Van overleven naar overvloed

In 2012 stond ons leven regelmatig in het teken van ‘overleven’. We ontdekten dat het dak het geen jaar meer hield en moesten alles opzij zetten om een nieuw dak te kunnen bekostigen. We verloren een inkomen, waardoor we onszelf regelmatig de vraag moesten stellen of we het wel gingen redden. We hadden flink wat tegenvallers met de verbouwing, die daardoor toch weer duurder uitviel dan gepland. En die tegenvallers zorgden er ook wel eens voor dat de moed ons in de schoenen zonk en we als tegenreactie weer wat te ver uit de band sprongen.

Vanmorgen realiseerde ik me ineens dat het ‘standje Overleven’ helemaal geen goed standje is om in te staan. Natuurlijk helpt het om tijdelijk alle zeilen bij te zetten, maar uiteindelijk heeft het altijd een weerslag. Daarom hoop ik dat ik in 2013 niet meer hoef te bloggen over ‘Overleven’. Niet omdat we de loterij winnen of omdat alles ineens beter wordt, maar omdat ik liever ga denken in termen van ‘Overvloed’. Want wat is het mooi dát je een nieuw dak kunt betalen, dát je kunt blijven verbouwen, dát je een beetje overhoudt om te sparen én om af en toe eens uit de band te springen en dát je je hypotheek nog kunt betalen, ook als er een inkomen wegvalt, zelfs als de hypotheekadviseur heeft gezegd dat dat niet kon.

En los van alle financiële dingen komen we nu ook steeds meer tot de ontdekking dat bepaalde dingen zelf doen geen straf is, maar ook heel leuk kan zijn. Zo ben ik druk bezig met het omgooien van de inrichting van mijn inloopkast. Ik had daar wel de ruimte, maar niet echt de opbergruimte. Hierdoor werd het snel een troep en had ik niet echt overzicht. Lastig, want je hebt zo’n kast juist om overal wat vandaan te plukken en dan bij elkaar iets moois te hebben. Tenminste, dat vind ik. Ik heb echt overal gekeken voor kastjes, rekken en andere dingen. En uiteindelijk kwam ik uit bij een oude stelling in onze eigen schuur. Goed boenen, wat sierlatjes erop en de planken voorzien van leuk plakfolie en het ziet er prachtig uit. Ook was ik al tijden op zoek naar een grote sieradenkist. Het liefst een beetje een mooie waarin ik de boel ook goed kon sorteren. Ik heb niet superveel, maar als je zelden tot nooit iets weggooit, dan bouw je toch een aardige verzameling op. Nu vond ik ergens een eenvoudig sorteerdoosje met 24 vakjes, voor €4,25. Ik heb het zelf in een feestelijk kleurtje gespoten en het staat nu te pronken in mijn nieuwe kast. Zelfs op Marktplaats was zo’n doosje nog duurder!

In het nieuwe jaar hoop ik nog veel meer van dat soort ontdekkingen te doen. Door zelf dingen te haken (dat moet ik nog wel eerst leren) en te breien, kussentjes te maken, kastjes te pimpen en dat toilet afmaken waar ik al sinds half oktober mee ‘bezig’ ben.

Daarnaast wordt het nieuwe jaar een jaar van opruimen. Van letterlijk opruimen tot figuurlijk opruimen. Des te minder je hebt om je mee bezig te houden – op alle fronten – des te vrijer je bent om gewoon lekker te leven. Tenminste, dat is mijn ervaring. Ook dat laat me hopelijk nog meer zien in wat voor overvloed we leven. Want overvloed is niet iets dat meetbaar is, maar dat voel je. Door alleen maar bezig te zijn met overleven, beperk je jezelf (of tenminste, dat heb ik zelf) alleen maar. Je bent eigenlijk met de negatieve kant bezig, terwijl het veel beter is om je met de positieve kant bezig te houden.

Ik ga niet wachten tot morgen om hiermee te beginnen; vandaag ben ik alvast bezig geweest met het betalen van wat facturen (is ook opruimen!) en ik ga zo eerst eens 2009 afsluiten. Dat schuif ik al het hele jaar voor me uit, waardoor ik voor 2012 administratief gezien nog niets heb ingevoerd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want overvloed zie ik graag ook terug op mijn bankrekening 🙂 De komende week volgen ongetwijfeld nog meer plannen die moeten helpen om 2013 op een mooie manier vorm te geven. Ik krijg er steeds meer zin in!

Wordt 2013 voor jullie een jaar van overvloed, of van overleven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Voor mij wordt 2013 een jaar van overvloed natuurlijk! Mocht je het leuk vinden hierover te lezen, het boek ' Overvloed' van Rinze Terluin vind ik een echte aanrader!
  Ik wens jou een jaar vol liefde, geluk, gezondheid en… overvloed!

 2. Bij ons word het ook een jaar van overvloed. We stonden allebei op het punt onze baan te verliezen en dat is niet gebeurd. Ook hebben we zeer heftig verlies meegemaakt begin 2012 op persoonlijk vlak. Komend jaar wordt het jaar van overvloed, plannen, dromen en vooruitgang.

 3. Om heel eerlijk te zijn wordt het bij ons een jaar van overvloed in financiële zin. Er komt in 2013 best veel geld binnen en wij hebben momenteel geen grote wensen. Dus er wordt een flinke slag in de aflossing geslagen als alle potjes gevuld zijn.
  2012 heeft erg veel in het teken gestaan van mijn gezondheid en ik hoop dat 2013 een beter jaar gaat worden.
  Verder hoop ik voor mijn gezin rust, ruimte, geluk en gezondheid.
  Voor jou, chapeau, een hele grote diepe buiging zoals jij 2012 bent doorgekomen en dan ook nog met zo'n fikse post als het dak. Je weet nu dat je het red, maar ik hoop voor je dat de opdrachten blijven binnenkomen zoals nu.
  Hele fijne jaarwisseling en tot in 2013.

 4. Mooi geschreven! Zo lang je inderdaad al die dingen nog kan doen is dat super. Het zijn toch niet de minste uitgaven, zeker dat dak niet!
  Het is maar hoe je je eigen situatie bekijkt. Heb je altijd te weinig of altijd genoeg. Ligt voor een heel groot deel aan jezelf uiteindelijk….

  Een mooi en overvloedig 2013 gewenst!

 5. Heel mooi om zo te lezen over jouw bewustwording dit jaar. Waarschijnlijk heb je daar de grootste verandering in gemaakt het afgelopen jaar. Een dicht dak is heel belangrijk maar toch blijft het een ding. De beste wensen voor het komende jaar!
  Marjolijn.

 6. Mooi geschreven. En een eye-opener. Wij mogen ook blij zijn dat wij alle lasten kunnen betalen en de boodschappen kunnen blijven doen. De verbouwing is volgend jaar klaar(hoop ik).

  Veel dingen om blij mee te zijn.
  Ik wens je alle goeds voor 2013!

  Liefs Frederique

 7. Voor mij was 2012 een test of ik mn rekeningen allemaal zou kunnen betalen. Wat me dus erg goed gelukt is.
  2013 word voor mij een jaar van weer werken, meer financiële zekerheid en keihard sparen voor de hypotheek en al mn andere doelen.Het gaat me gewoon lukken. De eerste slag heb ik al binnen. vanaf 2013 hebben we een grote moestuin

 8. Herkenbaar, soms voelt het als crisis, zo van komt dat dak ooit op het huis. Is het dak er, dan de opluchting en blijheid.
  Inloopkast. Ik heb een zijkamer datik de kastenkamer noem, geen idee hoe ik dat zou kunnen verfraaien. Het ziet er niet perfect uitm maar het kan er mee door.
  De schoenen staan bij mij in een afgedankte boekenkast. Reuze handig. 2015 wordt het jaar waarin ik mijn persoonlijke deel van het huis ga opknappen. Nog twee jaar op de rem.

 9. Ik hoop een jaar zonder teveel zorgen zowel op financieel als persoonlijk gebied. 2012 is het jaar van de ommekeer geweest en zijn we uit een diep dal geklommen. Ik hoop dat 2013 een jaar is met opbouwen van grotere buffer en rust.

  Fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2012

  Groetjes Annelieya

 10. Het boek "Eenvoud in overvloed" van Sara Ban Breathnach is misschien wel toepasselijk. Ooit door Ophrah aangeraden in haar boekenclub ben ik er een beetje sceptisch in begonnen maar was meteen verkocht. Het heeft een jaar lang voor iedere dag een mooie quote en boodschap, dus 1 januari is een mooie dag om er mee te beginnen:-)

 11. Ik hoop dat 2013 voor ons een jaar van overvloed wordt en dan niet in de zin van geld, maar van gezondheid, liefde en genieten.
  Vorig jaar rond de jaarwisseling wist ik dat 2012 voor ons een heel moeilijk jaar ging worden en dat was het zeker: grote onzekerheid over de gezondheid van onze baby. Gelukkig is alles goedgekomen.
  Nu gaan we in 2013 een jaar gewoon genieten met z'n 3-en, alles doen wat we vorig jaar niet konden doen. 2013 wordt ons jaar! En ik denk dat ik nu veel meer kan genieten, omdat ik besef dat het ook heel anders had kunnen uitpakken!

  Jij ook de beste wensen voor 2013 met overvloed!

 12. Wat een mooi uitgangspunt om het nieuwe jaar mee te beginnen. Ook wij hebben iets aan het huis kunnen laten doen waar we behoorlijk voor gespaard hebben. En nog is de spaarrekening niet leeg, dat voelt ook heel rijk.
  Ik wil ook weer toe naar meer zelf maken. Ik kan dat prima, weet ik, maar door drukte kwam er het de laatste tijd niet van, wat dan weer extra geld kost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.