Waterverbruik: wat is normaal?

In de afgelopen 10 jaar zijn we verschillende keren verhuisd. Steeds naar een groter huis, waardoor bepaalde vaste lasten flink toenamen. Bij de hypotheeklasten stonden we wel stil, maar dat een groter huis ook betekent dat je – ondanks dat je nog steeds met twee personen bent – meer stroom verbruikt, of meer gas, daar hadden we eigenlijk helemaal niet aan gedacht. Gelukkig bleek er ook altijd weer één constante te zijn: het waterverbruik.

Vitens was er dit jaar op tijd bij, dus ik heb direct de meterstand door kunnen geven. Waar we vorig jaar nog 81m3 verbruikten, zaten we dit jaar op 69m3. Best bijzonder, want we zijn nu beiden veel vaker thuis, dus je zou denken dat we meer water verbruiken. Maar er zijn ook wel wat dingen die besparend hebben gewerkt:

– Geen enorm hete zomer waarin we de tuin moesten bijsproeien
– Dieren kregen vaker uit de vijver
– De nieuwe wasmachine verbruikt (als het goed is) de helft minder water
– De nieuwe vaatwasser verbruikt als het goed is ook minder dan eerst
– Dankzij de nieuwe vaatwasser hoeven dezelfde dingen niet twee keer erin, dat scheelt ook weer

Als ik dit verbruik bekijk, dan zitten we best wel goed. Volgens Nibud is het normaal om met twee personen 91 m3 te verbruiken. Dat deden we vorig jaar dus ook al niet, ondanks alle dieren die er zijn. Nu is het natuurlijk hopen dat water niet echt duurder wordt en de kostenpost hiervoor wat naar beneden gaat. Die is nu al niet hoog (€12,05 per maand), maar minder is natuurlijk altijd beter 🙂 En dan ben ik heel benieuwd of we hier in 2013 ook weer iets vanaf kunnen krijgen. In theorie zou het moeten lukken, als je bedenkt dat we dan een heel jaar hebben waarin we de vruchten kunnen plukken van de nieuwe wasmachine en vaatwasser. Als we voor de zomer ook nog de regentonnen goed aangesloten hebben, dan zou dat ook weer moeten schelen 🙂

Hoeveel water verbruiken jullie? En kan dat nog omlaag, of is dat wel ongeveer je ondergrens?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
 1. Ons waterverbruik is flink gestegen sinds ons kaboutertje er is. Dat geeft niet, maar op andere fronten kan er echt actief bezuinigd worden. het plan is om dit jaar zeker weer meer actief op alles te letten

 2. Vorig jaar hadden wij een gebruik van 67 met twee volwassenen en 1 peuter. Dit jaar is er een baby bijgekomen (vanaf oktober pas) dus ik verwacht dat mijn waterlasten ook hoger zullen zijn. Ik heb 1 a 2 wassen in de week meer en de baby gaat ook in bad. Hoewel ze nu niet meer elke dag gaat, maar om de dag of om de twee dagen gaat. Ze heeft een enorm droge huid dus vaker vind ik niet nodig. Een washand volstaat ook.

  Daarnaast douche ik nu zelf meer. Ging ik eerst om de dag ik ga nu weer elke dag. Gewoon omdat ik het lekker vind. Moet nog wel iets kunnen. Sta geen uren met 5 minuten ben ik er weer onderuit.

  Ik ben wel heel benieuwd wat mijn gasrekening gaat doen. Ik zit nog 300 kuub onder mijn vorige verbruik van vorig jaar. Minder strenge winter denk want ik ben vanaf september al thuis en de verwarming draait dus nu ook overdag.

 3. Ons waterverbruik was in 1 jaar tijd flink toegenomen. Waarschijnlijk komt dit omdat ik vanuit huis ben gaan werken en ik overdag nog wel is een wasje draai. Onze Truus (wasmachine) is 13 jaar maar doet het nog goed, waarschijnlijk verbruikt ze wel veel water. Goed idee om dit toch is in de gaten te houden.

 4. Wij lieten 4 jaar geleden een bron slaan, dat was helemaal niet zo gek duur een pomp erop ( dat was wel weer prijzig) en al het buitenwater is nu zo goed als gratis.
  Als we er eerder aan gedacht hadden hadden we ook de toiletten en de wasmachine erop aangesloten, helaas daar dachten we te laat aan.

 5. Wij verbruiken 65M3 met 6 personen,niet bij ieder plasje volledig doortrekken, verschil met oude wasmachine mijn is bijna 16 jaar maar wast wel goed schoon en dat waterverbruik wordt weer gecomenseerd doordat zij zeer energiezuinig is 🙂

  3x auto gewassen en 2x enorm 3meter zwembad gevuld dus als we echt zuinig willen moeten we onder de 60 uitkunnen komen.

 6. Ons waterverbruik zal ondanks elf personen ook niet zo hoog liggen denk ik, maar ik weet het niet precies. Alleszins. De vier jongsten gaan 1 keer (in de zomer wel vaker)in bad(je). De oudsten douchen (kort), man doucht dagelijks en ik om de 2-3 dagen. Onze wasmachine verbruikt waarschijnlijk het meeste want die draait dagelijks.
  De auto wassen wij zeer weinig. Max. 1 keer in de maand. En de tuin besproeien wij nooit. Ook een groot zwembad hebben wij niet in de zomer (wel een kleintje)en ons kinderen zwemmen regelmatig. Dan douchen ze daar.

 7. Wij hebben bij de bouw van ons huis een grondwater bron laten boren. Met een pomp doen bij de tuin, auto wassen, wc en wasmachine laten draaien het water testen we regelmatig en is kraakhelder. We verbruikten met ons vijven afgelopen jaar 42 m3

  1. Even aan aanvulling, net opgezocht volgens het Nibud zou 201 normaal zijn voor 5 personen. Nu word er door de kinderen vaak gedoucht (3-4 keer per week) na het sporten in het zwembad ze zijn dan toch nat.

 8. Ik heb weer even bijgelezen en dat verhaal over overvloed of overleven vond ik heel erg mooi.
  Hier ook geen hoog waterverbruik voor 2 personen. Volgens mij zitten we rond de 50m3. Wij hebben in de oprit naast het huis 2 tanks ingebouwd die aangesloten zijn op de regenpijp. Via een pomp in de kelderkast gebruiken we dit water voor de wc, auto wassen (heel soms) en de wasmachine. De kosten om aan te leggen waren duurder dan de besparing op het water maar het voelt wel als een bijdrage aan een beter milieu door geen kostbaar drinkwater te verspillen omdat je de wc doorspoelt.
  Verder vangen wij het water op wat uit de douche komt voordat het water warm is. Dat water gebruiken we dan weer elders in het huis.

 9. Ons waterverbruik zit tussen de 45 en 50 kub.We gebruiken putwater voor toilet en tuin. In een winter met veel vorst kan er niet geput worden en moeten we helaas de stortbak vaker gebruiken.

 10. Ons jaarverbruik lag vorig jaar om 40m3, voor een 2-persoonshuishouden. Ik denk dat het verbruik dit jaar wel hoger ligt nu zoontje er is: Ik ben overdag thuis, er wordt meer gewassen en zoontje gaat natuurlijk ook zo nu en dan in bad. Ik douche nu wel minder, gewoon omdat ik er vaak niet aan toe kom….

 11. Ik heb het net ook ingevuld; 49 m3, maar we hebben ergens begin vorig jaar een nieuwe meter gehad, dus dit is een vertekend beeld. Ik heb wel destijds de stand genoteerd natuurlijk, maar die heb ik nog niet opgezocht…
  En elke bezuiniging is er eentje toch? Al is het maar 1 m3.
  Fijne woensdag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 12. moet het nog controleren en besparen doe ik niet zozeer voor het geld, maar wel voor het milieu, mijn dochter woont nog thuis en gebruikt nog aardig veel ,omdat ze dagelijks douchet en veel wast, maar zelf ben ik wel zuinig ,douche niet elke dag en als ik douche vang ik dat water op om het toilet mee door te spoelen.

 13. Wat verbruiken jullie allemaal weinig, petje af hoor ! …. Ik durf het bijna niet te zeggen …. Afgelopen jaar was het 118 kub. en ik dacht dat dat ongeveer normaal was ? Wij zijn hier met 3 volwassenen (man, vrouw, zoon) en ik douche me om de dag, de mannen dagelijks maar zo'n 3 à 4 keer doen ze dat buitenshuis, na het sporten. De wasmachine draait zo'n 5 à 6 keer per week, evenals de vaatwasser. Ik heb een regenton in de tuin maar bij langdurige droogte moet ik soms toch de tuin sproeien en de vijver bijvullen met kraanwater. Groet, Greetje54

 14. Hier gebruiken we zo'n 170-180 m3. Dit is met 2 volwassenen, 3 kinderen en 2 aquariums, waarvan er 1 elke week een 100 liter waterwissel krijgt.
  Zou het minder kunnen? Ongetwijfeld, zeker als het aquarium weg zou gaan, maar dat is mijn grote hobby, dus heb ik het er voor over.
  Als volgens het nibud 201 m3 normaal is voor 5 personen, vind ik dat we het nog netjes doen.

 15. Hier gebruiken we 70m3 per jaar, voor 2 volwassenen. Douchen iedere dag, ieder ong. 2min., dan zijn we prima schoon. Heb zelf lang haar, dat neemt n ietsje meer, 2x per week. Draaien 1 tot 2 wassen per week. Hebben nog geen waterton (voor opvang regenwater voor plantenwater in de zomer, dat scheelt zeker), maar dat zeker op de planning… gr Greetje

 16. Wij zijn relatief grootverbruikers denk ik, ca 100 m3 met z'n tweetjes. We hebben een groot bad dat we graag gebruiken. Ik vind het wel bizar dat schoon drinkwater zo goedkoop is.

  1. misschien wel bizar,maar klagen doe ik er niet over, en met al die prijsverhogingen vraag ik me wel af ,hoe lang nog voor ze denken ,he daar valt ook nog wat te halen

 17. Wow, dan zitten wij wel erg hoog met 3oo kuub. 2 pers en 1 hond. We zijn wel aan het bouwen, dus ik denk dat dat de hoge post verklaard. groetjes BrEkster

 18. Wij hebben dit jaar 24 m3 water verbruik en dat is volgens onze huisbaas veel te veel. We bewonen een apartement en zijn me twer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.