Essent, bedankt!

In december zijn we van Essent overgestapt naar Greenchoice. Ik wilde op zich best bij Essent blijven, maar de prijzen gingen alleen maar omhoog. De tactiek van bellen met de melding dat we wilden overstappen leverde niets anders op dan het bericht dat we wel tips konden krijgen om minder te verbruiken. Op een aanbieding hoefden we niet te rekenen. Nou, dan niet. Greenchoice zou ongeveer €60 per maand voordeliger moeten zijn, dus dat klinkt mooi.

Natuurlijk hadden we wel al flink wat betaald aan Essent en daar krijgen we nu een mooi bedrag van terug: €700. Wel vermoed ik dat er op de eindafrekening van Greenchoice bijgelegd zal moeten worden, omdat we daar nu natuurlijk in de koudere maanden zitten. Het geld gaat dus apart op een rekening, zodat we straks niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.

Overigens kregen we afgelopen week wél ineens een telefoontje van Essent, of ze ons een aanbod mochten doen. Toen hebben we vriendelijk maar resoluut bedankt. Ik vond het overstappen 100% meevallen, maar hoef het echt niet elke maand te doen. Bovendien vind ik het erg onsympathiek dat je niets doet voor je bestaande klanten, maar ze wel terug probeert te pikken als ze je uiteindelijk (met vooraankondiging!) verlaten. Dus nee, Essent mag volgend jaar weer meedoen, als we voor hen weer ‘nieuwe klanten’ zijn en een welkomstbonus kunnen ontvangen.

Om wel een beetje een indruk te krijgen van hoe de afrekening van Greenchoice eruit gaat zien (ik zal eens opzoeken wanneer die komt), vul ik nu wel wat regelmatiger online de meterstanden in. De uitdaging is natuurlijk om aan het einde van de rit wél wat over te houden van die terugbetaling van Essent 🙂

Houden jullie regelmatig meterstanden bij en onthoud je dat vanzelf, of heb je daarvoor een handige reminder?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

36 Comments
 1. Als ik vele vergelijkingen bekijk is Green choice echt duurder dan Essent.

  700 euro goedkoper,hoe komt u hierbij dan ik ben zeer nieuwgierig naar de berekeing.

  1. Als ik kijk bij de top 5 aldaar zie ik Essent echt boven Green Choice staan,hoeveel betaal je aan Kwh en Gas bij Green Choice?

  2. 0,2190 / 0,1948 resp. voor hoog- en laagtarief stroom en 0,4982 per m3 aan gas. vastrecht is 24,25 per jaar, netwerkkosten resp. 244,59 en 155,74 per jaar. De brief met de nieuwe tarieven van Essent heb ik al weggegooid, maar uit mijn hoofd gezegd zaten we daar op resp. 0,24 en 0,21 voor hoog- en laagtarief en zelfs tegen de 0,60 per m3 aan gas.

   Misschien dat ze het voordeliger bieden als je een aanbieding hebt als nieuwe klant, maar als bestaande klant ben je daar gewoon duurder uit.

  3. Je moet niet alleen naar de kosten van het letterlijke verbruikte aantal kw en gas rekenen, maar ook de leveringskosten bv, die verschillen per leverancier.

  4. Klopt. Ik heb voor de vergelijking ook alles teruggerekend naar all-in prijzen. Het verschil kan 'm zitten in de welkomstbonus. Greenchoice had die niet, maar als ik naar Essent had gewild, had ik €130 kunnen krijgen. Maar ja, daar zat ik al, dus kwam ik daar niet voor in aanmerking.

  5. All in ex btw.

   Ik ben vanaf december aan kijken geweest naar tarieven en ben nergens gasprijs van 49 cent tegen gekomen zeker niet zonder welkomsbonus.

  6. Misschien ligt het dan aan de regio waar je woont. Hier is het dat bedrag en dat is all in, dus ook inclusief de btw. En al die andere kosten. Ik heb het zwart op wit gekregen, dus iets anders kan ik er ook niet van maken…

 2. die postcode is nodig om de transportkosten te kunnen berekenen. Je net beheerder kun je niet zelf kiezen.
  Ik ben ook net overgestapt. Tot nog toe gaat het goed. Heb nu een jaar contract bij Energiedirect scheelt volgens de berekening ruim 300 euro dit jaar.
  Omdat ik een jaarcontract heb verwacht ik de jaarafrekening ook rond de tijd dat ik het contract ben aangegaan.

 3. ik hield het zins augustus elke week bij.
  maar dat was wel wat veel.
  nu doe ik het op de 1e van elke maand.
  het duurt nog lang voordat ik kan zien wanneer we het meeste aan stroom en gas verbruiken.

  1. Het verschil in m.n. de gasprijs scheelt voor ons heel erg. Daarnaast is ons verbruik ook relatief hoog, omdat we beiden thuis werken, veel verbouwen (en dus ook regelmatig met apparatuur zitten) en een vrij groot huis hebben. Wel hebben we b.v. al een groot deel van de ruiten vervangen voor dubbel glas, is alles nu geïsoleerd, hebben we praktisch overal LED en werken we aan zuiniger maken van apparatuur (minder gebruiken, dingen weg doen of als ze op zijn vervangen voor zuinigere exemplaren). Ik hoop komend jaar hier een beetje de eerste vruchten van te kunnen plukken.

 4. medio vorig jaar ben ik me gaan verdiepen in energieaanbieders en welke mogelijk voor ons gunstig zou zijn. Wij hadden ook Essent. Inmiddels naar Eon overgestapt maar dat was geen eenvoudige beslissing. alle independer sites en zo vond ik toch niet zo transparant. Want vanuit hen zou Essent eruit komen als meest gunstige en het bedrag aan voorschot kwa totaal niet overeen met mijn toenmalige voorschotbedrag, en ik vond het ook niet transparant met alle kortingen en dergelijke en Ipads die je erbij krijgt. Dus ik heb zelf een Excel gebouwd met mijn verwachte meterstanden. Eerst gecheckt met Essent voorschotbedragen en toen alle tarieven erin gezet van andere aanbieders. Daar kwam Eon dus voor mij uit.

  Inmiddels heb ik die Excel sheet een beetje ogetoverd en hierin houd ik wekelijks mijn meterstanden in bij en zie ik ook wat het me tot nu toe heeft gekost. Als ik zo doorga krijgen we een flink bedrag terug. Helaas heb ik mijn voorschot al maximaal laten verlagen. Maar Essent heeft dus belachelijke hoge (te verwachten) meterstanden aan Eon doorgegeven waardoor ik op een belachelijk hoog voorschot uitkwam.

  Dus wekelijks houd ik het bij, gas water licht en zo zie ik mijn verbruik per maand, kan gekke zaken meteen herkennen en ook acties doen als ik merk dat we ineens een aantal dagen hoog verbruik hebben gehad. Alle voorbereidingen en het oudjaarsfeestje dat we hebben gehouden bij ons thuis met als gevolg door het hele huis mensen tot diep in de nacht en dus lampen en veel gekookt en voorbereidingen is dus meteen zichtbaar.

  http://www.brammiebudget.blogspot.nl

 5. Ja je moet wel overstappen met juiste verwacte verbruik zit je veel te laag dan mag je veelal dure Kw,s en M3,s aan gas bijbetalen. Verstandig je verbruik iets hoger in te vullen.

 6. Ik hou de meterstanden bij. Is ook leuk om te doen. Je gaat dan wat eerder een wedstrijdje met jezelf aan om het de week erop nog beter te doen.
  Dat werkt bij mij wel.

 7. Ik hou meterstanden niet bij zou er gestoord van worden want je wilt immers iedere week een laag verbruik. Is ook niet nodig mijn verbruik is al aardig geoptimaliseerd 🙂

 8. Wat een lekker bedrag zo aan het begin van het jaar.
  Ik ben ook een energiehopper hoor haha
  wij mogen september weer overstappen.
  Wij gaan waarschijnlijk ook van Essent naar greenchoice.

  1. Die deal van 49 cent per M3 is allang niet meer en geen welkomsbonus maakt Greenchoice niet een van de goedkoopste energiebedrijven.

 9. Herkenbaar ,ik had hetzelfde met Eneco. Ik heb 2 contact gezocht en ze konden geen aanbieding geven ,toen ik was overgestapt kon het ineens wel en wilde ze ook eventuele boetes betalen :-). Een beetje dom want als ze een goede aanbieding hadden gedaan was ik niet overgestapt omdat ik al jaren een trouwe klant was.

  Groetjes Annelieya

 10. Ik heb de app van Essent (zitten wij bij) en houd daar regelmatig ons verbruik bij. Ook heb ik de app van Oxxio, omdat je daar per week ook kunt zien of je meer of minder dan vorige week hebt verbruikt. Die app geeft wel aan dat wij veel meer verbruiken dan gemiddeld, dat snap ik niet zo…
  Wij willen wel eens gaan kijken of we elders goedkoper uit zijn, we zitten al jaren bij Essent.

  1. Dan loont het zeker om over te stappen hangt beetje van verbruik af niet te hoog verbruik pak die welkomsbonus wel hoog verbruik ga voor lage stroom/gas prijs per Kw/h/m3

 11. Wij zijn ook overgestap van nuon naar essent en kregen een welkomstbonus van 145 euro en betalen 12×30 euro minder per maand. Totale besparing van 500 euro per jaar. Van nuon kregen we als dank voor het trouwe klant zijn een solarlamp. De meterstanden noteer ik maandelijks, ik krijg dan een pop up in mij outlook en loop dan even naar de meterkast om de standen op te schrijven.

 12. Sinds gister een slimme meter, dan kan ik het eens beter bij gaan houden. Ik moet nu e.e.a. afbreken, verzetten en verbouwen als ik bij de meter wil.

 13. Ik zit al sinds de oprichting van greenchoice bij hun, bewust, omdat zij samen met de windunie(ook van hen trouwens)de groenste zijn.
  Ik heb wind via een molen hier uit de buurt en groeg gas. Ik hou de meterstanden bij, maar sinds ik in dit huis woon verbruik ik veel meer dan voorheen.(toen huis op het zuiden, nu de zijkant op het zuiden, dus dat schiet niet op)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.