Huisvader Corné (61): “Ik geef mijn geld behoorlijk bewust uit”

budget huisvader

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag doen we dat bij Corné (61). Deze huisvader en mantelzorger geeft zijn geld heel bewust en volgens een strak budget uit: “Verre buitenlandse reizen zitten er niet in, maar verder is het allemaal wel te doen.”

Met wie hebben we het genoegen?

“Ik ben Corné, ik ben 61 jaar oud en ik ben huisvader en mantelzorger. Mijn twee dochters zijn 12 en 15 jaar oud. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag bij mij.

Mijn totale maandelijkse netto inkomen ligt op 2.260 euro. Ik heb een uitkering en krijg daarnaast kindgebonden budget, zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderbijslag. Ook krijg ik subsidie voor de pianolessen op de muziekschool van onze oudste dochter. Van verdere toeslagen, bijvoorbeeld voor een laptop, fiets of sportclub, zie ik overigens af. Daarnaast heb ik nog een inkomstenbron vanuit de familie; dat is iets in de privésfeer. Bijverdienen doe ik verder niet.

Op zich kan ik hier prima mee rondkomen; ik ben niet anders gewend.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe ziet een financiële maand er voor jou uit?

“Dat ziet er als volgt uit:

InkomstenUitgaven
Inkomen + toeslagen: 2.260 euroHuur: 690 euro
Energie: 85 euro
Zorgpremie + aflossing: 150 euro
Telefoon, tv, internet: 61 euro
Gemeentelijke belasting + waterschap: 75 euro
Verzekeringen: 30 euro
Auto (verzekering + wegenbelasting): 74 euro
Goede doelen: 75 euro
Kinderen (spaarrekening + zakgeld): 50 euro
Pianoles: 73 euro
Belegging bij Peaks: 20 euro
Boodschappen + dagelijkse uitgaven: 400 euro
Brandstof: 140 euro
Reserveringen + algemene spaarpot: 220 euro

De kosten voor pianoles komen overigens niet elke maand terug; dat gaat om 8 betalingen. Hierop krijg ik vanuit de gemeente 75 procent subsidie.

Onder reserveringen en algemene spaarpot vallen bij mij onder meer reserveringen voor reparaties, kleding, verjaardagen, uitjes, vakantie, school (schoolreizen, laptop, etc.), de hond en vervanging van de huisraad. Eigenlijk al die dingen waarvoor je misschien niet maandelijks specifiek budgetteert, maar waarvoor het wel handig is om een beetje geld apart te zetten.”

Dat budget ziet er overzichtelijk uit, voelt dat voor jou ook zo?

“Ja. Ik moet zeggen: het houdt niet over, ik kan er geen mooie buitenlandse reizen van betalen, maar het is te doen.

Bovendien heb ik een goed overzicht van alle inkomsten en uitgaven in Excel staan. Ook bekijk ik dagelijks op mijn bankapp hoe ik ervoor staat. Ik kijk altijd vooruit; welke uitgaven kan ik bijvoorbeeld in de komende 10 dagen nog verwachten?

Om grip te houden op mijn geld, betaal ik ook het liefst zoveel mogelijk contant. Vooral bij de boodschappen let ik hier heel erg op.”

Op welk vlak mag het geld van jou wel een beetje rollen?

“Over het algemeen geef ik mijn geld behoorlijk overwogen uit, maar: ik vind wél dat er ruimte moet zijn om gewoon met de kinderen eens iets leuks te doen. Dan mag het geld best rollen. Daar reserveer ik niet voor niets wat voor.”

Over dat reserveren/sparen gesproken: hoe zit dat bij jou?

“Ik spaar maandelijks 250 euro; gedeeltelijk puur op de spaarrekening, maar een deel is ook wel voor reserveringen van kosten waarvan ik weet dat ze nog gaan komen.

Met dit inkomen vind ik het soms wel een uitdaging om het allemaal ‘goed’ te doen. In de winterperiode kunnen bijvoorbeeld de kosten voor de bus – waarmee de kinderen dan gaan – behoorlijk oplopen. En onverwachte hoge uitgaven voor een reparatie van de auto of fietsen hakken er ook behoorlijk in.

Er zijn overigens ook dingen waar ik nooit op zou besparen. Goede en gezonde voeding voor de kinderen, mezelf en de hond bijvoorbeeld. En op z’n tijd een leuk uitje en op vakantie. Volgens mij hoeft dat namelijk echt niet zo duur te zijn.”

Hoe ziet je jouw financiële situatie over 5 jaar voor je?

“Als het blijft zoals het nu is, dan is dat in principe niet verkeerd. Het zou kunnen dat ik tegen die tijd een erfenis heb ontvangen, maar om eerlijk te zijn hoop ik dat niet.”

Heb je nog een goede tip voor onze lezers?

“Zorg dat je altijd goed overzicht blijft houden van je inkomsten en uitgaven. En weet ook heel concreet welke marge je hebt. Spaar en reserveer door verschillende potjes aan te maken.

En ook al ben je heel bewust met je geld bezig; wees niet te krenterig en probeer ook te denken aan goede doelen.

Bonustip: veel spullen kun je tweedehands kopen. Voor kleding kun je bijvoorbeeld makkelijk op Marktplaats terecht. En je kunt soms ook veel voordeel halen uit programma’s als United Consumers.”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Wie weet kun je dan ook anderen inspireren of tips ontvangen over het omgaan met geld. Vast bedankt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Jammer dat er geen totaal bij staat voor de uitgaven. De posten voelen namelijk allemaal niet zo hoog aan, en het inkomen vind ik ook netjes. Misschien een idee om dat in het vervolg toe te voegen?

  2. Ik ben eigenlijk wel benieuwd, dat als hij huisvader en mantelzorger is, waar zijn inkomen dan precies vandaan komt.
    Is het een uitkering of misschien een vervroegd pensioen? Of krijgt hij alimentatie, dat komt ook voor?
    Hij doet het trouwens wel erg netjes ondanks dat het geen vetpot is 🙂

  3. Dat vraag ik me inderdaad ook af. Het is een flink bedrag voor mantelzorg, het is netto nog meer als dat ik verdien terwijl ik werk.

  4. Mooi overzichtelijk weergegeven. Wat prachtig dat iemand ondanks dat hij op zijn geld moet letten, nog geld vrij kan maken voor goede doelen.

  5. Ik lees dat hij de kinderen doordeweeks heeft dus doe de aanname dat hij alleenstaand is. Ik vind dat er al met al toch een mooi inkomen is. Wel benieuwd welke inkomstenbron er is binnen de familie in privésfeer en of dit ook aan de instanties doorgegeven wordt om de toeslagen te betalen. Want zoals mijn collega ooit zei Ik lijk wel gek dat ik werk als ik thuis ga zitten hou ik meer over omdat ik dan voor alle toeslagen in aanmerking kan komen. Kennelijk vind Corne dit zelf ook omdat hij expliciet noemt dat hij van verdere tegemoetkomingen afziet…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.