Van overleven naar overvloed?

Van overleven naar overvloed

Voor iemand die zoveel met doelen poogt bezig te zijn, kijk ik maar weinig terug. En als ik dat dan wel eens doe, kan dat best eens verrassend zijn. Op de laatste dag van vorig jaar schreef ik over ‘Van overleven naar overvloed‘. Achteraf gezien is dat – ondanks dat dat nu ook weer niet helemaal de bedoeling was – een samenvatting geweest van 2013. Niet zozeer die overgang, maar wel ‘overleven’ en ‘overvloed’. Het overleven zit er al heel lang in. Niet alleen in financiële zin en zeker niet alleen zoals te lezen is uit het blog, waarbij tijdelijk dus even alles op alles gezet moest worden om iets te realiseren. Overleven is een thema dat volgens mij al wel bijna mijn hele leven doorklinkt. En dat is ook iets wat ik – nu ik me dat besef – graag anders zie. Want als je druk bent met overleven, wanneer begin je dan met leven?

Overleven

Het ‘overleven’ bereikte voor mij dit jaar echt een hoogtepunt. Of dieptepunt, net hoe je het wilt noemen.  Hoewel er wel vaker tijden zijn geweest dat ik op mijn tandvlees liep, is het nog nooit zo erg geweest als in 2013. Van veel van wat me dierbaar was, moest ik dit jaar afscheid nemen. Niet alleen van dieren of plekken, maar ook van illusies en dingen die ik dacht te weten/zien/begrijpen, maar die meer voortkwamen uit mijn hoofd, dan dat ze gebaseerd waren op de werkelijkheid.

En hoewel ik mezelf niet als slachtoffer wil zien en ik weet dat je voorzichtig moet zijn met roepen dat iets je overkomt (je hebt in veel dingen zelf ook een passieve of actieve rol), is het niet altijd makkelijk om te zien wat ervoor zorgt dat jij een bepaalde rol speelt, laat staan dat je doorhebt dat je die rol speelt en dus ook meewerkt aan een illusie in stand te houden.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lesje geleerd

De les die ik er in ieder geval uit kan trekken (en dan heb ik het niet alleen over relaties, maar eigenlijk overall) is dat ik al heel lang heel erg slecht voor mezelf zorg. Heel slecht.

Als je goed voor jezelf zorgt, dan overkomt veel minder je. Dan kies je voor dingen, of je kiest er niet voor. Maar je laat je niet meeslepen met iemand anders, zeker niet als dat ten koste gaat van jezelf. Hoe graag je soms ook iets van een ander zou willen, waarom zou iemand goed voor jou zorgen, als je niet goed voor jezelf zorgt? Als je niet heel erg duidelijk maakt dat jij het waard bent om goed voor te zorgen? En als je, als een ander uiteindelijk niet goed voor jou zorgt, niet de stap neemt om afscheid te nemen omdat dat goed voor jou is? Ook als het gaat om iemand die heel dicht bij je staat; familie, vrienden, een partner, een werkomgeving.

Nieuw thema

Ik las elders ergens over een thema voor het nieuwe jaar en had er nog niet eens zo’n idee bij, maar nu ik dit zo schrijf denk ik: goed voor mezelf zorgen is mijn thema voor 2014. Over concrete doelen ga ik nog even nadenken, want die zijn volgens mij altijd wel handig. Zelfs al is het maar als richtlijn, zodat iets zich in je gedachten kan wortelen. Natuurlijk ga ik niet wachten tot het nieuwe jaar, maar ben ik hier nu ook al mee bezig. Het moet alleen van ver komen, dus ik gun mezelf de tijd. Dat is ook voor mezelf zorgen. En die overvloed? Iets zegt me dat die vanzelf wel komt…

Heb jij een thema voor 2014? En als je terugkijkt op 2013, heeft het dan gebracht wat je ervan verwacht had?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Wat fijn voor je dat je tot nieuwe inzichten bent gekomen, en wat goed van je dat je nu voor jezelf gaat zorgen. Ik geloof dat het heel belangrijk is, maar aan jou stukje te lezen heb jij dat zelf ook wel door!

  2013 was voor ons het jaar van 'in het diepe springen'. Wij hebben ons droomhuis hier in Duitsland gekocht.
  2014 wordt voor ons het jaar waarin we leren te zwemmen, zodat we niet verdrinken. En ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen!

 2. hallo , ik werd vorige week erg geinspireerd door de interviews van Spaarcentje met Mirjam , over aflossen schulden en zelf weer de regie in handen nemen van je leven .
  dat verhaal is voor mij ook een mooi aanjager om in 2014
  orde op zaken te stellen ; maar vooral om te onderzoeken hoe ik in het leven sta en wie of wat ik laat bepalen hoe mijn leven eruit ziet . Voor zover ik daar zelf invloed op kan uitoefenen natuurlijk . Veel succes gewenst !!

 3. Herkenbaar van mezelf een paar jaar geleden. Ook zo aan het eind van het jaar, ik moest ook veel opnieuw opbouwen. Ik heb toen voor mezelf 'genieten' als doel gekozen. Ik heb het moeten leren, maar ik vind dat ik er best goed in ben geworden 🙂

  Als je het jezelf gunt, dan gaat het je lukken.

 4. Fijn, dat je kint terugblikken. Het leven gaat met zijn uls en downs, soms zit je boven en dan onderaan de berg. Feit is dat we meer aantrekkingskracht hebben wanneer we boven op de berg zitten.
  Je bent uit een dal gekropen en je hebt opnieuw richting bepaald. Een goede richting, waar je nu van mag genieten. Als er constant aan je getrokken wordt zodat je in het dal blijft zitten, moet je wel kappen, anders overleef je niet.

  Als ik dit zo schrijf, merk ik, dat ik nu ook boven op de berg zit. Wat heb ik vaak mijn leven opnieuw moeten inrichten. Mijn grootste angst is nu, dat ik weer domme financiele beslissingen neem.
  Mijn leermoment is geweest, ga nooit meer in een volledige relatie, ik verlies mezelf daarin. Wel probeer ik altijd veel contacten en vrienden te hebben.

  Ik hoop voor jou dat je jouw leven kunt blijven leven, wie weet ooit met een gezin, maar dat in die relatie jij niet de enige bent die de kar moet trekken. Een relatie waar je energie van krijgt.

  Ik hoop tevens dat het een goed financieel jaar voor je wordt, en dat je je RSI te baas blijft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.