Sporten maakt je gelukkiger dan geld

gelukkiger geld

Heb ik me net een paar weken geleden weer opnieuw ingeschreven bij de sportschool, lees ik dat onderzoekers van de universiteiten Yale en Oxford hebben ontdekt dat sporten je gelukkiger maakt dan geld. Treft dat even. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik mijn economische status sowieso niet bepaald belangrijker vind dan mijn mentale gezondheid – want daar gaat het dus om – maar ik ben wel even benieuwd hoe dit zit.

Fysieke en mentale voordelen

Dat sporten je fysiek gezonder maakt, wisten we al wel. En de meeste mensen die regelmatig sporten, weten ook wel dat het je mentaal weerbaarder kan maken.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik me een jaar of 5 geleden inschreef bij een nieuwe sportschool. Toen mijn oude was dichtgegaan, had ik geen zin om over te stappen. Maar toen m’n huiselijke situatie veranderde, vond ik het toch wel weer prettig om wat te doen. Om wat afleiding te hebben, fysiek sterker te worden en misschien ook weer wat nieuwe vrienden te maken.

En hoewel ik nooit echt een enorme fitgirl ben geweest (of zal worden), vond ik het wel heerlijk. Gewoon even een uurtje verstand op nul en gaan met die banaan. Heel fijn om kwartjes te laten vallen en dingen in perspectief te zien. Een beetje te relativeren.

Maar terug naar dat onderzoek dus.

Wetenschappers van Yale en Oxford hebben weten te bevestigen dat sporten niet alleen fysiek en mentale voordelen heeft, maar ook belangrijker is dan hun economische status.

Je voelt je dus beter als je sport, dan wanneer je veel geld hebt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe goed voel je je?

Voor het onderzoek werden gegevens over meer dan 1,2 miljoen Amerikanen verzameld. Het ging hierbij om gegevens over het fysieke gedrag van deze Amerikanen én hun mentale gesteldheid.

Zo moesten deelnemers vragen beantwoorden over hoe vaak ze zich in de afgelopen 30 dagen rot hadden gevoeld, bijvoorbeeld door stress, depressie of emotionele problemen. Ook kregen ze vragen over hun inkomen en het type fysieke activiteiten dat ze ondernamen. Ze mochten hiervoor kiezen uit 75 soorten activiteiten. Dat waren dus niet alleen dingen als ‘voetballen’ en ‘hardlopen’, maar ook huishoudelijke werk, zorg voor kinderen, gras maaien, enzovoorts.

Hieruit bleek dat mensen die actief blijven, over het algemeen gelukkiger zijn.

Heel verrassend is dat natuurlijk niet. Bij lichamelijke inspanning (en volgens Wikipedia ook bij het eten van pittig eten) komt namelijk endorfine vrij en dat veroorzaakt weer een geluksgevoel.

Dit gevoel kan zelfs uitgedrukt worden in concrete cijfers: de mensen die actief zijn voelen zich gemiddeld zo’n 35 dagen per jaar rot, voor de inactieve mensen zijn dat er gemiddeld 18 meer.

De meest bijzondere conclusie was echter dat er ook een relatie met inkomen te zien was.

Gelukkiger worden: meer sporten óf meer geld verdienen

Volgens de onderzoekers voelen mensen die regelmatig bewegen zich ongeveer even goed als mensen die niet regelmatig bewegen, maar wel meer geld verdienen. 25.000 dollar per jaar meer om precies te zijn. Meer geld verdienen maakt je niet veel gelukkiger.

Meer sporten overigens ook niet. Sterker nog; te veel sporten kan juist weer slecht zijn voor je mentale gezondheid.

Volgens de wetenschappers is het ideaal om drie tot vijf keer per week te bewegen, waarbij elke sessie dan tussen de 30 en 60 minuten duurt.

Sport je langer dan drie uur per dag, dan ben je voor je mentale gezondheid zelfs nog slechter bezig dan wanneer je eigenlijk helemaal niet zo actief bent.

Het draait allemaal om balans

Wat voor mij uit dit onderzoek heel duidelijk naar voren komt, is dat het draait om balans. Bewegen is goed voor je lijf en geeft je een blij gevoel. Maar je economische status – hoeveel geld je verdient of hebt – speelt dus ook een rol in je geluksgevoel.

Tussen die twee is bovendien volgens mij nog wel een lijntje te trekken: als je je goed voelt, en zeker van jezelf, presteer je op je werk ongetwijfeld ook stukken beter. Dat kun je ook weer in je portemonnee voelen.

En als je dan bedenkt dat er blijkbaar een grens zit aan het geluksgevoel dat je op kun wekken met sporten én het geluksgevoel dat je kunt kopen met een hoger salaris, is het een kwestie van het ideale punt vinden tussen die twee.

Dat zit ‘m dus blijkbaar in die drie tot vijf keer per week 30 tot 60 minuten bewegen.

Hè, laat dat nu nét mijn rooster zijn!

Dan kan ik dat geluksgevoel mooi inzetten om mijn economische status verder te verbeteren 😉

Ontbrekende stukje

Wat ik overigens in dit onderzoek nog mis, is informatie over wat die Amerikanen eten. Voeding speelt namelijk ook nog een enorme rol in hoe je je voelt.

Er is inmiddels ook genoeg onderzoek gedaan naar de impact van ongezond voedsel op je mentale gezondheid. Die is enorm en niet positief.

En je kunt er natuurlijk niet automatisch vanuit gaan dat mensen die actief zijn ook alleen maar gezond eten, of dat mensen die veel werken elke avond aan de hamburgers of pizza’s zitten.

Overigens kun je natuurlijk wél bedenken dat die hamburgers en pizza’s je economische status misschien meer verslechteren dan een gezonde hap, mits je daarin natuurlijk een beetje op je budget let

Wat denk jij: zou jouw economische status baat kunnen hebben bij een gezondere levensstijl of merk je dat misschien nu al?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Dit doet mij denken aan de 100 jarigen op Okinawa. Ik heb ooit eens een documentaire gezien hoe zij leven. Elke dag even hard werken voor het eten, o.a. in de moestuin. Ja, gewoon met een hark in de hand op de fiets, elke dag. En erg belangrijk: veel goed contact met familie/vrienden. Rust houden en wat spelen, en genieten.

 2. Bij dit onderzoek komt weer de vraag bij me naar boven die ik mezelf heel vaak stel bij dergelijke onderzoeken:

  Is dit nu een causaal verband of is er alleen sprake van correlatie?

  Dus, gaan mensen zich beter voelen door te sporten, of zijn misschien alleen de meest gezonde (en dus gelukkigste) mensen in staat om zich na een lange werkdag nog in het zweet te gaan werken? Of om überhaupt veel actief te zijn?

  Of, neem bijvoorbeeld teamsporten. Mensen die goed zijn in teamsport, hebben een aantal specifieke vaardigheden. Ze zijn handig/goed gebouwd, maar ook op een bepaalde manier sociaal, misschien populairder dan mensen die niet goed zijn in teamsporten? Misschien zijn dat soort mensen gelukkiger omdat ze meer status hebben in de groep?

  Van mezelf weet ik wel, dat ik me nog nooit een greintje gelukkiger heb gevoeld door sport.
  En zéker niet door de sportschool. Ik voel me ellendig als ik tussen hijgende, gespierde types moet doorlopen en het krachttrainingsapparaat op de helft van de waarde moet zetten waar hij op stond. 🙁
  Teamsport is al helemaal een drama, doet me denken aan de basisschool toen ik altijd als laatste werd gekozen in de teams.
  Na mijn 30e werd vastgesteld dat ik Asperger heb. Onhandigheid is een kenmerkende eigenschap van Asperger helaas. Het is natuurlijk vooral een sociale handicap. Uiteraard word ik niet gelukkiger van mijn Asperger. En zo zullen er heel veel mensen zijn die weinig (kunnen) sporten/bewegen vanwege een onderliggende aandoening, die hen tegelijkertijd minder gelukkig maakt.

  Dus ik neem dit soort onderzoeken altijd met een hele grote korrel zout. Het zou overtuigender zijn als een grote groep mensen die voorheen inactief was, werd verleid om meer te sporten, waarna zou worden onderzocht of ze zich beter gaan voelen.

 3. Heel herkenbaar! Bewegen is voor mij echt belangrijk en het liefst doe ik dat dan in de buitenlucht. Ik voel mij na het sporten eigenlijk altijd beter dan ervoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.