoontjes de boodschappen gedaan en net als normaal alles in huis gedaan… Jij heb t je doelen in ieder geval helemaal goed in zicht zo te lezen. Ga lekker zo door dan komt het helemaal goed…
  Fijn weekend verder nog,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. We hebben gelukkig niet veel uitgegeven. Cadeautjes etc. waren allemaal al vooruit gekocht. Beide Kerstdagen buiten de deur, dat dan weer wel.
  Het is nu inderdaad sale en dat maakt dat ik toch alvast geshopt heb voor een maatje groter voor de kinderen. Ook in december zijn er kledingstukken die ook in de Lente gedragen kunnen worden en nu heel voordelig afgeprijsd zijn. In het kader dat regeren vooruit zien is.
  Goed om je doelen zo in kaart te brengen.

 9. Ik ga maandag ook even kijken voor kleren voor jongste want de broeken worden alweer te kort. Ik koop goede broeken soms goede goedkope broeken die in de sale nog goedkoper zijn. Wel heb ik net bij de goede schoenenwinkel schoenen voor onze zoon gekocht,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.