Investeren en besparen: energie

Consuminderen gaat niet altijd om kniepen. Vaak juist niet. Het gaat vaak ook om slim investeren. Gisteren stipte ik dat al even aan als één van de speerpunten voor het komende jaar. Nu wil ik, als ik eenmaal een idee heb, het liefst daar zo snel mogelijk mee beginnen en heb ik helemaal geen geduld om te wachten tot het nieuwe jaar. Zeker niet als ik eigenlijk al heel lang met een idee rondloop.

Het was ooit eens de bedoeling om een houtkachel in de kamer te laten plaatsen. De praktische nadelen (lees: de kosten en de beperkte mogelijkheden qua locatie) zorgden er echter steeds voor dat het daar niet van kwam. Best jammer, want snel de kamer even lekker verwarmen was daardoor niet mogelijk. Als er iemand op bezoek kwam, mocht je hopen dat ze dat van tevoren aankondigden, zodat de verwarming flink omhoog gedraaid kon worden en het – hopelijk! – een uur of 3/4 later een beetje op temperatuur was.

Dat kost natuurlijk ontzettend veel gas en je hebt er bar weinig comfort of plezier van. In de afgelopen jaren zijn er al steeds verbeteringen qua isolatie doorgevoerd, maar het probleem van de trage verwarming bleef. Nu ik er alleen voor sta en goed voor mezelf ga zijn, heb ik een knoop doorgehakt: ik laat een pelletkachel plaatsen. Een pelletkachel is zo’n kachel die niet op houtblokken gaat, maar op geperste korreltjes hout. De kachel blaast de warmte als het ware de ruimte in. Verder lijkt het verschrikkelijk op een houtkachel; je hebt ook een vlammenspel en de warmte is heerlijk. De afvoer is veel flexibeler dan voor een houtkachel, het rendement hoger, je hoeft niet met blokken hout te slepen en je kunt zelfs instellen wanneer de kachel aan moet gaan. Ideaal!

De kachel die ik op het oog heb, heeft een hoger rendement dan nodig is voor de kamer en kan zo – als het bijvoorbeeld te warm wordt – ook andere delen van het huis mee verwarmen. Zo wordt het in de leefruimtes lekker comfortabel en hoeft de ketel veel minder te doen. De meterstanden houd ik vanaf nu weer dagelijks (of tenminste wekelijks) bij, dus ik ben heel benieuwd wat voor invloed het gaat hebben. Natuurlijk moet je pellets ook kopen, maar daar kun je aanbiedingen voor afstruinen én het is heel tastbaar, je weet wat je hebt, wat je daaraan uitgegeven hebt en wat je er voor warmte voor hebt. En ook fijn; hij is lekker stil. Sommige kachels staan te briesen als een gek, maar dat is hiermee gelukkig niet het geval.

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat het geld kost, maar dat kost steeds een naheffing krijgen ook. De aanschafkosten van een pelletkachel zou je er qua stookkosten al binnen 2-3 jaar uit hebben, dat lijkt me heel overzichtelijk. Daarna begin je met besparen en vanaf dag 1 begin je al met een stuk meer comfort, ook niet onbelangrijk!

Kende jij de pelletkachel al? En lijkt het je wat? Of heb je er misschien al eentje?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

37 Comments
 1. nee ken het niet. maar onze woning wordt als je in de (echt koude) winter de cv uit laat, niet kouder dan 16/17 graden.. koudste hier ooit gemeten is 16,5 volgens mij :p met t weer wat t nu is, wordt t vaak 19 graden smorgens als de cv gewoon uit is gewest snachts en is t binnen een uur 20,5

 2. Een pelletkachel ken ik niet. Wij hebben een houtkchel in de kamer staan en echt waar…het is zo snel heerlijk warm! Groot gelijk dat je zo'n kachel laat plaatsen, daar ga je een heleboel plezier van krijgen…
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. een kennis van mij heeft er ook een , en alhoewel ze wel duur in aanschaf zijn, zijn volgens hem de pellets redelijk goedkoop en geeft de kachel een heeerlijke warmte ,helaas kan ik er in mijn huurhuis geen plaatsen ,omdat ik geen afvoer kan maken, zonder enorme kosten en ik weet niet hoelanng ik hiir nog blijf wonen

 4. Ik had er nog nooit van gehoord, ben benieuwd hoe deze kachel je gaat bevallen. Zelf heb ik een klein appartement dat makkelijk te verwarmen is. Ik ben dus niet zo bezig met alternatieven voor de cv. Ik kan me wel voorstellen dat je daar wél mee bezig bent als je in een groter en minder goed geïsoleerd huis woont. Succes!

 5. Ik ben inderdaad bekend met een pelletkachel, en ze zijn zeker interessant wat rendement betreft.
  Wat ik een groot nadeel vind is dat je van de pellets afhankelijk bent, wat als deze in de toekomst veel duurder worden? En omdat er veel elektronica in zit, kan je hem nooit zelf repareren. Als ik mij niet vergis verbruikt hij ook nog stroom, ik weet niet of je kunt stoken als de stroom uitvalt.

  Daarom hebben wij onze zinnen gezet op een rocket stove. (zie o.a.:

  Deze kachel kan je zelf maken (relatief goedkoop), is enorm duurzaam, heeft een hoog rendement en een schone verbranding. Deze kachel kunnen wij ook beter zelf onderhouden en daardoor zijn wij op de lange termijn minder geld kwijt (en minder afhankelijk!)

  Op dit moment hebben we nog een gewone houtkachel, maar het maken van een rocket stove ligt zeker in de plannen.

 6. Ik heb zeker van de pelletkachel gehoord. Die schijnen beter en efficiënter te zijn dan houtkachels. Zelf hebben wij een houtkachel waarmee ik heel blij ben, maar die inderdaad echt hout vreet!

  1. Ik heb ook een houtkachel, maar die staat niet in de woonkamer. En ik moet zeggen; zo'n pelletkachel is echt veel vrouwvriendelijker, als je het zo mag noemen. Hoe ik soms niet sta te tobben met hout en aansteken… Die pelletkachel heeft gewoon een 'aan' en 'uit' knop.

 7. Wij hebben een hout kachel , maar een palletkachel is een mooi alternatief hier op , maar de pallets moet je wel kopen , ik zelf stook nu al 3 jaar op gratis hout (na de laatste zware storm nog voor 2 jaar liggen) , je hebt er wel veel werk van , zagen , slepen , kloven , etc.maar een hout kachel werkt compleet autonoom zonder electra etc. dus met stroom uitval als de cv niet meer werkt kun je het lekker warm houden .

 8. We hebben er hier ok over nagedacht, maar besloten het niet te doen. De kosten zijn te hoog voor het rendement en het gemak.
  Ik zou toch even goed nadenken voordat je een kachel aanschaft met teveel rendement. Mijn broer had precies dezelfde gedachte en stak de kachel daarom nooit aan, want het werd snel te heet in de kamer en het voordeel van het extra rendement dat je dan over de rest van het huis kunt verdelen werkte bij hem niet echt. Uiteindelijk kon hij de kachel omruilen voor een met een passend rendement. Veel prettiger en ook nu laat hij de deuren open en wordt het huis opgewarmd

 9. In een vakantiehuisje waar we vorig jaar waren stond er zo een pelletkachel. We waren er een tweetal weekjes. Wat ik een zéér groot nadeel vond was dat mijn huid en vooral ook mijn ogen erg snel droog werden door de voortdurende wind die dat ding maakte! Echt verschrikkelijk. But thats just me.
  Groetjes, Nina

 10. Wij wilden graag een openhaard maar konden deze niet plaatsen onder ons platte dak. Daarom hebben we nu een pelletkachell die prima bevalt. We hoopten, door de kamerdeur open te laten staan, ook andere ruimtes mee te kunnen verwarmen, maar daarvoor is ie helaas niet sterk genoeg. Pien

 11. Een familielid van ons heeft een pelletkachel en toevallig vertelde hij enkele dagen geleden dat hij zijn ketel gaat laten ombouwen zodat hij geschikt wordt voor een nieuwe soort brandstof op basis van (afval van) kokos. Dit omdat de gewone pellets zo populair zijn geworden dat ze allang niet meer gemaakt worden van houtafval, maar dat er zelfs tropisch regenwoud gekapt wordt om aan de vraag te voldoen.

 12. Zo'n finnoven lijkt me dan weer geweldig. Of tegelkachel. Wel op hout, maar heel erg goed rendement. Veel beter dan een gewone houtkachel. Ik denk er ook nog steeds over, maar ik vind het zulke kosten op het sterfhuis. Aan de andere kant, als we het niet snel verkopen en de huizenprijzen nog eens 20% of meer gaan zakken vanaf nu, is het best een investering!

 13. Niet eerder van gehoord. Wij hebben een leisteen houtkachel, vergelijkbaar met een speksteen. Het is onze hoofdverwarming. Deze kunnen we flink op stoken en er gaat, jaja, wel wat hout doorheen. Heerlijk, die directe warmte. Wij zetten ook vaak de deur naar het halletje open, maar dan moeten we flink stoken, willen we daar ook wat warmte hebben.

 14. Volgens mij zijn de prijz voor de pellets de laatste tijd wel flink omhoog gegaan, dat was hier laatst op tv (duitsland). En verwachting is dat de prijs door.de hogere vraag nog verder omhoog gaat.

 15. Hoi, wij hebben al 7 jaar een pelletkachel omdat er in dit huis geen enkele verwarmingsbron was toen wij er aan het einde van de zomer in trokken. Het gaat bij ons dus nog om een van de eerste modellen. Ik kan je slechts één tip geven en dat is: let er op dat je kachel geruisloos is. Want na al die jaren werkt die van ons hier serieus op onze zenuwen. Het gaat dan meer bepaald om de ventilator en het wormwiel dat de pellets telkens bij in de vlam werpt.
  Verder is zo'n pelletkachel top! Het ding gaat aan en uit wanneer wij het willen en streeft een temperatuur na die we ingesteld hebben. Het blijft natuurlijk wel een vlam die aan moet blijven, dus soms wordt het heel erg warm of moet de kachel uit. Je kan hem ook zo instellen dat hij telkens aan- en uitgaat bij bepaalde temperaturen maar dat doen wij handmatig omdat hier toch bijna altijd iemand thuis is.
  Nu met de verbouwingen gaan wij wel centrale verwarming steken en dat is eigenlijk omdat we drie kinderen hebben en dus verwarmde kamers ook niet echt luxe zijn. En vanwege het constante geruis van de kachel, dat ongewenst veel energie afneemt van mij, en dat wel sinds ik stopte met werken. VOordien had ik er geen last van, maar toen was ik ook vijf van de zeven dagen gaan werken. Wij hebben een MCZ kachel van 12 kw en die is eigenlijk te zwaar. WIj betaalden er overigens 4000 euro incl. BTW voor, ik zie dat de prijzen intussen gedaald zijn. Misschien zijn er bij jullie zelfs premies voor te krijgen, dat is in België ook zo als je in het Waalse gewest woont maar niet hier in Vlaanderen dus.

 16. O ja en qua verbruik: wij gebruiken zo'n 2,5 ton pellets per jaar en kopen ze aan per ton in zakken van 15 kg. Gemiddeld doen we een dag met een zak. Voor de laatste ton betaalden we 238 euro, maar de prijzen en de kwaliteit verschillens sterk. Wij hebben geëxperimenteerd door telkens een nieuwe soort te proberen uit de goedkoopste categorie tot we er tevreden mee waren. En het zijn net die pellets die altijd uitverkocht zijn bij het begin van het stookseizoen, dus er zullen wel meer mensen blij mee zijn: Normandy pellets.
  Onze conclusie is dat je altijd ongeveer even lang met een hoeveelheid pellets doet, maar het verschil zit vooral in de hoeveelheid opwaaiend stof als je de zak uitkiept en in de hoeveelheid as.

  1. Ik heb hier din plus pellets gezien voor €200 per ton, maar dat is maar op één adres. Verder zijn ze duurder. Ik ga inderdaad ook uit van een zak per dag op koude dagen. En in de zomer hoef je hem denk ik helemaal niet aan te hebben, dan staat de gewone cv ook vaak uit. Of 's avonds misschien eventjes voor de gezelligheid. Het model waar ik naar geïnformeerd heb is erg stil. Natuurlijk niet als je hem op de allerhoogste stand zet, maar verder wel. Ik heb het laatst ook bij iemand gezien en die vond ik eigenlijk te lawaaierig, dus dat is zeker een goede tip. Als je met een verjaardag zit ofzo zul je er geen last van hebben, maar als je zelf lekker op de bank zit, dan wil je niet zo'n blaaskanon naast je hebben. Tenminste, ik niet.

  2. Inderdaad, tijdens de warme maanden staat de kachel gewoon helemaal uit. Dit jaar was het wat langer koud maar doorgaans is dat van mei tot oktober. Het verbruik en de kosten concentreren zich zoals met elke verwarming in de winter, maar omdat je geen maandelijkse factuur krijgt zoals van gas of elektriciteit, spaar ik elke maand ook gewoon 1/12 van het jaarverbruik op zodat we telkens geld hebben staan op het moment dat er een ton gekocht moet worden.
   Din plus zijn inderdaad die pellets die je moet hebben.
   Het comfort van een pelletkachel is wel enorm groot. Ik zou hem nu wel willen inruilen tegen centrale verwarming, maar zelfs met het lawaai niet tegen een houtkachel 😉 . Het is natuurlijk onze enige verwarming waardoor we wel moeten stoken. Een houtkachel voor de gezelligheid zou wel kunnen wat mij betreft, maar als je echt elke dag je kachel moet aanmaken van zodra je opstaat, neen dankje, op dat vlak ben ik wel modern 😉

 17. wij hebben de laatste jaren ook een paar investeringen gedaan waardoor we veel besparen op energie. Zo hebben we eerst een pelletkachel 10 KW gekocht om de woonkamer en de keuken te verwarmen, we verbruiken zo'n 1,5 ton per winter. Waar we vroeger 2000 liter aardolie(mazout) moesten kopen, hebben we nu nog 500 liter nodig.
  We hebben ook onze muren laten isoleren en ook het dak.
  Een paar jaar geleden hebben we nog geinvesteerd in zonnepanelen zodat we nu bijna niets meer moeten betalen voor elektriciteit.
  Van de pelletkachel hebben we al veel plezier gehad, een goede raad een maal per jaar laten reinigen en ook de schoorsteen.We zijn ondertussen al aan ons derde stookseizoen bezig en hebben nog geen seconde spijt gehad van onze aankoop

 18. Blijf het een dure bedoeling vinden van stoken een goede isolatie met een zuinige hr ketel is zuiniger.

  Als ik lees wat een ton van die pellets kosten stoken wij nog niet voor de helft het hele jaar het hele huis warm.

  1. Wat je vindt mee vallen, dat is incl. aanmaak en schoonmaak ?

   Wij zijn hier eengezinswoning 4 slaapkamers met 6 personen zo'n 130 euro per jaar kwijt aan het stoken en dat geld voor het hele huis.

  2. 130 euro per jaar aan gasverbruik? Dat is wel bizar weinig, net iets meer dan een tientje per maand? Dat hadden wij in onze net gebouwde, goed geïsoleerde eengezinstussenwoning nog niet eens, ondanks dat daar echt amper gestookt hoefde te worden…

  3. Dat is enkel voor het stoken totaal is het dubbele.

   Hier is cv ook goed ingeregeld en waterzijdig afgesteld en stoken bijna LTV (lage temperatuur verwarming)

   Nu schijnt zonnetje even naar binnen en hoppa 20 Graden al om 12 uur 🙂

 19. ik heb gegoogeld maar ik vind het wel een minder mooi vlammenspel dan bij een echte houtkachel. Mijn ouders hebben een echte houtkachel en dat vind ik prachtig. Overigens vind het wel veel aantrekkelijker dat je er korrels in kunt doen ipv dat gezeul van dat hout+ alle opslag.
  Wanneer je kleine kinderen hebt lijkt het me wel gevaarlijk.

  1. Ik heb ook een houtkachel, maar vind het zelf wel even mooi. Dat er vlammen zijn vind ik wel fijn, anders is het zo'n levenloze boel. Bedoel je dat kinderen die korrels misschien inslikken? Wat ik ervan gezien heb, koop je ze in (dichte) zakken en giet je ze in een afgesloten reservoir. Echt loeiheet wordt de buitenkant ook niet, in tegenstelling tot een houtkachel. Maar het is natuurlijk wel weer anders dan b.v. een radiator.

  2. nee ik bedoelde de hitte aan de buitenkant, omdat ze dan aan alle kanten erbij kunnen komen. Hij wordt dus niet heet aan de buitenkant? de houtkachel van mijn ouders wel inderdaad.
   Maar het lijkt mij wel heel praktisch!

 20. Waarom geen zonnecollectoren en aansluiten op een boiler en zo het hele huis warm krijgen door middel van de zon wel zo milieuvriendelijk.

  1. Dat zou ook een goed idee zijn, maar daarvoor heb ik op het moment helaas nog niet de financiële middelen. Ik heb zo'n systeem laatst wel ergens gezien en dat lijkt me zeker wel wat. Daar werkten de collectoren overigens samen met een pelletkachel, waardoor het water op twee manieren verwarmd werd, voor onder meer de vaatwasser, kraan en wasmachine.

  2. Ja, kan op 2 manieren tap en cv maar in combi met pelletkachel wordt wel veel duurder zeker als er al een HR ketel hangt.

   En duur systeem hoeft niet voor warm water voor vaatwasser en wasmachine die hebben wij direct op warm water aangesloten dus bespaard ook een hoop energie 🙂

 21. Wij hebben voor het tweede jaar nu een speksteenkachel en stoken op hout. Manlief neemt pallets mee van zijn werk en zagen maar. Dat is wel een klusje want je stookt heel wat weg, maar omdat ze voor ons gratis zijn, zeker de moeite waard. De kosten van onze schoorsteenveger vallen mee, 50 Euro per jaar.
  Wij moeten wel de deur naar boven openhouden want anders smelten we. Geen probleem, want in het trapgat hangt de was. Ook de droger staat hier niet meer aan;)!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.