De hypotheek: het nieuwe beeld

Als je uit elkaar gaat, verandert er een hoop. Zeker op financieel gebied. Ik heb inmiddels het gezamenlijke huis overgenomen, inclusief de hypotheek. Dat heeft behoorlijk wat kosten met zich meegebracht én het hypotheekplaatje behoorlijk veranderd. Kort gezegd is de spaarhypotheek verleden tijd. Het bedrag dat daar gespaard werd, is afgelost op de totale hypotheeksom. Blijft nog over een bedrag van ruim €360.000. Daarnaast heb ik aan het hele verhaal nog een lening overgehouden.

Een beetje oefenen in groots denken is natuurlijk niet gek, dus wat mij betreft is de lening uiterlijk half februari afgelost. Ik heb nog wat dingen openstaan en volgens mij moet dat dan wel goed komen. Dan heb je nog de leningen voor het huis over. Dat zijn meerdere delen, die ik stuk voor stuk aan wil pakken. Ik ga er in ieder geval hard mijn best voor doen om daar dit jaar tenminste €20.000 vanaf te halen. Om eerlijk te zijn heb ik nu nog geen flauw benul van waar dat vandaan moet komen, maar dat is stap twee. Daarvoor moet ik nog wat meer leren te visualiseren 😉

Voor wat betreft het financiële gedeelte heb ik in ieder geval een paar speerpunten voor dit jaar:

• Overzicht krijgen en houden
• Slim investeren; je kunt geld maar één keer uitgeven
• Onafhankelijkheid (vergroten)
• (Half)passief inkomen verwerven

Hoe ik het precies aan ga pakken en wat voor stappen ik daarvoor ga zetten, volgt in toekomstige blogs!

Ik ben uiteindelijk wat afgedwaald, maar wat ik me afvroeg; ziet jouw hypotheek er in 2014 anders uit dan in 2013? Bijvoorbeeld door een veranderde thuissituatie, een aflossing of misschien iets heel anders? En wat voor impact heeft dat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Poeh, dat is niet niks! Maar andere woonruimte moeten bekostigen is ook niet alles. Heel veel succes, maar iets zegt me dat je het wel zal redden.
  Hele fijne kerstdagen gewenst!

 2. flinke hypotheek voor iemand alleen.. ik hoop dat het je allemal gaat lukken!!!!!

  wij hebben geen hypotheek. ik hoop ooit van van wel… 😉 maar nu nog een huurhuis. flink proberen te sparen en wie weet ooit kopen. het inkomen is er nu niet naar. we zouden teveel aan ruimte moeten inleveren wat ik niet wil met 2 jonge kids en werkend als gastouder en dus altijd extra kids in huis. veel speelgoed en slaapplekken nodig. ik wil dus niet op kamers inleveren als we ooit gaan kopen. dus helaas nu elke maand geld betalen en niets opbouwen 🙁

 3. Wat geweldig dat je het voor elkaar hebt gekregen om het huis op jouw naam te krijgen. Je had al zoveel werk geinvesteerd in het huis dat het zo jammer zou zijn als je elders opnieuw had moeten beginnen. Het zal vast heel zwaar worden allemaal, maar als iemand het kan ben jij dat…
  Petje af voor jou!
  Hier geen hypotheek, maar huurhuis en dat zal wel zo blijven denken we… We wonen hier namelijk zo heerlijk!
  Fijne tweede kerstdag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. even een vraagje, je kon met zijn tweeen toch al moeilijk alles betalen, hoe kun je dan op een loon het huis betalen.
  Waarom ga je niet naar een kleiner huis, geluk zit toch niet alleen in stenen.
  Het lijkt mij ook geluk, als je smorgens wakker wordt met het idee, dat je een kleine hypotheek hebt die je met gemak kunt aflossen

  1. Door de aflossing van het spaardeel is de hypotheek nu lager. Daarnaast is het natuurlijk niet zo dat je heel veel te kiezen hebt in deze markt. Het is niet een auto die je inruilt voor een kleiner exemplaar, het is een huis dat je moet verkopen, waar je net iemand voor moet vinden en waar je vervolgens iets voor terug moet vinden wat je helemaal past. Dus dit is nu gewoon even waar ik mee moet (mag!) werken.

 5. Wat fijn voor je dat het je gelukt is om de lasten alleen te dragen. Als dadelijk in februari al die lening weg is hoef je je alleen nog te focussen op de hypotheek. Ik denk wel, gezien de lange tijd die ik al meelees, dat dat je gaat lukken. Ben erg benieuwd weer naar je verhalen volgend jaar. Ik wens je in ieder geval heel erg veel geluk toe.

 6. Fijn dat het je nu lukt om de lasten alleen te dragen! Dan heb je in ieder geval een keuze mogelijkheid. Hier brengen wij ook aankomend jaar de lasten weer wat omlaag door aflossing. In de hoop dat als er grote tegenslagen zouden komen, we voldoende goed vooruit kunnen door de echt lage hypotheeklasten. Dat geeft een gevoel van vrijheid. In Januari doen we weer een fikse aflossing van 8,5 duizend Euro, waar de lasten weer 34 Euro p/m mee zakken.

 7. Om in je huis te blijven zul je flinke offers moeten brengen. Ik geef je hiervoor een GROOT compliment. Je durft de uitdaging aan te gaan en dat siert je.
  Moge 2014 helemaal jouw jaar worden!

 8. Tis idd een fors bedrag om dat alleen op te moeten brengen. Een nieuw jaar, nieuwe mogelijkheden, nieuw inzicht en een frisse wind overal doorheen! Ik wens je veel succes!

 9. Ik denk ook dat je het kunt, je legt de lat steeds erg hoog voor jezelf. Wel vraag ook ik me af hoe je deze zware ambities gaat combineren met meer rust, goed voor jezelf zorgen en leven i.p.v overleven… Aan de andere kant kan ik wel zeggen dat consuminderen in je eentje een stuk beter gaat:) Succes Julia

  1. Dat laatste geloof ik ook zeker! En ik hoop/verwacht dat ik, door beter voor mezelf te zorgen, juist veel meer vrijheid en ruimte ga voelen om dingen te doen die goed voor mij zijn. Volgens mij komt de overvloed op allerlei manieren dan vanzelf. Tenminste, dat is wel mijn ervaring.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.