Is er altijd iets beters?

Toen ik begon met dit blog, wilde ik een aantal dingen veranderen. Ik had een heel wensenlijstje, maar de kern van al die wensen kwam in feite neer op tevreden zijn met wat ik heb en daardoor ruimte opbouwen om mijn leven verder te verrijken. Een simpel voorbeeld; als ik niet elke maand de nieuwste gadget koop maar blij ben met de gadget die ik (niet) heb, dan houd ik geld over om lekker op vakantie te gaan of de hypotheek af te lossen, waardoor ik in het dagelijks leven wat meer lucht krijg.

Het is me op zich vrij lang gelukt om dit vol te houden, maar de laatste tijd heb ik het er een stuk moeilijker mee. Voor ik goed en wel aan het werk ben, heb ik al gedacht of ik toch niet die rokjes zal bestellen die mijn kledingkast écht compleet maken, wat we het beste met de keuken kunnen doen en of er niet al dingen zijn die ik kan kopen/veranderen om vast een begin te maken en vast nog wel een aantal dingen. En dan ben ik er nog niet eens bewust bij. Het stomme is dat dit steeds terugkomt en dat ik ergens wel weet dat het nooit genoeg is. Of ‘genoeg’, meer dat het nooit stopt als je zo blijft denken. Want neem nu de verbouwing; bij elke stap was er wel het gevoel van ‘als dit achter de rug is, dán kunnen we even lekker zitten en uitpuffen’. Dat gevoel werd sterker naarmate de klussen groter werden. Met het dak bijvoorbeeld, toen moesten we echt bijkomen. Maar is dat ervan gekomen? Nee. Na het dak hebben we nog de rest van het huis dichtgemaakt en vanwege die lekkage zijn we nu ook in de keuken bezig. Bovendien heb ik het toiletproject opgepakt. Nu is dat laatste een low/no budget-iets, dus dat is weer wat anders, maar toch.

En met die kleding is het natuurlijk precies hetzelfde; ik heb een poosje terug een ruildeal gedaan waardoor ik arbeid voor kleding kon ruilen en dacht dat ik toen wel even vooruit kon. Maar des te meer je krijgt, des te meer je denkt dat er nog nodig is. Want als één ding vervangen is, valt ineens op hoe het gesteld is met het andere.

Daar wil ik weer vanaf. Want in tegenstelling tot de periode waarin ik dit blog begon, kunnen we ons die extra uitspattingen nu ook simpelweg niet veroorloven. Onze situatie is 180 graden gedraaid en we moeten echt roeien met de riemen die we hebben. Ik weet het wel, maar toch lukt het me niet altijd om mijn gevoel daar ook in mee te krijgen.

Toch ga ik het weer proberen, want als ik goed nadenk, weet ik dat er niet altijd iets beters is. Er is niets beters dan gewoon tevreden zijn met wat je hebt. Dingen doen met de mensen om je heen, lekker met je handen bezig zijn in de tuin of tijdens een klusproject. Lekker wandelen in plaats van bezig zijn met sportscholen en een mooi wild boeket plukken in plaats van een bos uit de winkel halen. ‘Daar heb ik geen tijd voor!’, ik hoor het mezelf (en vast veel anderen) zo zeggen. Maar het is maar net waar je tijd voor maakt. Je hebt altijd tijd. Er is niemand die geen tijd heeft om een stapje terug te doen naar een eenvoudiger leven. Dat je daarin bepaalde beperkingen hebt, bijvoorbeeld door een hoge hypotheek, een minder goede gezondheid of een niet-wel-willend-gezin, dat kan. Maar je kunt altijd een bepaalde ruimte om jezelf heen maken om in ieder geval voor jezelf weer terug te gaan naar de basis.

Ik houd van frisse starts, dus ik ga vandaag gewoon weer een poging doen. Voor mezelf werkt het vooral goed om veel dingen te doen. Als ik op een dag alleen gewerkt heb, dan geeft dat lang niet zo’n goed gevoel dan wanneer ik b.v. ook geklust heb, een knutselprojectje gedaan heb, de was heb opgeruimd en die voetsporen die al tijden in de gang staan heb weggedweild. En wat ik zelf ook heerlijk vind: opruimen! En terwijl ik dit schrijf, bedenk ik me: ik heb mijn handen al volledig vol aan wat ik nu heb. Waarom zou ik er nog meer bij willen pakken? Hooguit om wat ik nu heb te ontvluchten, maar dat kan ik veel beter doen door daar eerst korte metten mee te maken.

En zo is er misschien alsnog toch wel altijd iets beters, maar dat is dan gelukkig weer in geen enkele winkel te koop.

Hebben jullie dat ook wel eens, dat je merkt dat je op een of andere manier toch weer op de materialistische-stress-trein terecht bent gekomen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Ik vind dat je het allemaal al zo goed doet! Misschien helpt het je als je je realiseert dat alles nog duurder, groter, mooier en luxer kan! Dat houdt echt nooit op, kijk maar om je heen… En daar wordt niemand gelukkiger van…

  2. IK vind ook dat je het goed doet. Je stimullert ons iedere dag weer. Maar we blijven allemaal onze gebrekjes te hebben, toch; Ik maak ieder jaar een begroting en deel alles in potjes. Van de week weer gedaan, o zo simpel en goed en keurig en netjes, moet toh zeker lukken om bij te houden waar het geld allemaal heen gaat… iedere keer loopt het na een paar weken weer spaak. Ik hoop dit jaat echt alle uitgaven te noteren en ook nog extra af te lossen. Het moet kunnen, het moet lukken. En lees iedere keer je blogs, dat houd mij scherp. Ga zo door! Groetjes

  3. ik vind dat je het al heel goed doet hoor! ik heb soms ook weleens van de behoeftes, ik heb de laatste tijd bijv. geen zin om op marktplaats te kopen en te onderhandelen over dingen.. dus probeer ik me op andere dingen te concentreren. probeer niet te streng voor jezelf te zijn!

  4. Het is nu misschien moeilijker dan eerst. Toen hield je geld over door bewuster te zijn. Liet je de touwtjes een beetje los was niet zo erg. Nu is het noodzaak, het is minder vrije keus. Volhouden kan door je kleine pleziertjes te gunnen en te besparen op wat je minder van belang vindt. Voor onze kids nu minder sporten/lessen, en die kiezen waar ze het meest van genieten. Wij op zondag iets hoger budget voor het eten en door de week 1zeer goedkope maaltijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.